Een aandelensplitsing of stock split roept veel vragen op bij beleggers. Wat is zo een aandelensplitsing precies? Wat zijn de gevolgen en waar moet u op letten?

In dit artikel wordt zowel de normale aandelensplitsing (stock split) als de omgekeerde aandelensplitsing (reverse split) behandeld.

Stock Split Uitleg | Beleggen

Aandelensplitsingen

Regelmatig laten aandelensplitsingen de wenkbrauwen van beleggers fronsen. Prompt hebben zij meer of juist minder aandelen in bezit en is de koers ineens drastisch anders. Zo een aandelensplitsing gebeurt niet zomaar en heeft vaak een goede reden. In dit artikel gaan we daar uitgebreider op in. Er zijn 2 soorten splitsingen te onderscheiden. De gewone stock split en de reversed stock split.

Aandelensplitsing – Stock Split

Een aandelensplitsing is simpelweg het verlagen van de nominale waarde (beurskoers) van een aandeel met een bepaalde factor. Tegelijkertijd worden er meer aandelen uitgegeven met diezelfde factor. Hierdoor wordt de prijs van een aandeel dus verlaagd, zonder dat het totale nominale aandelenkapitaal verlaagd wordt. Er komen dus extra aandelen bij, maar er treedt geen verwatering op. De verdeling wordt veranderd, maar de totale waarde van het aandelenbezit blijft gelijk.

Er vindt geen verhoging van het kapitaal plaats en er worden geen nieuwe aandelen geplaatst. Voor deze operatie is wel een statutenwijziging verplicht. In de statuten van de onderneming is namelijk het maatschappelijk kapitaal opgenomen met daarbij de verdeling in aandelen. Echter mag de raad van bestuur van een bepaalde onderneming een stock split wel uitvoeren zonder goedkeuring van de aandeelhouders.

Een voorbeeld: als de nominale waarde met een factor van 2 wordt verlaagd, dan wordt het aantal aandelen met diezelfde factor 2 verhoogd. Indien u eerst 10 aandelen bezat van $ 500, dan bezit u na de aandelensplitsing dus 20 aandelen van $ 250. In beide gevallen is uw positie $ 5000 waard. 

Redenen voor stock split

De hoogte van de beurskoers van een aandeel kan een reden zijn om een aandelensplitsing door te voeren. Een aandeel dat bijvoorbeeld $ 1500 kost, is minder toegankelijk voor particuliere beleggers dan een aandeel van $ 50. Omdat er op een lagere koers meer potentiële beleggers zijn, heeft een stock split dus een positief effect op de liquiditeit van het aandeel. Doordat er meer aandelen in omloop komen, wordt de verhandelbaarheid ook vergroot. Meer beleggers kunnen een stukje van het bedrijf in handen krijgen.

Saillant detail: een bedrijf dat erom bekend staat nog nooit een aandelensplitsing te hebben doorgevoerd, ondanks de hoge prijs, is Berkshire Hathaway (BRK.A). De aandelen van de investeringsmaatschappij van beursgoeroe Warren Buffett staat momenteel op $ 255.715,00. Volgens Buffett zou het splitsen van zijn aandeel in strijd zijn met zijn buy-and-hold beleggingsfilosofie. Om kleinere beleggers toch tegemoet te komen, werd er een tweede notering opgezet. Berkshire Hathaway (BRK.B) vertegenwoordigt 1/30e van de gewone aandelen. De prijs van dit aandeel staat momenteel op $ 170.

Alles wat u moet weten over een Stock Split

Wat is een omgekeerde aandelensplitsing? – Reverse stock split

Een bedrijf kan er ook voor kiezen om een omgekeerde aandelensplitsing te doen. De reverse stock split is eigenlijk precies het omgekeerde van een normale stock split. Ditmaal wordt de nominale waarde (beurskoers) van een aandeel verhoogd met een bepaalde factor. Tegelijkertijd wordt het totaal uitstaande aandelen verminderd met dezelfde factor. Hierdoor wordt de prijs van een aandeel dus verhoogd, zonder dat het totale nominale aandelenkapitaal verhoogd wordt. De verdeling wordt dus wederom veranderd, maar de totale waarde van het aandelenbezit blijft gelijk. Er vindt geen verlaging van het kapitaal plaats.

Voor deze operatie is altijd een statutenwijziging verplicht. In de statuten van de onderneming is namelijk het maatschappelijk kapitaal opgenomen met daarbij de verdeling in aandelen. Een raad van bestuur van een bepaalde onderneming mag een reverse split wel uitvoeren zonder goedkeuring van de aandeelhouders.

Een voorbeeld: als de nominale waarde met een factor van 10 wordt verhoogd, dan wordt het aantal aandelen met diezelfde factor 10 verlaagd. Indien u eerst 1000 aandelen bezat van $ 1, dan bezit u na de aandelensplitsing dus 100 aandelen van $ 10. In beide gevallen is uw positie $ 1000 waard. 

Voor- en nadelen van stock splits

Een reverse stock split geeft veelal een minder positief signaal af. Het gaat hier meestal om aandelen met een zeer lage waarde. Pennystocks (aandelen onder de € 1) geven een negatief signaal af naar beleggers. Er is namelijk vaak een goede reden dat een aandeel zo laag noteert. Tijdens beursgangen zal de prijs vaak enkele tientjes bedragen. Een zeer lage koers is dus slecht voor het imago van een bedrijf. Het aandeel is dan mogelijk niet aantrekkelijk voor nieuwe investeerders. Als een bedrijf dan bijvoorbeeld nieuwe aandelen wil uitgeven om geld op te halen, is een hogere koers aantrekkelijker.

Ten tweede verbetert een omgekeerde aandelensplitsing de verhandelbaarheid. Een minimale koerswijziging zal bij een aandeel van bijvoorbeeld $ 0,20 al een flinke procentuele beweging betekenen. Daarnaast kan de beursnotering in gevaar komen. Sommige beurzen hanteren minimumwaarden per aandeel. In 2007 maakte de Amsterdamse beurs zelfs bekend dat zij af wilde van aandelen met een waarde van minder dan € 1 per aandeel. Euronext adviseerde bedrijven zelfs om over te gaan tot omgekeerde aandelensplitsingen om ongewenste speculatie te voorkomen.

Ook kunnen omgekeerde aandelensplitsingen worden gebruikt om het aantal aandeelhouders te verminderen. Kleinere aandeelhouders worden gedwongen hun aandelen in te leveren, wat zou kunnen betekenen dat ze geen aandelen van de onderneming meer bezitten. In dit geval ontvangt de belegger de waarde van de aandelen in contanten.

Aandelen kopen/verkopen via LYNX?

Via het handelsplatform van LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen en uw posities hedgen. Bij LYNX kunt u handelen in aandelen, opties, futures, ETF's en CFD's. Bekijk ons aanbod:

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.