De moving average: zo bepaalt u de richting van de trend

Een veelgebruikt aspect van de technische analyse is de Moving Average, oftewel het voortschrijdende gemiddelde.

Wat kunt u uit deze indicator opmaken? En hoe kunt u deze indicator gebruiken bij het maken van uw beleggingskeuzes?

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat is de moving average precies?
  • 50-daags en 200-daags voortschrijdend gemiddelde
  • Hoe gebruik ik deze gemiddelden bij het maken van mijn strategie?
  • Moving averages via LYNX

 

Wat is de moving average precies?

Het voortschrijdend gemiddelde is een veelgebruikte indicator door handelaren. Juist omdat zoveel beleggers deze indicator gebruiken, gebeurt het vaak dat deze gemiddelden voor steun of weerstand zorgen. De Simple Moving Average en de Exponential Moving Average zijn de meest gebruikte Moving Averages. Deze indicator is goed te gebruiken samen met andere indicatoren als de RSI en de MACD.

50-daags en 200-daags voortschrijdend gemiddelde

De Simple Moving Average, oftewel de SMA, is niets meer dan de gemiddelde koers over een bepaalde periode. Deze wordt berekend door alle slotkoersen in deze periode op te tellen en te delen door het aantal dagen. De meest gebruikte periode is 50-daags en 200-daags, met candles op dag basis. Ik raad u aan één van deze twee periodes te gebruiken, mocht u deze indicator gaan gebruiken. Zoals eerder gezegd, des te meer beleggers dezelfde indicator gebruiken, des te beter het werkt.

Naast de SMA wordt de Exponential Moving Average ook vaak gebruikt als handelaren spreken over het 50- of 200-daags gemiddelde. Bij de EMA tellen de laatste waarden sterker mee dan de eersten. Het is aan u waar uw voorkeur naar uitgaat. Over het algemeen lopen de EMA en de SMA redelijk met elkaar in lijn.

Hoe gebruik ik deze gemiddelden bij het maken van mijn strategie?

Allereerst geeft de Moving Average aan welke richting de trend heeft. Een gemiddelde dat oploopt is een positief teken, een neerwaarts lopend gemiddelde geeft een dalende trend weer. Omdat het 50-daags gemiddelde een kortere periode beslaat, is deze lijn over het algemeen beweeglijker.

Het 200-daags gemiddelde is een mooi instrument om toppen of bodems te voorspellen. Omdat veel beleggers deze indicator gebruiken, komt het vaak voor dat de koers afketst op deze lijn. Natuurlijk wordt niet elke top of bodem neergezet rond het 200-daags gemiddelde. Toch wil ik met onderstaande grafiek laten zien dat de indicator wel degelijk van invloed kan zijn.

In deze grafiek vindt u het koersverloop van de AEX-index over het afgelopen jaar. In deze periode is de index vijf keer in de buurt gekomen van het 200-daags gemiddelde. Alle vijf keer was de invloed van deze lijn duidelijk te zien.

Bij punt 1 vindt de AEX-index duidelijk steun rond dit gemiddelde, waarna de index keihard opveert. Bij punt 2 werd het gemiddelde gebroken. Hierop volgde een ongekend harde beweging richting het zuiden, iets wat technisch gezien verwacht mag worden als de lijn neerwaarts wordt gebroken. Bij punt 3 en 4 zorgt de SMA dan weer duidelijk voor weerstand. Punt 5 is wellicht de mooiste, de index opent met een gap boven het 200-daags gemiddelde. Vervolgens zakt het terug naar deze lijn, vindt hier tot twee keer toe steun en knalt vervolgens verder omhoog.

Uit bovenstaand voorbeeld blijkt dat het 200-daags gemiddelde dus wel degelijk een belangrijke indicator is voor beleggers. Ik raad beleggers dan ook altijd aan om deze indicator, samen met het 50-daags gemiddelde, toe te voegen in uw grafiek. Het 200-daags gemiddelde is het best te gebruiken voor beleggers die posities aangaan voor de middellange termijn.

Moving averages via LYNX

Via het handelsplatform van LYNX heeft u niet alleen over deze indicator de beschikking. Het platform biedt meer dan 80 belangrijke technische indicatoren. In de grafiek eerder in het artikel ziet u de SMA toegevoegd. U kunt dit doen op de volgende manier:

In de grafiek waar u de Simple Moving Average wilt zien, klikt u op rechtermuisknop. Het linker scherm uit het plaatje verschijnt. U houdt uw muis op ‘voeg indicator toe’, waarna alle indicatoren in het volgende scherm tevoorschijn komen. In het geval van de SMA gaat het om Moving Averages. U houdt hier uw muis en kiest vervolgens voor Simple Moving Average.

Als de indicator is toegevoegd kunt u vervolgens de periode naar uw wens aanpassen. U klikt met uw rechtermuisknop op de lijn en kiest vervolgens voor Wijzig Indicator. In het volgende scherm kunt u de periode aanpassen, bij voorkeur naar 50 of 200.

Een andere veelgebruikt moving average is de Exponential Moving Average (EMA). Omdat dit gemiddelde met een lastigere formule wordt berekend, werd de EMA pas echt populair toen de computer zijn intrede deed. Vanaf dat moment kon dit gemiddelde direct in de grafiek worden afgelezen en werd de achterliggende berekening van de Exponential Moving Average door de computer verricht.

ema

Om de Exponential Moving Average toe te voegen, neemt u dezelfde stappen door als bij de SMA. Nu kiest u echter niet voor Simple Moving Average, maar voor Exponential Moving Average.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Bekijk een LYNX Masterclass over Technische Analyse:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×