Japanse yen

Alles wat u moet weten over de Japanse yen: Japanse yen wisselkoers, de grafiek, de ontwikkeling, de geschiedenis van de Japanse yen en de Valuta Calculator.

Realtime Japanse yen koers

Tickercode: JPY

Laatste koersupdate:--- uur

---
---
---
---
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---

Grafiek Japanse yen

  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max

JPY/EUR Koers

Laatste koers --
Verschil --
Tijd --
Datum --
Slotkoers vorige handelsdag --
Van basisvaluta
Naar
1 JPY EUR

Historische wisselkoers: JPY/EUR

Periode:
Datum Slotkoers vorige handelsdag Openingskoers Hoog Laag

Valuta: Japanse yen (JPY)

Betekenis

De Japanse yen (JPY) is de officiële Japanse munteenheid. Vanwege de grootte van de Japanse economie behoort de yen tot de sterkste valuta’s ter wereld en wordt deze beschouwd als de op twee na belangrijkste munteenheid. Historisch gezien zijn de rentetarieven in Japan laag, waardoor het aantrekkelijk is voor de financiering van zogenaamde “carry trades”. Handelaren lenen de Japanse yen tegen een lage rente om obligaties in andere valuta te kopen met hogere rentes. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse dollar. Gemeten naar het aandeel in de wereldwijde valutahandel noteert de Japanse yen op een derde plaats, achter de Amerikaanse dollar en de euro.

Geschiedenis

In 1897 werd de yen geïntroduceerd in Japan als een door goud gedekte valuta. In de Eerste Wereldoorlog moest de goudstandaard echter weer worden afgeschaft. In 1930 volgde een mislukte poging om de goudstandaard weer in te voeren. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Japanse yen gekoppeld aan de Amerikaanse dollar als onderdeel van de Bretton-Woods overeenkomst. Totdat de vrije wisselkoersen in 1971 werden ingevoerd. In de jaren 80 en 90 werd de Japanse yen steeds belangrijker vanwege de sterke economische groei in Japan.

Algemene informatie

Monetaire beleidsbeslissingen worden in Japan genomen door de Bank of Japan (BoJ). Sinds 2013 is een consistent anti-deflatiebeleid geïmplementeerd, om de al jarenlang durende lage inflatie/deflatie te bestrijden. Voor de Japanse yen wordt het symbool ¥ gebruikt. Het valutapaar EUR/JPY geeft de verhouding weer tussen de euro en de Japanse yen in yen.