Rente centrale banken o.a. de Fed en ECB rente

Op deze pagina vindt u de rentetarieven van centrale banken zoals de beleidsrente van de Fed en de rente van de ECB. Rentebesluiten worden doorgaans genomen door centrale banken. Een centrale bank is een openbare instelling die als belangrijkste taak heeft om het monetaire beleid van een land of regio uit te voeren. Een van de belangrijkste doelstellingen van centrale banken zoals de Europese Centrale Bank is het handhaven van de zogeheten prijsstabiliteit. Op deze manier kan de koopkracht worden bewaakt en inflatie worden beheerst. Prijsstabiliteit is van essentieel belang voor economische groei en het creëren van werkgelegenheid, twee van de doelstellingen van de Europese Unie.

De centrale bank kan het gewenste beleid nastreven door de rente en/of de geldhoeveelheid te wijzigen. Enkele andere taken zijn geldcreatie, het bevorderen van het betalingsverkeer, kwaliteitscontrole op bankbiljetten en het bestrijden van vervalsingen.  Bij de ECB, is het handhaven van prijsstabiliteit het hoofddoel en het voornaamste middel om dit te bereiken zijn de officiële rentetarieven in het eurogebied. Maandelijks beslist de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) over de officiële rentetarieven in het eurogebied: de (minimum-bied)rente voor de basisherfinancieringstransacties, die de basis vormt voor de tarieven op de geldmarkt, alsmede de marginale beleningsrente en de depositorente.

De Amerikaanse Federal Reserve stelt net als de ECB maandelijkse de beleidsrente vast, ook wel federal funds rate genoemd. Dit is de vergoeding die banken in rekening brengen om ‘overnight’ aan elkaar te lenen. De wet schrijft voor dat banken een minimumreserve moeten aanhouden in verhouding tot hun deposito’s. Deze reserve wordt aangehouden bij een Federal Reserve Bank. De Fed rente is belangrijk voor de Amerikaanse economie en de hoogte en richting wordt snel gevolgd door andere centrale banken.

Andere mogelijkheden om prijsstabiliteit te garanderen of de inflatie te beteugelen is het aankopen van obligaties. Quantative Easing (QE) ofwel kwantitatieve geldverruiming is hier een voorbeeld van. Centrale banken kopen dan met nieuw gecreëerd geld obligaties(leningen) van banken en overheden op om zo de inflatie aan te wakkeren en deflatie te voorkomen. Kwantitatieve versoepeling wordt beschouwd als een noodmaatregel om prijsstabiliteit en economische groei te bewerkstelligen. In de nasleep van de kredietcrisis en de eurocrisis is QE door diverse centrale banken toegepast. Vandaag de dag kopen drukken veel centrale banken nog steeds massaal geld bij om obligaties op te kopen.

De beleidsrentes van centrale banken zijn ook belangrijk voor andere rentetarieven die banken elkaar of aan klanten in rekening brengen. Deze rente wordt dan ook als graadmeter gebruikt voor bijvoorbeeld hypotheken en andere leningen.

Overzicht rente centrale banken en rentebesluiten

Centrale bankland/regioRentetarievenRichtingVorige rentetariefVolgende rentebesluitInflatie
FED renteVerenigde Staten0,00%-0,25%Down 1,25%28-07-20210,60%
ECB renteEuropa0,00%Down0,05%22-07-20210,30%
BoJ renteJapan-0,10%Down0,00%16-07-20210,10%
BoE renteEngeland0,10%Down0,25%24-06-20210,80%
SNB renteZwitserland-0,75%Down-0,50%23-09-2021-0,70%
BOC renteCanada0,25%Down0,75%14-07-2021-0,20%
RBA renteAustralië0,10%Down0,50%06-07-20211,60%
RBNZ renteNieuw-Zeeland0,25%Down1,00%14-07-20211,70%
SEK renteZweden0,00%Up-0,25%Q3-2021-0,40%
NOK renteNoorwegen0,00%Down0,25%Q3-20210,90%
BANXICO renteMexico4,00%Down4,5%24-06-20212,15%
CNB renteTsjechië0,25%Down1,00%23-06-20213,20%
PBOC renteChina3,85%Down4,35%-3,30%

5 invloedrijkste rentes centrale banken

Fed rente

De rente in Amerika wordt bepaald door de Federal Reserve. De Federal Reserve is de Amerikaanse centrale bank en wordt in de volksmond ook wel de Fed genoemd. De Fed wordt bestuurd door een zevenkoppige Board of gouverneurs, die door de president worden aangesteld. Verder heeft de Fed 12 regionale centrale banken die elk een eigen president hebben. Het doel van de Fed is zowel het in toom houden van de inflatie, rond de 2%, als het stimuleren van de economie.

ECB rente

De rente in de eurozone wordt bepaald door de Europese Centrale Bank. De Europese Centrale Bank (ECB) is de centrale bank van de economisch en monetaire unie. De voornaamste taak van de ECB is het behouden van prijsstabiliteit in de eurozone. Dit doel betekent concreet dat de inflatie gelijk of lager moet blijven dan 2%. De ECB beïnvloedt de inflatie door middel van de rente en het aankopen van obligaties. De zetel van de Europese Centrale Bank bevindt zich in Frankfurt am Main.

Rente Bank of Japan

De rente in Japan wordt bepaald door de Bank of Japan met zijn hoofdkwartier in Tokyo. De gouverneur van de bank van Japan heeft veel invloed op het economische beleid en is sinds het begin van Abenomics vooral gericht op het terugbrengen van inflatie. De bank van Japan wordt geleid door een negenkoppige raad van bestuur met aan het hoofd de gouverneur.

Rente Bank of England

De rente in Groot Brittannië wordt bepaald door de Bank of England. Deze centrale bank bepaalt dus de rente voor het Britse Pond. De Bank of England (BoE) wordt geleid door een gouverneur die wordt bijgestaan door een court of Directors. Deze worden allen benoemd door de kroon, wat er in de praktijk op neer komt dat de regering de 14 leden benoemd.

Rente People’s Bank of China

De rente in China wordt bepaald door de People’s Bank of China, die vaak wordt afgekort als PBC of PBoC. De PBC heeft negen regionale banken en de raad van bestuur bestaat uit 7 man. De gouverneur wordt genomineerd door de premier en goedgekeurd door het volkscongres. De People’s Bank of China heeft zowel prijsstabiliteit als faciliteren van economische groei als doel. De centrale bank van China streeft haar doelen na door te torren aan de rente en de reserve requirement ratio (RRR). Die laatste ratio bepaalt hoeveel kapitaal de banken aan moeten houden.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Optieboek

Schrijf u in voor onze wekelijks nieuwsbrief en ontvang gratis het eBook "Succesvol beleggen met opties".
Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang het eBook

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×