Ichimoku Cloud indicator uitgelegd | Technische analyse

Door Justin Blekemolen


Geschatte leestijd: 9 minutes

Ichimoku Cloud indicator:
De Ichimoku indicator is een iets minder bekende technische indicator onder beleggers. Meer ervaren technische analisten hebben de indicator wellicht al gezien of gebruikt in het TWS Handelsplatform.

Met de Ichimoku indicator kunt u in een oogopslag zowel de steun- en weerstandszones als de trend herkennen. In dit artikel bespreek ik hoe deze indicator werkt en welke handelsstrategieën u kunt toepassen

Wat is de Ichimoku Kinko Hyo indicator?

De Ichimoku Kink Hyo indicator  werd ontwikkeld door de Japanner Goichi Hosoda. Ichimoku kinko hyo is de originele Japanse benaming maar tegenwoordig staat de indicator vooral bekend als de Ichimoku Cloud indicator. De indicator werd al in de jaren dertig van de vorige week ontwikkeld. Hosade besteedde vervolgens ruim 30 jaar lang zijn tijd aan het perfectioneren van de indicator. Met de indicator kan een trader in een keer de trend, het momentum en omslagpunten op de grafiek herkennen.

 • De trend helpt een belegger of trader bij het herkennen van een stijgende, dalende of zijwaartse markt.
 • Met het momentum wordt bedoeld of de trend voldoende kracht achter zich heeft om door te zetten.
 • Steun en weerstanden geven niveaus aan waar de koers mogelijk kan omkeren.

De bouwstenen van de Ichimoku indicator

Om deze Ichimoku indicator goed te begrijpen zal ik alle facetten van de indicator eerst één voor één bespreken. Ichimoku bestaat uit vier componenten die ik hieronder kort benoem en uitleg. Het is aan te raden om alle componenten te gebruiken aangezien u zo het volledige verhaal kunt begrijpen. Nadat ik de componenten heb besproken zal ik ze toelichten aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden met behulp van de grafieken.

Grafiek ING - Ichimoku Cloud indicator - Ichimoku indicator

Tenkan Sen – Conversielijn

Tenkan Sen wordt beïnvloed door de prijsbewegingen op korte termijn. Dit onderdeel van de Ichimoku baseert zich namelijk op de hoogste- en laagste prijs van de afgelopen 9 kaarsen op de grafiek. Hierdoor reageert de indicator snel op de koersbewegingen en geeft deze snel inzicht in de korte termijn trend.

 • Wanneer de Tenkan Sen vlak is zien we meestal een zijwaartse beweging terug in de koersen.
 • Wanneer de prijs boven de Tenkan Sen beweegt, duidt dit op een stijgende korte termijn trend. Een prijs onder de Tenkan Sen betekent dus een dalende korte termijn trend.
 • Tenkan Sen kan beschouwd worden als een korte termijn steun- of weerstandszone.

Kijun Sen – Bevestiginglijn

De Kijun Sen wordt beïnvloed door prijsbewegingen op middel lange termijn. Dit onderdeel van de Ichimoku baseert zich op de hoogste en laagste prijs van de afgelopen 26 kaarsen op de grafiek. Dit is een belangrijk onderdeel van de Ichimoku want vele Ichimoku handelsstrategieën zijn opgebouwd rond de Kijun Sen.

 • Wanneer de Kijun Sen zijwaarts beweegt, duidt dit op een reeds zijwaartse markt.
 • Wanneer de prijs boven de Kijun Sen beweegt, duidt dit op een stijgende middel-lange termijn trend. Een prijs onder de Kijun Sen betekent dus een dalende trend.
 • Bij een gezonde trend ligt de prijs niet zo ver van de Kijun Sen. Wanneer dit toch het geval is, is de prijs zeer snel bewogen. Vaak komt de prijs dan terug in de regio van de Kijun Sen.
 • Kijun Send kan beschouwd worden als een middel lange termijn steun- en of weerstandszone. Een doorbraak van deze lijn kan een ommekeer in trend betekenen. Dit is de reden dat bij longposities vaak een stoploss onder de vlakke Kijun Sen wordt geplaatst. Bij shortposities wordt de stoploss vaak boven de vlakke Kijun Sen geplaatst.

Chikou Span

De Chikou span is een lagging onderdeel van de Ichimoku indicator, de Chikou lijn wordt berekend als de som van de Ichimoku Tenkan sen plus de Kinjun sen, weergegeven in een 26-daags gemiddelde. Dit wordt ook wel als de momentum indicator van de Ichimoku aanzien. Wanneer de Chikou Span dicht tegen de prijs of tegen de cloud komt, kan dit duiden op steun en/of weerstand.

 • Wanneer de Chikou Span door de koers heen breekt ontstaat een koopsignaal. Indien de Chikou Span door de koersen heenzakt treedt een verkoopsignaal op.
 • Wanneer de Chikou Span de volledige ruimte heeft op de grafiek, verhoogt dit de kansen op een werkelijke uitbraak.

Senkou Span (A/B) / Cloud

De Senkou Span vormt de wolk die gezien wordt op de grafiek, ook wel cloud genoemd. De cloud wordt gevormd door Senkou Span A en Senkou Span B en vormt een zone van steun en weerstand. Om het zeer eenvoudig te maken, stellen sommige beleggers dat een prijs boven de cloud, betekent dat er enkel naar koopopportuniteiten mag gekeken worden. Een prijs onder de cloud betekent dat er enkel naar verkoopopportuniteiten (shorten) mag gekeken worden.

 • Wanneer de prijs boven de cloud beweegt kan de bovenkant van de cloud als steun fungeren. Als de prijs onder de cloud beweegt zal dit als potentiële weerstand dienen.
 • Een groene cloud duidt op een positieve trend.
 • Een rode cloud duidt op een negatieve tendens.

De 4 populairste Ichimoku Cloud handelsstrategieën

De Ichimoku kan op verschillende manieren gebruikt worden. Hieronder zal ik de vier meest gebruikte handelsstrategieën toelichten.

Ichimoku strategie 1: longstrategie

 • Prijs moet sluiten boven de cloud.
 • De meest recente cloud moet een groene kleur hebben.
 • Conversielijn ligt boven de bevestigingslijn (Tenkan Sen > Kijun Sen).
 • Chikou Span kruist de cloud naar boven of bevindt zich boven de cloud.

In onderstaand voorbeeld ziet u de dagelijkse kaarsgrafiek van het aandeel Royal Dutch Shell. De grafiek voldeed eind maart aan de regels van strategie 1.

 1. De meest recente cloud was bullish (groene kleur).
 2. De prijs bevond zich boven de cloud.
 3. De conversielijn ligt boven de bevestigingslijn.
 4. De Chikou Span breekt boven de kumo cloud en heeft ruimte om naar boven te bewegen.
Grafiek Royal Dutch Shell - Ichimoku Indicator

Ichimoku strategie 2: shortstrategie

 • Prijs moet sluiten onder de cloud.
 • De meest recente cloud moet een rode kleur hebben.
 • Conversielijn ligt onder de bevestigingslijn (Tenkan Sen < Kijun Sen).
 • Chikou span kruist de cloud naar beneden of bevindt zich onder de cloud.

In onderstaand voorbeeld ziet u de dagelijkse kaarsgrafiek van Facebook. Aan alle voorwaarden zijn voldaan om strategie 2 te volgen.

 1. De meest recente cloud was bearish (rode kleur).
 2. De prijs bevond zich onder de cloud.
 3. De conversielijn ligt onder de bevestigingslijn.
 4. De Chikou Span breekt onder de kumo cloud en heeft een grote ruimte om naar boven te bewegen.
Grafiek Facebook - Ichimoku indicator

Ichimoku strategie 3: Kumo Cloud Breakout

Deze strategie wordt veel gebruikt door beleggers die voor het eerst kennismaken met de Ichimoku indicator. Het simplistische aspect aan deze strategie maakt deze manier van handelen aantrekkelijk. Er wordt enkel gebruik gemaakt van de cloud. De regels zijn eenvoudig:

 • Wanneer één kaars sluit boven een groene cloud, is dit het signaal om long te gaan.
 • Wanneer één kaars sluit onder een rode cloud, is dit het signaal om short te gaan.
 • De stoploss wordt voor beide scenario’s geplaatst boven (indien short) of onder(indien long) de breakout candle.

In onderstaande grafiek werd de cloud groen op 11 maart. De koers sluit ook boven deze groene cloud, dus volgens deze strategie kon je ING op deze dag aankopen. De koers is inmiddels 15% gestegen, maar een verkoopsignaal is nog niet opgetreden. Daarvoor moet de koers onder de cloud sluiten.

Grafiek ING - Ichimoku Cloud indicator

Ichimoku strategie 4: TK-crossover

De laatste strategie die in dit artikel wordt besproken noemt de TK-crossover. De afkorting ‘TK’ komt van Tenkan Sen en Kijun Sen. De cloud wordt gebruikt om te zien of er een zwak of sterk signaal wordt gegeven. Hieronder vindt u de regels van de strategie:

 • Zwak koopsignaal: Een opwaartse kruising van de Tenkan Sen en de Kijun Sen. De kruising vindt plaats onder de kumo cloud.
 • Zwak shortsignaal: Een neerwaartse kruising van de Tenkan Sen en de Kijun Sen. De kruising vindt plaats boven de kumo cloud.
 • Sterk koopsignaal: Een opwaartse kruising van de Tenkan Sen en de Kijun Sen. De kruising vindt plaats boven de kumo cloud.
 • Sterk shortsignaal: Een neerwaartse kruising van de Tenkan Sen en de Kijun Sen. De kruising vindt plaats onder de kumo cloud.

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van zwakke en sterke signalen. In theorie hebben de sterke signalen hebben een hogere kans van slagen. Uiteraard hoeft dit niet altijd zo te zijn, zoals met elke technische indicator werkt ook deze indicator niet 100% perfect. Het zwakke koopsignaal van begin 2019 bleek juist erg veel rendement op te leveren. Of het sterke koopsignaal dat recentelijk plaatsvond nog meer rendement zal opleveren zal in de toekomst blijken.

Ichimoku indicator - Ichimoku cloud indicator

Ichimoku Indicator bij LYNX

Via het TWS handelsplatform beschikt u niet alleen over de Ichimoku Kinko Hyo, maar ook over meer dan 120 andere technische indicatoren.

In de grafiek waar u de Ichimoku wenst te gebruiken, klikt u op de rechtermuisknop. Vervolgens gaat u naar voeg studie toe en navigeert u met de muis naar Ichimoku Clouds zoals hieronder aangegeven.

ichimoku cloud indicator - ichimoku indicator in het LYNX Handelsplatform

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadviesbeleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Bekijk een LYNX Masterclass over Technische Analyse

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.