De belangrijkste bouwblokken van technische analyse: Steun en Weerstand

Door Hirgent Cekaj


Artikel laten voorlezen
Steun en weerstand wordt in de wereld van technische analyse gezien als één van de belangrijkste bouwblokken in succesvolle beleggingsstrategieën.

De nodige kennis opdoen over steun en weerstand is dus zonder enige twijfel broodnodig om de juiste beleggingen uit te kunnen voeren.

In dit artikel zullen we daarom nagaan wat steun en weerstand inhoudt en waarom dit technische hulpmiddel zeker en vast in uw gereedschapskist moet zitten.

De onderwerpen die hier worden besproken:

 

Waarom is steun en weerstand zo belangrijk?

Steun en weerstand zijn belangrijke kruispunten waar de krachten van vraag en aanbod elkaar ontmoeten. In financiële markten worden prijzen gedreven door vraag en aanbod. Aanbod is synoniem aan bearish en vraag is synoniem aan bullish. Naarmate de vraag toeneemt, zullen de prijzen stijgen en als het aanbod toeneemt zullen we de prijzen zien dalen.

Steun en weerstand zones spelen ook een belangrijke rol in het bepalen van toekomstige prijsveranderingen. De steun en weerstand zones kunnen prijzen abrupt laten stoppen en uiteindelijk een trendverandering veroorzaken. Prijs kan steun en weerstand ook doorbreken, wat in de wereld van technische analyse een ‘breakout’ genoemd wordt. Deze marktgebeurtenissen kunnen voor winstgevende koop- of verkoopsignalen zorgen. Die signalen zullen we ook kort bespreken.

Wat is weerstand?

Weerstand is het prijsniveau waarop het verkopen van de marktparticipanten als sterk genoeg wordt beschouwd om verdere prijsverhogingen te voorkomen. Logica suggereert dat naarmate de prijzen in de richting van weerstand gaan, verkopers meer geïnclineerd zijn om te verkopen en kopers minder geneigd zijn om te kopen. In het onderstaande voorbeeld van het Amerikaanse aandeel Chevron kunnen we een duidelijke weerstand zien waar prijs maar liefst vier keer abrupt stopt en omkeert.

Wat is weerstand | Technische analyse

Men vermoedt dat zodra de prijs het weerstandsniveau heeft bereikt, aanbod het zal overwinnen van de vraag en niet zal toestaan dat de prijs boven het weerstandsniveau uitkomt. Maar weerstand wordt niet altijd gehandhaafd. Een breuk van weerstand geeft aan dat de stieren meer druk zetten op de beren.

Een gebroken weerstand toont een nieuwe koopbereidheid van de kopers of een gebrek aan motivatie van de verkopers om te verkopen. Gebroken weerstand en nieuwe toppen suggereren dat kopers hun verwachtingen hebben verhoogd en bereid zijn om tegen nog hogere prijzen te kopen. Eens een weerstandslijn of zone is gebroken moet u het volgende weerstandsniveau op een hoger niveau instellen.

Wat is steun?

Steun is het prijsniveau waarop de vraag als sterk genoeg wordt beschouwd om verdere prijsdalingen te voorkomen. Logica zegt dat kopers meestal meer kopen en verkopers minder verkopen wanneer de prijzen in de richting van steun dalen omdat prijzen goedkoper worden. Wanneer de prijs de steun bereikt, wordt verwacht dat de vraag het aanbod overtreft en voorkomt dat de prijzen onder de steun dalen. In het onderstaande voorbeeld van het aandeel van Twitter zien we hoe prijs een trendverandering meemaakt telkens het de steunlijn raakt.

Wat is steun | Technische analyse

Steun stopt prijzen echter niet altijd en een doorbraak van de steun suggereert dat de beren het hebben overgenomen van de stieren. Een breuk van steun betekent een nieuwe bereidheid om te verkopen en/of een gebrek aan vraag naar het beleggingsproduct door de marktparticipanten. Een gebroken steun en nieuwe bodems geven aan dat verkopers hun verwachtingen hebben verlaagd en bereid zijn om tegen nog lagere prijzen te verkopen. Net zoals bij gebroken weerstand, moet u bij een breuk van de steun een steunzone vaststellen op een lager niveau.

Waar kunnen we steun en weerstand vinden?

Weerstandszone

Weerstandsniveaus liggen meestal hoger dan de huidige prijs, maar prijs kan vaak verhandeld worden op weerstand of in de buurt ervan. Bovendien kunnen volatiele prijsbewegingen tijdelijk boven het weerstandsniveau uitstijgen. Door die tijdelijke volatiele prijsbewegingen kan het zijn dat het weerstandsniveau gebroken is maar met een te kleine marge waardoor de weerstandszone dan niet als ongeldig beschouwd wordt. Om deze reden creëren sommige beleggers en investeerders weerstandszones in de plaats van weerstandslijnen. In het onderstaande voorbeeld zien we hoe het aandeel van JP Morgan zich bijna twee jaar lang houdt aan de weerstandszone.

Weerstandszone | Technische analyse

Steunzone

Steunniveaus liggen over het algemeen lager dan de huidige prijs, maar het is niet ongebruikelijk dat de prijs, net zoals bij weerstand, verhandeld wordt op de steun of in de buurt van de steun. Omdat technische analyse geen exacte wetenschap is, is het vaak moeilijk om een exacte steunlijn te bepalen. Bovendien kunnen potentiële volatiele prijsbewegingen voor een korte tijd onder de steunlijn duiken. Om deze reden creëren sommige beleggers, zoals eerder vermeld, steunzones in de plaats van steunlijnen. In het onderstaande voorbeeld zien we dat het aandeel van TOTAL voor een lange tijd steun vindt in de steunzone.

Steunzone | Technische analyse

De rolwisseling van steun en weerstand

Een ander belangrijk principe van technische analyse is dat steun, weerstand kan worden en andersom kan weerstand ook veranderen in steun. Zodra de prijs onder het steunniveau zakt, kan het gebroken steunniveau tot weerstand leiden. Een breuk van het steunniveau laat zien dat het aanbod de vraagkracht heeft overtroffen. Daarom, als de prijs naar dit niveau terugkeert, is er waarschijnlijk een verhoging van aanbod en dus weerstand. In het onderstaande voorbeeld kunnen we bij het aandeel van Amarin Corporation vaststellen dat de steunlijn verandert naar een weerstandslijn en het vervolgens een forse crash meemaakt van maar liefst 70 procent.

van steun naar weerstand | Technische analyse

Andersom is er weerstand die in steun verandert. Als de prijs boven het weerstandsniveau stijgt, signaleert het de veranderingen in vraag en aanbod. Een breuk van weerstand laat zien dat de vraagkrachten de aanbodkrachten hebben onderdrukt. Als de prijs naar dit niveau terugkeert, zal de vraag waarschijnlijk weer stijgen en wordt er steun gevonden. In het onderstaande voorbeeld van het aandeel Nike zien we hoe een weerstandslijn van maar liefst negen maanden lang gebroken wordt en het dan uiteindelijk verandert naar een steunlijn waar prijzen omkeren. Na een paar weken maakt het aandeel van Nike een nieuwe top.

weerstand wordt steun | Technische analyse

Beleggingsstrategieën op basis van steun en weerstand

U kan steun en weerstand zelf benutten om een beleggingsproduct te kopen of verkopen. In dit deel gaan we bekijken hoe we dit het best doen en welke mogelijkheden er zijn.

Verkopen op weerstand

Zoals we al eerder hebben vermeld kan steun of weerstand prijs abrupt stoppen en omkeren. Wetende dat dit kan gebeuren wil zeggen dat we er gebruik van kunnen maken. Bij het kopen of verkopen van steun of weerstand zullen beleggers vaak wachten op een derde aanraking met steun of weerstand vooraleer ze een belegging uitvoeren. In het onderstaande voorbeeld van het Canadese aandeel BCE zien we hoe prijs omkeert bij het raken van de weerstandslijn en het vervolgens een heftige daling meemaakt.

shorten weerstand | Technische analyse

Kopen op steun

Kopen op steun kan ook voor een zeer simpele maar effectieve beleggingsstrategie zorgen. In het onderstaande voorbeeld zien we hoe we in het aandeel van Adient twee keer de mogelijkheid hadden om het aandeel te kopen en een mooie winst te boeken. Ook bij steun zullen beleggers vaak wachten op een derde aanraking van steun vooraleer ze het aandeel kopen.

koopsignaal op steun | Technische analyse

Kopen op breuken van weerstand

Steun en weerstand kan prijs niet altijd abrupt stoppen en het aandeel kan dan die steun of weerstand gewoonweg breken, maar ook hier kunnen we gebruik van maken door het kopen of verkopen van de breuken.

In het onderstaande voorbeeld zien we hoe het aandeel van Microsoft een weerstandslijn breekt en de kopers het aandeel vervolgens fors omhoogduwen. Beleggers wachten meestal tot het aandeel een breuk van 3 procent heeft ondervonden om het aandeel te kopen. Wie bij de breuk besloot om het aandeel te kopen kon gemakkelijk winst boeken op de opwaartse trend van Microsoft.

breakout weerstand | Technische analyse

Verkopen op breuken van steun

Niet alleen weerstandslijnen kunnen breken, ook steunlijnen zijn onderworpen aan breuken. In het onderstaande voorbeeld zien we hoe het aandeel van EXXON een steunlijn breekt en het vervolgens een hevige crash meemaakt. Ook bij het breken van steunlijnen wachten beleggers vaak tot het aandeel een breuk van 3 procent heeft ondervonden om het aandeel te verkopen.

breakout steun | Technische analyse

Zoals we duidelijk kunnen zien, kan steun of weerstand ons via tal van manieren helpen met het uitvoeren van slimme beleggingen, dit is dan ook de reden waarom steun en weerstand gezien wordt als één van de belangrijkste bouwblokken van technische analyse.

Tot slot, wie vorige week het artikel over trendlijnen las, heeft zeker vernomen dat trendlijnen ook steun of weerstand bieden. Trendlijnen worden daarom ook vaak diagonale steun of weerstand genoemd. Hebt u het artikel over trendlijnen nog niet gelezen? Zorg er dan zeker voor dat u het artikel over trendlijnen leest.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Beleggen in aandelen