Pivot Point Trading: handelen op steun- en weerstandsniveaus

Door Justin Blekemolen


Pivot points zijn populair onder traders die handelen op steun- en weerstandsniveaus.

Deze technische indicator maakt het eenvoudig voor handelaren om steun en weerstand van de grafiek af te lezen.

Pivot points worden gebruikt om snel inzicht te krijgen in de trend en om een koopniveau of verkoopniveau te bepalen. Het meest gebruikte pivotpoints systeem is gebaseerd op vijf punten.

Pivot Point indicator

Pivotpoint of pivot point is de Engelse term voor ‘draaipunt’. Beleggers en handelaren zijn altijd op zoek naar draaipunten in de markt om winst te behalen door op de juiste momenten in- en uit te stappen.

Veel actieve handelaren gebruiken daarvoor steun- en weerstanden die met het blote oog zijn af te lezen en zelf in te tekenen zijn in de grafieken. Echter bestaan er ook technische indicatoren die zelf steun- en weerstanden aangeven. De naam van deze technische indicator is de pivot point indicator.

Piv Point Indicator in TWS - Pivot Point Indicator strategy - day trading pivot point - best pivot point

In het TWS Handelsplatform heeft u de keuze uit maar liefst 5 verschillende Pivot Points indicatoren. De meest gebruikte en meest standaard type is de Floor Pivot Points. Elke studie heeft zijn eigen kenmerken over hoe deze punten berekend worden. De toegepaste formule voor de Floor Pivot Points is:

Pivot (P) = (Hoog + Laag + Slot )/3

Steun 1 (S1) = 2 * P – Hoog

Steun 2 (S2) = P – (Hoog – Laag)

Steun 3 (S3) = S1 – (Hoog – Laag)

Weerstand 1 (R1) = 2 * P – Laag

Weerstand 2 (R2) = P + (Hoog – Laag)

Weerstand 3 (R3) = R1 + (Hoog – Laag)

H = High van gisteren
L = Low van gisteren
P = Pivot point vandaag
C = Slotkoers gisteren

Het dagelijks berekenen en tekenen van deze niveaus zou een flink tijdsintensiefproces zijn. Het TWS Handelsplatform heeft daarom de pivot point indicator standaard voor beleggers ingebouwd. Door deze indicator toe te voegen via de grafiek instellingen ziet u zo op dag basis wat de berekende punten zijn. Zie hieronder een voorbeeld van de 15 minuten grafiek voor de ES future.

day trading pivot point - pivot point indicator handelsplatform - pivot point betekenis

De pivot points kunnen dus slechts voor één dag gebruikt worden. Wanneer boven de pivot geopend wordt zal de richting van de dag vaak naar boven zijn. In het geval dat onder de pivot geopend wordt is dit juist een zwak teken. Het testen van een pivot point kan daarom als een goed koop- of verkoopmoment gebruikt worden.

Pivot point als daytrading strategie

Wanneer boven het pivot point wordt geopend is de trend positief. In dit geval gaan we opzoek naar een koopmoment, omdat we met de trend mee willen handelen. In het geval dat de koers terugzakt naar het pivot point, zullen wij gaan kopen.

Wanneer u een positie heeft ingenomen kunt u vervolgens de steun- en weerstandlijnen gebruiken om uw exit te bepalen. Ook kunt u de pivot steun en weerstanden gebruiken voor het bepalen van uw stop loss. In het geval dat W1 naar boven wordt gebroken, kunt u vervolgens de stop verhogen naar W1. Zet de stijging door en wordt W2 behaald, dan verhoogt u uw stop verder om winsten te beschermen. Zie hieronder een voorbeeld van de EUR.USD.

Pivot points uitleg in de EUR.USD grafiek - Pivot Point indicator - Pivot Point trading

Op het eerste oog lijkt deze (simpele) daytrading strategie te werken. Bovenstaande is een heel eenvoudig voorbeeld, maar u zou dit ook kunnen combineren met andere indicatoren of met een totaal andere strategie.

Wanneer de lijnen in de grafiek staan, kunt u de LYNX Grafiek Trader gebruiken om uw koop- en verkooporders precies op deze lijnen te zetten. Zo kunt u op een makkelijke manier handelen op basis van deze steun- en weerstandsniveaus.

U kunt de Pivot Point indicator uiteraard op vele andere manieren gebruiken. Staar u vooral niet blind op slechts één indicator, gebruik een indicator vooral ter ondersteuning van uw eigen handelsstrategie.

Meer informatie over daytrading via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in onder andere aandelen, futures, opties en valuta te handelen. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.