Trendlijnen: uitleg, soorten en hoe gebruik je ze?

Door Hirgent Cekaj


Artikel laten voorlezen
trendlijnen technische analyse | trendlijnen aandelen |trendlijnen koers
Beleggers die handelen op basis van technische analyse hebben zeker en vast al eens gebruik gemaakt van trendlijnen. Een trendlijn kan beleggers helpen om de huidige richting van een beleggingsproduct te bepalen.  

Een populaire spreuk in de wereld van technische analyse is ‘The Trend is Your Friend’ dus het bepalen van deze trend is de eerste stap naar het uitvoeren van een slimme belegging.

Maar wat zijn trendlijnen nu eigenlijk? In dit artikel duiken we dieper in op wat trendlijnen zijn en hoe u ze zelf kunt implementeren in uw beleggingen.

Wat is een trendlijn?

DEFINITIE
Wat is een trendlijn?

Een trendlijn is een lijn in een grafiek die wordt gebruikt om de algemene trend of richting van de gegevens te laten zien. Het wordt vaak gebruikt om te helpen bij de voorspelling van toekomstige waarden op basis van historische gegevens.

Op- en neerwaartse trends zijn een van de belangrijkste onderdelen voor beleggers omdat deze trends ervoor zorgen dat de onderliggende marktomstandigheden gunstig of ongunstig kunnen zijn voor de posities van de belegger.

Trendlijnen zijn gemakkelijk herkenbare lijnen die beleggers op grafieken tekenen om verschillende prijzen te connecteren via één lijn. De resulterende lijn wordt vervolgens gebruikt om de belegger een goed idee te geven van de toekomstige richting waarin de waarde van de belegging kan gaan.

Hoe herkent u een trendlijn?

Het allereerste dat u moet weten over het tekenen van een trendlijn is dat u minimum twee of meerdere prijspunten moet kunnen connecteren om een trendlijn te kunnen tekenen. Die trendlijn zal zich vervolgens uitstrekken tot in de toekomst om dan te functioneren als steun of weerstand in latere periodes. Op het onderstaande grafiek zie u hoe een trendlijn de twee prijspunten connecteert.

Trendlijnen technische analyse | trendanalyse koers | Beleggen in aandelen

Soorten trendlijnen

Zoals we al weten komen trendlijnen voor in zowel opwaartse als neerwaartse markttrends. U zult te weten komen welke verschillen er zijn tussen de twee trendlijnen.

Opwaartse trendlijnen

Trendlijnen in een opwaartse trend hebben een positieve helling en worden gevormd door het connecteren van twee of meerdere bodems waarbij de meest recente bodem altijd hoger ligt dan de vorige bodems.

Opwaartse trendlijnen worden beschouwd als een diagonale steun en geven aan dat de vraag naar het beleggingsproduct groeit ondanks stijgende prijzen. Een prijsstijging met steeds groeiende vraag is zeer optimistisch en toont de vastberadenheid van de kopers. Zolang de prijzen boven de trendlijn blijven, wordt een opwaartse trend als stabiel en intact beschouwd. Een daling onder de opwaartse trend geeft aan dat de vraag naar het beleggingsproduct is afgezwakt en dat er mogelijk een verandering in trend aankomt.

Trendlijnen technische analyse | trendlijnen soorten | Beleggen in aandelen

Neerwaartse trendlijnen

Trendlijnen in een neerwaartse trend hebben een negatieve helling en worden gevormd door het connecteren van twee of meerdere toppen waarbij de meest recente top altijd lager ligt dan de vorige toppen.

Neerwaartse trendlijnen werken als een diagonale weerstand en geven aan dat het aanbod naar het beleggingsproduct toeneemt ondanks dalende prijzen. De prijsdaling als gevolg van het groeiende aanbod is zeer bearish en duidt op een sterk vastberadenheid van verkopers. Zolang de prijzen onder de neerwaartse trendlijn blijven, is deze neerwaartse trend stabiel en intact. Een breuk boven de neerwaartse trendlijn geeft aan dat het aanbod verzwakt en er meer vraag is naar het beleggingsproduct dit betekent dat er een risico is op een trendverandering voor short sellers.

Trendlijnen technische analyse | trendlijnen soorten | Beleggen in aandelen

Trendlijnen en schalen

Trendlijnen kunnen verschillende vormen nemen afhankelijk van welk schaal u gebruikt op uw grafieken. Zo heeft u lineaire en logaritmische schalen en beide kunnen trendlijnen anders in tekening brengen.

De toppen en bodems zijn meer in lijn met de trendlijn wanneer prijzen worden weergegeven op een logaritmische schaal. Dit geldt vooral wanneer er trendlijnen op lange termijn worden getekend of wanneer de prijzen aanzienlijk veranderen. De lineaire schaal geeft de incrementele waarden gelijkmatig weer terwijl ze langs de Y-as bewegen. Een prijswijziging van € 10 ziet er hetzelfde uit van € 20 tot € 30 of van € 200 tot € 210.

De logaritmische schaal toont incrementele waarden als percentages terwijl ze langs de Y-as bewegen. De overgang van € 20 naar € 30 is een stijging van 50 procent en word dan ook als een veel groter prijsverandering weergegeven op de grafiek dan een overgang van € 200 naar € 210 wat gelijk staat aan een verandering van maar 5%.

trendlijnen technische analyse | trendlijnen aandelen| Beleggen in aandelen
trendlijnen technische analyse | trendlijnen aandelen| Beleggen in aandelen

Als we kijken naar het voorbeeld in de bovenstaande grafieken van het aandeel Amazon tussen 2009 en 2014, kunnen we duidelijk vaststellen dat de opwaartse trendlijn via een logaritmische schaal vaker functioneert als steun en er dus meer koopsignalen uit voort komen.

Koop- en verkoopsignalen

Zoals eerder vermeld werken trendlijnen als steun of weerstand. Trendlijnen worden gebruikt om een beleggingsproduct te kopen of te verkopen.

koop signaal

Een koop signaal wordt in gang gezet wanneer prijs een derde hogere bodem maakt op de opwaartse trendlijn. We kunnen ervan uitgaan dat zolang prijs een opwaartse trendlijn niet breekt, de opwaartse trend actief blijft.

trendlijnen koopsignaal | trendlijnen aandelen| Beleggen in aandelen

In het voorbeeld hierboven zien we hoe het aandeel AMD een forse prijsstijging heeft ondervonden na dat het steun vond op de opwaartse trendlijn. Beleggers die AMD kochten op de trendlijn hebben een mooie winst geboekt

Verkoop (short) signaal

Een verkoop signaal wordt in gang gezet wanneer prijs een derde lagere top maakt op de neerwaartse trendlijn. We kunnen ervan uitgaan dat zolang prijs een neerwaartse trendlijn niet breekt de neerwaartse trend actief blijft.

In het voorbeeld hierboven zien we hoe het aandeel van Deutsche Bank een forse prijsdaling heeft meegemaakt na dat het weerstand vond op de neerwaartse trendlijn. Beleggers die short gingen op het aandeel van Deutsche Bank op de trendlijn weerstand hebben een mooie winst kunnen boeken.

trendlijnen verkoopsignaal | trendlijnen aandelen| Beleggen in aandelen

Zoals u ziet kunnen trendlijnen veel inzicht bieden, maar kunnen bij onjuist gebruik ook valse signalen opleveren. Andere technische tools kunnen ook worden gebruikt om de steun en weerstand van trendlijnen te valideren en zo slimmere handelsbeslissingen te nemen.

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod: