Dollar

Alles wat u moet weten over de Dollar: Dollar wisselkoers, de grafiek, de ontwikkeling, de geschiedenis van de Dollar en de Valuta Calculator.

Realtime Dollar koers

Tickercode: USD

Laatste koersupdate:--- uur

---
---
---
---
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---

Grafiek Dollar

  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max

USD/EUR Koers

Laatste koers --
Verschil --
Tijd --
Datum --
Slotkoers vorige handelsdag --
Van basisvaluta
Naar
1 USD EUR

Historische wisselkoers: USD/EUR

Periode:
Datum Slotkoers vorige handelsdag Openingskoers Hoog Laag

Valuta: Dollar (USD)

Betekenis

De Amerikaanse dollar (USD) is de officiële valuta van de Verenigde Staten. Het is ’s werelds meest toonaangevende valuta. De meeste grondstofprijzen zijn ook genoteerd in USD, wat de Amerikaanse dollar een leidende rol in de wereldhandel geeft. Bovendien is de dollar ook een wettig betaalmiddel in Ecuador, Panama, Cambodja, El Salvador, Zimbabwe en Liberia. Daarnaast kennen verschillende andere landen nog een koppeling aan de Amerikaanse dollar.

Geschiedenis

De Amerikaanse dollar werd in 1785 geïntroduceerd in de Verenigde Staten, 9 jaar nadat de onafhankelijkheidsverklaring werd uitgeroepen. Verdeeld in 100 cent was de dollar de eerste valuta met een decimaal systeem. Eerst was de waarde van de Amerikaanse dollar nog gekoppeld aan de prijs van zilver, maar vanaf het jaar 1900 aan goud. Middels het Bretton Woods systeem werden in 1944 alle andere belangrijke valuta’s gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog verving de Amerikaanse dollar het Britse pond als leidende valuta. Naarmate de geldhoeveelheid te veel groeide vanwege de Vietnamoorlog, kon de gouden dekking niet langer worden gehandhaafd. Daarom werd in 1973 het huidige geldsysteem aangenomen met flexibele wisselkoersen.

Algemene informatie

Monetaire beleidsbeslissingen worden in de Verenigde Staten genomen door de Federal Reserve (FED). Het symbool dat gebruikt wordt voor de Amerikaanse dollar is $. De dollar kent ook wel de bijnaam “greenback” vanwege de groene kleur van de bankbiljetten. Het valutapaar EUR/USD geeft de verhouding weer van de waarde van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar in dollars.