Claimemissie Delta Lloyd: alles wat u moet weten

Update 01 november 2016: Geen geloof in hoger bod; aandeel Delta Lloyd koerst 3% lager

Update 05 oktober 2016: Overname Delta Lloyd en tapering ECB

Update 22 april 2016: Het aandeel Delta Lloyd kopen: tijd om weer omhoog te kijken

De details over de claimemissie van Delta Lloyd zijn bekend. Het bedrijf wil € 650 miljoen ophalen met de uitgifte van ruim 227 miljoen nieuwe aandelen. Deze stukken kunnen worden aangekocht tegen een prijs van € 2,85.

Claimemissie Delta Lloyd

Claimemissie Delta Lloyd

Bestaande aandeelhouders ontvangen voor elk aandeel 1 claimrecht. Per recht kunt u zich aanmelden om een nieuw aandeel te kopen tegen de prijs van € 2,85. Dit komt neer op een korting van ruim 35%. Dit percentage is gebaseerd op de prijs van het aandeel waar de koers van de rechten reeds van is afgetrokken. Hierbij wordt gerekend met de slotkoers op 21 maart. De claimrechten zijn in Amsterdam en Brussel genoteerd. De tickercode is DLRI en de ISIN NL0011784020.

Op 23 maart om 17:40 uur worden alle rechten toegekend. Bestaande aandeelhouders ontvangen deze rechten in hun portefeuille. De rechten zijn van 24 maart 09:00 uur tot 6 april 17:40 uur verhandelbaar op de beurs. In deze twee weken kunt u dus een keuze maken om uw rechten aan te melden voor de emissie, of uw rechten te verkopen. Ik raad u aan om één van de twee keuzes uit te voeren, aangezien uw rechten anders waardeloos aflopen. De emissie wordt naar verwachting op 8 april afgerond.

Om de waarde van de claimrechten te berekenen, kunt u de volgende formule gebruiken:

Formule claimrechten Delta Lloyd - claimemissie Delta Lloyd

Op basis van de slotprijs van 23 maart komt de waarde van de claimrechten uit op € 1,46.

Optieprijzen Delta Lloyd na de claimemissie

De emissie heeft ook invloed op de bestaande opties. Deze opties krijgen een nieuwe uitoefenprijs, hierbij wordt de ratio methode gebruikt. Om de nieuwe uitoefenprijs te berekenen, kunt u deze vermenigvuldigen met de “ratio”. Deze ratio berekent u als volgt:

Formule optieprijzen Delta Lloyd - claimemissie Delta Lloyd

Bestaande optiecontracten (DL) worden vermenigvuldigd met de ratio 0,74666782. Deze contracten houden de standaard contractgrootte van 100 aandelen. Daarnaast wordt een nieuwe optieserie (DLO) toegevoegd aan uw portefeuille, deze contracten hebben een afwijkende multiplier van 34.

Hierboven ziet u de nieuwe opties van Delta Lloyd verhandeld op Euronext. Stel u had een calloptie Delta Lloyd met uitoefenprijs € 5. Uw nieuwe strikeprijs wordt dus € 5 x 0,74666782= € 3,733. De nieuwe strikeprijs wordt afgerond en wordt dus € 3,73. Daarnaast worden nieuwe optieseries toegevoegd. Deze optieseries hebben een afwijkende multiplier van 34.

Alle uitstaande orders voor zowel het aandeel Delta Lloyd als voor de opties worden op 23 maart nabeurs gecanceld. Nieuwe orders kunnen vanaf 24 maart worden ingestuurd.

Aandelenprijs na de claimemissie van Delta Lloyd

Nu de prijs van de claimrechten bekend zijn, is de nieuwe aandelenkoers van Delta Lloyd gemakkelijk te berekenen. U kunt de prijs van de claimrechten aftrekken van de aandelenkoers. Dit is de nieuwe koers van het aandeel Delta Lloyd.

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker