Indiase roepie

Alles wat u moet weten over de Indiase roepie: Indiase roepie wisselkoers, de grafiek, de ontwikkeling, de geschiedenis van de Indiase roepie en de Valuta Calculator.

Realtime Indiase roepie koers

Tickercode: INR

Laatste koersupdate:--- uur

---
---
---
---
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---

Grafiek Indiase roepie

  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max

INR/EUR Koers

Laatste koers --
Verschil --
Tijd --
Datum --
Slotkoers vorige handelsdag --
Van basisvaluta
Naar
1 INR EUR

Historische wisselkoers: INR/EUR

Periode:
Datum Slotkoers vorige handelsdag Openingskoers Hoog Laag

Valuta: Indiase roepie (INR)

Betekenis

De Indiase roepie (INR) is de officiële munteenheid in India, Bhutan en Nepal. Vanwege de toenemende economische macht van India is het belang van de roepie de laatste jaren aanzienlijk toegenomen, maar nog altijd relatief klein te noemen gezien het enorme bevolkingsaantal dat dagelijks met deze valuta betaalt. Met ongeveer één procent van de totale wereldwijde valutahandel staat de Indiase roepie op plaats 18 van de meest verhandelde valuta ter wereld, een plaats achter de Russische roebel.

Geschiedenis

De Indiase roepie is geïntroduceerd door de Afghaanse leider Sher Shah Suri (1540-1545). Hij was degene die een gemeenschappelijke muntsysteem met “Rupiya” zilvermunten in het toenmalige India implementeerde. Tijdens de Britse overheersing werd meerdere malen geprobeerd om de roepie te vervangen, iets wat niet lukte. In 1898 werd de INR gekoppeld aan het Britse pond. Later is de Indiase valuta nog gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, een mandje met grondstoffen en een mandje met grote valuta’s.

In november 2016 kondigde de Indiase premier Narendra Modi aan dat de populaire bankbiljetten van 500 en 1.000 roepie geen geldig betaalmiddel meer waren. Binnen 50 dagen konden de biljetten omgewisseld worden naar nieuwe bankbiljetten op vertoon van een ID-kaart. De maatregel werd genomen als middel tegen corruptie, belastingontwijking en de schaduweconomie.

Algemene informatie

Monetaire beleidsbeslissingen worden in India genomen door de Reserve Bank of India (RBoI). In 2010 werd het symbool ? geïntroduceerd voor de Indiase roepie. De roepie bestaat uit 100 Paise. Het valutapaar EUR/INR geeft de verhouding weer tussen de euro en de Indiase roepie.