Onderliggende waarde: betekenis en definities

Door Wubbe Bos


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 3 minutes

Onderliggende waarde betekenis | onderliggende waarde voorbeeld | onderliggende waarde aandelen
De onderliggende waarde is de basis waarop een afgeleid product, zoals een optie of future gebaseerd is. Dit zijn bezittingen zoals bijvoorbeeld aandelen, indices, obligaties, grondstoffen (commodities), metalen of valuta.

De onderliggende waarde wordt gebruikt bij de berekening van de waarde van derivaten die hiervan zijn afgeleid. Bent u op zoek naar een broker waarbij u in verschillende producten, zoals bijvoorbeeld opties, kunt handelen? Klik dan hier.

Onderliggende waarde betekenis

Wat is onderliggende waarde?

De onderliggende waarde is het product waarvan derivaten zijn afgeleid. Derivaten, ofwel afgeleide producten, zijn bijvoorbeeld opties en futures.

Een onderliggende waarde kan verschillende vormen aannemen. De meest bekende zijn aandelen, maar ook op obligaties, edelmetalen, valuta of grondstoffen bestaan afgeleide producten. Met opties en futures kun je met een hefboom inspelen op de beweging van deze financiële waarde.

Specifieke uitleg over de onderliggende waarde bij: opties, AEX opties en aandelen vindt u verder in dit artikel.

DEFINITIE
Definitie Onderliggende waarde

De onderliggende waarde is het actief waarnaar een afgeleid financieel product, zoals een optie of een future, verwijst en waarvan de waarde en prijsbewegingen worden gebruikt om de waarde en prijs van het afgeleide product te bepalen.

Onderliggende waarde aandelen

De onderliggende waarde van aandelen is het bedrijf. Aangezien aandelen geen afgeleide zijn van het bedrijf, maar een stukje eigendomsrecht, hebben aandelen geen onderliggende waarde. Met aandelen kan je net zoals bij opties en futures inspelen op de resultaten. Dit doe je echter als eigenaar. Je bezit het product/bedrijf zelf en niet een financieel product wat hiervan is afgeleid. Wat dat betreft zijn aandelen eigenlijk beter te vergelijken met het bezit van een auto of een huis. Daarbij profiteer je ook van een waardestijging en heb je last van een daling. Het blijft echter tastbaar en geen financieel derivaat.

Onderliggende waarde opties

De onderliggende waarde van een optiecontract bestaat uit een bepaald aantal aandelen, valuta of grondstoffen. Het standaardaantal aandelen is 100, maar hier wordt in sommige gevallen van afgeweken. Voor aandelen van Adyen is het bijvoorbeeld 10, terwijl in Italië en het Verenigd Koninkrijk vaak 1.000 als standaardaantal geldt.

Met een optie heb je dan ook het recht of de plicht om het vooraf vastgestelde aantal aandelen voor een bepaalde prijs te kopen of verkopen. Dit werkt niet alleen zo met aandelen. Ook voor valuta, edelmetalen of commodities zijn standaardhoeveelheden afgesproken waarvan de waarde wordt afgeleid.

Pas op: de waarde van een optie wordt niet alleen bepaald door het onderliggende product. De optiegrieken spelen hierbij ook een belangrijke rol.

Onderliggende waarde: AEX optie

De onderliggende waarde van een AEX optie is de AEX index. Deze index bestaat uit 25 Nederlandse aandelen met de grootste verhandelbaarheid (free float). Met een AEX optie speel je dus in op een beweging in de onderliggende aandelen van de index.

Zelf beleggen via LYNX?

Nu weet u wat de onderliggende waarde inhoudt. LYNX biedt u de mogelijkheid om te investeren in een breed scala aan financiële instrumenten. U kunt met name handelen in aandelen van bijna alle beursgenoteerde bedrijven wereldwijd. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk ons aanbod om uw technische analysevaardigheden toe te passen.