Zwitserse frank

Alles wat u moet weten over de Zwitserse frank: Zwitserse frank wisselkoers, de grafiek, de ontwikkeling, de geschiedenis van de Zwitserse frank en de Valuta Calculator.

Realtime Zwitserse frank koers

Tickercode: CHF

Laatste koersupdate:--- uur

---
---
---
---
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---

Grafiek Zwitserse frank

  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max

CHF/EUR Koers

Laatste koers --
Verschil --
Tijd --
Datum --
Slotkoers vorige handelsdag --
Van basisvaluta
Naar
1 CHF EUR

Historische wisselkoers: CHF/EUR

Periode:
Datum Slotkoers vorige handelsdag Openingskoers Hoog Laag

Valuta: Zwitserse frank (CHF)

Betekenis

De Zwitserse frank (CHF) is de officiële munteenheid van Zwitserland en Liechtenstein. Het vertrouwen van beleggers in het Zwitserse financiële systeem, het bankgeheim dat tot een paar jaar terug strikt was en de economische en politieke stabiliteit van het land, zorgt ervoor dat de Zwitserse frank een populaire munteenheid is. Met name in onzekere tijden vluchtten beleggers naar deze munteenheid. Gemeten naar wereldwijde verhandelde wisselkoersomzet staat de Zwitserse frank op de zevende plaats.

Geschiedenis

Nadat Zwitserland in 1848 werd gesticht, werd de Zwitserse frank in 1850 als nationale valuta geïntroduceerd. De Zwitserse frank was aanvankelijk gebaseerd op de Franse frank. Vanaf 1865 werd een gouden standaard geïntroduceerd die tot 1936 in Zwitserland werd bewaard. Na het instorten van het Bretton-Woods systeem was de Zwitserse frank van 1945 tot 1973 gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.

Van 2011 tot 2015 was door de Zwitserse Nationale Bank (SNB) nog een cap aangehouden ten opzichte van de euro. De centrale bank hield een minimale wisselkoers van 1,20 kunstmatig in stand. Mede dankzij het opkoopprogramma van de ECB kon dit niet langer worden vastgehouden en hierom werd de verordening ontbonden. Het besluit zorgde voor paniek onder valutahandelaren en dit resulteerde in faillissementen van meerdere brokers.

Algemene informatie

Monetaire beslissingen in Zwitserland worden dus genomen door de Swiss National Bank (SNB). De Zwitserse munt is net als in de eurozone verdeeld in centen. Een Zwitserse frank is dan ook gelijk aan 100 cent. Het valutapaar EUR/CHF staat voor de verhouding tussen de euro ten opzichte van de Zwitserse frank.