Aandeel Barco

Wat is de koers en verwachting van het aandeel Barco? Lees de laatste analyses van onze analisten en bekijk de actuele beurskoers en grafiek. Bestudeer de fundamentele cijfers, de andere aandelen binnen deze sector, de prestaties van de afgelopen vijf jaar en krijg inzicht in de laatste adviezen en dividenden. Kortom, lees alles wat u moet weten over dit aandeel. Bent u op zoek naar een broker om in Europese en Amerikaanse aandelen te handelen, klik dan hier.

ISIN: BE0974362940
Tickercode: BAR | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Barco kopen De beste aandelen
  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Barco

Geschatte leestijd: 6 minutes

Aandeel Barco nieuws 2023 - aandeel Barco kopen of niet - aandeel barco koers
Sinds maart van dit jaar heeft het aandeel Barco opnieuw zijn plaats ingenomen in de Belgische BEL 20-index, samen met Melexis. Hierdoor waait er een frisse wind van technologieaandelen door de index, nadat ze de posities van Colruyt en VGP hebben overgenomen. 

Helaas vielen de resultaten voor het tweede kwartaal van 2023 tegen, en bovendien is co-CEO Charles Beauduin tijdelijk uit beeld verdwenen. Deze ontwikkelingen zorgen voor roerige tijden binnen het Belgische technologiebedrijf. 

Dit artikel bespreekt de bedrijfsactiviteiten van Barco en biedt inzicht in de meest recente resultaten. Daarnaast zullen we ook de waardering van het bedrijf en het koersverloop van Barco nader bespreken. 

Bent u op zoek naar een online broker waarmee u in aandelen van Barco kunt beleggen? Klik dan hier.

Activiteit aandeel Barco 

Het bedrijf is al sinds 1934 een gevestigde waarde op de Belgische markt en begon zijn activiteit met het assembleren van radio’s met componenten uit de VS. Daarom staat de naam Barco voor ‘Belgian American Radio Corporation’.

Barco is een Belgisch technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in beeldvormingsoplossingen voor verschillende industrieën. Het bedrijf is vooral bekend om zijn geavanceerde visualisatie- en weergavetechnologieën, zoals projectoren, beeldschermen en digitale cinema-oplossingen. 

In de afgelopen jaren heeft het aandeel Barco verschillende fasen van groei en uitdagingen doorgemaakt. De prestaties van het aandeel worden vaak beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de algehele gezondheid van de technologie- en entertainmentindustrie, de vraag naar innovatieve beeldvormingsoplossingen en de concurrentie in de markt. 

Het is interessant om te zien hoe Barco er steeds naar streeft om technologisch voorop te lopen. Het bedrijf heeft veel moeite gestoken in de ontwikkeling van nieuwe displaytechnologieën, zoals laserprojectoren en LED-walls. Deze worden toegepast in diverse sectoren, waaronder entertainment, medische beeldvorming en industriële toepassingen.

Het bedrijf rapporteert in 3 divisies: healthcare waar het bedrijf digitale pathologie systemen ontwikkelt, zowel de beeldvorming als software. Daarnaast biedt het bedrijf nog andere medische beeldvormingsoplossingen aan. 

Barco beschikt ook over een bedrijfsdivisie, officieel de ‘enterprise divisie’ genoemd. Binnen dit segment biedt het bedrijf diverse producten en diensten aan, waaronder vliegsimulatoren en trainingssystemen voor piloten.Ook levert het videowalls en displays voor controlekamers in verschillende sectoren als onderdeel van industriële automatisering. De entertainment divisie bestaat dan vooral uit de cinema- en reclame-oplossingen zoals projectiesystemen voor themaparken en evenementen. 

Cijfers aandeel Barco 

De verkoop bereikte een recordhoogte van 520,9 miljoen euro, wat een stijging van 10% op jaarbasis betekent. Dat was minder dan analisten hadden voorspeld en daar werd het aandeel ook op afgestraft. Deze groei kwam vooral door de entertainment-divisie. In China daarentegen daalde de verkoop door een langzamer economisch herstel na de pandemie. Na een sterke groei in de verkoop op jaarbasis in het eerste kwartaal, vertraagde de groei in het tweede kwartaal in vergelijking met een sterker kwartaal vorig jaar. Er werd verwacht dat China de resultaten van Barco sterk zou stimuleren.

Orders stegen naar 541,1 miljoen euro, wat een stijging van 6% ten opzichte van de eerste helft van 2022 is. Deze orders werden voornamelijk gedreven door sterke vraag in entertainment. Hoewel de entertainment en bedrijfsdivisie een groei in orders zagen, daalde de orderinname in de healthcare divisie vergeleken met de sterke eerste jaarhelft van 2022. Het orderboek groeide naar 505,8 miljoen euro. 

De healthcare-divisie rapporteerde lagere verkoop- en orderinnamecijfers in vergelijking met het recordniveau van de eerste helft van 2022. De bedrijfsdivisie zag een toename van 4% in orderinname, met groei in beide bedrijfseenheden, terwijl de verkoop dicht bij het niveau van vorig jaar lag. 

De entertainment divisie vertoonde sterke groei in orders en verkoop in alle regio’s, behalve in China. Verkoop groeide met 43% op jaarbasis en bereikte een recordhoogte voor zowel cinema als immersive experience. De verbeterde productieomstandigheden resulteerden in betere verkoopconversie voor entertainment. 

Marges

Het EBITDA nam toe tot 65,0 miljoen euro, vergeleken met 46,2 miljoen euro een jaar eerder. De EBITDA-marge verbeterde tot 12,5%, dankzij hogere brutowinstmarges, met name in de entertainment divisie waar de supply chain-beperkingen van vorig jaar zijn verminderd. De brutowinstmarge steeg naar 40,9%, voornamelijk als gevolg van hogere marges in de entertainment divisie. De vrije kasstroom voor de eerste helft van 2023 bedroeg een negatief bedrag van 24,1 miljoen euro, waarvan 20,9 miljoen euro aan kapitaaluitgaven.

Verwachtingen aandeel Barco 

Er wordt verwacht dat de verkoop en EBITDA-marge in de tweede helft van het jaar hoger zullen zijn dan in de eerste helft van het jaar. Het managament zelf voorziet een gematigde groei in de totale omzet als gevolg van China, wat resulteert in een verwachte verkoopgroei voor het volledige jaar tussen de 5-10%. 

De EBITDA-groei zal worden gehandhaafd. Het effect van lagere verkoop wordt gecompenseerd door verbetering van de brutowinstmarge en een gunstige productmix. Het management herbevestigt de verwachting van een EBITDA-marge boven de 14% voor het volledige jaar 2023. 

Waardering Barco 

Vanwege de unieke productmix van Barco is het moeilijk om een vergelijkbaar bedrijf te vinden voor een waarderingsanalyse. We opteren voor de concurrent Novanta in de Verenigde staten en BEL-20 collega Melexis om de twee Belgische techbedrijven te vergelijken. We zien dat de waardering van het aandeel Barco aan de lage kant is, mocht de koers nog verder vallen dan kan dat voor sommige waardebeleggers potentiële koopzones creëren. 

 Barco Novanta Melexis 
Koers / Winst 20,39 70,55 17,83 
Verwachte koers / Winst 15,11  – 15,82 
EV / EBITDA 10,82 33,97 11,88 
Price / sales 1,59 6,11 3,87 
Price / book 2,28 8,64 7,09 

Koers aandeel Barco

Na de teleurstellende kwartaalresultaten dook het aandeel Barco in één keer onder de bodem van 2023. Daarmee zakte het verder richting de steun op 19,5 euro. Zelfs op dat niveau lijken de verkopers nog geen pauze te nemen. Deze trend wordt duidelijk weergegeven in de grafiek van de afgelopen twee jaar. Het is interessant om op te merken dat de Relative Strength Index (RSI) het laagste niveau had bereikt dat we zowel in 2022 als in 2023 hebben gezien. Dit zou kunnen duiden op een afname van de verkoopdruk. De koers bevindt zich terug boven de steun op 19,4 euro en kan nu terug verder opveren richting 20,7 euro.

Indien het neerwaartse momentum aanhoudt, lijkt de prijs verder te zakken naar het dieptepunt van 2022, dat zich bevindt op 17,5 euro. 

Conclusie 

Barco is een gevestigd Belgisch technologiebedrijf gespecialiseerd in visuele oplossingen. Recentelijk werd het weer opgenomen is in de BEL 20-index, wat een hernieuwde aandacht voor technologieaandelen in de index brengt. Hoewel het bedrijf tegenvallende resultaten rapporteerde voor het tweede kwartaal van 2023 en te maken heeft met uitdagingen zoals vertraagde groei in China, blijft Barco een prominente speler in de technologie-industrie. De waardering van het aandeel Barco is aan de lage kant en zou bij een verdere daling van de koers interessant kunnen worden.

Beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Barco (BAR). U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk het aanbod.

Het aandeel Barco heeft het wat moeilijk gehad de voorbije maanden. Een forse prijsdaling en slechte kwartaalresultaten deden het de das om. Het aandeel Barco zou echter een mooie comeback kunnen maken na de pandemie. Het aandeel Barco is volgens vele nu een koopje, daarom zullen we in dit artikel het aandeel Barco nog eens grondig bespreken.

 

De volgende onderwerpen worden besproken over het aandeel Barco:

Koers Aandeel Barco

Aandeel Barco

Barco (STRONG BUY, 55% opwaarts potentieel) is een Belgische wereldleider in digitale projectie- en beeldtechnologie. Ze zijn in dit veld de absolute #1 ter wereld met een omzet van € 1,1 miljard en bieden werk aan 3.636 mensen.

De sequel van het aandeel Barco

In ons laatste artikel in juli merkten we op dat het aandeel Barco erg duur was tot op die dag. We zijn toen zelf ingestapt aan € 17,5. De grafiek op dat moment zag er zo uit:

Analyse aandeel Barco

Ondertussen is het aandeel Barco verder gezakt nadat bleek uit de halfjaarcijfers van 07/08 dat bedrijven in de westerse werelden nog nauwelijks hun werknemers naar kantoor lieten komen. Dit heeft een erg grote impact gehad op het Enterprise segment (33% van de omzet), dat zorgt voor de helft van Barco’s bedrijfscashflow. Het Enterprise segment moet het hebben van een zeker percentage van werknemers aanwezig op kantoor, aangezien de producten clickshare en, sinds januari 2020, ook clickshare conference in vraag zou zijn.

Enkele dagen geleden werd nu ook een tweede lockdown zo goed als een feit en het mag dan ook niet verbazen dat de koers daarop volgend zakte. Een absoluut minimum van € 12,67 werd bereikt op 28 oktober, 64% onder het recordniveau van 12 februari 2020. Dat is minder dan negen maanden geleden.

Het aandeel Barco | Koers Barco

Analyse aandeel Barco

Hoog tijd om te evalueren hoe het aandeel Barco ervoor staat in deze toch nieuwe wereld en vooral wat de toekomst nog kan brengen voor het bedrijf. Net zoals we schreven in het laatste artikel blaakt de balans nog steeds van gezondheid. Daar gaan we dus niet verder op in. Wat ook gebleken is, dat het bedrijf als één van de weinigen zijn dividend niet schrapte tijdens dit pandemiejaar. Het respect voor de aandeelhouder wordt zo aangetoond.

Terugblik 2020: slechter dan voorzien voor het aandeel Barco

We schreven in het vorig artikel dat we van 2020 niets deftig zouden verwachten. En dat is waarheid geworden. De Q3 resultaten waren voor analisten nog slechter dan voorzien. Een teleurstellende gebeurtenis die ons met de neus op de feiten gedrukt heeft dat we zelfs aan € 17,5 te vroeg zijn ingestapt. Het deert ons niet. We zijn nog steeds van mening dat we een parel aan een goede prijs hebben ingeslagen.

De reden van het slechte resultaat is al aangehaald. Maar niet alleen het Enterprise segment ziet af. Ook entertainment, goed voor 43% van de omzet van de groep, ziet zwaar af nu de cinema’s op een 25% capaciteit draaiden in de westerse wereld en er van bedrijfsevenementen of festivals niets in huis gekomen is. Enkel China draait terug op volle toeren, maar dat is een land waar Barco momenteel nog niet veel omzet draait, al blijft het wel de regio waar het bedrijf zijn groei wenst vandaan te halen.

Verwachting 2021: is er nog een businessmodel dat zal pakken?

Het antwoord is eenvoudigweg: ja. Ooit draait de entertainmentsector weer op volle toeren. Dan wel met een lagere capaciteit, we verwachten immers dat een belangrijk deel van de markt failliet zal gaan, jammer genoeg. Maar dat is ook het geval voor de minder gezonde concurrenten van Barco. Een van de vier concurrenten heeft de boeken al neergelegd en een tweede is aan het vechten om te overleven. Waar Barco in het cinema-gebeuren nu 50% marktaandeel heeft voor zijn schermen en projectoren, verwacht dit percentage te stijgen naar 60% na de pandemie. Tegelijk verwacht het bedrijf 10%-20% minder schermen wereldwijd, wat netto op een nuloperatie uitkomt.

Veelbelovende segmenten

Voor Enterprise is de toekomst duidelijk: clickshare conference. De tool die de hybride opvolger is van de traditionele clickshare. Waar de eerste nog louter gebruikt kon worden door mensen aanwezig in de meeting room, kan de tweede nu professioneel conferencing mogelijk maken tussen de meeting room én thuiswerkers. Barco, dat de helft van die markt in handen heeft en dankzij sterke patenten dit aandeel zal aanhouden, deelt de markt in hybride conference tools met slechts één concurrent: het Amerikaanse Mersive. Het Amerikaanse bedrijf is 80% kleiner dan Barco. De tool is complementair met tools als Zoom, Teams en verbetert de gebruikerservaring van conferencing. De reacties zijn enthousiast. Aangezien er in de tool een camera en microfoon aanwezig is, en toch wat complexer is dan de normale clickshare, is de prijs en absolute marge hoger. Het bedrijf ziet dan ook meer omzet en bedrijfswinst te halen voor Enterprise eens de pandemie onder controle is. In de nieuwe wereld verwachten wij dat men evenveel thuiswerkt als op kantoor. En dat is precies de omgeving waarin clickshare conference zich optimaal thuis voelt. Zie hier in een korte video hoe de clickshare conferencing tool werkt.

In het Healthcare segment is er momenteel een vertraging in de groei te wijten aan de chaos in de ziekenhuizen wereldwijd. Barco, dat beeldapparatuur levert voor onder meer operatiezalen, merkt op dat deze operatiezalen nu gebruikt worden voor andere doeleinden (COVID-19 patiënten). Ook op dit vlak ziet het er na de pandemie opnieuw beter uit en verwacht het bedrijf veel van dit segment, met name vanuit China.

Conclusie aandeel Barco

Wat is nu de conclusie voor het aandeel Barco? Op het moment dat we ons vorig artikel schreven vonden we het aandeel koopwaardig en zijn we ingestapt. Het was een berekende gok dat het leven relatief snel terug normaal zou worden, zeker het bedrijfsleven. Achteraf gezien waren we er toch te vroeg bij. Het aandeel Barco is verder gezakt en is vandaag meer koopwaardig dan ooit. Zeker gezien het enorme potentieel in de ‘new normal’. Maar de swing factor voor herstel van de koers blijft meer dan ooit de gecoördineerde terugkeer van werknemers naar kantoor. In hybride vorm dan. Laat het ons 50-50 thuis/kantoorwerk noemen. We bevestigen zo onze STRONG BUY aanbeveling en laten ons koersdoel slechts zeer gering zakken van € 22,1 naar € 21,2 om de zwakte van de Q3 cijfers te weerspiegelen en de verwachtingen voor de komende zes maanden te temperen.

Disclaimer: dit artikel is geen aanzet tot het uitvoeren van een transactie maar is wel bedoeld uw eigen beslissing te ondersteunen. U bent de uiteindelijke verantwoordelijke van uw transacties.

Redactionele bronvermelding: Tada Images / Shutterstock.com

Aandeel Barco kopen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om te beleggen in  aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook het aandeel Barco (BAR). U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

 
 

Waarom in aandelen van Barco beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Barco. Met directe toegang tot wereldwijde beurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdsverschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen Barco kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Barco

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Barco : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel Barco: Bedrijfsinformatie Barco

Barco werd opgericht in 1934 en is oorspronkelijk van de stad Poperinge. De naam Barco is afkomstig van ‘Belgium American Radio Corporation’. Barco is gespecialiseerd in de ontwikkeling van professionele visualisatieoplossingen. Producten die behoren tot het gamma zijn o.a. bioscoopinstallaties, virtual reality projectoren, LED displays en clickshare. Het West-Vlaamse bedrijf is actief in Europa, Noord-Amerika, Afrika en Azië. Eind 2018 had Barco 3.664 voltijdse werknemers in dienst.