Artikel laten voorlezen

Beleggers willen te allen tijde kunnen reageren op koersbewegingen. Het kan enorm vervelend zijn als u geen winst (of verlies) kunt nemen, terwijl de institutionele beleggers voor- en nabeurs aan het handelen zijn.

Via LYNX is het echter wel mogelijk om te profiteren van koersbewegingen die buiten de reguliere handelstijden plaatsvinden. Na het lezen van dit artikel weet u precies hoe u via LYNX ook voor- en nabeurs kunt beleggen.

Bij het plaatsen van een order kiest u simpelweg voor de mogelijkheid om ook buiten reguliere handelstijden uitvoering te krijgen. Ook heeft u de mogelijkheid om aan te geven dat uw order voor de opening van de beurs mag worden uitgevoerd.

Voorbeurs en nabeurs handelen

In Nederland kennen we allemaal de Europese handelstijden van 09:00 uur tot 17:35 uur en de reguliere handelstijden van de Amerikaanse beurs tussen 15:30 uur tot 22:00 uur. Het is echter ook mogelijk om buiten deze uren te handelen op de beurs. De termen voorbeurs en nabeurs handelen hebben betrekking op de handelstijden buiten de reguliere handelstijden.

Wat is voorbeurs en nabeurs handelen?

De handel die plaatsvindt voor de reguliere openingstijden van een specifieke beurs wordt voorbeurs genoemd, de handel na sluitingstijd valt onder de noemer nabeurs.

Vooral op de Amerikaanse markt is deze voor- en nabeurs handel populair. Hier is het mogelijk om voorbeurs al vanaf 10:00 uur Nederlandse tijd te handelen in Amerikaanse aandelen. Na het sluiten van de Amerikaanse aandelenbeurs om 22:00 uur kunt u nog tot 2:00 uur ’s nachts in aandelen handelen.

Niet alleen op Wall Street, maar ook in Europa bestaat de mogelijkheid om buiten reguliere handelstijden te handelen in aandelen. Nederlandse aandelen uit de AEX zijn bijvoorbeeld beschikbaar van 08:00 tot 22:00 uur, maar het volume is meestal wel veel lager en de spreads zijn groter.

LET OP: u kunt voor- en nabeurs enkel handelen met limiet orders (LMT). Market Bestens (MKT) en Stop (STP) orders worden niet uitgevoerd.

Wist u dat u de handelstijden van ieder aandeel eenvoudig kunt opvragen in het TWS Handelsplatform? U hoeft slechts dubbel te klikken op het effect en de onderstaande tabel verschijnt.

Voorbeurs nabeurs handelen via het TWS Handelsplatform

Voor- en nabeurs handelen via LYNX: hoe werkt het?

Wanneer u een order opgeeft voor een bepaald Amerikaans aandeel, kunt u in de kolom onder Geldigheidsduur (Time in Force) middels een vinkje aangeven of deze order buiten de reguliere handelstijden of tijdens de pre-open sessie uitgevoerd mag worden. Zie onderstaande afbeelding:

Het is ook mogelijk via de mobiele apps en de webtrader van LYNX gebruik te maken van voor- en nabeurs handelen.

Koersen buiten reguliere handelstijden in de grafiek

In de grafieken kunt u aangeven dat u het koersverloop van het aandeel buiten de reguliere handelstijden getoond wil zien. U kunt dit doen door in het menu ‘Grafiek Parameters’ het vinkje bij “Toon koersen buiten reguliere handelsuren” te zetten.

Grafiek Instellingen | Voor- en nabeurs handelen via LYNX

Voorbeeld: Amerikaanse aandelen nabeurs handelen

De meeste bedrijven komen voor- of nabeurs met cijfers en onmiddellijk daarna volgen vaak grote koersreacties. Toch moet het gros van de Nederlandse particuliere beleggers wachten totdat de reguliere handel start voordat hij/zij kan ingrijpen. Dit terwijl de grootste koerssprongen doorgaans juist buiten de reguliere handel plaatsvinden. Dat kan grote gevolgen hebben voor uw beleggingsresultaten.

Om bovenstaande informatie vatbaar te maken, geef ik u een voorbeeld om te laten zien waarom dit interessant is voor u als belegger.

Veel bedrijven op Wall Street maken hun cijfers na het slot van de beurzen bekend (om 22:00 uur). Op 4 augustus 2021 maakte Uber dan ook vlak na sluiting van de Amerikaanse beurzen de cijfers over het 2e kwartaal bekend. De meeste beleggers kunnen dan pas om 15:30 uur de volgende dag reageren op dit nieuws, terwijl er nabeurs al direct actie is. Een voorbeeld daarvan kunt u zien in onderstaande grafiek: Uber opende de volgende beursdag een stuk lager op $ 40,40, maar schoot daarna direct omhoog.

Grafiek van het aandeel Uber | Voorbeurs en nabeurs handelen

De bovenstaande grafiek toont de koersontwikkeling van het aandeel Uber tijdens de reguliere handelstijden. De grafiek hieronder is echter inclusief de koersen buiten de reguliere handelstijden. Zoals u kunt zien is de koers op 4 augustus 2021 in de nabeurshandel zelfs al even onder de $ 38 geweest.

Indien u short zat op Uber, had u dus een stuk lager winst kunnen nemen. Aan de andere kant, als u direct na de cijfers eigenlijk enthousiast was geworden over het aandeel Uber, dan had u een stuk lager kunnen instappen en dus meer koerswinst kunnen behalen.

Dit is slechts één voorbeeld van alle actie die u mist als u geen mogelijkheid heeft tot voor- en nabeurs handelen. Sommige aandelen stijgen of zakken nabeurs wel eens met tientallen procenten.

Grafiek van het aandeel Uber | Voorbeurs handelen

Voor- en nadelen: liquiditeit en spreads

De voordelen van voorbeurs handelen en nabeurs handelen zijn inmiddels duidelijk. U kunt direct reageren op de bewegingen die buiten de reguliere handelstijden plaatsvinden. Vooral bij de bekendmaking van kwartaalcijfers is de mogelijkheid tot voorbeurs en nabeurs handelen interessant.

Een nadeel van het handelen buiten de reguliere handelstijden is de liquiditeit. Bij grote namen in de VS is er vrijwel altijd genoeg volume, maar kleinere aandelen genieten niet van deze luxe. Bij Nederlandse aandelen moet u al helemaal alert zijn, want de spread is vaak groter dan normaal. Vanwege de lagere liquiditeit is voorbeurs en nabeurs handelen in Europa dan ook een stuk minder populair.

De spread duidt op het verschil tussen de bied- en laatkoersen. Om beleggers te beschermen kunt u via LYNX buiten reguliere handelstijden niet handelen met een STP of MKT order, u kunt alleen limiet-orders gebruiken.

AEX aandelen in New York

AEX aandelen zijn niet alleen op de beurs in Amsterdam verhandelbaar, waardoor het ook hier in Nederland mogelijk is om buiten reguliere handelstijden te handelen. Doordat u via het TWS Handelsplatform toegang heeft tot tientallen beurzen, hoeft u het aandeel niet per se op de Amsterdamse Effectenbeurs te kopen. Bekijk hier de reguliere openingstijden beurzen.

Waarom zou u nog langer wachten met voor- en nabeurs handelen?

Voor u als particulier is het dus mogelijk om, net als alle professionele partijen, voorbeurs en nabeurs te handelen, zodat u direct kunt ingrijpen indien dit nodig is. Waarom zou u wachten tot de aandelenbeurs om 09:00 uur of 15:30 uur opent, wanneer u direct het ijzer kunt smeden als het nog heet is? Op deze manier wordt de achterstand die u als particulier heeft op de professionals weer iets kleiner.

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.