Winst per aandeel berekenen

Door Wubbe Bos


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 4 minutes

winst per aandeel berekenen - winst per aandeel betekenis
De Winst Per Aandeel, afgekort WPA en in het Engels Earnings per Share (EPS) geeft aan hoeveel winst per aandeel een bedrijf in een  bepaalde periode heeft gemaakt.

De meest gebruikte periode is een jaar, maar ook per kwartaal wordt vaak de winst per aandeel berekend. De EPS geeft een indicatie hoeveel dividend per aandeel uitgekeerd kan worden en hoeveel overblijft om de organisatie te laten groeien.

In dit artikel zullen we essentiële informatie over winst per aandeel uitleggen. Ook leggen we uit hoe de WPA berekend kan worden.

Winst per aandeel berekenen

De winst per aandeel bereken je door de winst door het aantal uitstaande aandelen te delen. De formule hiervoor ziet er als volgt uit:

WPA = Nettowinst / Aantal uitgegeven aandelen*

*Dit is exclusief preferente aandelen die, net als schulden, worden gezien als een financiële verplichting. In sommige gevallen krijgen preferente aandelen dezelfde economische rechten als normale aandelen, met uitzondering van het stemrecht. In dat geval tellen preferente aandelen wel mee.

*Het aantal uitstaande aandelen kan verschillend worden berekend. Daar gaan we onder het kopje verwaterde winst per aandeel dieper op in.

Voorbeeld: winst per aandeel Apple

In het boekjaar 2018 maakte Apple een nettowinst van $ 59,3 miljard. Het aantal uitstaande aandelen is 4.955 miljoen of 5.000,1 miljoen wanneer we kijken naar het aantal verwaterde aandelen.

Als we de formule invullen en de verwaterde aandelen gebruiken delen we dus de $ 59,3 miljard nettowinst door 5,0001 miljard aandelen en de uitkomst is een winst van $ 11,8656 per aandeel.

Winst-per-aandeel-berekenen - winst per aandeel betekenis

Uitstaande en verwaterde winst per aandeel

Verwaterde winst per aandeel, diluted earning per share in Engels, houdt rekening met de mogelijke toekomstige verwatering van het aantal uitstaande aandelen. Dit kan bijvoorbeeld komen door het uitoefenen van reeds uitgegeven opties.

Deze opties worden in de toekomst aandelen, maar zijn het op dit moment nog niet. Daarom krijgen ze op dit moment bijvoorbeeld nog geen dividend, maar waarschijnlijk wel in de toekomst. Hierdoor zal de winst per aandeel in de toekomst veranderen. Afhankelijk van de situatie kan je ervoor kiezen om uit te gaan van de verwaterde WPA of de normale WPA.

WPA in het TWS Handelsplatform

In het TWS Handelsplatform is het gemakkelijk om de winst per aandeel en andere financiële kengetallen te vinden. Dit kan door het aandeel aan te klikken met de rechter muisknop. daarna kunnen de fundamentele waarden worden geselecteerd.

Winst-per-aandeel-in-het-tws-Handelsplatform

In het TWS Handelsplatform kan men veel informatie vinden over een bedrijf. Dit kan beleggers helpen de waarde van bijvoorbeeld aandelen Microsoft of Apple te bepalen. Naast de financiële kengetallen kan men hier ook de verwachtingen van analisten vinden en een beschrijving van de bedrijfsactiviteiten.

winst per aandeel apple - winst per aandeel formule

Gebruik winst per aandeel & nadelen WPA

De focus op winst en het aantal uitstaande aandelen is overgekomen uit de VS, hier is de focus op earnings per share nog veel groter. Na een belastingwijziging is het inkopen van aandelen hier in zwang geraakt. Een lager aantal uitstaande aandelen duwt de winst per uitstaand aandeel omhoog. In Europa is het inkopen van aandelen nog niet zo populair, maar neemt het wel toe in populariteit.

De eenzijdige focus op winst heeft ook zijn nadelen. Het kan ervoor zorgen dat management niet meer bereid is om nieuwe projecten op te starten omdat deze in het begin de winst drukken. Het letten op het aantal uitstaande aandelen is belangrijk voor beleggers. Mocht het aantal aandelen namelijk stijgen of dalen dan heeft dit direct invloed op het percentage van de aandelen dat een aandeelhouder in bezit heeft.

Aandelen kopen via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod: