Beleggers beleggen in bull- en bearmarkten. Dit zijn termen die positieve stierenmarkten en negatieve berenmarkten beschrijven.

 

Bull- en bearmarkten

Bij een bullmarkt heerst er groot vertrouwen onder investeerders waardoor ze de prijzen opdrijven. Beleggers kopen in verwachting van toekomstige winsten en men verwacht dat de prijzen gaan stijgen. In een bearmarkt of berenmarkt is juist een periode waarin het vertrouwen van beleggers erg laag is. Het pessimisme is wijdverbreid en gaat doorgaans gepaard met een recessie of de vrees dat er een economische neergang zal zijn.

Bull- en bearmarkten zijn onvermijdelijk. Er zullen altijd periodes zijn voor meer en minder optimisme. Beleggers kunnen zich voorbereiden op bull- en bearmarkten. In dit artikel ga ik dieper in op stieren- en berenmarkten en laat ik zien wat voor signalen de markt beleggers kan geven:

Definitie van een bullmarkt


Wat is een bullmarkt? Een bullmarkt is een markt waarin beleggers veel vertrouwen hebben. De resultaten in het recente verleden zijn goed en er zijn veel nieuwe beleggers die door de goede resultaten beginnen. Deze grote groep nieuwe beleggers richt zich voornamelijk op bekende populaire aandelen. Dit zorgt vaak voor een slechte allocatie van kapitaal. “Saaie” bedrijven worden vaak over het hoofd gezien en hier zijn dan ook kansen voor bijvoorbeeld waarde beleggers die zelf onderzoek doen. Zo lang de kudde stieren een bepaalde kant op beweegt, zullen de aandelen die onderdeel uitmaken van de bullmarkt het beste presteren. Deze stierenmarkt, wordt echter vaak gedreven door onervaren beleggers. Bullmarkt aandelen kunnen hierdoor ver weg zakken nadat de populariteit afneemt. De positieve term bullmarkt refereert aan de beweging omhoog van de hoorns van de stier.

Bull en bear markten: Signalen van de markt en hoe om te gaan met stieren en beren

Wat is een bearmarkt?

De definitie van een bearmarkt is een situatie waarin het pessimisme heerst. Dit komt vaak voort uit een periode van langdurig dalende aandelenkoersen en een zwakke economie. Beleggers zijn onzeker en beleggers die tegen forse verliezen aankijken overwegen te stoppen. Door het pessimisme en de dalende aandelenkoersen vinden veel beleggers het lastig om de mogelijkheid voor een herstel te zien.

Nadat de koersen de bodem hebben bereikt en pessimisme overheerst, beginnen de lage waarderingen de overhand te nemen. De verwachtingen zijn bovendien zo negatief dat de echte resultaten vaak meevallen. Op dat moment verandert de bearmarkt in een bullmarkt. Er zijn verschillende bekende bearmarkten. De meest bekende was die van de jaren 30 toen de Amerikaanse beurs in elkaar zakte en de start was van een grote depressie. Andere bekende bearmarkten zijn de Japanse beurzen in de jaren negentig en recent nog de financiële crisis en haar nasleep.

Bull en bear markten: Signalen van de markt en hoe om te gaan met stieren en beren

Signalen van de bull- en bearmarkten

Een bull en bearmarkt hebben meerdere dingen gemeen. Ze worden veroorzaakt door kuddegedrag en zijn gevolg van een trend. Beleggers zijn geneigd andere succesvolle beleggers te volgen en drijven de prijs daardoor te ver een kant op. Dit is de reden waarom beleggen in een trend werkt en waardoor waarderingen vaak verder doorschieten dan beleggers verwachten. Extremen in het sentiment, zowel positief als negatief, kunnen een kantelpunt aangeven van een bull- en bearmarkt. Op dat moment zijn er namelijk nauwelijks beleggers meer over om overtuigd te worden en keert de prijs langzaam terug naar haar echte waarde.

Naast extreem sentiment zijn er nog meer signalen die een bull- of bearmarkt aangeven. Een populaire manier die door Stanley Druckenmiller wordt gebruikt is kijken naar de bewegingen in de markt. Hij kijkt naar de aandelen in cyclische sectoren zoals staal of de autoproducenten. Mochten deze nu wegzakken, terwijl de markt blijft liggen, dan is dat een negatief signaal. Het idee hierachter is dat cyclische bedrijven als eerste last krijgen van een aankomende correctie. Het rendement van cyclische aandelen ten opzichte van de markt kan dus een signaal zijn om je allocatie te veranderen.

De huidige markt is een goed voorbeeld van dit fenomeen. Cyclische aandelen zoals staalproducenten doen het niet goed, terwijl de markt als geheel nog wel redelijk goede resultaten laat zien.

Profiteren van stieren en beren plus de risico’s

Het proberen te timen van marktbewegingen is verleidelijk, maar ook risicovol. Markten bewegen namelijk vaak anders dan verwacht en te vroeg zijn is vaak niet te onderscheiden van verkeerd. Wanneer je toch de markten wil verslaan door op het juiste moment in te stappen in bull- en bearmarkten moet je goed rekening houden met de hefboom. Er moet namelijk ruimte zijn om af en toe verkeerd te zitten. Mogelijk helpt het gebruik van een stop loss ook bij het beperken van de risico’s. Dit zorgt ervoor dat verliezen beperkt zijn en je het op een later moment nog een keer kan proberen. John Maynard Keynes, de bekende econoom, zei er het volgende over:

‘The markets can remain irrational longer than you can remain solvent.’

Dit refereert aan het feit dat John Maynard Keynes bijna failliet ging nadat hij inzette op een daling van de Duitse mark, maar deze voor een paar maanden haar neerwaartse trend verliet. Risico’s van de markt gelden voor iedereen. Let dus goed op de mogelijke verliezen die een trade met zich mee kunnen brengen.

If bull markets climb up a wall of worry, then bear markets slide down a slope of hope

Geschiedenis van bull- en bearmarkten

Bull- en bearmarkten vinden voortdurend plaats. Sommige bear- en bullmarkten zijn echter dermate groot dat ze in het geheugen van beleggers gegrift zijn. Bearmarkten zijn meestal nog bekender dan bullmarkten. Dit omdat verliezen scherper worden gevoeld en beleggers goede resultaten vaker aan zichzelf toeschrijven. De meest bekende bearmarkt is de great depression die in 1929 begon met het in elkaar storten van de aandelenmarkt. Banken vielen om en de daarop volgende recessie is de diepste in de moderne geschiedenis. De meeste bearmarkten hadden daarvoor vaak juist een enorme bullmarkt.

In de jaren voor de crash van 1929 schoten de aandelen omhoog en werden er fortuinen verdiend met beleggen. Veel mensen werden hierdoor aangetrokken en belegden met geleend geld. Beleggen met geleend geld is een duidelijk kenmerk van een bullmarkt. Na de tweede wereldoorlog was er wederom enorme groei. Het herstel van Europa zorgde voor enorme groei en in 1954 klom de beurs eindelijk boven haar piek van 1929.

Een andere enorme bullmarkt die in tranen eindigde was die van Japan in de jaren negentig. Snelle groei zorgde voor een enorme bubbel van 1986 tot en met 1991. De grond onder het presidentieel paleis meer waard was op een gegeven moment meer waard dan alle grond in Californië. De aandelenprijzen waren ook veel te hoog en ondanks de lage rente is de top van 38.915,87 op de Nikkei index nog ver weg.

De laatste toppen van de AEX index werden in de internet boom rond 2000 neergezet. Dat de AEX nog steeds niet boven dit niveau is gekomen, zegt genoeg over de combinatie van bull- en bearmarkt. In de bullmarkt werden de prijzen erg ver opgedreven door grenzeloos optimisme, terwijl de teleurstelling daarna veel beleggers liet besluiten te stoppen.

Stieren, beren, varkens en kippen (bulls, bears, pigs and chickens)

Stieren zijn positief, beren zijn negatief, varkens willen snelle winst op korte termijn en kippen vluchten snel wanneer de risico’s toenemen. Bulls en beren zijn de meest bekende dieren uit de beleggingswereld. De meeste succesvolle beleggers zijn bulls, omdat de markt over langere perioden vrijwel altijd stijgt. In bullmarkten verdienen zij veel geld en in slechte tijden houden ze door afwezigheid de schade beperkt. Toch zijn er ook zeer succesvolle bear traders. Dit omdat de bewegingen naar beneden in een bearmarkt vaak heftig en stijl zijn. Een handelaar die goed is gepositioneerd, kan dan in een korte tijd veel geld verdienen. Pigs zijn beleggers die zoveel mogelijk willen verdienen in een kort tijdsbestek. Ze zijn net als varkens alleseters, maar lopen daardoor vaak ongemerkt grote risico’s in zowel bull- en bearmarkten.

Pigs get slaughtered is een bekende uitspraak in de beleggingswereld. Beleggers die van alle trends willen profiteren komen meestal bedrogen uit. Kippen of chickens vertonen veel risico mijdend gedrag, maar willen overal een graantje van meepikken. Het nadeel van deze beleggers is dat ze vaak bij het minste of geringste al posities sluiten en zo van de ene veilige haven naar de andere worden gedreven.

Conclusie

Bull- en bearmarkten ontstaan door optimisme en pessimisme. Beiden ontstaan vaak door een correct idee, maar worden later steeds extremer. Beleggers zien in de goede en slechte koersresultaten bevestiging van de trend. De trend zet daardoor vaak verder door dan verwacht, waardoor nieuwe beleggers worden aangetrokken of andere juist uit de markt worden gedreven.

Zelf beleggen via LYNX?

Wilt u beleggen in bull- en bearmarkten? Via LYNX heeft u toegang tot ruim 100 beurzen in meer 30 landen.


--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart