Gap Trading: profiteren van grote koerssprongen van aandelen

Door Justin Blekemolen


U kunt flink profiteren van een aandeel dat hoger of lager opent dan de vorige dag.

 

Kunt u ook meerdaagse rendementen verkrijgen bij zo’n gap, of wordt een verdere stijging zwakker? 

Het kan interessant zijn om een aantal dagen een positie in te nemen. In mijn vorige artikel over gap trading ben ik ingegaan op een intraday strategie. In dit artikel vertel ik meer over gap trading en leg ik de voordelen aan u uit.

 

Gap Trading met Altice

 

Wat is gap trading precies?

Gap trading is een simpele manier om aandelen te kopen en te verkopen. Een gap ontstaat doordat de prijs van een aandeel flink hoger of lager opent ten opzichte van het slot van de voorgaande handelsdag. Beleggers kijken in het eerste uur van de beursdag goed naar de handelsmarge. Als de koers boven de marge uitkomt, betekent dit ‘kopen’, komt deze onder de marge terecht, dan is het goed om te ‘verkopen’.

Men spreekt van een ‘gap up’ als we openen boven het slot van de handelsdag ervoor. We spreken over een ‘gap down’ wanneer de opening van vandaag lager is dan het slot van gisteren. Veel beleggers die een aandeel flink hoger of lager zien openen, proberen hier direct op in te springen. Dit kan zijn om mee te liften op de beweging of ze proberen te profiteren van het faden van de koersbeweging.

Een voorbeeld met het aandeel Altice

Altice kwam vandaag met goede kwartaalcijfers. Als gevolg van deze cijfers opende het aandeel zo’n 6% hoger. Sommige beleggers zijn ervan overtuigd dat na een dag van sterke stijging de volgende dag een zwakkere dag volgt.

Deze beleggers proberen hier door middel van een shortpositie winst mee te maken.

Andere beleggers denken juist dat een dergelijke sterke koersbeweging de volgende dagen op de beurs nog zichtbaar blijft en proberen met de trend mee te beleggen. Wie heeft er gelijk?

Resultaten gap trading

De Market Technicians Association heeft onderzoek gedaan naar de karakteristieken van gaps en de daaropvolgende meerdaagse resultaten. Voor dit onderzoek hebben zij gekeken naar ruim twintigduizend gaps op Amerikaanse aandelen.

Daarbij hebben ze een aantal mogelijke winstgevende strategieën uiteengezet, waarbij op de dag na de gap ingestapt wordt. De onderstaande factoren zijn van belang:

  • Candle op de gap dag
  • Grootte van de gap
  • Volume
  • Moving Average

In het onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen gaps up en gaps down. Alle rendementen die ik zal noemen zijn gecorrigeerd voor bewegingen van de S&P in dezelfde periode, zogenoemde exces returns.

Gaps up

Bij gaps up lijkt het belangrijk om de candle op de gap day te bestuderen. Als het slot op de vorige dag hoger ligt dan de openingskoers, is dit een sterk teken en zou u een longpositie kunnen innemen. Dit blijkt vooral bij de grotere gaps.

In dit geval werd een gemiddelde markt gecorrigeerd rendement behaald van 2,36%.

Onlangs kwam Netflix met cijfers, deze waren veel beter dan verwacht, waardoor het aandeel de volgende dag fors hoger opende. De sterkte werd gedurende de handelsdag vastgehouden en Netflix sloot hoger dan het opende.

Gap trading met Netflix - Daytrading

Als wij op de opening van 17 april een positie in hadden genomen en deze tot vandaag vast hadden gehouden, dan had dit een rendement opgeleverd van 5,65%. Door dit rendement te corrigeren voor de beweging van de S&P in dezelfde periode kom ik op een markt gecorrigeerd rendement van 4,86% in 17 handelsdagen.

Andere punten die interessant kunnen zijn bij gaps omhoog:

  Rendement over 20 dagen
Volume boven 30 daags gemiddelde +0,854%
Gaps onder 10 daags Moving Average +1,004%

 

Gaps down

Bij gaps down blijft het negatieve sentiment de eerste drie handelsdagen na de gap zichtbaar. Daarna ontstaat juist een interessant instapmoment. Door in te stappen drie dagen na de gap wordt gemiddeld een markt gecorrigeerd rendement behaald van 0,83%.

Bij grote gaps naar beneden is dit effect niet zichtbaar.

Het volume lijkt ook voor gaps naar beneden een duidelijk signaal af te geven. Als het volume op de gap dag onder het 30-daagse gemiddelde ligt is dit een sterk koopsignaal.

Wanneer in dit geval de volgende dag een longpositie ingenomen wordt, zal gemiddeld 1,56% markt gecorrigeerd rendement behaald worden over de eerste twintig handelsdagen.

Al met al kunnen gaps interessante beleggingskansen bieden voor de wat actievere belegger. Ik hoop u met het bovenstaande wat inzicht te hebben gegeven in mogelijke winstgevende strategieën.

Meer informatie over daytrading bij LYNX.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie of vraag is altijd welkom.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.