Zweedse kroon

Alles wat u moet weten over de Zweedse kroon: Zweedse kroon wisselkoers, de grafiek, de ontwikkeling, de geschiedenis van de Zweedse kroon en de Valuta Calculator.

Realtime Zweedse kroon koers

Tickercode: SEK

Laatste koersupdate:--- uur

---
---
---
---
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---

Grafiek Zweedse kroon

  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max

SEK/EUR Koers

Laatste koers --
Verschil --
Tijd --
Datum --
Slotkoers vorige handelsdag --
Van basisvaluta
Naar
1 SEK EUR

Historische wisselkoers: SEK/EUR

Periode:
Datum Slotkoers vorige handelsdag Openingskoers Hoog Laag

Valuta: Zweedse kroon (SEK)

Betekenis

De Zweedse kroon (SEK) is de officiële munteenheid van Zweden. Vanwege de sterke Zweedse economie heeft de kroon een relatief hoog internationaal belang in verhouding met de totale bevolking van Zweden. In de lijst van meest verhandelde valuta’s wereldwijd noteert de Zweedse kroon op de negende plaats.

Geschiedenis

Als onderdeel van de Scandinavische muntunie werd de kroon in 1875 in Zweden, Denemarken en Noorwegen geïntroduceerd als een gezamenlijke munt met gouden standaard. Nadat de muntunie mislukte als gevolg van de Eerste Wereldoorlog in 1924, gingen alle drie de staten over op een onafhankelijke kroonvaluta. In 1931 werd ook de gouden standaard afgeschaft. Vanwege de Bretton-Woods overeenkomst werd de Zweedse kroon van 1951 tot 1973 gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

In 1995, toen Zweden toetrad tot de Europese Unie, deed het land een toezegging om de euro te gaan implementeren. Hier was echter geen tijdschema voor afgesproken. Hoewel Zweden aan alle vereisten van de eurozone voldoet, houdt het Scandinavische land de introductie van de euro zelf tegen. De belangrijkste reden hiervoor is de weerstand van de Zweedse bevolking tegen de euro. Sinds de eurocrisis is die weerstand logischerwijs alleen maar verder toegenomen. Daarom is ook in de komende jaren geen toetreden van Zweden tot de eurozone te verwachten.

Algemene informatie

Monetaire beleidsbeslissingen worden in Zweden genomen door de Zweedse Riksbank. Een Zweedse kroon is onderverdeeld in 100 Öre. Het valutapaar EUR/SEK geeft de verhouding weer van de euro ten opzichte van de Zweedse kroon in kronen.