Wat is de Russell 2000 index?

Door Hirgent Cekaj


Artikel laten voorlezen
De Russell 2000 index is een belangrijke index in de Amerikaanse markt. Het is een index waar veel beleggers dagelijks naar kijken om de sterkte van de Amerikaanse beurs te meten. Het volgen van deze index kan u helpen om een beter overzicht te krijgen van de beurs omdat de index bestaat uit kleine bedrijven uit allerlei sectoren en industrieën.

 

Daarom zullen we in dit artikel eens bekijken wat de Russell 2000 is en hoe u er gebruik van kunt maken.

De volgende onderwerpen over de Russell 2000 zullen we bespreken:

 

Wat is de Russell 2000?

De Russell 2000 is een Amerikaanse aandelenindex die bestaat uit small-cap aandelen. De componenten van de Russell 2000 zijn de kleinste 2000 aandelen van de belangrijkste beurzen; de NYSE, de NASDAQ en de OTC Markets. De Russell 2000 index werd voor het eerst gestart door de Frank Russell Company in 1984. De index wordt nu echter bijgehouden door de FTSE Russell, dit is een dochteronderneming van de London Stock Exchange Group.

De Russell 2000 index is één van de meest gebruikte benchmarks voor beleggingsfondsen die zichzelf identificeren als een small-cap fonds. De S&P 500 is bijvoorbeeld een index die voornamelijk wordt gebruikt voor aandelen met een grote kapitalisatie. De S&P 600 kan worden vergeleken met de Russell 2000, maar de Russell 2000 index is nog steeds veruit de meest gebruikte en misschien wel de meest bruikbare.

De Russell 2000 index is de meest gebruikte maatstaf voor de prestaties van mid-cap tot small-cap aandelen. Het huidige gewogen marktkapitalisatiegemiddelde voor een bedrijf in de index bedraagt ​​momenteel ongeveer 2,1 miljard dollar. De marktkapitalisatie van het grootste bedrijf in de index is momenteel 5,8 miljard dollar. De Russell 2000 handelde voor het eerst boven de $ 1000, op 20 mei 2013.

Russell 2000 index koers

De Russell 1000 en Russell 3000

De Russell 3000 is ook een zeer belangrijke Russell index en eigenlijk ook de hoofdindex. De Russell 3000 index is een grotere index van 3000 beursgenoteerde bedrijven en vertegenwoordigt ongeveer 98 procent van de totale belegbare Amerikaanse aandelenmarkt. De Russell 1000 en 2000 bestaan eigenlijk gewoon uit bedrijven die ook in de Russell 3000 index te vinden zijn. De Russell 3000 is in feite onderverdeeld in twee kleinere: de Russell 1000 en de Russell 2000.

De Russell 1000 index is goed voor de 1000 grootste bedrijven binnen de Russell 3000 en, zoals we eerder vermeldden, vertegenwoordigt de Russell 2000 index de 2000 kleinste bedrijven binnen de Russell 3000 index.

Russell 2000 1000 3000 index koers

De Russell 2000’s connectie met beleggingsfondsen

Veel beleggers vergelijken de prestaties van small-cap beleggingsfondsen met de Russell 2000 index. De index weerspiegelt de rendementskans die wordt geboden door de hele small-cap markt in plaats van de kansen die worden geboden door andere kleinere small-cap indices. Deze andere indices kunnen risicovoller zijn of de prestaties van een fondsbeheerder verstoren. Dus als u overweegt te investeren in een small-cap beleggingsfonds, is het een goed idee om hun prestaties te vergelijken met die van de Russell 2000.

De Russell 2000 componenten

Net als de meeste populaire aandelenindices (met de Dow Jones Industrial Average als belangrijkste uitzondering), is de Russell 2000 index een naar marktkapitalisatie gewogen index. Dit betekent dat de 2000 bedrijven in de index niet in gelijke mate bijdragen aan de prestatie van de index. De grotere bedrijven hebben een veel groter effect op de prestatie van de index dan de kleinere. We zullen hier niet alle bedrijven vermelden, want dat zou onpraktisch zijn.

Om u een overzicht te geven van de bedrijven die deel uitmaken van de index, hebben we de tien grootste bedrijven in de index opgesomd in termen van marktkapitalisatie.

  • Caesars Entertainment
  • Penn National Gaming
  • Mirati Therapeutics
  • Sunrun
  • Plug Power
  • Appian Corp
  • Denali Therapeutics
  • Invitae Corp
  • Ultragenyx Pharmaceu
  • Restoration Hardware

De kans is groot dat u nog nooit van sommige van deze bedrijven hebt gehoord, natuurlijk omdat de bedrijven in de Russell 2000 geen gigantische ondernemingen zijn. Daarom is de Russell 2000 meestal niet de eerste index die in de kranten wordt genoemd.De verschillen tussen de Russell 2000 en andere indices

In tegenstelling tot de S&P 500, die uit veel hele grote bedrijven bestaat, bestaat de Russell 2000 voornamelijk uit kleine bedrijven. Veel van deze bedrijven worden geclassificeerd als groeibedrijven en zijn meestal nieuw op de beurzen. Het is daarom mogelijk dat de Russell 2000 index meer volatiliteit en grotere prijsschommelingen ervaart dan de indices met grote kapitalisatie.

Hoewel de bedrijven in de Russell 2000 volatiel zijn, hebben deze small-cap aandelen doorgaans een veel hoger groeipotentieel dan grote bedrijven, het is veel moeilijker voor een bedrijf als Google om hun marktkapitalisatie nu te verdubbelen dan een klein nieuw bedrijf met een 1 miljard dollar marktkapitalisatie. Dus zelfs bij dramatische prijsschommelingen kunnen small-cap aandelen het over een langere periode beter doen dan large-cap aandelen. Het is om deze reden dat de Russell 2000 index ook andere indices zou kunnen overtreffen wat betreft prestatie.

Het laatste belangrijke verschil is de diversificatie. De Russell 2000 index bevat 2000 kleine bedrijven. Het is een stuk diverser dan bijvoorbeeld de S&P500 of de FTSE100. De Russell 2000 index is niet zozeer afhankelijk van slechts enkele grote bedrijven om goed te presteren.

De Russell 2000 is samengesteld uit kleinere en meer volatiele aandelen dan die in large-cap indices, maar het grote aantal bedrijven in de index helpt het risico te verkleinen, aangezien het minder afhankelijk is van de prestaties van bepaalde aandelen.

Hoe kunt u beleggen in de Russell 2000 index?

De Russell 2000 is eigenlijk een belangrijke maatstaf om de economische gezondheid van de Verenigde Staten te meten. De reden is heel simpel: de index meet de prestaties van de kleinere en meer op het binnenland gerichte bedrijven.

De Russell 2000 index is echt een goede manier om uzelf bloot te stellen aan Amerikaanse small-cap bedrijven. Met de index vertrouwt u niet op de prestaties van een enkel bedrijf. Zoals we eerder vermeldden, is de index zeer gediversifieerd wat betreft bedrijven maar ook sectoren en industrieën. Dit helpt om het vluchtige karakter van beleggen in afzonderlijke bedrijven te verzachten, terwijl u toch uitstekende prestaties in uw portefeuille behoudt.

In de Russell 2000 index kan worden belegd door de index te repliceren door de aandelen van de bedrijven in de index te kopen, maar dat zou buitengewoon onpraktisch zijn. U zou alle 2000 aandelen in de index moeten kopen. Dus in plaats van 2000 aandelen te kopen, is het een veel beter idee om in de Russell 2000 te beleggen met index futures, beleggingsfondsen of via een ETF (Exchange Traded Fund).

Een goed voorbeeld is de Xtrackers Russell 2000 ETF, die de Russell 2000 index volgt. Het rendement van het fonds is vrijwel identiek aan de Russell 2000 index.

Russell 2000 index ETF’s kopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen en ETF’s van bijna iedere index ter wereld te beleggen, dus ook in de Russell 2000 index. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod: