BEL 20 Analyse

In de rubriek Technische analyse BEL20 bespreekt Jef Dhondt wekelijks de BEL20 index op basis van technische analyse. Hierin geeft hij een korte en lange termijn technische analyse van de BEL20.


Technische analyse BEL 20 en Melexis

Door |

BEL20
ISIN: BE0389555039
|
Ticker: BFX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
BEL20
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 0 minutes

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de BEL 20 index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

De BEL 20 opende de sessie met een vrijwel neutrale start, met een minimale winst die snel omsloeg in een verlies van 0,097%. Daarentegen begon de Euro Stoxx 50 de eerste week van september positief met een winst van 0,55%. 

De Chinese Hang Seng index vertoonde een opmerkelijke stijging van 2,55% en sloot de dag daarmee af. Ondertussen blijven de Amerikaanse beurzen gesloten vanwege Labor Day. 

Technische analyse BEL 20

De BEL 20 wist vorige week eindelijk door te breken boven het 50-daagse exponentiële gemiddelde. Historisch gezien, de laatste twee keer dat kopers hierin slaagden, kon de koers ook verder stijgen boven het 200-daagse exponentiële gemiddelde. Echter, de koers stuit nu op de weerstand op het niveau van 3680 punten. Hierdoor begint langzaam maar zeker een dalende driehoek (descending triangle) vorm te krijgen, wat doorgaans een negatief signaal is voor de koers vanwege de sterke neerwaartse trend. Het is echter belangrijk op te merken dat een omkering mogelijk is als de kopers buitengewoon sterk zijn of als er positief fundamenteel nieuws naar voren komt. 

Deze week zal cruciaal zijn voor het middellangetermijnmomentum. Een doorbraak boven de weerstand op 3680 punten kan positieve gevolgen hebben, vooral als deze doorbraak ook leidt tot een overschrijding van het 200-daagse gemiddelde. Een verdere stijging zou zelfs een “golden cross” kunnen veroorzaken, waarbij het 50-daagse gemiddelde het 200-daagse gemiddelde positief kruist. 

Als de weerstand echter standhoudt, kan de koers terugvallen naar het steunniveau van 3575 punten, dat in het verleden al heeft bewezen een solide ondersteuningszone te zijn. 

Technische Analyse BEL 20 index (BFX) | LYNX Beleggen
BEL 20 Index (BFX) grafiek in LYNX+

Technische analyse Melexis (MELE)

Naast Barco was ook de specialist in halfgeleiders, Melexis, recentelijk toegevoegd aan de Belgische sterindex. Hoewel het sentiment aanvankelijk positief was, was dit van korte duur. De recente daling heeft geleid tot een doorbraak onder het steunniveau van 87 euro. Bovendien is het 50-daagse exponentiële gemiddelde nu onder het 200-daagse gemiddelde gezakt. Dit suggereert dat de koers naar verwachting verder zal dalen richting de niveaus van 84 en 83 euro. Als deze niveaus niet standhouden, zou de koers zelfs kunnen dalen naar 80 euro. 

Technische analyse Melexis (MELE)

Aandeel Melexis (MELE) grafiek in LYNX+

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Geschatte leestijd: 3 minutes

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de BEL 20 index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

De Belgische sterindex opent de laatste week van augustus positief, met een winst van 0.5%. Hierbij kleuren 18 van de 20 aandelen groen. De twee uitzonderingen zijn de biotechbedrijven Galapagos en Argenx. 

Ook de Eurostoxx 50 opent de week met een stijging van 0.9%. De Amerikaanse futures voorspellen een stabiele opening, waarbij de S&P 500 0.07% in het groen staat. Verder toont de Nasdaq-future een winst van 0.04%, terwijl de Russel 2000 met 0.09% stijgt. 

Donderdag zullen de meest recente cijfers van de Personal Consumption Expenditures (PCE) index worden vrijgegeven. Deze index wordt beschouwd als de belangrijkste inflatie-indicator voor de Federal Reserve (FED). Op de dag daarna worden de arbeidsmarktcijfers van de Verenigde Staten bekendgemaakt. 

Technische analyse BEL 20

Vorige week zagen we de steunzone op 3575 punten standhouden en de koers licht recupereren. Na de dubbele bodem en enorme hausse in juli moet de BEL 20 het opnieuw zonder opwaarts momentum stellen. Momenteel begeeft de koers zich onder zowel de 50 als het 200 daagse exponentiële gemiddelde wat duidt op een neerwaarts momentum. Na het opveren van de steun op 3575 punten begeeft de koers zich opnieuw richting de 50 daagse EMA gemiddelde. Dat zal de eerste test zijn om te kijken of de kopers opnieuw de bovenhand kunnen nemen alvorens ze verder gaan naar de weerstand op 3725 punten. Deze weerstand valt samen met de 200 daagse EMA en zal dus cruciaal zijn het in bepalen van het verdere koersverloop. Een doorbraak zal dan ook impliceren dat de 50 daagse EMA opnieuw boven de 200 daagse zal kunnen stijgen.

Als de fundamentele data tegenvallen of de koers er niet in slaagt om de 50-daagse EMA te doorbreken, dan zal de koers deze week waarschijnlijk terugvallen naar het steunniveau van 3575 punten.

BEL 20 Index (BFX) grafiek in het TWS Handelsplatform

Technische analyse Xpeng (XPEV)

Na het positief nieuws over de samenwerking met Didi en het kopen van hun EV-segment heeft de autobouwer de mogelijkheid om boven diverse cruciale steunniveaus verder te stijgen. Deze trend krijgt bevestiging door de voorbeurshandel van vandaag, waarin het aandeel door de meest recente weerstandsniveaus breekt die tot nu toe verhinderden dat het de hoogtepunten van 2023 opnieuw zou aantikken. Indien de koers vandaag boven de $17,5 blijft, lijkt het waarschijnlijk dat de koers vlot zal doorstijgen naar $23.  


Aandeel Xpeng (XPEV) grafiek in het TWS Handelsplatform

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de BEL 20 index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Ook de BEL 20 ontkwam niet aan de wereldwijde verkoopdruk op de aandelenmarkten. Gedurende augustus heeft de Belgische sterindex al een aanzienlijk verlies van ruim 4% geïncasseerd. In de huidige week is er echter sprake van een gedeeltelijk herstel, waarbij de index met 0,85% is gestegen.

De Europese index, de Euro Stoxx 50, heeft iets steviger klappen gekregen met een daling van 5% in de maand augustus. Desondanks toont deze index tekenen van herstel en noteert vandaag een winst van bijna 1%.

Verder voorspellen de Amerikaanse futures een positieve opening, waarbij de S&P 500 future 0,5% in het groen staat, de Nasdaq met 0,7% stijgt, en de Russel 2000 een winst van 0,35% laat zien.

Technische analyse BEL 20

Na het vormen van een dubbele bodem op het niveau van 3490 punten, slaagde de koers erin om boven de weerstand van 3585 punten uit te stijgen. Op dit punt stuitte de koers echter op de barrière van 3825 punten. Dit leidde tot een neerwaartse beweging waarbij de koers terugzakte naar het 50-daagse exponentiële gemiddelde (EMA). Hoewel dit niveau diende als ondersteuning, kon het de koers niet stabiliseren, wat het neerwaartse momentum versterkte.

Na deze terugval zakte de koers verder onder zowel de steun van 3700 punten als het 200-daagse EMA. Deze doorbraak veroorzaakte een verdere koersdaling die rechtstreeks leidde naar het niveau van 3585 punten. Op dit punt lijken de kopers vandaag voor het eerst dominant te zijn onder het 200-daagse EMA, wat overeenkomt met een Relative Strength Index (RSI) rond de 20. Een dergelijk lage RSI kan wijzen op oververkochtheid

Als de koers verder zakt onder dit belangrijke steunpunt, is de kans groot dat de koers zich richting de bodem van 2023 begeeft, namelijk rond 3485 punten. Voordat dit gebeurt, zal de steun op 3535 punten waarschijnlijk een remmende of stoppende invloed op de neerwaartse beweging hebben.

Indien deze steun zich staande houdt, zou er een heropleving kunnen plaatsvinden die de koers opnieuw in de richting van 3700 punten brengt. Op dit niveau zou de koers opnieuw geconfronteerd worden met het 200-daagse EMA.

BEL 20 Index (BFX) grafiek in het TWS Handelsplatform

Technische analyse Barco (BAR)

In maart werd Barco toegevoegd aan de BEL 20-index. Echter, sinds die tijd heeft het aandeel een daling van bijna 30% ervaren, voornamelijk door tegenvallende resultaten in het tweede kwartaal en een reeks van tegenslagen. Met een vooruitzicht op een koers/winstverhouding van 15,15 zouden er, bij verdere daling van het aandeel, interessante koopmomenten voor beleggers kunnen opdoemen.

Na de teleurstellende kwartaalresultaten dook het aandeel in één keer onder de bodem van 2023 en zakte verder richting de steun op 19,5 euro. Zelfs op dat niveau lijken de verkopers nog geen pauze te nemen, wat zou kunnen leiden tot een verdere daling richting het dieptepunt van 2022. Deze trend wordt duidelijk weergegeven in de grafiek van de afgelopen twee jaar. Interessant is dat de Relative Strength Index (RSI) het laagste niveau heeft bereikt dat zowel in 2022 als 2023 is gezien, wat zou kunnen wijzen op een verzwakking van de intensiteit van de verkoopdruk.

Indien het neerwaartse momentum aanhoudt, lijkt de prijs verder te zakken naar het dieptepunt van 2022, dat zich bevindt op 17,5 euro.


Aandeel Barco (BAR) grafiek in het TWS Handelsplatform

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de BEL 20 index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Deze eerste week van augustus opende de Belgische sterindex in het rood, met een initiële daling van meer dan 1%. Echter, binnen het eerste halfuur wist de index zich al snel te herstellen en belandde op een verlies van slechts 0,39%. De Eurostoxx 50 opende relatief vlak, met een lichte daling van ongeveer 0,1%.

Ook de Amerikaanse futures wijzen op een vlakke tot lichtrode opening. De S&P 500 future toonde een verlies van 0,06% en de NASDAQ future noteerde een verlies van 0,16%.

Deze week zal vooral in het teken staan van de bekendmaking van de resultaten door grote technologiebedrijven. Daarnaast zal het arbeidsrapport meer inzicht geven in de huidige toestand van de Amerikaanse economie.

Technische analyse BEL 20

In de afgelopen week maakte de BEL 20 een opmerkelijke sprong omhoog. Na het vormen van een dubbele bodem op 3490 punten, kon de koers weer boven de weerstand van 3585 punten stijgen. In slechts 3 dagen klom de koers direct boven het 50-daagse exponentiële gemiddelde en het 200-daagse EMA. Het 50-daagse EMA maakte een scherpe ommekeer en wijst nu weer naar het noordoosten. Boven het 200-daagse EMA vond de koers weerstand op de zone rond 3825 punten. Momenteel lijkt het erop dat de koers zal terugkeren naar het 200-daagse EMA, waar het mogelijk steun zal vinden. Vervolgens kan het licht verder zakken naar de weerstandszone op 3700 punten. Het resultatenseizoen zal bepalend zijn voor het middellange traject van de BEL 20. In de tussentijd zal waarschijnlijk een verdere convergentie worden waargenomen tussen het 50-daagse en 200-daagse EMA, wat wijst op een licht opwaartse beweging.

Grafiek BEL 20 index (BFX)
BEL 20 Index (BFX) grafiek in het TWS Handelsplatform

Technische analyse Alibaba (BABA)

De tegenwind van de Chinese overheid voor techbedrijven lijkt af te zwakken, wat beleggers hoop geeft dat de afstraffing grotendeels achter de rug is. De techgigant Alibaba herwint het vertrouwen van beleggers en bouwt opnieuw opwaarts momentum op. In juni en mei bewoog de koers zich in een opwaarts kanaal, en vorige week zette het de eerste stap naar een opwaartse uitbraak. De koers bevindt zich momenteel boven het 200-daagse EMA en wint verder terrein. De volgende weerstandszone ligt rond de $ 104. Als de koers daarboven stijgt, is de kans groot dat we een stijging zien richting de vorige top van $ 121, wat een stijging van bijna 20% zou betekenen. Bovendien zou het 50-daagse EMA boven het 200-daagse EMA uitkomen, wat het scenario versterkt.

Grafiek aandeel Alibaba Group (BABA) | LYNX Beleggen

Aandeel Alibaba (BABA) grafiek in het TWS Handelsplatform

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de BEL 20 index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

De BEL 20, de Belgische index, opent met een verlies van 0,4%. Terwijl ook de Eurostoxx 50 lager opent met een daling van 0,43%. De Amerikaanse futures voorspellen ook een lagere opening op de Amerikaanse markt. De S&P 500 index staat momenteel ongeveer 0,43% in het rood, terwijl de NASDAQ en de Russel 2000 respectievelijk met 0,56% en 0,73% dalen.

De Belgische rente nadert opnieuw zijn piekniveau, wat druk uitoefent op de index. Deze week heeft het potentieel om een bewogen week te worden. Het resultatenseizoen voor het tweede kwartaal van 2023 begint met de Amerikaanse banken. Deze resultaten geven beleggers een idee van de algehele economische situatie. Bovendien worden op woensdag opnieuw de Amerikaanse inflatiecijfers gepubliceerd.

Technische analyse BEL 20

De heropleving boven de weerstand van 3535 punten was van korte duur en de koers bevindt zich opnieuw onder de voormalige bodem van 2023. De BEL 20 komt opnieuw in de weerstandszone van 3485 punten, waar de daling lijkt af te zwakken. Indien deze week blijkt dat deze steun niet voldoende is, kan de koers verder dalen naar 3425 punten, gevolgd door de steun op 3390 punten.

Als de kopers echter de controle behouden, kan de koers opnieuw stijgen en de belangrijke weerstand op 3535 punten doorbreken. Als het vervolgens boven de zone van 3360 punten komt, kan er een dubbele bodem ontstaan. Dit zou een teken van zwakte zijn voor verkopers. Dat vervolgens kan leiden tot een trend omkeer op korte termijn, waarbij de koers consolideert met de 50-daagse EMA.

BEL 20
BEL 20 Index (BFX) grafiek in het TWS Handelsplatform

Technische analyse Solvay (SOLB)

Het Belgische aandeel Solvay heeft de afgelopen tijd positieve prestaties geleverd. Aandeelhouders konden genieten van een sterk opwaarts momentum aan het einde van 2022 en het begin van 2023. Het momentum neemt echter nu wat af en er is nog geen duidelijke richting bepaald. De 50-daagse EMA heeft aanzienlijke snelheid gewonnen tijdens de stijging en heeft terrein gewonnen ten opzichte van de 200-daagse EMA. Op dit moment zijn de twee gemiddelden naar elkaar toe aan het convergeren.

Op dit moment bevindt de koers van Solvay zich opnieuw boven de 200-daagse EMA na het vormen van een dubbele bodem op € 97,5. Het is echter nog niet gelukt om boven de 50-daagse EMA uit te breken en het opwaartse momentum voort te zetten. Als de koers de komende dagen boven de 50-daagse EMA kan stijgen, is de verwachting dat de koers verder zal stijgen naar de weerstand op € 106. Als de verkopers echter weer sterker blijken te zijn, zal de koers waarschijnlijk eerst weer terugvallen naar € 97,5 of zelfs naar de bodem van 2023 op € 96.

Grafiek aandeel Solvay

Aandeel Solvay (SOLB) grafiek in het TWS Handelsplatform

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de BEL 20 index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

De Belgische sterindex, de BEL 20, opende eerste week van juli met een bescheiden winst van 0,3%. Vorige week sloot het de week af met een winst van 1,37% op vrijdag. Wat betreft de economische omgeving in de eurozone betreft is er echter een onverwachte grotere krimp van de industrie waargenomen in juni. Dit duidt erop dat de industriële activiteit reageert op het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB wil de inflatie onder controle houden en de economie stabiliseren. In België is er een daling van de inflatie van 5,2% naar 4,15%, wat als een positieve ontwikkeling wordt beschouwd.

Technische analyse BEL 20

Na een opleving in het laatste kwartaal van 2022 bevindt de BEL 20 zich opnieuw in een neerwaartse trend. In mei kon de koers niet boven het 200-daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA) blijven. Hierdoor zakte ook het kortere 50-daags EMA weer onder het 200-daags EMA, wat duidt op een ommekeer naar beneden. Zowel het 200-daags EMA als het 50-daags EMA wijzen nu naar het zuidoosten. Deze negatieve trend werd voornamelijk veroorzaakt door de zware tegenslagen van zwaargewicht AB InBev op de Amerikaanse biermarkt.

De koers vond steun op 3480 punten en kon weer stijgen boven het niveau van 3535 punten, wat een belangrijk steunpunt is als voormalige bodem van 2023. De volgende weerstand zal waarschijnlijk rond 3580 punten liggen. Als de kopers voldoende kracht vinden om verder te gaan, kan de koers consolideren met het 50-daags EMA rond 3625 punten.

Als de fundamentele data teleurstellend blijven, kan de koers opnieuw dalen naar het gebied van 3480 punten. Vervolgens zal de koers richting 3425 punten kunnen gaan. Het is belangrijk om de ontwikkelingen op de markt en de fundamentele gegevens goed in de gaten te houden om een beter beeld te krijgen van de toekomstige koersbewegingen.

Technische analyse BEL 20
BEL20 Index (BFX) grafiek in het TWS Handelsplatform

Technische analyse S&P 500 index (SPY)

Voor de Amerikaanse S&P 500-index ziet het beeld er volledig anders uit. In tegenstelling tot de BEL 20 heeft de index in 2023 een sterk opwaarts momentum laten zien, in tegenstelling tot de verwachtingen van analisten. De 50-daagse EMA bevindt zich ruim boven de 200-daagse EMA en beide wijzen duidelijk omhoog.

De koers kon gemakkelijk boven de vorige piek van $ 430 uitkomen. Er is echter een mogelijkheid dat de koers een dubbele top aan het vormen is. Als de S&P 500 niet boven de $ 442 uitkomt, zal de dubbele top bevestigd worden en kan de koers weer dalen richting $ 430. Als de index deze week sterk genoeg blijft en in staat is om uit te breken, kan de koers direct naar $ 450 stijgen.

Technische analyse S&P 500 index (SPY)

S&P 500 (SPY) grafiek in het TWS Handelsplatform