BEL 20 Analyse


Technische Analyse BEL 20 en Xior Student Housing

Door |

De BEL 20 start opnieuw in het groen met een stijging van een halve procent. Ook de Eurostoxx 50 index weet met 1% winst te openen. Na de vorige positieve en groene week starten we de eerste handelsweek van juni met een positieve noot. Vorige week werd gekenmerkt door lagere volumes omwille van een feestdag voor institutionele beleggers. De retailbelegger heeft dus nog steeds moed en duwde de beurzen hoger. De BEL 20 kon vorige week 2% hoger sluiten. Dit verbleekt natuurlijk naast de 4% van de Eurostoxx 50 index en de 6% stijging van de S&P 500 Index.

We zien opnieuw een afwijzing op de supportlijn van 3975 punten. Voorlopig zien we een wiek die boven onze support komt, maar al snel werd afgewezen en opnieuw richting de openingsprijs werd geduwd. Indien we in de loop van deze maandag niet verder kunnen herstellen zal de koers waarschijnlijk eerst terugvallen naar de 61,8% fibonacci lijn om vervolgens naar 3875 punten te vallen en daarmee opnieuw 100 punten te vallen. Indien we vandaag mee kunnen surfen met de Eurostoxx 50 dan zien we een herstel boven de 3975 punten. Dit zou een aanzet richting de 50% Fibonacci lijn beteken en dus ook een herstel boven de 4000 punten. Ook de 20 daagse exponentiële moving average (EMA) valt nu samen met dit support niveau (de rode lijn). Hier konden we in mei nog niet doorbreken en dit kan de aanleiding zijn voor een nieuwe afwijzing.

Opnieuw gaan een aantal bedrijven ex-dividend in de BEL 20. Het dividend kan voor wat koersbeweging zorgen. De holding Ackermans & Van Haaren en de stroomnetwerkbeheerder Elia knippen beiden hun dividend vandaag.

BEL 20 index (BFX) | Technische Analyse BEL 20 en Xior Student Housing

Xior Student Housing (XIOR)

We blijven deze week in het Belgische thema met Xior Student housing. Het Belgische vastgoedbedrijf kondigt vandaag aan meteen 3 nieuwe markten te betreden. Met één deal van bijna 1 miljard euro weet het meteen te starten in Duitsland, Denemarken en Zweden.

Daarmee maakt de koers een grote sprong over zowel de 50 daagse EMA als de 200 EMA. De koers blijft zeer stabiel in een omgeving met stagflatievrees. Dat zien we ook aan de enorm lage Beta van 0,54. De koers lijkt momenteel opnieuw steun te vinden op de 200 EMA. Recentelijk dook de 50 EMA onder de 200 EMA, wat een slecht signaal is, maar het kan snel worden weggewoven door het goede nieuws. Wanneer de koers standhoudt boven zijn gemiddelden, dan zien we een verdere stijging naar 51,5 euro en 52,5 euro.

Indien een recessie een verdere opmars maakt, zal de markt van studentenvastgoed hier weinig tot geen moeilijkheden van ondervinden als gevolg van te weinig aanbod en een enorme vraag. Wat de koers ook zeker kan ondersteunen.

Technische Analyse Xior Student Housing (XIOR) | Technische Analyse BEL 20 en Xior Student Housing

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

De BEL 20 index start de laatste volledige handelsweek van mei in het groen. Met een stijging van bijna 1%, vergelijkbaar met de Eurostoxx 50 index. Daarmee opent hij de week op het niveau van 3955 punten.

Vorige week zagen we een doorbraak van het weerstandsniveau van 3975 punten. Vervolgens wist de koers vorige week met het niveau boven de 4000 punten te flirten, maar botste op de 50% Fibonacci lijn en kon geen doorbraak realiseren. Daarna dook de koers net zo makkelijk terug onder het weerstandsniveau. In het eerste uur van de handelsweek opent de koers positief maar loopt opnieuw recht tegen dit niveau en moet licht terugtrekken. De koers leek vroeger steun te nemen dan verwacht rond de 3875 punten om vervolgens weer op te flakkeren. Een afwijzing van het weerstandsniveau op 3975 punten zal de koers terug naar 3875 punten sturen. De recessievrees weegt ook zwaar op de BEL 20. De neerwaartse trend lijkt nu dan ook prominenter te worden met het 200 daagse gemiddelde dat dieper naar beneden begint te wijzen en de 50 daagse die er verder onderduikt.

Een aantal BEL 20 bedrijven, zoals VGP, knippen deze week hun dividendcoupon. Dit wil ook zeggen dat we iets meer volatiliteit kunnen zien.

Grafiek BEL 20 Index (BFX) | LYNX Beleggen

Micron Technology (MU)

De semiconducteurs bevinden zich nog steeds in een positief klimaat met een globaal chiptekort en een enorme vraag. Dit zorgt ook voor resultaten die steeds boven de verwachtingen uitkomen. Ook bij Micron Technologies is dit het geval. Na de dubbele top en een prijsdaling mee met het marktsentiment zien we verbetering. De prijs lijkt een bodem te vormen rond de prijs van $ 66. Ook het volume zien we gestaag afnemen, wat ook signaleert dat de verkopers in kracht verliezen. We zien een sterke weerstand op $ 74, deze valt ook samen met de 23,6% Fibonaccilijn. Vorige week wist het hier niet door te breken en mislukte het ook in de uitbraak boven het 50 daagse gemiddelde. Momenteel zullen we de koers nog verder in de range tussen $ 66 en $74 verhandeld zien worden.

Grafiek Micron Technology (MU) | LYNX Beleggen

De BEL 20 opent de handelsweek opnieuw met een verlies van een halve procent. Ook de Amerikaanse Futures wijzen erop dat de nieuwe handelsweek met een verlies zal worden ingewijd.

De koers bevindt zich nu diep onder het 50- en 200 daags gemiddelde. De koers stoot op een weerstand rond de 3975 punten na een poging om uit het dal van 3850 punten te klimmen. Bij de koersval dook de BEL 20 zoals verwacht richting de 61,8% Fibonacci lijn van 3930 punten, maar ook daar voorbij. Intussen kon de koers herstellen en steunt hij op deze lijn. Een doorbraak van de 3970 weerstand zou een stijging opnieuw boven de 4000 punten betekenen. Wanneer de koers geen stand kan houden ziet de situatie er slechter uit. De volgende halte zou dan 3850 zijn. Vervolgens liggen er nog steunpunten op 3825 en 3750. De kruising van de 50 daagse Exponentiële Moving Average (EMA) en de 200 EMA alsook de richting van deze twee gemiddelden wijzen voorlopig op het 2de scenario.

De BEL 20 doet het relatief beter dan de rest van de markt. De Belgische sterindex verloor dit jaar “maar” 9,36%, terwijl de S&P 500 met 16,11% viel, het contrast wordt groter bij de NASDAQ die zo’n 25% viel. Ook in Europa doet de BEL 20 het bijna 6% beter dan de Eurostoxx 50.

BEL 20 index (BFX) | Technische Analyse BEL 20 en Walmart

Walmart Inc (WMT)

De huidige economische situatie met stagflatie is voor retail aandelen gunstig. De Amerikaanse retailreus Walmart komt morgen met kwartaalcijfers naar buiten en dat zal bepalend zijn voor het verdere verloop van de koers.

De 50 daagse EMA wijst intussen naar beneden en ook het volume nam af tijdens de hausse. De koers kan uitbreken boven de weerstand van de dubbele top, maar kon daar helaas ook geen stand houden. De daling lijkt af te remmen op de 50% Fibonacci lijn bij $ 147. De koers verloor terrein onder de 50 EMA, maar blijft voorlopig nog mooi boven de 200 EMA. De volgende steun vinden we op de 50% Fibonaccilijn en op $ 146. Een neerwaartse doorbraak hier zou een daling onder de 200 EMA betekenen tot $142.

Walmart Inc (WMT) | Technische Analyse BEL 20 en Walmart

Vorige week bevonden we ons maandagochtend midden in de flashcrash die over de Europese beurzen rolde. Ook de BEL 20 ging met 4% onderuit voor een korte periode. Intussen is bekend dat de flashcrash te wijten was aan een handelaar bij Citibank. Hij legde per ongeluk een gigantische order in. Een zogenoemde “fat finger” fout.

Na de woelige eerste week van mei opent de BEL 20 opnieuw in het rood met een verlies van 1,3%. Daarmee breekt het door het belangrijke steunniveau op de 4100 steunzone, die samenvalt met de 38,2% Fibonacci lijn die werd doorbroken door de flashcrash. De koers kon gelukkig herstellen. Dit was helaas van korte duur, de koers viel opnieuw onder het steunniveau. Intussen werd ook het 4013 steunniveau samen met de 50% Fibonaccilijn gebroken. De koers gaat nu richting de 3930 punten. Een zeer bearish scenario, de kans is groot dat de koers het vorige dieptepunt zal testen op 4664 punten. De 50 daagse Exponentiële Moving Average (EMA) kruist opnieuw de 200 EMA neerwaarts, wat een bearish trend aangeeft.

De globale markt bevindt zich in hetzelfde vaarwater. Ook de Nasdaq, S&P 500 en de Russel 2000 futures starten de handelsweek met respectievelijk 1,5% verlies. De verdere naschokken van de renteverhoging zijn duidelijk zichtbaar.

Berkshire Hathaway (BRK.B)

De aandeelhouders van Berkshire Hathaway verwierpen de aanvraag om Warren Buffet als chairman te verwijderen. Na de befaamde samenkomst van Berkshire aandeelhouders kan de koers relatief standhouden bij een depressief beurssentiment en doet het zo beduidend beter dan zijn index. Momenteel rust de koers op het belangrijke 50% fibonaccilijn. De 50 EMA wijst opnieuw neerwaarts nu de stijging aan momentum is verloren. Bij een doorbraak van $ 317 zien we de koers naar $ 307 gaan of naar de steun van $ 300. Om opnieuw opwaarts uit te breken zal de koers aan schietkracht moeten winnen om het weerstandsniveau van $ 325 te doorboren. In het huidige beursklimaat geeft de belegger de voorkeur aan waarde aandelen zoals Berkshire Hathaway, maar dat neemt niet weg dat de koers ook onder druk komt te staan.

In de eerste handelsweek van mei kleurt de BEL 20 opnieuw rood met een koersval van bijna 4% na 2% te verliezen in de laatste week van april. Daarmee houden we als Belgische belegger het adagium “Sell in may and be back in september” in ons achterhoofd. De Belgische inflatie lijkt af te remmen en niet verder te groeien. Zo wordt voorlopig een dubbelcijferig inflatiepercentage vermeden, wat een opluchting is voor de Belgische belegger.

In tegenstelling tot de BEL 20 starten de futures van Amerikaanse indices de maand mei in het groen. De NASDAQ index sloot de laatste dag van april af met een val van meer dan 4%. De andere indices doken ook in diep rood territorium.

Het belangrijke steunniveau op de 4100 steunzone, die samenvalt met de 38,2% Fibonacci lijn wordt in de eerste minuten van de handelsdag doorbroken maar start een groene candle, tot het moment dat de koers meer dan 3% terugvalt. De laatste keer dat de koers deze steunlijn neerwaarts achter zich liet, kende de koers een terugval tot het dieptepunt van 3660 punten. Deze breuk liet de koers meteen het steunniveau van 4040 en 4010 punten overslaan rechtstreeks naar 3930 punten. Ook de 50% fibonaccilijn valt samen met de 4010 steun en is daarbij neerwaarts doorbroken. Deze koersval duikt ver onder de 50 en 200 Exponentiele Moving Averages (EMA). Waarschijnlijk zal de 50 EMA de 200 EMA dan ook jammerlijk opnieuw neerwaarts kruisen.

JPMorgan Chase & Co. (JPM)

Een stijging van de rente en een toekomstige verhoging kan een katalysator zijn voor de financiële sector gebonden aandelen. Vooral banken zien hun winstmarges toenemen bij hogere rentevoeten. Dit blijft voorlopig uit voor JPMorgan Chase & Co. (JPM). De Amerikaanse grootbank verloor in 2022 al zo’n 26%. Na de tegenvallende resultaten is er geen bodem in zicht voor JP Morgan. Zowel de 50 EMA als de 200 EMA wijzen naar het zuidoosten. De koers lijkt voorlopig richting de $ 110 te bewegen, maar ook daar ligt geen sterke basis voor een bodem. Het zeer steile neerwaartse kanaal is prominent aanwezig met de lagere highs en lagere lows.

Grafiek JPMorgen Chase & Co. (JPM) | LYNX Beleggen

De BEL 20 opent de handelsweek van april met een verlies van bijna 2%. Ook de S&P 500 moest vorige week 2,5% inleveren en de NASDAQ was er slechter aan toe met een verlies van 5%. De BEL 20 koers laat hierbij een gat achter richting de steun van 4100 punten. De prijsbeweging lijkt koers te zetten onder zowel de 50 als 200 exponentiële moving average. Deze week kan de Belgische belegger ook uitkijken naar de resultaten van de grote technologiebedrijven zoals Apple, Microsoft en Alphabet.

Twee weken geleden was het uitkijken naar een mogelijke kruising van de 2 gemiddelden naar boven, wat een zeer bullish signaal is. Deze kruising vond ook plaats en kon een trend ommekeer signaleren. Ondanks dit sterke signaal zien we de koers terrein verliezen en opnieuw onder de 50 (blauw) en 200 (rood) EMA bewegen om op het moment van schrijven opnieuw opwaarts te bewegen en de 200 mogelijk als steunniveau voor de handelsdag te gebruiken. Deze week is het uitkijken naar het belangrijke steunniveau op de 4100 steunzone, deze valt ook samen met de 38,2% Fibonaccilijn

Deze week kan de Belgische belegger dus zijn aandacht richten op het 4100 steunniveau alsook de positie van de 2 EMA’s tegenover elkaar en de koers.

Alphabet Inc (GOOG) 

De zoekmachine Google kon geen standhouden boven het steunniveau van $ 2525 en moet ook klappen verduren nu de markt een agressievere renteverhoging en FED verwacht. De resultaten samen met die van Apple en Microsoft deze week zullen essentieel zijn in de trendbepaling. De 50 EMA (blauw) wijst naar beneden en kan mogelijk de 200 EMA (zwart) naar beneden kruisen. De optiemarkt verwacht een koersbeweging van 7% deze week door de resultaten. Bij tegenvallende resultaten kunnen we dus een beweging richting $ 2240 verwachten, dit valt samen met het volgende steunniveau. Bij goede resultaten wordt er een beweging van 7% en dus boven het steunniveau van $ 2525 verwacht. De resultaten van morgen zullen dus bepalend zijn voor de richting van de koers