Nieuw-Zeelandse dollar

Alles wat u moet weten over de Nieuw-Zeelandse dollar: Nieuw-Zeelandse dollar wisselkoers, de grafiek, de ontwikkeling, de geschiedenis van de Nieuw-Zeelandse dollar en de Valuta Calculator.

Realtime Nieuw-Zeelandse dollar koers

Tickercode: NZD

Laatste koersupdate:--- uur

---
---
---
---
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---

Grafiek Nieuw-Zeelandse dollar

  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max

NZD/EUR Koers

Laatste koers --
Verschil --
Tijd --
Datum --
Slotkoers vorige handelsdag --
Van basisvaluta
Naar
1 NZD EUR

Historische wisselkoers: NZD/EUR

Periode:
Datum Slotkoers vorige handelsdag Openingskoers Hoog Laag

Valuta: Nieuw-Zeelandse dollar (NZD)

Betekenis

De Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) is de officiële munteenheid van Nieuw-Zeeland, evenals in de eilandstaten Tokelau, Niue, de Cookeilanden en de Pitcairneilanden. De Nieuw-Zeelandse dollar staat in de lijst van meest verhandelde valuta’s wereldwijd op een tiende plaats.

Geschiedenis

Gebaseerd op het Britse pond werd het Nieuw-Zeelandse pond in 1840 geïntroduceerd als officiële valuta in Nieuw-Zeeland. Omdat het Britse monetaire systeem als complex en verouderd werd beschouwd, werd de Nieuw-Zeelandse dollar door de regering in 1967 geïntroduceerd als een nieuwe officiële munteenheid. Het Nieuw-Zeelandse pond werd veranderd in twee NZD. Met deze conversie werd het voorbeeld van Australië gevolgd. Tegen het einde van de Bretton Woods overeenkomst in 1971 was de Nieuw-Zeelandse dollar gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Tot 1985 werd dit veranderd in een verbintenis met vaste fluctuatiemarges, waarna de wisselkoers in 1985 volledig werd vrijgegeven.

Algemene informatie

De valuta van Nieuw-Zeeland wordt uitgegeven door de Reserve Bank of New Zealand (RBNZ). De NZD is onderverdeeld in 100 cent en het algemene symbool voor die gebruikt wordt is $. Om het te onderscheiden van de Amerikaanse dollar en andere dollarvaluta’s, wordt de NZD ook vaak weergegeven met het symbool NZ$. Daarnaast kent de valuta de bijnaam Kiwi. Het valutapaar EUR/NZD geeft de verhouding weer van de euro ten opzichte van de NZD in Nieuw-Zeelandse dollars.