Amerikaanse staatsobligaties kopen: zijn US Treasuries weer interessant?

Door Justin Blekemolen


US-T-Bonds (10 Jahre)
|
Ticker: ZN
|
Valuta: USD
Artikel laten voorlezen

Estimated reading time: 6 minutes

Met de gestegen rentes willen veel beleggers Amerikaanse staatsobligaties kopen. Amerikaanse staatsobligaties, beter bekend als US Treasuries, vormen een hoeksteen van stabiliteit en betrouwbaarheid.

Deze obligaties vertegenwoordigen schuldinstrumenten uitgegeven door de Amerikaanse overheid en worden beschouwd als een veilige haven voor beleggers wereldwijd.

Zoekt u een broker waar u kunt beleggen in Amerikaanse staatsobligaties? Klik dan hier.

Wat zijn US Treasuries?

US Treasuries zijn schuldobligaties uitgegeven door de Amerikaanse overheid om de financieringstekorten aan te vullen en essentiële overheidsprogramma’s te bekostigen. Ze hebben verschillende looptijden, variërend van korte termijn (zoals T-bills) tot langere termijn (zoals T-notes en T-bonds). Meer algemene informatie over beleggen in obligaties leest u op onze obligatie-pagina.

Door hun solide kredietwaardigheid en lage risicoprofiel worden US Treasuries beschouwd als een van de veiligste beleggingen ter wereld. Sterker nog, binnen de financiële wereld wordt de rente op Amerikaanse staatsobligaties zelfs gebruikt als de risk-free-rate, ofwel risicovrije rentevoet (RF).

De risk-free rate

De risk-free rate verwijst naar de theoretische rentevoet waarbij er geen risico op verlies is voor de belegger. Deze rente wordt vaak gebruikt als een referentiepunt bij het beoordelen van investeringen en het bepalen van de waarde van financiële activa. Doorgaans wordt er gerekend met schuldpapieren met looptijden van 3 maanden tot 1 jaar. Echter, bij het beoordelen van langlopende investeringen of het waarderen van bedrijven op lange termijn, kan men ook kijken naar langere looptijden van overheidsobligaties.

Het lage risico van Amerikaanse staatsobligaties wordt ondersteund door de “full faith and credit” van de Verenigde Staten. Dit betekent dat de Amerikaanse overheid belooft om de hoofdsom en rente (coupon) terug te betalen aan de houders van de obligaties. Hoewel US Treasuries als zeer veilig worden beschouwd, is het belangrijk om te begrijpen dat er geen enkele belegging is die volledig vrij is van risico.

Zijn Amerikaanse staatobligaties nu interessant?

Of Amerikaanse staatsobligaties momenteel interessant zijn, hangt af van verschillende factoren en uw individuele beleggingsdoelen en -strategieën. Als onderdeel van een goed gediversifieerde portefeuille kunnen Amerikaanse staatsobligaties dienen als een middel om risico’s te spreiden, met name in tijden van economische onzekerheid.

Het is een feit dat de rentes op US Treasuries de afgelopen periode fors zijn gestegen. Vandaag bereikte de Amerikaanse 10-jaars Treasury Yield een rente van 4,91%, het hoogste niveau sinds 2007. Deze hoge rentes lijken interessant voor beleggers, maar verder stijgende rentes zorgen voor dalende obligatiekoersen.

Beleggers die overwegen Amerikaanse staatobligaties te kopen doen er goed aan om obligaties te vergelijken met het risico die zij bereid zijn om te nemen. Over het algemeen bieden obligaties met een langere looptijd namelijk hogere rendementen, maar ze kunnen ook gevoeliger zijn voor rentewijzigingen. Ook dient u de huidige economische omstandigheden en het rentebeleid van de centrale bank te beoordelen. Dit kan van invloed zijn op de toekomstige richting van de rentetarieven en de obligatiekoersen. Beleggers doen er ook goed aan om de verwachtingen omtrent inflatie in kaart te brengen. Inflatie kan de reële rendementen van obligaties beïnvloeden.

Amerikaanse staatsobligaties kopen

Voordelen van Amerikaanse staatsobligaties:

 • Veiligheid en stabiliteit: US Treasuries worden wereldwijd erkend als een veilige belegging vanwege de hoge kredietwaardigheid van de Amerikaanse overheid.
 • Diverse looptijden: Beleggers hebben de mogelijkheid om te kiezen uit een breed scala aan looptijden, waardoor ze kunnen inspelen op hun specifieke beleggingsdoelen en risicotolerantie.
 • Vaste rentevoet: US Treasuries bieden een vaste rentevoet gedurende de looptijd van de obligatie, waardoor beleggers een gegarandeerde inkomstenstroom ontvangen.

Nadelen en risico’s van Amerikaanse staatsobligaties:

 • Lagere rendementen: In vergelijking met andere beleggingscategorieën zoals aandelen of bedrijfsobligaties, bieden US Treasuries doorgaans lagere rendementen.
 • Renterisico: De waarde van bestaande obligaties kan schommelen in reactie op veranderingen in de marktrente. Als de marktrente stijgt, kunnen bestaande obligaties met lagere rente minder aantrekkelijk worden voor nieuwe beleggers.
 • Inflatierisico: Hoewel US Treasuries een vaste rente bieden, kunnen ze in reële termen worden beïnvloed door inflatie. Als de inflatie hoger is dan verwacht, kan de koopkracht van de rente-inkomsten afnemen.
 • Valutarisico (voor niet-Amerikaanse beleggers): Als u niet in de Verenigde Staten woont en belegt in Amerikaanse staatsobligaties, loopt u valutarisico. Schommelingen in de waarde van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro kunnen uw rendement beïnvloeden.

Hoe kunt u Amerikaanse staatsobligaties kopen via LYNX?

Indien u een account heeft bij LYNX kunt u de zoekfunctie in het handelsplatform gebruiken om Amerikaanse staatsobligaties te vinden. U kunt zoeken op naam of symbool van de specifieke obligaties die u wilt kopen. Bent u nog op zoek naar inspiratie? Probeer dan eens de obligatiescanner die in het TWS Handelsplatform te vinden is onder de Analytische Instrumenten. Daarin kun u heel eenvoudig uw voorkeuren aangeven om specifieke US Treasuries, maar ook andere obligaties te scannen.

Amerikaanse staatsobligaties kopen

Beleggen in US Treasuries via ETF’s

Beleggen in Amerikaanse staatsobligaties (US Treasuries) via Exchange-Traded Funds (ETF’s) biedt beleggers de mogelijkheid om blootstelling te krijgen aan deze activaklasse zonder individuele obligaties te hoeven kopen. De uitgever van deze ETF zal vervolgens de activa beheren, waaronder het kopen en verkopen van Amerikaanse staatsobligaties, om de prestaties van een eventuele onderliggende index zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Hieronder noemen we 3 willekeurige US Bond ETF’s als voorbeeld:

 • iShares Global AAA-AA Govt Bond UCITS ETF (IS0Z)
 • iShares $ Treasury Bond 1-3yr UCITS ETF (IBTE)
 • SPDR Bloomberg 7-10 Year U.S. Treasury Bond UCITS ETF (SPP7)

Beleggen in US Treasuries via futures

Het is ook mogelijk om in Amerikaanse staatsobligaties te beleggen doormiddel van futures. Hieronder delen we de contractspecificaties van de 30-year Treasury Bond future en de 10-year Treasury Note future.

10-year Treasury Bond future (ZN)

Tickgrootte: 1/2 van 1/32 van een punt (0,015625) = $15,625 per tick

Contractmaanden: Maart, juni, september, december.

30-year Treasury Bond future (ZB)

Tickgrootte: 1/32 van een punt ($ 31,25 per tick)

Contractmaanden: Maart, juni, september, december

Waarom LYNX voor US Treasuries?

LYNX, als gerenommeerde online broker, biedt beleggers toegang tot een breed scala aan financiële instrumenten, waaronder US Treasuries. We sommen enkele redenen op waarom LYNX de geschikte partij is om Amerikaanse staatsobligaties te kopen:

 • Uitgebreid platform: LYNX biedt een geavanceerd handelsplatform met uitgebreide researchtools, waarmee beleggers goed geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.
 • Lage kostenstructuur: LYNX staat bekend om zijn competitieve tarieven en lage kosten, wat het voor beleggers mogelijk maakt om rendementen te optimaliseren.
 • Deskundige ondersteuning: Het team van experts bij LYNX staat klaar om beleggers te ondersteunen bij de aankoop van US Treasuries.

Amerikaanse staatsobligaties kopen via LYNX

Via LYNX heeft u de mogelijkheid om te handelen in Amerikaanse staatsobligaties. U kunt de TICKER of ISIN code invoeren in het platform en de gewenste obligatie direct aanschaffen. Door middel van de BOND SCANNER kunt u in het TWS Handelsplatform eenvoudig zoeken naar honderden obligaties.

Bekijk KID informatie:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.