Artikel laten voorlezen

Voorbeurs en nabeurs handelen is niet enkel voor de professionele beleggers weggelegd. Via LYNX kunt u namelijk ook profiteren van koersbewegingen die buiten de reguliere handelstijden plaatsvinden.

De meeste bedrijven komen voorbeurs of nabeurs met cijfers en onmiddellijk daarna volgen vaak grote koersreacties. Toch moet het gros van de Nederlandse particuliere beleggers wachten totdat de reguliere handel start voordat hij/zij kan ingrijpen.

Dit terwijl de grootste koerssprongen al buiten de reguliere handel plaatsvinden. Dat kan grote gevolgen hebben voor uw beleggingsresultaten. Gelukkig is voorbeurs en nabeurs handelen mogelijk via LYNX. In dit artikel bespreken we hoe dat werkt en wat de voor- en nadelen van voorbeurs en nabeurs handelen zijn.

Wat is voorbeurs en nabeurs handelen?

In Nederland kennen we allemaal de Europese handelstijden van 09:00 uur tot 17:35 uur en de reguliere handelstijden van de Amerikaanse beurs tussen 15:30 uur tot 22:00 uur. Het is echter ook mogelijk om buiten deze uren te handelen op de beurs. De termen voorbeurs en nabeurs hebben betrekking op de handelstijden buiten de reguliere handelstijden van de verschillende beurzen om.

De handel die plaatsvindt voor deze openingstijden wordt voorbeurs genoemd, de handel na sluitingstijd valt onder de noemer nabeurs.

Vooral op de Amerikaanse markt is deze voor- en nabeurs handel populair. Hier is het mogelijk om voorbeurs al vanaf 10:00 uur Nederlandse tijd te handelen in Amerikaanse aandelen. Na het sluiten van de Amerikaanse aandelenbeurs om 22:00 uur kunt u nog tot 2:00 uur ’s nachts in aandelen handelen.

Niet alleen op Wall Street, maar ook in Europa bestaat de mogelijkheid om buiten reguliere handelstijden te handelen in aandelen. Nederlandse aandelen uit de AEX zijn bijvoorbeeld beschikbaar van 08:00 tot 22:00 uur, maar het volume is meestal wel veel lager en de spreads groter.

Wist u dat u de handelstijden van ieder aandeel eenvoudig kunt opvragen in het TWS Handelsplatform? U hoeft slechts dubbel te klikken op het effect en de onderstaande tabel verschijnt.

Voorbeurs nabeurs handelen LYNX TWS Handelsplatform

Recent voorbeeld

Om bovenstaande informatie vatbaar te maken, geef ik u een voorbeeld om te laten zien waarom dit interessant is voor u als belegger.

Veel bedrijven op Wall Street maken hun cijfers na het slot van de beurzen bekend (om 22:00 uur). Op 4 augustus 2021 maakte Uber dan ook vlak na sluiting van de Amerikaanse beurzen de cijfers over het 2e kwartaal bekend. De meeste beleggers kunnen dan pas om 15:30 uur de volgende dag reageren op dit nieuws, terwijl er nabeurs al direct actie is. Een voorbeeld daarvan kunt u zien in onderstaande grafiek: Uber opende de volgende dag een stuk lager op $ 40,40, maar schoot daarna direct omhoog.

Grafiek van LinkedIn reguliere handelstijden - Voorbeurs en nabeurs handelen

De bovenstaande grafiek toont de koersontwikkeling van het aandeel Uber tijdens de reguliere handelstijden. De grafiek hieronder is echter inclusief de koersen buiten de reguliere handelstijden. Zoals u kunt zien is de koers op 4 augustus 2021 in de nabeurs handel zelfs al even onder de $ 38 geweest.

Indien u short zat op Uber, had u dus een stuk lager winst kunnen nemen. Als u direct na de cijfers eigenlijk wel enthousiast was geworden over het aandeel Uber, dan had u tevens een stuk lager kunnen kopen en dus meer koerswinst kunnen behalen.

Dit is slechts één voorbeeld van alle actie die u mist als u geen mogelijkheid heeft tot voor- en nabeurs handelen. Sommige aandelen stijgen of zakken nabeurs wel eens met tientallen procenten.

Voorbeurs handelen Uber

Voordelen en nadelen

De voordelen van voorbeurs en nabeurs handelen zijn inmiddels duidelijk. U kunt direct reageren op de bewegingen die buiten de reguliere handelstijden plaatsvinden. Vooral bij de bekendmaking van kwartaalcijfers is de mogelijkheid tot voorbeurs en nabeurs handelen interessant.

Een nadeel van het handelen buiten de reguliere handelstijden is de liquiditeit. Bij grote namen in de VS is er vrijwel altijd genoeg volume, maar kleinere aandelen genieten niet van deze luxe. Bij Nederlandse aandelen moet u al helemaal alert zijn, want de spread is vaak groter dan normaal. Vanwege de lagere liquiditeit is voorbeurs en nabeurs handelen in Europa dan ook een stuk minder populair.

De spread duidt op het verschil tussen de bied- en laatkoersen. Om klanten te beschermen kunt u bij LYNX buiten reguliere handelstijden niet handelen met een STP of MKT order, u kunt alleen LMT orders gebruiken.

AEX aandelen

AEX aandelen zijn niet alleen op de beurs in Amsterdam verhandelbaar, waardoor het ook hier in Nederland mogelijk is om buiten reguliere handelstijden te handelen. Doordat u via het TWS Handelsplatform toegang heeft tot tientallen beurzen, hoeft u het aandeel niet per se op de Amsterdamse Effecten Beurs te kopen. Bekijk hier de reguliere openingstijden beurzen.

Waarom zou u nog langer wachten om voorbeurs- en nabeurs te handelen?

Voor u als particulier is het dus mogelijk, om net als alle professionele partijen, voorbeurs en nabeurs te handelen, zodat u direct kunt ingrijpen als dit nodig is. Waarom zou u wachten tot de aandelenbeurs om 09:00 uur of 15:30 uur opent, terwijl u direct het ijzer kunt smeden als het nog heet is? Op deze manier wordt de achterstand die u als particulier heeft op de professionals weer iets kleiner. Bekijk ook: in de AEX-future profiteren van de voorbeurshandel.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.