Aandeel Ontex Group

Wat is de koers en verwachting van het aandeel Ontex Group? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

ISIN: BE0974276082
Tickercode: ONTEX | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Ontex Group kopen De beste aandelen
  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Ontex Group

Het aandeel Ontex heeft de afgelopen drie jaar enkele tegenslagen meegemaakt. Het aandeel verloor ongeveer 70 procent van zijn waarde als gevolg van aantoonbaar wanbeheer.

 

Ontex is echter begonnen aan een lang herstel om het bedrijf om te keren en dit zou een perfecte gelegenheid kunnen zijn om vroeg in het aandeel te stappen. In dit artikel zullen we daarom het aandeel Ontex bespreken.

De volgende onderwerpen over het aandeel Ontex worden besproken:

Het aandeel Ontex

Ontex is de #5 speler op wereldschaal in persoonlijke hygiëne. Het heeft een omzet van € 2,9 miljard en stelt 10.750 mensen tewerk. Het hoofdkantoor is gevestigd in Aalst, België. Bonconsul ziet opwaarts potentieel voor het aandeel Ontex.

Een niet-alledaagse historiek

Het bedrijf werd opgericht in 1979 door wijlen Paul Van Malderen en beperkte zich toen tot het leveren van onderleggers voor Belgische ziekenhuizen en bejaardentehuizen. In de jaren 80 en 90 breidde het productassortiment uit naar baby-en incontinentieluiers en vrouwelijk hygiëne. Het bedrijf ging ook buiten de grenzen kijken, binnen Europa maar ook in Turkije. Toen de heer Van Malderen stierf in 2001 was zijn zoon Bart reeds CEO, maar deze liet het bedrijf vreemd genoeg achter zich in 2007 om 5 jaar later een concurrent van Ontex te gaan creëren onder de naam Drylock. Vandaag is dit bedrijf nog steeds een ‘pain in the ass’ van Ontex.

In 2010 werd Ontex overgenomen door private equity groepen Goldman Sachs Capital partners en Texas Pacific Group voor € 1,2 miljard. Even in perspectief plaatsen, dat is maar liefst 50% meer dan de huidige beurswaarde van het bedrijf. In 2014 werd het bedrijf naar de beurs gebracht en namen de private equity groepen hun winst. De eerste twee jaren op de beurs verliep alles naar wens. De koers steeg, de prijzen van de grondstoffen zaten in een dalende trend en de winst vertoonde een stijgende lijn.

Een ongeluk komt nooit alleen

En toen ging het bergaf en ondertussen hebben de ex-CEO en ex-voorzitter van de Raad Van Bestuur de malaise moeten bekopen met hun ontslag in 2020. Sinds 2016 werden de grondstoffen duurder, wat leidde tot druk op de marges. De competitie werd feller en bitsiger en we mogen zelfs spreken over een heuse prijzenoorlog waarin de sector van persoonlijk hygiëne in verkeert. De sterke aanwezigheid van het bedrijf in opkomende landen zoals Mexico, Brazilië, Pakistan en Ethiopië maken dat maar liefst 40% van hun omzet komt uit regio’s met een volatiele munt. Die munten hebben de tendens gemiddeld waarde te verliezen ten opzichte van de euro wat een enorm negatieve impact heeft op de gerapporteerde resultaten van het bedrijf, die in euro gebeuren uiteraard. Last but not least bleek de intrede in 2017 in Brazilië een enorme blunder. Het bedrijf nam er Hypermarcas S.A. over, maar achteraf bleek dat er veel te veel was betaald, met gevolg dat er enorme afschrijvingen gebeurden op de goodwill.

Dit alles leidde tot enorme ontevredenheid bij de investeerders en die stuurden het aandeel Ontex sindsdien eigenlijk alleen maar neerwaarts. Overigens krijgt het aandeel Ontex vandaag de dag de ‘kroon’ voor meest geshorte aandeel op de Brusselse beurs, al blijft het een beperkt percentage als we vergelijken met de shortcultuur bij bijvoorbeeld onze Nederlandse noorderburen. Momenteel noteert het aandeel Ontex niet ver van zijn historisch dieptepunt van € 9,07 op 30 oktober. Extra pijnlijk als u weet dat de Raad Van Bestuur in september 2018 nog een overnamebod door PAI naast zich neerlegde van € 27,5 per aandeel. Op een moment dat het aandeel Ontex al aan het zakken was. Maar er is geen weg terug, alleen vooruit.

Aandeel Ontex koers

Wat nu met de koers van het aandeel Ontex?

De problemen uit het verleden zijn niet weggewerkt, maar er is toch vooruitgang merkbaar. Sinds het transformatieplan ‘Transform 2 Growth (T2G)’ aangekondigd werd in 2019 zijn er belangrijke besparingen gemaakt op het hoofdkantoor en dan vooral inzake aankoopvoorwaarden. Zo is er reeds € 57 miljoen op jaarbasis structureel bespaard. Dat is mooi, zeer mooi zelfs. Maar nog niet genoeg. De prijzenoorlog woedt heviger dan ooit, de grondstoffen blijven duur en de problemen in Brazilië zijn nog niet opgelost. Bovendien is het negatieve wisselkoerseffect door de aanwezigheid in opkomende landen nog nooit zo hoog geweest als in het pandemiejaar 2020. Dat heeft veel te maken met de pandemie uiteraard. Het herstel staat dus nog maar in zijn kinderschoenen en 2021 wordt cruciaal om de inspanningen te versnellen. Met name ook op het vlak van e-commerce, waar het bedrijf ook een inhaalbeweging te maken heeft ten opzichte van de concurrentie. Dat de CFO dan ook nog eens beslist heeft om te vertrekken in februari 2021 helpt uiteraard niet.

Risico nemen aan deze prijs?

Ondanks alle miserie staat het aandeel Ontex vandaag wel zeer laag uiteraard en dat biedt opportuniteiten. Met wat geluk op het vlak van wisselkoersen in 2021 zou het wel eens een mooi jaar kunnen worden. Het T2G programma loopt verder en de Franse interim-CEO Thierry Navarre, die sinds 2006 in het bedrijf werkt, geeft de indruk het juiste profiel te hebben om een structuur en kostenbeheersing bij te brengen in het bedrijf. Iets wat ze duidelijk misten tijdens de toch lange termijn van 6 jaar van de ex-CEO Charles Bouatiz.

Voor het dividend moeten we het niet doen. Ontex beschikt over een eerder zwakke balans met € 850 miljoen schulden die in de komende 4 jaar moeten worden afbetaald. Het bedrijf zal deze schulden mogelijks wel kunnen herfinancieren maar we zien het dividend toch nog enkele jaren tussen € 0,2 en € 0,5 fluctueren. Dat biedt dus betrekkelijk weinig rendement.

Waar we het wel voor zouden doen is de kans op mooie kapitaalswinst. Het blijft een (berekend) risico maar met wat geluk is het herstel nu echt onderweg en kan 2021 reeds een mooi jaar worden. Het aandeel Ontex zou dan wel eens snel kunnen teruggaan naar op zijn minst € 15 per aandeel. Dat is reeds +50% versus de koers van vandaag. En we weten dat eens een trend zich doorzet nog veel meer mogelijk is.

Wat is nu de conclusie voor het aandeel Ontex? Een bedrijf dat alle klappen ineens te verwerken kreeg en daarvoor zwaar werd afgestraft door de belegger. Het herstel is nog maar pas begonnen maar we zien positieve signalen. Instappen in het aandeel Ontex blijft een risico vanwege de nog enorme uitdagingen waar het bedrijf mee kampt, maar aan deze beurskoers is het neerwaarts risico eerder beperkt en het opwaarts potentieel lijkt hoger. Bij Bonconsul zien we een koersdoel van €13,4.

*Disclaimer: dit artikel is geen aanzet tot het uitvoeren van een transactie maar is wel bedoeld uw eigen beslissing te ondersteunen. U bent de uiteindelijke verantwoordelijke van uw transacties.

Het aandeel Ontex kopen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Ontex. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

 

 
 

Waarom in aandelen van Ontex Group beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Ontex Group. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen Ontex Group kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Ontex Group

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Ontex Group : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel Ontex Group: Bedrijfsinformatie Ontex Group NV

Ontex is gespecialiseerd in het vervaardigen, distribueren en commercialiseren van wegwerp hygiënische producten voor consumenten van alle leeftijdsgroepen. Ontex is een wereldleider in haar vakgebied en werd opgericht in 1979 te Erembodegem. Ontex verkoopt haar producten onder de naam Ontex en onder enkele andere merknamen. Wereldwijd heeft Ontex een 8.500 personeelsleden in dienst. De omzet is als volgt verdeeld: juvenile producten (58%), producten tegen incontinentie (30,2%), producten voor vrouwelijke hygiëne (10,5%) en andere (1,3%).

Gegevens m.b.t. het bedrijf

Adres: Korte Keppestraat 21, 9320 Erembodegem

Website: www.ontexglobal.com

Telefoonnummer: +32 (0)53 333 600

CEO: Charles Bouaziz