MSCI World Index: betekenis en samenstelling uitgelegd

Door Justin Blekemolen


Apple
ISIN: US0378331005
|
Ticker: AAPL --- %

---
USD
---% (1D)
1W ---
1M ---
1Y ---
Apple aandeel
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 5 minutes

msci world index | msci world index koers | msci world index etf
De MSCI World Index is een index die veel gebruikt wordt onder institutionele beleggers en hedge funds als benchmark.

Onder de particuliere beleggers wordt er minder aandacht aan besteed. Het is echter een goede aandelenindex voor de defensieve belegger die wil profiteren van stijgende aandelenmarkten, maar zich niet bezig wil houden met de selectie van aandelen.

Na het lezen van dit artikel weet u wat de MSCI World Index is en wat deze wereldwijde aandelenindex voor uw portefeuille kan betekenen. Bent u op zoek naar een geschikte broker waarbij u bijvoorbeeld in aandelen kunt handelen? Klik dan hier.

Wat is de MSCI World Index?

De MSCI World Index is een marktkapitalisatiegewogen index die ontwikkeld is door Morgan Stanley Capital International (MSCI). Het volgt de prestaties van ruim 1.500 grote en middelgrote ondernemingen uit 23 ontwikkelde landen wereldwijd. Deze landen omvatten onder andere de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, en Australië. De index werd voor het eerst samengesteld in 1969 en startte op 100 punten. De huidige koers ligt rond de 3.000 punten.

msci world index | msci world index weigths | msci world index countries

Bron: MSCI.com

Waarom beleggen in de MSCI World Index?

Diversificatie

Een van de belangrijkste voordelen van beleggen in de MSCI World Index is de diversificatie die het biedt. Door te investeren in een breed scala aan ondernemingen uit verschillende landen en sectoren, vermindert een belegger het specifieke risico dat gepaard gaat met het beleggen in individuele aandelen.

Blootstelling aan wereldwijde groei

De index omvat ondernemingen uit enkele van de meest ontwikkelde economieën ter wereld. Hierdoor kunnen beleggers profiteren van de groei en stabiliteit van deze economieën.

Eenvoud en gemak

Beleggen in de MSCI World Index kan eenvoudig worden gedaan via exchange-traded funds (ETF’s) die deze index repliceren. Hierdoor is het een toegankelijke optie voor zowel beginnende als ervaren beleggers.

Samenstelling van de MSCI World Index

De index is samengesteld op basis van de marktkapitalisatie van de inbegrepen ondernemingen. Dit betekent dat bedrijven met een hogere marktwaarde een grotere invloed hebben op de index. De topbedrijven in de MSCI World Index zijn vaak grote multinationals, zoals Apple, Microsoft en Amazon.

De sectoren die het sterkst vertegenwoordigd zijn in de index zijn technologie, gezondheidszorg, financiën en consumptiegoederen. Dit weerspiegelt de dominante industrieën in de ontwikkelde economieën.

msci world index | msci world index sector weights | msci world index etf

Bron: MSCI

Top 10 aandelen MSCI World Index

De top tien aandelen die het grootste deel uitmaken van de MSCI World Index zijn op dit moment allemaal Amerikaanse bedrijven. Deze tien aandelen zijn goed voor ruim 20% van de index. Hieronder vindt u de top MSCI World Index aandelen, samen met de wegingscoëfficiënt.

AandeelLandWegingscoëfficiënt (%)
AppleVS5,2%
MicrosoftVS4,05%
AmazonVS2,23%
NVIDIA VS2,13%
Alphabet AVS1,42%
Alphabet CVS1,29%
TeslaVS1,29%
Meta PlatformsVS1,15%
Berkshire Hathaway BVS0,82
Exxon MobilVS0,79
TOTAAL 20,37%

Rendement van de MSCI World Index

Voor wie een langetermijnhorizon heeft en niet al te actief bezig wil zijn met de beurs, is een ETF met de MSCI World Index als benchmark een perfect middel om te kunnen profiteren van de aandelenmarkt.

Sinds de oprichting heeft de index een bruto geännualiseerd rendement van 8,16% laten zien. Over de afgelopen jaren lag het rendement iets hoger. In de afgelopen 10 jaar lag het gemiddelde jaarlijkse rendement op 9,86% en over de afgelopen 5 jaar was het 8,88%.

Nadelen van MSCI World Index

Wanneer een belegger een MSCI World Index ETF koopt, veronderstelt hij of zij een optimale spreiding te hebben. Maar wanneer we de bovenstaande gegevens bekijken, zien we toch een sterke dominantie van een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten. Enkel en alleen kijken naar de samenstelling van de top 10 aandelen zegt genoeg. De spreiding is er wel, maar de spreiding is er enkel bij een beperkte groep van aandelen.

Er zitten momenteel 1.513 aandelen uit 23 landen in de index vervat. Deze aandelen zijn grote aandelen en mid-caps. Deze aandelen dekken ongeveer 85% van de voor free float gecorrigeerde marktkapitalisatie in elk land. Opmerkelijk is dat aandelen uit landen als Brazilië, China en andere opkomende landen, niet tot de index behoren. Een oplossing hiervoor kan gezocht worden in ETF’s die zich specifiek toeleggen op de landen die niet zijn opgenomen in de MSCI Index World. Hoewel dit het wel iets complexer maakt om alles op te volgen.

Risico’s van beleggen in de MSCI World Index

Hoewel de MSCI World Index diversificatie biedt, betekent dit niet dat het volledig vrij is van risico’s. Factoren zoals economische recessies, geopolitieke gebeurtenissen en marktschommelingen kunnen nog steeds invloed hebben op de prestaties van de index.

MSCI World Index ETF

Een veelgebruikt product om te beleggen in de MSCI World index is de MSCI World index ETF of tracker. Hieronder is er een selectie gemaakt van de, volgens ons, beste MSCI World Index ETF’s. Om als goede MSCI World Index ETF bestempeld te worden, werd rekening gehouden met een aantal parameters: munt van notering, rendement afgelopen jaar en afgelopen vijf jaar en de jaarlijkse kosten. De koers van deze trackers is afgeleid van de MSCI World Index koers.

NaamDistributie dividendenTickerJaarlijkse kosten (%)ValutaISIN
Xtrackers MSCI World Swap 1CNeeDBXW0,45EURLU0274208692
iShares Core MSCI World ETFNeeIWDA0,2EURIE00B4L5Y983
AMUNDI INDEX MSCI WORLD DRNeeMWRD0,38EURLU1737652237

Kid information:

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Uiteraard is het ook mogelijk om via het TWS Handelsplatform te handelen in de besproken ETF’s.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.