Aandeel Unilever

Alles wat u moet weten over het aandeel Unilever: van de actuele beurskoers tot nieuws en analyses van het aandeel.

ISIN: GB00B10RZP78 | WKN A0JNE2
Tickercode: UNA | Beurs: ---

Laatste koersupdate:--- uur

---

EUR

---EUR
---
Hoogste dagkoers
---
Laagste dagkoers
---
Aandeel Unilever kopen De beste aandelen

  • 1 D
  • 1 W
  • 1 M
  • 6 M
  • YTD
  • 1 J
  • 5 J
  • Max
Lees verder

Vorige analyses van het aandeel Unilever

De koers van het aandeel Unilever is in 2019 sterk gestegen, maar zakte aan het eind van het jaar weg na een winstwaarschuwing. De omzetgroei neemt af en dit kan op termijn ook effecten hebben op de winstgroei.

De koers kon profiteren van de lagere rente. Het dividend per Unilever Certificate werd verhoogd, waardoor het aandeel weer aantrekkelijker werd in vergelijking met obligaties. Het bedrijf heeft zeer sterke merken en kan profiteren van stijgende consumptie van haar producten in opkomende markten. Wat betekent dit voor de toekomst van het aandeel in 2020?

Het bedrijf is samen met aandeel Shell en ASML één van de zwaargewichten in de AEX. Unilever heeft een historie van dividendverhogingen en een stijgende winst. Het aandeel Unilever is daarom ook populair onder beleggers.

Aandeel Unilever uiteengezet

Nieuws Unilever

23 april 2020 kwam Unilever met een kwartaalupdate. Ondanks de ongekende invloed die het coronavirus heeft op de wereld, is Unilever erin geslaagd de onderliggende omzet vergeleken met vorig jaar gelijk te houden. Wat opviel is dat vooral de omzet uit opkomende landen relatief hard getroffen werd. Opkomende markten zijn juist jarenlang de groeimotor geweest van Unilever, maar toch viel hier de omzet met 1,8% terug. In meer ontwikkelde markten zag Unilever juist de omzet met 2,8% relatief sterk stijgen. Dat dit samen uitkomt op een vlakke groei laat zien hoe belangrijk opkomende markten voor Unilever zijn. 

Binnen Unilever deed de Home Care divisie het uitstekend met een onderliggende groei van 2,4%. Producten zoals bleek en Cif werden meer verkocht. Foods & Refreshment had het juist lastig en zag de omzet met 1,7% dalen. De belangrijkste reden hiervoor is de tegenvallende ijs verkoop. Sauzen en dressings van Knorr, Calvé en Hellmann’s deden het juist wel goed.

Het Unilever dividend blijft gewoon gehandhaafd en er wordt € 0,4104 per aandeel uitgekeerd aan de aandeelhouders die het aandeel op 14 mei 2020 in bezit hebben. Het defensieve aandeel Unilever staat in de coronacrisis stevig onder druk. De reden hiervoor is met name de stevige blootstelling aan opkomende landen. De valuta van veel landen staat stevig onder druk en dit heeft duidelijk een impact op Unilever.

Jarenlang deed Unilever het beter dan de concurrentie door de sterke blootstelling aan deze markten, maar in dit kwartaal werkt dit voordeel dus als nadeel. Toch is deze volatiliteit iets wat aandeelhouders moeten accepteren voor het betere groeipotentieel wat veel van deze markten hebben voor de langere termijn.

Beleggers waren echter duidelijk niet voorbereid op dit nieuws. Het aandeel Unilever is vandaag de grootste daler in de AEX met een verlies van 5,1%.

Koers aandeel Unilever

Fundamentele analyse aandeel Unilever

De omzet van Unilever is de afgelopen jaren nauwelijks gestegen. Sinds 2011 steeg de omzet van € 46,5 miljard naar € 51,5 miljard. De winst steeg een stuk sneller. Dit kwam met name doordat de marges bij Unilever werden verhoogd. De winst steeg van € 3,98 miljard naar € 6,39 miljard, een stijging van 61%. Per aandeel Unilever nam de winst nog sterker toe, met 73%, door de inkoop van eigen aandelen. In de tussentijd kregen aandeelhouders van Unilever een dividend.

Op de lange termijn lijkt het aandeel uit de AEX dus een goede investering. Er vond veel verandering plaats in de waardering van Unilever de afgelopen tijd. De waarde van de aandelen is in de tussentijd zelfs met 116% opgelopen. Hierdoor is de waardering van de aandelen nu een stuk steviger. Ondanks dat dit positief lijkt, moet er een kanttekening bij worden geplaatst. De uitstekende resultaten uit het recente verleden zijn namelijk door deze stevige positie lastig te herhalen.

Koers aandeel Unilever

Balans Unilever Certificate

Overnames en de inkoop van eigen aandelen hebben de schulden van Unilever doen stijgen. In 2011 had Unilever € 13,6 miljard aan schulden en € 5,1 miljard aan kasgeld. In 2019 is de schuld opgelopen tot € 28,9 miljard, terwijl de hoeveelheid kasgeld juist was afgenomen tot € 4,4 miljard. Dit zorgt ervoor dat de balans van Unilever minder sterk is dan in het verleden. Toch blijft het aan de Euronext genoteerde aandeel met haar stabiele inkomsten en matige schuldenberg een veilig defensief aandeel.

Dividend Unilever

Het dividend steeg van € 0,88 naar € 1,64, een stijging van 86%. In de periode van 2011 tot nu kregen aandeelhouders € 10,59 en hebben daarmee al een groot deel van de € 22 kostprijs teruggekregen.

Veel beleggers investeren in Unilever voor het dividend. De dividendhistorie van Unilever is bewonderenswaardig en bevat een lange historie van dividendverhogingen. De dividendgroei is de afgelopen 5 jaar 7,56% per jaar. Het dividend steeg van € 0,32 per kwartaal in 2016, naar € 0,41 in 2019. In 2020 zal ongetwijfeld weer het dividend worden verhoogd.

Dividendhistorie Unilever

Sinds 2006 heeft Unilever een geschiedenis van jaarlijkse dividendverhogingen. In 2006 werd het vorige track record van verhogingen verspeeld door een éénmalig speciaal dividend en een reorganisatie van de kapitaalstructuur. Voor die tijd werd het dividend ook elk jaar verhoogd, al moet daarvoor soms wel het interim Unilever dividend bij het slotdividend worden opgeteld.

Een steeds groter deel van de winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Met een uitbetalingsratio van 43,5% is er nog genoeg ruimte om te investeren in groei. De terugkoop van eigen aandelen helpt bovendien de winst over minder aandelen te verdelen. De vraag is echter of Unilever de winstgevendheid van haar huidige producten kan beschermen. De winstmarges zijn namelijk met 12,5% zeer aantrekkelijk en laten bovendien een stijgende lijn zien.

Koers Unilever

De koers van Unilever is in 2019 fors opgelopen, maar zakte aan het einde weg. De overstap van spaarders naar defensieve aandelen lijkt voor een deel voorbij. De waardering van Unilever is opgelopen en dit is terug te zien in de koers. Aandeelhouders van Unilever hebben uitstekende resultaten gezien, die naar alle waarschijnlijkheid de verwachtingen hebben overtroffen. Na de winstwaarschuwing staat het aandeel Unilever echter onder druk. Het is onzeker hoeveel ruimte de aandelen Unilever nog hebben aan de bovenkant. De stevige waardering en relatief lage groei maken het aandeel niet goedkoop. De sterke defensieve eigenschappen beschermen het aandeel wel wanneer de economie minder goed loopt als beleggers hopen.

Koers Unilever aandeel

Aandeel Unilever advies analisten

Er zijn 33 analisten die beleggers over het Unilever aandeel advies geven. Vijftien analisten geven Unilever een koopadvies, Elf adviseren Unilever aandelen aan te houden en zeven analisten geven het advies Unilever te verkopen. Begin 2019 had iedereen nog een koopadvies, maar sindsdien is eerst het aantal keer houdadvies sterk gestegen. Nu komen er ook steeds meer verkoopadviezen die zorgwekkend zijn. Dit kan natuurlijk te maken hebben met de opgelopen koers. Dit lijkt toch niet het enige effect te zijn.

Sinds de tweede helft van 2018 zijn analisten negatiever geworden. Het eerste verkoopadvies werd toen geplaatst en ook het percentage koopadviezen Unilever daalde van 57% naar 41%. Het koersdoel van de analisten is nu € 55,17 per aandeel, dit ligt dus 9,0% hoger dan de huidige marktprijs voor het aandeel Unilever. Waarschijnlijk komt dit doordat de Unilever koers hard wegzakte na de winstwaarschuwing. Toch is het een opvallend gegeven dat analisten gemiddeld niet echt positief zijn. Zeker omdat Unilever over het algemeen beschouwd wordt als een veilig aandeel.

Opties Unilever

Grote zeer liquide aandelen hebben vaak ook een liquide optiemarkt. Deze Unilever opties bieden beleggers de mogelijkheid om preciezer specifieke risico’s af te dekken of in te spelen op een bepaalde prijsbeweging. Dit kan zowel met losse put en call opties Unilever, maar ook door meer ingewikkelde optiecombinaties.

De volatiliteit van Unilever opties is vrij laag. Hierdoor zijn opties relatief goedkoop. De implied volatility komt op dit moment uit onder de 16%. De reden voor de relatief beperkte volatiliteit is dat defensieve aandelen zoals Unilever doorgaans minder bewegen dan de gehele markt. Zowel de omzet als de winst zijn redelijk voorspelbaar en zorgen ervoor dat de koers doorgaans niet al te extreme bewegingen maakt.

Conclusie aandeel Unilever

Het AEX aandeel Unilever is de afgelopen jaren sterk opgelopen. Dit is deels dankzij zijn goede onderliggende operationele activiteiten, maar ook door de hogere waardering. Deze waardering zorgt ervoor dat het dividendrendement nu een stuk lager ligt met 3,7%. Unilever blijft een veilig aandeel met een groeiend dividend, maar beleggers moeten niet de historische resultaten nemen als verwachting voor de toekomst. Wanneer ze het rendement echter vergelijken met de opbrengsten van een obligatie of een spaarrekening, dan zullen ze hoogstwaarschijnlijk niet teleurgesteld zijn met het groeiende dividend. Het grootste risico bij het Unilever aandeel is dat de waardering van de resultaten in de toekomst weer kan zakken. Zeker tegenvallende resultaten in opkomende markten zijn een risico.

 

Beleggen in aandeel Unilever via LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Unilever. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Unilever: Analyses & tipsWaarom in aandelen van Unilever beleggen via LYNX?

Met een beleggingsrekening via LYNX koopt en verkoopt u voordelig aandelen van vrijwel elk beursgenoteerd bedrijf ter wereld - dus ook Unilever. Met directe toegang tot wereldwijde handelsbeurzen koopt u buitenlandse aandelen direct op de thuismarkt. Zo profiteert u van een hoog handelsvolume en een lage spread. U hoeft niet te wachten tot de beurzen opengaan, maar handelt gewoon voor- of nabeurs als het u uitkomt. Zo bent u niet afhankelijk van de tijdscerschillen. Handelen doet u daarnaast via een stabiel platform met innovatieve trading tools, waarmee u direct gedegen analyses kunt maken. Belegt u met het oog op een stijgende koers door long te gaan, of verwacht u een dalende koers en gaat u short? Met LYNX is het mogelijk, zodat u het maximale uit uw aandelen van Unilever kunt halen.

Bent u klaar voor de volgende stap in beleggen? Ontdek dan of LYNX bij u past en sluit u aan bij duizenden ervaren beleggers.

Ontdek wat LYNX uniek maakt als broker

Koersdetails aandeel Unilever

Laatste koers
Verschil in EUR
Verschil in %
Datum
Tijd
Beurzen
Marktkapitalisatie (mld.)
Uitstaande aandelen (mln.)
Openingskoers
Slotkoers vorige handelsdag
Laagste dagkoers
Hoogste dagkoers
Laagste jaarkoers
Hoogste jaarkoers
Laagste koers 52 weken
Hoogste koers 52 weken

Unilever : fundamentele cijfers in EUR

Dividendrendement
Omzet ratio
Omzet per aandeel
Cashflow per aandeel
Intensiteit van investeringen
Intensiteit van arbeid
Werkkapitaal (mln.)
Cashratio 1
Cashratio 2
Cashratio 3
Return on Investment (ROI)
Koers-winstverhouding
Price cashflow ratio
Equity ratio
Debt ratio
Debt equity ratio
Cash ratio
Quick ratio
Current ratio

Aandeel Unilever: Bedrijfsinformatie Unilever PLC

Unilever werd opgericht in 1880 en heeft twee hoofdkantoren; één in Rotterdam en één in Londen. De multinational heeft een ruim aanbod aan huishoudartikelen, voedingswaren en verzorgingsproducten. Bekende merken van Unilever zijn o.a. Lipton, Magnum, Surf, Dove en Rexona. Dagelijks worden er door 2,5 miljard mensen Unilever producten gebruikt. Zo zitten er onder Unilever maar liefst 400 merken die in 190 landen verkocht worden. In 2017 heeft Unilever een overnamebod afgewezen van 130 miljard euro. Wereldwijd heeft Unilever 169.000 werknemers in dienst.