BEL 20 Analyse


Een grote eindejaarsrally voor de BEL 20 lijkt onwaarschijnlijk

Door |

UCB
ISIN: BE0003739530
|
Ticker: UCB --- %

---
EUR
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
UCB aandeel

Door de opflakkerende pandemie staan de beurzen terug onder druk. Ook de hoge inflatie in de eurozone blijkt de kop op te steken. Een mooi moment om een top-down analyse te maken van de BEL 20 index.

Technische analyse BEL 20: maandgrafiek

De BEL 20 lijkt het hoofd te stoten tegen een sterke weerstandszone. Het is dan ook niet verwonderlijk dat heel wat beleggers met longposities winst nemen en de geavanceerde traders uitkijken naar shortposities. De betreffende weerstandszone heeft in 2018 gezorgd voor een correctie van 25%. Net toen de pandemie toesloeg, stond de BEL 20 ook rond het weerstandsniveau rond 4.200 punten. Niet veel later stond de BEL 20 index meer dan 40% lager.

De BEL 20 lijkt voorlopig de supply zone die zich in 2008 heeft gevormd te respecteren. Voor de lezer die nog eens een opfrissing nodig heeft hoe de supply & demand in elkaar zit: ‘Beleggingsstrategie: supply and demand’. Vanuit technisch oogpunt is het logisch dat de stijgende trend vertraagt en/of omkeert.

Technische analyse BEL 20: maandgrafiek

Technische analyse BEL 20: weekgrafiek

Op de weekgrafiek lijkt de BEL 20 wat vermoeid. We zien dat sinds deze zomer de index hogere toppen blijft neerzetten, maar het zijn eerder toppen die wijzen op een aankomende correctie. Hetzelfde fenomeen deed zich voor in 2017. U ziet drie toppen die maar beperkt hoger liggen dan de voorgaande top. Het gevolg was een correctie van meer dan 25%. Mocht de BEL 20 nu starten aan een sterke rally, gaat onze setup niet op. Maar indien er nu opnieuw maar een mild hogere top wordt neergezet, is de kans op een grotere correctie statistisch gezien aannemelijk. Het potentieel prijsverloop in dergelijke situatie wordt aangegeven d.m.v. de zwarte pijlen.

Technische analyse BEL 20: weekgrafiek

Technische analyse BEL 20: daggrafiek

Een handige tool om te kijken naar waar de pullback kan reiken is de Fibonacci retracement. Een gezonde pullback is in vele gevallen minimaal 50% van de recentste impulsbeweging. Op de daggrafiek lijkt de koersevolutie tussen 30 november 2020 en nu de laatste impulsbeweging. De 50% Fibonacci retracement van deze koersbeweging komt te liggen rond 3.700 punten.

Verder lijkt de BEL 20 de onderzijde van het opwaarts kanaal doorbroken te hebben. Hoewel we nog geen prijsversnelling zien naar de onderzijde, zorgt dit ervoor dat de bulls op hun hoede moeten zijn. Een andere mogelijkheid is dat de prijs nu een kortstondige rally doet om een hoofd- en schouders patroon te vormen. Dan zou de 23,6% Fibonacci retracement de neklijn worden, en het koersdoel van de ommekeerformatie ligt rond 3.750 punten. De zwarte pijlen geven weer hoe het technische koersdoel bereikt wordt. Dit niveau komt overeen met de 50% retracement.

Technische analyse BEL 20: daggrafiek

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Kevin Verstraete
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Technische analyse BEL 20: daggrafiek

De BEL 20 index laat al een lange tijd een stijgende trend zien. De eerste signalen voor een mogelijke trendommekeer komen echter bovendrijven, het momentum van de stijgende trend toont dus tekenen van vermoeidheid. De RSI-indicator geeft een duidelijke divergentie weer ten opzichte van de feitelijke BEL 20 koers.

De BEL 20 koers geeft een potentieel schouder-hoofd-schouder patroon. Dit trendveranderingspatroon komt voor aan het einde van een trend. De neklijn wordt aangegeven door de oranje stippellijn. Zodra de BEL 20 koers onder de neklijn sluit, kunnen we het koersdoel van het patroon bepalen. Dit doen we door de afstand van het hoofd tot de neklijn te dupliceren onder de neklijn. Deze afstanden zijn aangegeven d.m.v. de blauwe pijlen. Wanneer het schouder-hoofd-schouder patroon zich afspeelt, brengt het koersdoel ons bij een sterke potentiële steunzone. Dit zou meteen ook de onderzijde zijn van het stijgend kanaal. Let op: dit zorgt er niet voor dat de stijgende trend voorbij is. De prijs zou immers nog steeds in het opwaartse kanaal bewegen.

Er bestaat ook een meer bullish scenario op de korte termijn. De BEL 20 koers heeft op 6 oktober de middellijn van het opwaartse kanaal geraakt; we kunnen dus een sterke opwaartse beweging vaststellen. De mogelijkheid bestaat dat de BEL 20 koers nu de opwaartse trend verder zet zonder dat het omkeerpatroon gevormd wordt.

BEL20 index | Technische analyse bel 20

Technische analyse aandeel UCB

Het aandeel UCB zit al sinds 2010 in een stijgende trend. Tijdens de pandemie daalde het aandeel sterk, zoals de meeste Belgische aandelen. Toch herstelde UCB fors en lijkt het aandeel nu de stijgende trend verder te zetten.

Het eerste patroon dat we hier zien is het befaamde cup and handle patroon. De naam van het patroon is afkomstig van de visuele interpretatie die u eraan kunt geven, het ziet er namelijk uit als een kopje koffie. Het aandeel UCB lijkt nu een poging te doen om uit te breken. Wanneer succesvol gebleken, kunnen we meteen het koersdoel van het patroon bepalen. We dupliceren de afstand van de bodem van de cup tot en met de bovenzijde van de cup (blauwe pijl), op het uitbraakniveau. Dit patroon geeft ons m.a.w. een koersdoel van € 122,5.

Het tweede patroon dat hier aanwezig is, is een simpel ABCD-patroon. Deze formatie komt voor op elke timeframe. Hoe hoger de timeframe, hoe sterker we het signaal kunnen beschouwen. Het C-punt werd gevormd tussen de 61,8 – 76,4 % Fibonacci retracement zone. Dit zorgt ervoor dat we ons D-punt kunnen verwachten aan de 27% Fibonacci extension. Het koersdoel van het Fibonacci-patroon ligt op € 129.

BEL 20 | Technische analyse

Traditionele technische analyse BEL 20

De BEL 20 index is deze week met een gap naar beneden geopend, na het doorbreken van de Ichimoku cloud en de onderzijde van het opwaarts kanaal. De volgende statische steun vinden we terug bij de bodem van 19 juli. De volgende dynamische steun is de 200 EMA, welke noteert rond 4.000 punten. Indien de BEL 20 index geen kopers vindt rond de bovenstaande niveaus, kunnen we verwachten dat de BEL 20 index zakt richting de 3.500 punten. Dit komt overeen met de gouden ratio 61,8 % Fibonacci retracement van de volledige stijging tussen oktober 2020 tot heden. De 3.500 punten is meteen ook het beginpunt van het opwaarts kanaal. De vuistregel is wanneer de koers uit het kanaal breekt, dan zakt de koers tot het startpunt van het kanaal.

Traditionele technische analyse BEL 20

Elliott Wave analyse BEL 20

Er bestaan allerlei technieken en methodes om een technische analyse uit te voeren. Een grote stroming is de Elliott Wave analyse. De Elliott Wave theorie stelt dat de markt beweegt in marktcycli. Om het eenvoudig te houden, dient u te onthouden dat een impulsbeweging bestaat uit 5 waves of golven en de correcties uit 3 waves of golven. Het lijkt erop dat de BEL 20 de grote impulsbeweging nog niet heeft rondgemaakt. Volgens de Elliott Waves is het daarom dat we de huidige prijsbeweging als een correctie kunnen beschouwen en niet als impulsbeweging. Hoe diep de correctie zal zijn hangt af van wanneer de huidige wave (W) eindigt. Nadat de W-wave eindigt, kunnen we een correctie verwachten, waardoor X gevormd wordt. Vervolgens verwachten we nog een koersbeweging naar beneden. Daarbij zal de Y-wave en de 4de wave gevormd worden, om vervolgens terug te stijgen boven de 4.400 punten.

Elliott Wave analyse BEL 20

De BEL 20 index is vorige week 2,93 % gedaald van 4.319 punten richting de 4.176 punten. Dit is de sterkste daling sinds eind januari. Het ABCD-patroon die we al enkele weken voor ogen hadden lijkt te gaan voltooien. De BEL 20 koers lijkt voorlopig steun te vinden tussen de twee Fibonacci extensies, 27 % en 61,8 %. Technisch gezien kunnen we een stijgende BEL 20 koers verwachten. Wanneer de prijs echter door de 4.142 punten zakt, wordt de bullish analyse wankel. De stieren hebben nog een laatste strohalm tot de low die zich op 19 juli heeft gevormd. Indien de BEL 20 met convictie door de low breekt en eronder sluit, kunnen we technisch verwachten dat de BEL 20 zakt richting 3.500 punten. Indien de prijs verder zakt hebben een uitbraak van de BEL 20 koers door de onderzijde van de Ichimoku cloud, waarmee de BEL 20 zich op glad ijs kan begeven.

Technische analyse bel 20 13-09-2021

Technische analyse aandeel Ageas

In een voorgaande analyse hadden we het aandeel Ageas bekeken. De koers van Ageas lijkt nu de trendlijn doorbroken te hebben. Verder heeft de 200 EMA ook voor geen sterke kopers gezorgd. Nu we een dalende Ageas koers verwachten, wordt het uitkijken naar mogelijke technische koersdoelen. De eerste sterke steunzone kan gevonden worden op € 37. Verder heeft het aandeel Ageas nog een gap die niet vervuld werd rond € 35. De MACD begeeft zich onder de 0-lijn, wat mogelijk een dalende trend kan betekenen.

technische analyse ageas 13-09-2021

Ontvang wekelijks de technische analyse BEL20 per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de BEL20 index en/of een aandeel uit de index of een relevant aandeel wereldwijd.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.


BEL 20

De BEL 20 index blijft nog steeds in het opwaartse kanaal bewegen, waarmee we kunnen concluderen dat de trend opwaarts is. Maar een correctie richting 4.142 – 4.189 punten valt niet uit te sluiten. Op dit moment vormt zich op de daggrafiek een evening star formatie. Dit zou kunnen bevestigen dat we een correctie krijgen richting de geprojecteerde zone in onze voorgaande technische analyse van de BEL 20 index. Wanneer de BEL 20 koers boven 4.350 punten breekt, is de evening star formatie niet meer van toepassing en zullen we naar alle waarschijnlijkheid boven de top van 13 augustus breken.

Technische Analyse BEL 20 06-09-2021

Newmont Corporation

Er is heel wat interesse terug in goud en goudmijnaandelen. Voor deze gelegenheid maken we een technische analyse van het aandeel Newmont Corporation. Op de maandgrafiek merken we dat de candle van mei 2021 boven de vorige top van november 2011 is gesloten. Vervolgens zien we een gezonde correctie van een drietal maanden. Op dit moment lijkt de koers van Newmont wat steun te vinden.

Op de weekgrafiek zien we een opvolging van hogere toppen en hogere bodems. De Newmont koers lijkt nu een hogere bodem neer te zetten. Dit zou willen betekenen dat Newmont in de komende maanden richting een nieuwe top kan bewegen. De laatste top ligt een slordige 25 % boven de huidige koers $ 59,50.

Op de daggrafiek beweegt de prijs in een neerwaarts kanaal. Het is nog te vroeg om daadwerkelijk te stellen dat de prijs zal uitbreken, maar de koers lijkt alvast sterk. De RSI-indicator geeft aan dat het momentum aan het toenemen is, waardoor een uitbraak niet ondenkbaar is.

Ontvang wekelijks de technische analyse BEL20 per e-mail

Ontvang wekelijks een e-mail met de technische analyse van de BEL20 index en/of een aandeel uit de index of een relevant aandeel wereldwijd.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.


BEL 20

De BEL 20 index heeft augustus sterk ingezet, maar vorige week sloot de sterindex negatief. Alsnog blijft de BEL 20 in een stijgende trend zitten op de daggrafiek. Voor de technische analyse van deze week maken we nog steeds gebruik van het opwaarts trendkanaal. Zolang de BEL 20 koers beweegt binnen de grenzen van het kanaal, hebben we technisch geen reden om te denken dat de trend gewijzigd is. Wanneer de BEL 20 koers door de onderzijde van het trendkanaal breekt, hebben we mogelijks een trendommekeer.

Vorige week vrijdag zagen we een terugval naar de middellijn van het trendkanaal, welke de afgelopen maanden al meerdere malen dienst heeft gedaan als steunzone. U vindt de significante toppen en bodems omcirkeld  op de grafiek. De BEL 20 index vormt nu een potentieel ABCD-patroon naar beneden toe. Idealiter stijgt de prijs richting de 61,8 % – 76,4 % Fibonacci retracement om vervolgens te dalen tot de Fibonacci extensie zone. Deze is paars gearceerd op de grafiek. Wanneer de koers zou zakken richting deze zone, komt de koers ook dicht tegen de onderzijde van het opwaarts kanaal te liggen. Een extra confirmatie dat dit een zone kan zijn waar kopers de markt betreden.

Aandeel Tesla vormt potentieel een triangle

Het aandeel Tesla deed vorig jaar een enorme rally. Op dit moment lijkt het aandeel van de autobouwer eerder zijwaarts te bewegen, althans indien we het vergelijken met de performance van vorig jaar. Maar de Tesla koers lijkt zich technisch op te maken voor een opwaartse beweging. Het aandeel Tesla vormt een triangle. Dit patroon komt vaak voor wanneer de koers een enorme rally achter de rug heeft en even op adem komt. Om dan vervolgens de trend verder te zetten. We merken wel op dat dit zich aan het vormen is op de weekgrafiek. Het is dus goed mogelijk dat de koers van Tesla nog maanden enigszins zijwaarts beweegt. Wanneer de koers van Tesla door de bodem van mei zakt, is de triangle niet meer geldig.

Als extra confirmatie vindt u de ichimoku cloud geplot op de weekgrafiek. De cloud heeft een groene kleur en de koers van Tesla bevindt zich boven de cloud. Dit duidt op een potentieel stijgende koers van Tesla. Indien we de assumptie maken dat Tesla de triangle zou doorbreken tegen eind dit jaar, kunnen we het technisch doel van de triangle bepalen. Deze is aangeduid door middel van de blauwe pijl.