De stop loss order: uw beste vriend of grootste vijand?

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 5 minutes

stop loss order meaning - stop loss order uitleg
In dit artikel bespreek ik de verschillende stop loss orders welke u kunt gebruiken om (te) grote verliezen te beperken.

Ook wil ik u laten zien dat de door beursexperts zoveel geprijsde stop loss order niet alleen uw beste vriend, maar ook uw grootste vijand kan zijn.

Toch blijf ik erbij dat een keihard stop loss niveau essentieel is om consistent geld te verdienen. Dit zorgt ervoor dat u als belegger niet de kans krijgt om uw discipline te laten varen en uw verliezen te laten lopen.
definitie
Wat is een stop loss order?

Met een stop loss order (STP) kunt u het punt aangeven waarop u uw verlies wilt nemen. Hierdoor hoeft u niet continu alle koersten te volgen. Wanneer de door u opgegeven stopprijs wordt bereikt, koopt/verkoopt u uw order automatisch tegen de dan geldende marktprijs.

Wat betreft de stop loss orders kunt u kiezen uit: stop loss order (STP), stop limiet order (STP LMT) en trailing stop order (TRAIL).

Wat is een stop limiet order (STP LMT) precies? 

De werking van de stop limiet order (STP LMT) is hetzelfde als die van een stop loss order, met als verschil dat bij het bereiken van de door u opgegeven stopprijs een limietorder wordt ingelegd in plaats van een marktorder. Het voordeel is dat u zeker weet dat u geen slechtere prijs betaalt dan uw opgegeven limietprijs. Het grote nadeel is dat in sommige gevallen de prijs al lager/hoger staat dan uw opgegeven limietprijs. In dat geval is uw positie dus niet gesloten en heeft uw stop order geen nut gehad.

Wat is een trailing stop order (TRAIL) precies?

Een trailing stop order (TRAIL) is een order waarbij de stopprijs een vast van te voren opgegeven bedrag of percentage onder de huidige koers ligt (bij een long positie). Als de koers stijgt, stijgt de stop loss order mee met het vaste bedrag/percentage. Echter, als de koers daalt, daalt de stop-loss order niet mee. Door deze ordermogelijkheid wordt het maximale verlies beperkt, terwijl de mogelijke winst onbeperkt is.

Stop loss order en een koersdoel Euro Stoxx 50 future
Stop loss order en een koersdoel Euro Stoxx 50 future

In mijn artikel van afgelopen vrijdag beschreef ik een trade in de Euro Stoxx 50 future. Hierbij gaf ik een stop loss order en een koersdoel af. De future staat momenteel flink hoger en mijn koersdoel is bereikt. Toch nam mijn trade een opmerkelijke wending aan. Ik was van mening dat voor in ieder geval de korte termijn een bodem kon worden neergezet. Het sluiten van een nog openstaande gap in de Euro Stoxx 50 future (ESTX50) was mijns inziens een mooi niveau.

Trading setup in de Euro Stoxx 50 future grafiek met koersdoel en stop loss order
Trading setup in de Euro Stoxx 50 future grafiek met koersdoel en stop loss order

In bovenstaande grafiek ziet u mijn trade terugkomen. Allereerst ziet u de harde daling van de afgelopen twee weken, waarbij de Euro Stoxx 50 future met 230 punten daalde zonder noemenswaardige tegenbeweging. Het sluiten van de gap leek mij technisch gezien een prachtig koopniveau, achteraf gezien was ik net iets te vroeg.

Stop loss order en koersdoel vooraf bepaald

Zoals beschreven in mijn artikel waren mijn koersdoel en stop loss vooraf bepaald. Dit is namelijk waar veel particuliere beleggers de mist in gaan: verliezen laat men lang lopen, terwijl positieve trades vaak te snel verzilverd worden. Vanaf mijn instapniveau op 2875 plaatste ik mijn stop loss order 20 punten lager op 2855, mijn koersdoel lag 60 punten hoger op 2935. Als u vrijdag goed heeft opgelet weet u wat de low is geweest in de future.

Na deze hint is het niet lastig om te raden dat mijn stop loss order exact op de low van vrijdag is geactiveerd. Na het slechter dan verwachte banencijfer gaf de markt nog een harde tik naar beneden, om vervolgens de verwachtte herstelbeweging in te zetten. Mijn collega’s lachten dat het knap is om exact de bodem te bepalen, jammer genoeg voor mij in negatieve zin.

Uiteraard is het zuur dat mijn stop loss op het laagste punt is afgegaan, zeker gezien dat vandaag al mijn koersdoel is bereikt. Toch ben ik professioneel genoeg om dit naast mij neer te leggen en verder te gaan. Het idee was dat de low in de buurt van 2875 punten kwam te liggen en ik had niet verwacht dat het nog veel verder ging dalen.

Grote verliezen richten vele malen meer schade aan uw vermogen dan deze zeldzame gebeurtenissen, die bij mij vrijdag heeft plaatsgevonden. Ook bij mijn volgende trade plaats ik weer netjes een stop loss order, hopelijk wordt dit niveau dan niet geraakt. Voor deze trade is het jammer dat het zo is verlopen: goed gezien, niets verdiend.

Verschillende stop loss ordertypes via LYNX

In het TWS Handelsplatform kunt u voor verschillende ordertypes kiezen. Wanneer u een order aanmaakt komt er standaard LMT (limietorder) te staan. Wanneer u hierop klikt, heeft u de mogelijkheid om te kiezen uit meerdere ordertypes.

Verschillende stop loss orders via het TWS Handelsplatform
Verschillende stop loss orders via het TWS Handelsplatform
FAQ

Een stop loss-order is een type order dat wordt gebruikt om verliezen te beperken. Het werkt door het instellen van een prijsniveau waarop een effect automatisch wordt verkocht als de prijs tot dat niveau daalt. Het doel is om verliezen te beperken en het risico te verminderen.

Het gebruik van een stop loss-order biedt verschillende voordelen, zoals het verminderen van het risico van verliezen, het automatiseren van verkoopbeslissingen en het helpen van beleggers om emoties buiten hun handelsbeslissingen te houden. Het kan ook nuttig zijn bij het beschermen van winst op posities die al in waarde zijn gestegen.

Overwegingen bij het plaatsen van een stop loss-order zijn het bepalen van het juiste prijsniveau, rekening houden met marktvolatiliteit en risico’s van de gekozen handelsstrategie, de transactiekosten en het feit dat het effect mogelijk tegen een lagere prijs wordt verkocht dan het stop loss-niveau.

Een uitstekend handelsplatform

Handel in effecten zoals aandelen, opties, futures, valuta’s, gestructureerde producten, ETF’s en meer op 150 beurzen in 33 verschillende landen met behulp van moderne en professionele handelssoftware. Lees hier meer: Trader Workstation Handelsplatform


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.