Poolse zloty

Alles wat u moet weten over de Poolse zloty: Poolse zloty wisselkoers, de grafiek, de ontwikkeling, de geschiedenis van de Poolse zloty en de Valuta Calculator.

Realtime Poolse zloty koers

Tickercode: PLN

Laatste koersupdate:--- uur

---
---
---
---
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---

Grafiek Poolse zloty

  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max

PLN/EUR Koers

Laatste koers --
Verschil --
Tijd --
Datum --
Slotkoers vorige handelsdag --
Van basisvaluta
Naar
1 PLN EUR

Historische wisselkoers: PLN/EUR

Periode:
Datum Slotkoers vorige handelsdag Openingskoers Hoog Laag

Valuta: Poolse zloty (PLN)

Betekenis

De Poolse zloty (PLN) is de officiële munteenheid van Polen. In de internationale valutahandel speelt de valuta nauwelijks een rol van betekenis. De zloty is niet vertegenwoordigd in de top 20 van meest verhandelde valuta’s wereldwijd.

Geschiedenis

De zloty werd voor het eerst in 1830 geïntroduceerd in Polen. In 1841 werd deze valuta echter alweer afgeschaft en vervangen door de Russische roebel. Na de chaos en hyperinflatie als gevolg van de Eerste Wereldoorlog, werd de zloty in 1924 opnieuw ingevoerd met een gouden standaard. Inmiddels verving de nieuwe valuta de Poolse mark. Na de Tweede Wereldoorlog leidden hoge inflatiecijfers tot steeds hogere zloty-biljetten, met uiteindelijk zelfs briefjes van 2 miljoen zloty. In 1995 werd de zloty uiteindelijk geherwaardeerd en in een verhouding van 1: 10.000 ingewisseld.

Toen Polen in 2004 de EU betrad, heeft Polen toezegging gedaan om ooit de euro te gaan implementeren. Echter, hier is geen vast tijdsschema voor afgesproken. Aangezien Polen nog altijd niet aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoet, is de implementatie van de euro in Polen voorlopig nog geen thema.

Algemene informatie

Monetaire beleidsbeslissingen worden in Polen genomen door de Poolse Nationale Bank. Een zloty is onderverdeeld in 100 grosz. Het valutapaar EUR/PLN geeft de verhouding weer tussen de euro en de zloty in Poolse zloty.