Money Flow Index (MFI) Indicator uitleg | Technische analyse

Door Justin Blekemolen


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 6 minutes

mfi indicator
De Money Flow Index Indicator wordt door veel traders gebruikt om de geldstromen in kaart te brengen. De ervaren traders en technische analyse fanaten hebben deze indicator wellicht al gezien of gebruikt in het TWS Handelsplatform.

In dit artikel bespreek ik hoe de Money Flow Index werkt en zal ik de verschillende manieren waarop de MFI indicator kan worden gebruikt uitleggen.

Money Flow Index (MFI)

Wat is de Money Flow Index (MFI) Indicator?

De Money Flow Index (MFI) indicator brengt op een eenvoudige manier de geldstromen van een aandeel in kaart. De MFI indicator maakt gebruik van zowel de prijs als het volume om koop- en verkoopdruk te meten. Met behulp van de MFI kan het ‘enthousiasme’ van de markt in kaart worden gebracht. De indicator is gemaakt door Gene Quong en Avrum Soudlack en heeft veel overeenkomsten met de beter bekende RSI-indicator. Bij de MFI indicator wordt echter naast de prijs ook rekening gehouden met volumes.

De moneyflow wordt berekend door de gemiddelde prijs te vermenigvuldigen met het volume van die dag. Specifieker; de gemiddelde prijs wordt berekend door de high, de low en de close bij elkaar op te tellen en te delen door 3. Indien de prijs stijgt dan spreken we van geldinstroom, en bij een dalende prijs stroomt er juist geld uit het aandeel. Vervolgens wordt de money ratio berekend, die aangeeft of er sprake is van een positieve of een negatieve geldstroom.

Deze ratio’s worden vervolgen in dezelfde formule van de RSI gestopt om er een oscillator van te maken die tussen 0 en 100 beweegt. Net als bij de RSI is de standaardperiode ingesteld op 14. De indicator rekent dus met 14 tijdsperiodes, op een daggrafiek dus 14 dagen.

Hieronder zal ik de formule stap voor stap laten zien.

Stap 1: Bereken de gemiddelde prijs: high + low + close / 3

Stap 2: Bereken de positieve & negatieve money flows: Gemiddelde prijs x volume

Stap 3: Bereken de money ratio: Positieve money flows delen door negatieve money flows

Stap 4: Bereken de MFI: 

MFI index berekenen | Money Flow Index formule | MFI indicator

 De standaardperiode voor MFI-berekeningen is 14 dagen, hoewel deze kan worden verhoogd of verlaagd om zo de volatiliteit van de indicator aan te passen.

Hoe gebruikt u de MFI indicator?

Bij een MFI-waarde van boven de 70 is sprake van een “overbought” signaal. Het aandeel is (te) hard gestegen en de kans op een tegenreactie wordt groter op basis van deze indicator. Onder een waarde van 30 is sprake van een “oversold” signaal. Sommige handelaren gebruiken liever de 80- en 20 als uitgangspunten voor een signaal. Op deze manier geeft de indicator namelijk minder signalen, wat ten goede zou moeten komen aan de foutmarge. De achterliggende gedachte van de indicator is dat bij een “overbought” signaal het aandeel te hard is opgelopen, waardoor het op dat moment, op basis van de MFI indicator, geen goed moment is dat u ook nog gaat kopen.

Bij een “oversold” signaal zou het aandeel te hard afgestraft zijn, waardoor instappen juist aantrekkelijker is geworden. Vaak wordt deze indicator door daghandelaren gebruikt om voor de korte termijn een contraire positie aan te gaan. Bij een hoge MFI wordt dan short gegaan en bij een lage MFI wordt een long positie ingenomen. In de grafiek hieronder van Apple ziet u de signalen die de Money Flow Index indicator heeft gegeven op basis van de daggrafiek van Apple over de afgelopen 12 maanden.

Overbought en oversold in zijwaartse range

De overbought en oversold signalen lijken beter te werken in een zijwaartse bandbreedte. Wat veel beleggers en handelaren vaak vergeten is dat een MFI boven de 70, in een stijgende trend, vaak ook een teken van kracht is. Veel beleggers kopen het aandeel dus de kans is groot dat het aandeel de stijgende trend doorzet. Voor een MFI onder de 30 geldt uiteraard het tegenovergestelde. Het is dan ook beter om te kijken naar divergenties die ik hieronder uitgebreid zal toelichten.

Overbought en oversold in zijwaartse range - Money Flow Index
Overbought en oversold in zijwaartse range – MFI Indicator

Divergenties met de Money Flow Index (MFI) indicator

Divergenties zijn naar mijn mening het belangrijkste onderdeel van zowel de RSI als de MFI indicator. Het signaleren van divergenties geeft tevens het beste resultaat bij het gebruik maken van de indicator. In de technische analyse wordt bij verschillende indicatoren gebruik gemaakt van deze divergenties. Er bestaat zowel positieve divergentie als negatieve divergentie, hieronder zal ik deze twee toelichten.

Positieve divergentie treedt op wanneer de MFI stijgt, terwijl de koers van de onderliggende waarde daalt. Deze divergentie signaleert een mogelijk bodem en trendomkeer van het aandeel. In de onderstaande grafiek ziet u 2 voorbeelden van positieve divergentie die goed hebben uitgepakt.

Negatieve divergentie ontstaat wanneer de MFI daalt, terwijl de koers van de onderliggende waarde nog stijgt. Deze divergentie signaleert een mogelijk top en trendomkeer van het aandeel. In de onderstaande grafiek zien we slechts eenmaal een duidelijk negatieve divergentie. Het aandeel daalt enkele dollars, maar zet de correctie niet door. Deze negatieve divergentie werkt dus logischerwijs ook niet altijd.

Divergenties met de Money Flow Index (MFI) indicator
Divergenties met de Money Flow Index (MFI) indicator

Money Flow Index (MFI) Indicator bij LYNX

Via het handelsplatform bij LYNX heeft u als trader de beschikking tot ruim 120 technische indicatoren. Hieronder laat ik zien hoe u de MFI indicator toevoegt:

In de grafiek waar u de Money Flow Index (MFI) Indicator wenst te gebruiken, klikt u op de rechtermuisknop. Vervolgens gaat u naar voeg indicator toe en navigeert u met de muis naar naar Momentum Studies’. U kiest vervolgens voor Money Flow Index en de indicator verschijnt direct in uw handelsplatform.

Money Flow Index (MFI) Indicator in het TWS Handelsplatform
Money Flow Index (MFI) Indicator in het TWS Handelsplatform

Bekijk een LYNX Masterclass over Technische Analyse:

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod:Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.