Beleggers die vertrouwen op technische analyse kijken voornamelijk naar prijsbewegingen en spreken vaak over steun- en weerstandsniveaus.

Zoals de naam eigenlijk al zegt, zijn dit prijsniveaus die als steun of weerstand dienen in de grafiek.

Deze niveaus kunnen voor een korte of een langere periode standhouden en zijn vaak op het blote oog af te lezen. Zie bijvoorbeeld de onderstaande afbeelding.

Toch zijn er meer prijsniveaus die u kunt gebruiken als steun- en weerstandsniveaus.

Veel actieve handelaren kijken dagelijks naar de zogenoemde pivot points (draaipunten).

 

AEX steun weerstand - Pivot Point Trading

 

Wat zijn pivot points precies? 

Pivot points worden gebruikt om snel inzicht te krijgen in de trend en om een koopniveau of verkoopniveau te bepalen. Het meest gebruikte pivot points systeem is gebaseerd op vijf punten. Hier worden op basis van de prijsniveaus van de voorgaande dag twee steunniveaus, twee weerstandsniveaus en één draaipunt geïdentificeerd.

Formules

Daarbij geldt:

H = High van gisteren
L = Low van gisteren
P = Pivot point vandaag
C = Slotkoers gisteren

Het dagelijks berekenen en tekenen van deze niveaus zou een flink tijdsintensiefproces zijn. Het TWS Handelsplatform heeft daarom de pivot point indicator standaard voor beleggers ingebouwd. Door deze indicator toe te voegen ziet u zo op dagbasis wat de berekende punten zijn. Zie hieronder een voorbeeld voor de ESTX50.

Wat zijn Pivot Points? Voorbeeld weerstandslijnen in de ESTX50 grafiek

De pivot points kunnen dus slechts voor één dag gebruikt worden. Daarbij werkt het pivot point zelf als sterkste steun/weerstand. Wanneer boven de pivot geopend wordt zal de richting vaak naar boven zijn. In het geval dat onder de pivot point geopend wordt is dit juist een zwak teken. Het testen van een pivot point kan daarom als een goed koop- of verkoopmoment gebruikt worden.

Pivot point als daytrading strategie

Wanneer boven het pivot point wordt geopend is de trend positief. In dit geval gaan wij opzoek naar een koopmoment, omdat wij met de trend mee willen handelen. In het geval dat de koers terugzakt naar het pivot point, zullen wij gaan kopen.

Wanneer u een positie heeft ingenomen kunt u vervolgens de steun- en weerstandlijnen gebruiken om uw exit te bepalen. De oorspronkelijke stop leggen wij op de eerste steunlijn. In het geval dat W1 naar boven wordt gebroken, kunt u vervolgens de stop verhogen naar W1. Zet de stijging door en wordt W2 behaald, dan verhoogt u uw stop. Zie hieronder een voorbeeld van de EUR.USD.

Pivot points uitleg in de EUR.USD grafiek

Uitgaande van deze (vrij simpele) daytrading strategie, zijn dit de resultaten van de afgelopen 25 handelsdagen op de Eurostoxx 50 future:

Dagen

In totaal zou u dus de afgelopen 25 dagen 146 punten (1460 euro) hebben verdiend. Dus op het eerste oog lijkt deze (simpele) daytrading strategie te werken. Bovenstaande is een heel simpel voorbeeld, u zou dit kunnen combineren met andere indicatoren of met een totaal andere stopmethode.

Pivot Points in uw grafiek

Via LYNX kunt u meer dan honderd technische indicatoren gebruiken, waarvan de pivot points er één is. U kunt de indicator heel gemakkelijk toevoegen in uw grafiek. Klik met de rechtermuisknop in uw grafiek en ga naar Voeg Indicator Toe. U kunt vervolgens de gewenste indicator zoeken:

Pivot points gebruiken in het LYNX Handelsplatform voorbeeld

Wanneer de lijnen in de grafiek staan, kunt u de LYNX Grafiek Trader gebruiken om uw koop- en verkooporders precies op deze lijnen te zetten. Zo kunt u op een makkelijke manier handelen op basis van deze steun- en weerstandsniveaus.

Ik hoop u enigszins inzicht te hebben gegeven in het gebruik van pivot points. U kunt deze indicator uiteraard op vele andere manieren gebruiken. Staar u vooral niet blind op slechts één indicator, gebruik een indicator vooral ter ondersteuning van uw eigen handelsstrategie.

Meer informatie over daytrading via LYNX.

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.