Aandeel Koninklijke DSM

Wat is de koers en verwachting van het aandeel Koninklijke DSM? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

Koninklijke DSM N.V.
ISIN: NL0000009827
Tickercode: DSM | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Koninklijke DSM kopen De beste aandelen
  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Koninklijke DSM

Update 26-10-2018: Aandeel DSM: veel risico voor een beperkt dividend

Koninklijke DSM, het bedrijf dat zijn oorsprong vindt in de Nederlandse Staatsmijnen, is uitgegroeid tot de trots van Zuid-Limburg. Met een omzet van ruim € 8 miljard en vestigingen over de hele wereld is het voormalige staatsbedrijf een speler van formaat. Lees hier alles over het aandeel DSM. 

De variërende geschiedenis van het aandeel DSM

DSM werd in 1902 opgericht door de Nederlandse staat. Het bedrijf hield zich bezig met het delven van steenkool in de beroemde Limburgse mijnen. De afkorting DSM komt dan ook voort uit het vroegere tijdperk en staat voor Dutch State Mines.

In deze sector viel uiteindelijk geen droog brood meer te verdienen. De overheid besloot om de mijnen te sluiten. De laatste mijn werd in 1973 gesloten. Omdat een groot percentage van de beroepsbevolking in Zuid-Limburg werkzaam was in deze sector, ontstond grote werkloosheid in het gebied.

De overheid, die in deze tijd nog altijd eigenaar was van DSM, besloot om de focus te verleggen naar de chemische industrie. Hiermee kon de werkloosheid in het gebied worden aangepakt en werd het bedrijf DSM nieuw leven ingeblazen. Het hoofdkantoor is nog altijd gevestigd in Limburg. Als u op de A2 richting Maastricht rijdt, is het immense bedrijfsterrein goed te zien.

In 1989 besloot de overheid DSM naar de beurs te brengen. In eerste instantie werd bijna 70% van de aandelen verkocht. Zeven jaar later werd het restant van de aandelen naar de beurs gebracht en was het Limburgse bedrijf volledig geprivatiseerd.

Ook in de chemische sector zat voor DSM geen eeuwig leven. Stukje bij beetje zijn de activiteiten verschoven. De onderneming haalt de laatste jaren voornamelijk haar omzet uit producten voor de gezondheidszorg, voeding en materialen. Hierbij is de afdeling voeding verreweg de grootste, 65% van de omzet wordt in dit segment behaald. De materialen-tak volgt op gepaste afstand met ruim 30%.

DSM

DSM heeft wereldwijd meer dan 100 vestigingen en 21.000 werknemers. Toch bevindt het hoofdkantoor zich nog altijd in Nederland. Qua omzet moet DSM het allang niet meer hebben van de Nederlandse afzetmarkt; minder dan 4% van de omzet wordt uit Nederland behaald.

De grootste afzetmarkt van DSM is nog altijd Europa, waar bijna 30% van de omzet uit afkomstig is. Daarnaast zijn Noord Amerika en China met respectievelijk 19% en 16% belangrijke markten voor het bedrijf uit Zuid-Limburg.

Stabiele onderneming

DSM heeft afgelopen jaren bewezen een veilig en stabiel aandeel te zijn. Zelfs in te hoogtijdagen van de kredietcrisis wist het bedrijf de omzet netjes op peil te houden. Ook voor de komende jaren wordt jaarlijks een stabiele groei van de omzet verwacht.

(omzet in miljarden euro’s)

 2011  2012  2013  2014  2015  2016*  2017*  2018*
 9,0  8,6  8,6  7,0  7,7  7,8  8,2  8,6

Jaren 2016 t/m 2018 zijn verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde analisten.

De stabiele omzet van het afgelopen jaar verklapt eigenlijk al dat het aandeel DSM vrij defensief is. De lage Beta van 0,9 bevestigt deze gedachte. Als de benchmark (lees AEX-index) met 1% beweegt, is de beweging in het aandeel DSM over het algemeen kleiner, namelijk 0,9%. In onderstaande grafiek is het koersverloop van de afgelopen vijf jaar terug te zien.

Koers aandeel DSM 

Dividend

Een defensief aandeel met jaarlijks een stabiele kasstroom, is normaliter aantrekkelijk voor beleggers vanwege het dividendbeleid. Dit is dan ook waar het aandeel DSM bekend om staat. Zelfs in de crisisjaren van 2008 tot 2012, de jaren dat menig bedrijf zijn dividenduitkeringen schrapte, heeft DSM jaarlijks netjes dividend uitgekeerd aan aandeelhouders.

In lijn met de stabiele omzetgroei, verhoogt DSM jaarlijks het dividend. Op de huidige koers ligt het jaarlijkse dividendrendement op ruim 3%; een stabiel rendement wat de komende jaren naar verwachting verder oploopt.

Dividend van het aandeel DSM

In bovenstaande grafiek ziet u het dividendbeleid van DSM over de afgelopen 10 jaar. De oranje lijn geeft het absolute bedrag weer dat jaarlijks aan dividend is uitgekeerd. Deze lijn bevindt zich duidelijk in een opwaartse trend, wat betekent dat de dividenduitkeringen afgelopen jaren gestaag zijn verhoogd.

De witte lijn geeft het dividendrendement als percentage weer. De schaal voor deze lijn vindt u aan de linkerkant van de grafiek.

Schrijven van callopties

Naast het ontvangen van dividend, bestaat er voor beleggers nog een andere manier om extra rendement te behalen. Door middel van gedekt opties schrijven kunt u risicoloos het rendement op uw aandelen verhogen.

Uiteraard is het schrijven van callopties niet geheel risicoloos, tegenover rendement staat altijd een bepaald risico. Het enige risico dat u in dit geval loopt, is dat u de aandelen moet verkopen wanneer de opties in-the-money expireren.

Dit is een luxeprobleem, gezien het feit dat bij het schrijven van out-of-the money opties uw aandelen eerst een stijging moeten ondergaan om boven de uitoefenprijs van de callopties uit te komen. Het enige risico dat u loopt is dat u na een flinke stijging niet meer profiteert van een verdere stijging. Hier staat tegenover dat u bij een licht stijgende, gelijkblijvende of dalende koers profiteert van deze strategie.

Volgende week kom ik graag bij u terug met een duidelijke uitleg over deze strategie. Hierbij leg ik concreet uit hoe u deze strategie kunt uitvoeren als u aandelen DSM in uw portefeuille heeft. U zult merken hoe gemakkelijk u deze strategie kunt uitvoeren middels het TWS Handelsplatform.

Het aandeel DSM kopen of verkopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel DSM. U heeft toegang tot 135 beurzen in meer dan 33 landen. Bekijk het aanbod:

Waarom in aandelen van Koninklijke DSM beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Koninklijke DSM. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen Koninklijke DSM kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Koninklijke DSM

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Koninklijke DSM : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel Koninklijke DSM: Bedrijfsinformatie Koninklijke DSM N.V.

Koninklijke DSM is een multinational uit de chemiesector die haar hoofdzetel heeft in Heerlen. De focus ligt op voeding, gezondheid en andere materialen. Via het produceren van voedingsenzymen, gistextracten en andere voeding gerelateerde stoffen zijn ze ’s werelds grootste voedingssupplement-, en vitaminen leverancier. Wat het domein materialen betreft, produceert Koninklijke DSM geavanceerde plastiek, vezelproducten. Wereldwijd heeft DSM ongeveer 20.000 personeelsleden in dienst.