CAC 40 future (MFCN4): handelen op de Franse beurs

Door Sven van Gasse


CAC 40
ISIN: FR0003500008
|
Ticker: CAC40
|
Valuta: Punten
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 6 minutes

cac 40 index | cac 40 future | futures handelen
Frankrijk is na de Duitsland de grootste economie van de Europese Unie. De gebeurtenissen en bewegingen in deze markt hebben dan ook een niet te onderschatten invloed op de economie van de Eurozone.  

De belangrijkste beursindex van Frankrijk is de CAC 40. In dit artikel leggen we uit hoe u kunt handelen op de CAC 40 index door middel van de CAC 40 future. Bent u op zoek naar een online broker om futures te handelen? Klik dan hier.

Wat is de CAC 40?

De CAC 40 index is gelanceerd op 31 december 1987. Het is één van de belangrijkste aandelenindexen in Europa en weerspiegelt de prestaties van de 40 grootste beursgenoteerde bedrijven in Frankrijk, die genoteerd zijn aan de Euronext Parijs.

In de beginjaren weerspiegelde de samenstelling van de CAC 40 voornamelijk traditionele sectoren zoals banken, nutsbedrijven en industriële bedrijven. Met de globalisering en technologische vooruitgang is de index geëvolueerd en omvat nu ook bedrijven uit diverse sectoren zoals technologie, gezondheidszorg en luxegoederen.

De CAC 40 index geldt als een barometer voor de algemene gezondheid van de Franse economie. Doordat de Franse economie de op een na grootste is in de Europese Unie, wordt de index op het gehele continent op de voet gevolgd.

De naam CAC 40 staat voor “Cotation Assistée en Continu,” wat verwijst naar de continue notering van de aandelen gedurende de handelsdag. De waarde van de CAC 40 wordt berekend op basis van de marktkapitalisatie van de deelnemende bedrijven, waarbij de aandelenkoersen worden gewogen op basis van het aantal uitstaande aandelen. Dit betekent dat bedrijven met een grotere marktkapitalisatie een grotere invloed hebben op de beweging van de index.

Historische prestaties CAC 40

Bedrijven in de CAC 40 zijn actief in diverse sectoren, waaronder financiële diensten, energie, consumentengoederen, gezondheidszorg en industrie. Bekende namen zoals L’Oréal, TotalEnergies, Airbus en LVMH maken deel uit van deze prestigieuze lijst.

De CAC 40 index kende de afgelopen vijf jaar een stijging van meer dan 35%. Over de afgelopen 30 jaar kende de CAC 40 een jaarlijkse stijging van zo’n 7,60%. Hiermee presteert de CAC 40 beter dan de BEL20 die in dezelfde periode een stijging van een kleine 7% liet optekenen. De DAX, de belangrijkste index van Duitsland, kende een gelijkaardig groei over de afgelopen 30 jaar.

De jaren na 1990 waren een periode van opmerkelijke groei voor de CAC 40, gestimuleerd door de economische expansie en de opkomst van technologiebedrijven. De index bereikte in september 2000 een piek van bijna 7.000 punten aangedreven door de dotcom-bubbel. Echter, de daaropvolgende ineenstorting van de internetzeepbel leidde tot een scherpe daling en tegen 2003 had de index meer dan de helft van zijn waarde verloren.

Na deze correctie begon de CAC 40 aan een herstelperiode, gedreven door een gunstige economische omgeving en groei in verschillende sectoren. De wereldwijde financiële crisis van 2008 zorgde echter opnieuw voor een aanzienlijke daling. In maart 2009 bereikte de index een dieptepunt van ongeveer 2.519 punten, een daling van meer dan 60% ten opzichte van de piek in 2007.

Vanaf dit dieptepunt begon de CAC 40 aan een langzame maar gestage opmars, ondersteund door monetaire stimulansen van centrale banken en herstel in de wereldwijde economie.

De COVID-19-pandemie bracht in 2020 een nieuwe golf van onzekerheid en volatiliteit, waarbij de CAC 40 opnieuw fors daalde. De index herstelde echter sneller dan verwacht, dankzij massale stimuleringsmaatregelen en het optimisme over vaccins. Tegen eind 2021 bereikte de CAC40 nieuwe recordhoogtes, mede gedreven door sterke prestaties van bedrijven in technologie, luxegoederen en de groene energiesector.

Op 7 maart 2024 doorbrak de CAC 40 voor het eerste de symbolische grens van 8.000 punten. De drijvende kracht achter deze stijging ligt in een combinatie aan factoren. Uitzonderlijk goede bedrijfsresultaten, een groter vertrouwen van beleggers in het potentieel van artificiële intelligentie en de bemoedigende vooruitzichten op een verlaging van de beleidsrente hebben deze spectaculaire stijging aangewakkerd.

Beleggen in CAC 40 futures

Beleggen in de CAC 40 door middel van futures is een populaire strategie onder beleggers die willen profiteren van de koersbewegingen van de Franse aandelenmarkt. Futures op deze index stellen beleggers in staat om te speculeren op de toekomstige waarde ervan zonder de noodzaak om de onderliggende aandelen te bezitten.

Een future contract is een overeenkomst om een onderliggende waarde op een specifieke datum in de toekomst te kopen of te verkopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Dit biedt beleggers de mogelijkheid om in te spelen op hun verwachtingen van de marktbewegingen. Als een belegger bijvoorbeeld denkt dat de CAC 40 zal stijgen, kan hij een long positie innemen door een future contract te kopen. Omgekeerd, als hij verwacht dat de index zal dalen, kan hij een short positie innemen door een future contract te verkopen.

futures
handel in futures via lynx

LYNX is dé broker voor futureshandelaren, zo kunt u via LYNX ook handelen in de MFCN4 future. Handel op ‘s werelds bekendste futuresmarkten. Vijf dagen per week, bijna 24 uur per dag.

Een van de belangrijkste voordelen van beleggen in CAC 40 futures is de hefboomwerking. Met een relatief kleine investering kunnen beleggers een grotere positie in de markt innemen. Dit kan de potentiële winsten aanzienlijk vergroten, maar het brengt ook hogere risico’s met zich mee. Verliezen kunnen net zo snel oplopen als winsten, waardoor risicobeheer cruciaal is bij het handelen in futures.

Daarnaast bieden CAC 40 futures beleggers de mogelijkheid om hun portefeuille te hedgen. Stel dat een belegger een aanzienlijke positie in Franse aandelen heeft en zich zorgen maakt over een mogelijke daling van de markt. Hij kan dan een short positie in CAC 40 futures innemen om potentiële verliezen in zijn aandelenportefeuille te compenseren. Dit beschermt de belegger tegen ongunstige marktbewegingen en vermindert de algehele volatiliteit van de portefeuille.

CAC 40 Index Future (MFCN4)

De CAC 40 Index Future kunt u terugvinden in het TWS Handelsplatform of LYNX+ via het symbool MFCN4. Zoals al aangehaald is de hefboomwerking een belangrijk aspect voor beleggers in futures. De CAC 40 Index Future heeft een multiplier van € 10, wat betekent dat een beweging van één punt in de index resulteert in een winst of verlies van € 10 per contract. Bij een huidige stand van zo’n 7.600 punten vertegenwoordigt één contract dus een totale waarde van € 76.000. De CAC 40 Index Future heeft vaste expiratiemomenten meestal in maart, juni, september en december. Beleggers doen er goed aan om te handelen in het contract waar het hoogste volume in omgaat. Over het algemeen is de CAC 40 Index Future zeer liquide, met een groot volume van kopers en verkopers, wat zorgt voor strakke spreads en gemakkelijke in- en uitstapmogelijkheden zonder significante prijsimpact. Deze liquiditeit maakt de CAC 40 Index Future een aantrekkelijk instrument voor zowel individuele beleggers als institutionele partijen.

cac 40 future MFCN4 | cac 40 index | cac 40 koersen

CAC 40 Futures handelen via LYNX? 

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over handige trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden. 

Bekijk KID Informatie