BEL 20 Analyse


Technische analyse BEL 20 en de Hang Seng Index

Door |

BEL20
ISIN: BE0389555039
|
Ticker: BFX --- %

---
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
BEL20
Artikel laten voorlezen

Afgelopen week werd gekenmerkt door een aantal slechte tot dieprode dagen voor de Belgische sterindex de BEL 20. Voornamelijk omwille van de slechter dan verwachte Amerikaanse Inflatie. De BEL 20 bevat een aantal GVV’s en de Belgische beurs staat bekend om zijn vastgoed. Daardoor en omwille van de angst voor een grotere renteverhoging werd de BEL 20 nog dieper geduwd dan zijn Europese collega’s.

Ook deze handelsweek start de BEL 20 in het rood met een verlies van 0,42%. De Euro Stoxx 50 moet in de eerste handelsminuten 0,9% van zijn waarde inleveren. De Amerikaanse futures wijzen ook op een lagere opening met alle grote indexen in het rood.

Technische analyse BEL 20

Twee weken geleden zakte de BEL 20 onder het belangrijke steunniveau van 3650 punten. Daarbij zocht de koers een nieuw dieptepunt voor het beursjaar 2022 en vond het steun op 3530 punten. Vervolgens kon de koers herstellen en terrein winnen boven het dieptepunt van maart, maar botste op het 50 daagse exponentiële gemiddelde (EMA) en zette vervolgens zijn dalende trend verder. Momenteel rust de koers ook op dit niveau van 3650 punten. Dit niveau zal opnieuw essentieel zijn om een verdere koersval uit te lokken of sterkte te tonen. Wanneer de koers geen stand weet te houden boven dit terrein, zal de koers verder zakken naar 3530 punten, vervolgens kan de koers dan verder vallen naar eerst 3400 punten vooraleer een dramatische val naar 3000 voorvalt.

Beide exponentiële gemiddelden duiden op een zeer sterke neerwaartse trend en een sterke weerstand. Bij een heropleving van de koers zal een stijging tot 3660 punten mogelijk zijn of verder richting de 50 daagse EMA. Wanneer de economische situatie fragiel en zwak blijft, zullen de kopers zeer sterk hun best moeten doen om een duurzame stijging door te voeren.

Grafiek BEL 20 index (BFX) | TA BEL 20

Technische analyse BEL 20

De Chinese aandelen index, de Hang Seng, bevindt zich op het dieptepunt van 2022. Daarbij wist het alle winst sinds 2016 en begeeft de koers zich op hetzelfde niveau van 18550 punten. Een cruciaal punt voor het verdere koersverloop en de toekomst van de Chinese aandelenmarkt. De prominente negatieve trend wijst op een verdere koersval en sterke aanwezigheid van verkopers. Zowel de 200 daagse als 50 daagse gemiddelden wijzen allebei naar rechtsonder en vertonen geen signalen van sterkte. Bij een heropleving zal de koers boven de 19250 punten moeten breken om enige signalen van sterkte te tonen, idealiter boven de 50 daagse EMA.

Grafiek Hang Seng index | TA BEL 20

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Beurs vandaag: het laatste beursnieuws

Artikel laten voorlezen

De energiecrisis en macro-economische tumult wegen zwaar op de Belgische aandelenindex. De BEL 20 verloor in 2022 al 16,62% van zijn waarde. Afgelopen vrijdag kon de index nog een kortstondig herstel inzetten van ongeveer 2,5% naar aanleiding van een beter dan verwacht banenrapport in de Verenigde Staten. Deze winst moet het vandaag opnieuw inleveren met een daling van 1,76% in de eerste handelsminuten.

De Amerikaanse beurzen kennen een kortere handelsweek en zijn vandaag gesloten omwille van de Dag van de Arbeid.

Technische analyse BEL 20

De belangrijkste ontwikkeling is de neerwaartse doorbraak van het steunniveau op 3660 punten. Dat was na de flashcrash de bodem voor 2022. Momenteel bevinden we ons op 3550 punten en kunnen we deze belangrijke steun veranderen in een weerstand. Afgelopen vrijdag kon het kort steun vinden op 3575 punten maar moet dit vandaag weer achter zich laten.

Momenteel bevindt de koers zich ver onder zowel de 50 als 200 daagse exponential moving average (EMA). Deze wijzen ook naar het zuidoosten van de grafiek en weerspiegelen een zeer prominente neerwaartse trend op zowel de korte- als middelange termijn. De koers zal waarschijnlijk doorzakken naar 3400 punten alvorens een mogelijke steun te vinden. Wanneer dit niet volstaat en de verkopers de bovenhand blijven behouden, dan is een verdere daling naar 3000 punten mogelijk. Op dat niveau ligt de index nog 500 punten verwijderd van het dieptepunt in de coronacrisis.

Opvallend is ook de betere prestatie van de BEL midcap index, de index met Belgische bedrijven met een kleinere marktkapitalisatie dan de BEL 20. De BEL Mid index kon een stijging van 18,39% neerzetten, terwijl de BEL 20 een matige 7,24% kon winnen in de afgelopen twee jaar.

BEL Midcap index (BELM)

De BEL Mid houdt beter stand dan zijn grotere broer, de BEL 20, maar bevindt zich ook in een neerwaartse trend.

De BEL Mid kon boven de 200 daagse EMA klimmen en kende een positief koersverloop. Maar kon helaas voor de derde maal niet voorbij het weerstandsniveau van 6790 punten stoten. Daarna werd de koers zwaar afgestraft met tien opeenvolgende rode dagelijkse candles. De steun op 6375 volstond niet om de daling af te remmen. De eerstvolgende tussenstop zal waarschijnlijk op het steunniveau van 6100 punten zijn. Zowel de 50 daagse als 200 daagse EMA wijzen op een neerwaartse trend. De koers is daarbij wel nog verder verwijderd van zijn bodem tijdens de covidcrisis op 4250 punten.  

Artikel laten voorlezen

De Belgische sterindex, de BEL 20, verloor vorige week 2,7% van zijn waarde. Ook deze week is ingezet met een roodkleurige daling van 1,25%.  De Eurostoxx 50 verliest vandaag in de eerste minuten 1,86%, maar deed het vorige week iets beter dan de BEL20 met een daling van 2,07%. De Amerikaanse Futures lopen daarmee grotendeels gelijk met de Europese. De S&P 500 index staat momenteel op – 1,11% en de NASDAQ futures op – 1,43%.

De daling van vorige week zien we samengaan met een lager handelsvolume, de fragile economische data blijft een onzekerheid voor de Belgische belegger op middellange termijn. Ook de enorm sterke dollar drukt op het sentiment en vooruitzichten.

Technische analyse BEL 20

Een populaire indicator voor het bepalen van een bull of bear markt is het aantal bedrijven dat boven zijn 50 daagse exponentiele gemiddelde (EMA) sluit. In het geval van de S&P 500 sloten eerder deze maand 93% van de bedrijven in de index boven de 50 daagse EMA. Dat is direct het hoogste niveau sinds de zomer van 2020. Op 17 juni, het dieptepunt van deze indicator, sloot slechts 1,99% van de bedrijven boven zijn 50 daagse EMA. Verder leert de afgelopen 20 jaar ons dat wanneer de indicator sluit boven de 90%, de markt veel kans heeft om te stijgen in de komende maanden.

Voor de BEL 20 ziet het er daarentegen iets minder goed uit. Momenteel bevinden 5 van de 20 bedrijven zich boven de 50 daagse EMA, oftewel slechts 25%. Tot deze bedrijven horen onderandere: ArgenX, Melexis, en Warehouses De Pauw. 25% verbleekt dus tegenover de 93% van de S&P 500.

Na een aantal mislukte pogingen om door zijn 50 daagse EMA te breken slaagde de koers er de afgelopen 2 weken toch in. Daarmee brak het door de weerstand van 3800 punten en kon doorstijgen naar 3890 punten. Jammer genoeg moest de koers terugtrekken met 5 opeenvolgende rode candles en sloot daarbij weer onder zijn 50 daagse EMA. De koers opende op de steun van 3765 punten, maar zakte al snel dieper weg. Nu zal de koers hoogstwaarschijnlijk verder zakken naar de steun van 3715 punten en eventueel naar de bodem van maart op 3650 punten.

Technische analyse BEL 20 - Koers BEL 20

Pennant vorming bij ASM International

We zien een Pennant gevormd worden bij de Nederlandse semiconductor gigant ASM International. Op 20 en 21 Juli werd de vlaggenstok gecreëerd. Dit viel samen met de goede resultaten van het bedrijf. Daarbij kon het over de 50 daagse EMA springen en bevindt de koers zich nu ook boven de 200 daagse EMA. Het aandeel bevindt zich nu tussen een convergerende weerstand en steun met een zwakker volume. Daarom kunnen we stilaan uitkijken naar een uitbraak naar de bovenkant.

Een eventuele uitbraak boven de weerstandslijn kan een verdere rally naar de weerstand van 342 euro betekenen. Dat komt ook ongeveer overeen met de lengte van de vlaggenstok en kan als koersdoel worden gebruikt.

technische analyse ASM - Koers ASM - Aandeel ASM - Technische analyse BEL 20

Artikel laten voorlezen

De BEL 20 opent de tweede week van augustus in het groen met een stijging van 0,80%, daarbij volgt het de Eurostoxx 50 index die ook met een stijging van 0,80% de beursweek start. Na een bewogen eerste week lijkt deze voorlopig rustiger te worden. Vorige week ontstond spanning rond het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan. Ondanks de waarschuwingen van China ging dit bezoek door, wat een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China zou kunnen ontketenen.

De futures van de Amerikaanse beurzen starten ook in het groen. De winstramingen en omzetverwachtingen worden aan een hoog tempo verlaagd door Wall Street analisten. Dit kan betekenen dat we ons schrap moeten zetten voor nog meer volatiliteit.

Technische analyse BEL 20

Ook vorige week bleef de koers in het strakke interval van 3715 en 3800 punten handelen. Telkens botst de koers op het 50 daagse exponentiële gemiddelde. Hoe sterker en hoe vaker deze weerstand en steun worden bevestigt, hoe belangrijker een doorbraak zal worden.

De koers opende deze week opnieuw boven de 50 EMA, maar moest dat terrein alweer verlaten in de eerste minuten van de handel. De koers lijkt ook een iets zwakkere steun te vinden op 3600 punten, bij de volgende terugval zal hier op korte termijn dan ook eerst steun worden gevonden. De koers zou echter ook direct naar het niveau van 3715 punten kunnen vallen. Wanneer we de trend volgen, zien we nog steeds een sterk dalende 200 daagse EMA. Als we hier fibonacci op toepassen dan zien we dat de koers inderdaad terugvalt naar de 76,4% lijn die samenvalt met de weerstand van 3800 punten, alvorens waarschijnlijk verder te zakken. De fragile economische data zullen dus bepalend zijn voor het verloop op middelange termijn.

Grafiek BEL 20 Index (BFX) | TA BEL 20

Accenture flirt met doorbraak

Het bedrijf Accenture, wereldwijd actief in technologie- en strategieconsulting, noteert momenteel 25% lager dan zijn piek op het einde van 2021. Het botste vorige week op zijn 200 daagse exponentieel gemiddelde en kon er voorlopig niet doorbreken. We zien een driedubbele bodem op de steunzone van $ 270, wat een sterk teken is en een afzwakking van de dalende trend. De weerstand die samenviel met de 200 daagse EMA bevindt zich op $ 310 en de koers blijft flirten met deze lijn. Voorbeurs blijft het aandeel ter plaatse trappelen met een daling van 0,03%.

Wanneer de kopers sterk genoeg zijn en ze verder kunnen uitbreken, dan is een stijging naar $ 344 mogelijk. De 50 daagse EMA wijst ook naar boven en kan bij een uitbraak de hausse versterken met een kruising van de 200 daagse EMA. Wanneer de uitbraak faalt dan zien we de koers makkelijk teruvallen naar de 50 daagse EMA en als die niet als steun voldoet naar de bodem op $ 270

Grafiek Aandeel Accenture (ACN) | TA BEL 20

Artikel laten voorlezen

De BEL 20 kon de afgelopen week positief eindigen met een stijging van 1%, vandaag opent de sterindex licht in het rood met een daling van 0,25%. Terwijl Wall Street de beste maand sinds 2020 kende, moest de BEL 20 beleggers tevreden stellen met een magere stijging van 2,1%. Vooral de afwezigheid van technologiebedrijven deed de index pijn. Private equity en industrie waren dan vooral de koplopers van de herstelling in juli. Daarbij schitterden staalproducent Aperam met 20% en Private equity holding Sofina met 17% in juli.

Ook de Eurostoxx 50 kon meegenieten van de globale herstelling en won in juli 7,5%. Dit was vooral te wijten aan de meevallende bedrijfsresultaten en een vertragende economie, waardoor beleggers hopen dat de inflatie makkelijker onder controle gebracht zal kunnen worden.

Technische analyse BEL 20

Momenteel bevindt de koers zich tussen 2 belangrijke niveaus, De 3650 steun en de 3850 weerstand. De steun op 3650 punten werd in juni en juli bijna 5 maal getest en doorstond de test met trots. Het lijkt erop dat we nu hogere dieptepunten zien rond de 3725. De koers kon opnieuw consolideren met het 50 daagse exponentieel gemiddelde, maar de zwakke poging om terrein te winnen werd meteen ongedaan gemaakt bij de opening van de markt. Voorlopig zien we een sterke weerstand op 3800 punten. Deze valt ook samen met de 50 daagse EMA.

Wanneer we door de 3800 breken, kunnen we richting het belangrijke weerstandsniveau van 3850 punten bewegen. Pas als we hier succesvol doorbreken, kunnen we opnieuw naar het 200 daagse gemiddelde bewegen en is er een langetermijnstijging mogelijk. De voorlopig initiële afwijzing van de 3800 weerstand zal de koers naar 3715 punten sturen. Wanneer het daar geen steun vindt, zal de prijs doorzakken naar 3650 waar het opnieuw steun kan vinden.

Grafiek BEL 20 Index (BFX) | TA BEL 20

Apple leidt het herstel

Apple bevindt zich momenteel boven zijn 200 daagse gemiddelde, daarmee behoort het tot één van de 22% bedrijven op de Amerikaanse beurs die zich hierboven bevindt. Dankzij de verrassende resultaten en de verkoop van iPhones sprongen beleggers massaal op het aandeel. Meer informatie en een uiteenzetting van de resultaten vindt u in onze kwartaalupdate van Apple.

Sinds de terugval en bodem eind juni kent de koers een bijna kaarsrecht herstel richting $ 160. Hierbij sprong het moeiteloos terug over de 50 EMA, alsook de 200 daagse EMA. De 50 EMA wijst nu richting de rechterhoek van de grafiek en ook de 200 daagse EMA keert zijn kar. Wanneer we Fibonacci toepassen, is het aannemelijk dat de koers eerst nog kan terugvallen naar $ 155 (76,4%) of $ 150,65 (61,5%) alvorens zijn hausse verder te zetten. Verder is het uitkijken naar een eventuele kruising van de 50 en 200 daagse EMA om de trend definitief en duurzaam te houden.

Grafiek Apple (AAPL) | TA BEL 20

Artikel laten voorlezen

De BEL 20 zit al enkele weken in een zijwaartse consolidatie indien we naar de weekgrafiek kijken. De laatste candle op de weekgrafiek moeten we nu nog buiten beschouwing laten aangezien deze pas vrijdagavond sluit. Maar op dit moment ziet de BEL 20 er technisch vrij zwak uit. Een daling richting 3.500 lijkt waarschijnlijk. Er begint verder een sterke supply zone rond de 3.400 punten die kan fungeren als een magneet voor de huidige BEL 20 koers. Potentieel kan de gap ook gevuld worden die zich in de supply zone bevindt.

Op de daggrafiek zien we dat de Belgische sterindex goed gestart is vandaag. De volgende sterke weerstandszone ligt rond 3.835 punten gevolgd door 4.030 punten.

Koersgrafiek BEL20

Remonte in het verschiet voor Ford?

Er wordt voortdurend geschreven over Tesla maar wanneer we kijken naar de oudgedienden uit de autosector, kunnen we niet om Ford Motors heen. Net zoals veel aandelen, is ook het aandeel Ford sterk gezakt sinds maart 2022. Ford stond toen op ongeveer $ 26 en noteert nu rond $ 12 per aandeel.

Op de weekgrafiek zien we dat de prijs gezakt is richting de 61.8% Fibonacci retracement zone. Hier kunnen we verwachten dat langetermijnbeleggers de markt betreden met kooporders. De weekly candles laten duidelijk zien dat de verkoopdruk vertraagd is. Twee weken terug toonde de weekgrafiek een mooie doji candle. Indien de prijs weer boven de $12,36 stijgt, kan het beleggers weer vertrouwen geven dat de stijgende trend, die we hadden sedert maart 2020, kan hervatten.

De divergentie die we zien tussen de RSI-indicator en de koers van Ford, maakt de bovenstaande analyse betrouwbaarder. Indien de prijs alsnog de dalende trend zou verder zetten, kunnen we verwachten dat er weer kopers de markt betreden rond $ 10.

Om te bepalen waar de koers van Ford op de lange termijn mogelijk naartoe kan gaan, maken we gebruik van de Fibonacci. De Fibonacci 27% extension komt te liggen rond $32. We gebruiken de rally tussen maart 2020 en januari 2022 als ankerbeen om de 27% extension te bepalen.

Koersgrafiek Ford