CFD's beleggen
Beleggen met CFD’s wordt steeds populairder onder beleggers. Wat zijn CFD’s? Door welk type beleggers worden ze gebruikt? En wat zijn de voor- en nadelen van deze beleggingsproducten?

De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

  • VIDEO: alles over het beleggen in CFD’s
  • Wat is een CFD?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van  CFD’s beleggen?
  • CFD’s handelen via LYNX

 

Wat is een CFD?

Wat is een CFD?

Een CFD (Contract For Difference) is een financieel product waarmee geprofiteerd kan worden van een koersstijging of-daling van een onderliggend product. Het is een contract tussen de koper en de verkoper. Bij het aankopen van een CFD wordt de koper geen eigenaar van het onderliggende product.

Het waardeverschil (van bijvoorbeeld een aandeel) wordt vanaf het moment van overeenkomst verrekend. De afrekening van de winst en het verlies vindt plaats nadat de positie is gesloten. Bij het aangaan van een positie vindt dus geen betaling plaats. Met CFD’s kunt u inspelen op zowel een koersstijging (long) als een koersdaling (short) van een aandeel of een index.

CFD’s zijn beschikbaar voor allerlei verschillende onderliggende waarden. Via LYNX kunt u niet alleen in CFD’s met een aandeel als onderliggende waarde handelen, maar ook voor indices zijn deze producten beschikbaar. Een CFD vertegenwoordigt altijd één keer de onderliggende waarde. Ter verduidelijking: één CFD van het aandeel ING vertegenwoordigt nu een waarde ongeveer € 11. Een CFD van de AEX-index vertegenwoordigt een waarde van € 450, als de AEX-index op 450 punten noteert.

Wat zijn de voor- en nadelen van CFD’s beleggen?

Het eerste grote voordeel van een CFD is de hefboom waar u mee kunt handelen. Dit betekent dat u met een relatief klein bedrag een hoge investering aan kunt gaan. De marginvereisten voor een CFD op de AEX-index zijn bijvoorbeeld € 25, terwijl deze CFD een waarde vertegenwoordigt van € 450.

Een tweede voordeel is de eenvoud van het product. Het kopen van een CFD gaat op dezelfde wijze als het kopen van een aandeel. Door een CFD te kopen gaat u een long positie aan en speelt u in op een koersstijging. Verkoopt u de CFD, dan gaat u een short positie aan en speelt u dus in op een koersdaling van de onderliggende waarde. De bied-laatkoersen van een CFD zijn over het algemeen exact dezelfde als die van de onderliggende waarde. Eventuele dividenduitkeringen worden cash verrekend op uw account.

Onderliggende waarde van CFD's

CFD’s op indices zijn een mooi alternatief voor bijvoorbeeld een future. Het grote voordeel van CFD’s ten opzichte van futures is de contractgrootte. Als voorbeeld neem ik de AEX-future. Met een multiplier van 200 heeft een AEX-future een waarde € 90.000 als de AEX op 450 punten noteert. Door deze grote waarde, is voor een future een margin vereist van € 5.000. Voor kleinere beleggers zijn CFD’s dus een uitstekend alternatief, aangezien u al voor een bedrag van € 25 een CFD op de AEX-index kunt aanschaffen. Handelt u echter groot genoeg om in futures te handelen, dan raad ik u aan de CFD’s links te laten liggen, gelet op de relatief hoge transactiekosten.

Tot slot de voordelen ten opzichte van gestructureerde producten. Zelf prefereer ik CFD’s boven gestructureerde producten. CFD’s hebben allereerst geen vast stoploss niveau zoals gestructureerde producten die hebben. U kunt dus uw zelfgekozen stoploss hanteren. U bent niet gedoemd tot een stoploss die u met heel veel andere beleggers deelt en bekend is bij andere partijen. Daarnaast is de spread bij gestructureerde producten over het algemeen groter dan bij CFD’s, waardoor de indirecte kosten voor gestructureerde producten groter zijn.

Uiteraard hebben CFD’s niet alleen voordelen. Allereerst betaalt u rente voor het aanhouden van CFD’s, aangezien u een bevoorschotting ontvangt van de uitgevende partij. Daarnaast heeft u als houder van een CFD geen stemrecht binnen een bedrijf, zoals u dat wel heeft als u aandelen in bezit heeft.

Een ander groot nadeel, wat tevens een voordeel is, is de grote hefboom. Door te handelen op margin kunt u met een relatief klein bedrag grote posities aan gaan, waardoor u snel grote winsten kunt maken. Hier staat echter tegenover dat deze hefboom ook tegen u kan werken, mocht de positie niet de kant opgaan die u had verwacht.

Op deze manier kunt u dus in korte tijd heel veel geld verliezen. Ik raad u dan ook aan om nooit een te grote positie aan te gaan, wat concreet betekent een positie waar u ’s nachts niet lekker van slaapt. Daarnaast is het zaak om altijd een niveau in gedachte te hebben waar u uw verlies neemt, zodat u van te voren weet wat u maximaal kunt verliezen. Zo kunt u vooraf goed inschatten of u dit verlies ook echt kan lijden. Met het consequent gebruiken van een stoplossorder kunt u een hoop stress voorkomen.

CFD’s handelen via LYNX

Via de software op het TWS Handelsplatform kunt u heel gemakkelijk CFD’s toevoegen. U typt in een lege rij de tickercode van de onderliggende waarde. Als voorbeeld gebruik ik de AEX-index. De tickercode is EOE. Door vervolgens op enter te drukken verschijnt het volgende scherm.

CFD's handelen bij LYNX

De CFD’s voor deze onderliggende waarde vindt u terug bij de zwarte pijl. Door met uw linkermuisknop op deze regel te klikken, wordt het product toegevoegd in het handelsplatform. U kunt hier vervolgens direct in handelen.

Meer informatie:

 

CFD’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen.

63.7 % van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder.

Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.