Artikel laten voorlezen
Goud is weer helemaal terug van weggeweest. De goudprijs is het onderwerp van de dag op vele beursfora, nieuwswebsites en feestjes.

Hoe kunt u als belegger profiteren van de volatiliteit van het glanzende metaal? In dit artikel bespreken we hoe de futures en opties op de goudprijs werken.

Traden in goud – handelen in goudfutures en opties

Beleggen in goud is razend populair. Jarenlang daalde de goudprijs en had niemand het meer over het gestolde angstzweet. Inmiddels is de goudprijs al enige tijd bezig aan een indrukwekkende stijging. Onlangs werd er een nieuwe all-time high op de borden gezet en ook de magische grens van $ 2000 is al even gepasseerd. In dit artikel gaan we bespreken hoe u in goudfutures en opties kunt handelen. Alles wat u verder wilt weten over de goudprijs leest u hier: Goudprijs verwachting 2020 – Waar gaat de goudprijs heen?

De stijging gaat erg hard, maar uiteraard kent de stijging pieken en dalen. Er komt ook vast weer een moment dat het goud weer gaat dalen. Voor traders is de volatiliteit in ieder geval zeer interessant. Zowel daytraders als swing traders kunnen profiteren van de grote bewegingen door middel van futures. Hieronder zal ik de werking van beide producten bespreken.

Futures op goud (CG)

U kunt de goudprijs in het LYNX Handelsplatform vinden door te zoeken op (XAUUSD). De goudfuture toont u tevoorschijn met het symbool (GC). Deze goudfuture wordt uitgegeven door de derivatengigant CME Group uit Chicago. De CME Group heeft meerdere derivatenbeurzen onder zich. Ze zijn eigenaar van de Chicago Mercantile Exchange en de Chicago Board of Trade. Na een overname van NYMEX Holdings in 2008 kregen ze ook de NYMEX en COMEX beurzen in handen. Op de NYMEX worden voor miljarden dollars aan future- en optiecontracten verhandeld in producten zoals olie en aardgas. De COMEX houdt zich bezig net de handel in metalen als goud, zilver en koper. Ook de FTSE-100 index opties vallen onder COMEX.

De goudfuture van COMEX is de wereldwijde benchmark voor de goudprijs. Het contract biedt een superieure liquiditeit en verhandelt het equivalent van bijna 27 miljoen ounces per dag. Door middel van de goudfuture kunt u uw portefeuille diversifiëren. Zo kan goud worden gebruikt als veilige haven in onzekere tijden of om bijvoorbeeld de inflatie af te dekken.

Via de goudfutures wordt het iedere belegger gemakkelijk gemaakt om in te spelen op de richting van goud. 1 goudfuture contract staat voor 100 troy ounce aan goud. De spread is $ 0,10 per troy ounce en elke $ 0,10 staat dus gelijk aan $ 10. Met andere woorden; Deze future vertegenwoordigt 100 keer de onderliggende waarde, waardoor u bij 1 punt beweging $ 100 verdient/verliest.

De goudfuture kent zeer ruime openingstijden en handelt bijna 6 dagen per week, van zondag t/m vrijdag van 00:00 uur tot 23:00 uur.

Fysieke levering

De future heeft een fysieke levering, wat inhoudt dat u daadwerkelijk goud thuis geleverd krijgt als het contract expireert. Omdat de meeste beleggers niet op een vrachtwagen vol goud zitten te wachten, is dit via het LYNX Handelsplatform niet mogelijk om deze future te laten expireren. Om fysieke levering van expirerende futures te voorkomen dient u als klant uw futurecontract door te rollen voordat de Close-out periode van start gaat. Indien u nog positie heeft na de start van de Close-out periode dan kan het systeem uw positie automatisch sluiten. De liquidatieorder vindt plaats tussen het begin van de Close-out periode en het Cutoff tijdstip. Zo’n twee dagen voor deze “cutoff” worden uw posities dus automatisch gesloten om fysieke levering te voorkomen.

Traden in goud

Hoeveel margin heeft u nodig voor goud?

U dient $ 10.250 aan margin te bezitten om de positie aan te gaan. De overnight positiebehoud margin, de margin die vereist is om de positie buiten de reguliere handelstijden aan te houden(overnight mee te nemen) is $ 8.200.

Beleggen in goud futures

E-Micro goudfuture (MGC)

De normale goudfuture is niet voor iedere belegger geschikt vanwege de grootte. Gelukkig heeft de CME daarom ook een E-Micro future op goud geïntroduceerd. De mini goudfuture vindt u met het symbool (MGC).

Voor de E-MICRO goudfuture dient u slechts $1025 aan initiële margin te hebben en de overnight margin is slechts $820. Deze future is dus 10 keer zo klein als de normale goudfuture. Dit betekent dus ook dat 1 mini goudfuture contract 10 troy ounce aan goud vertegenwoordigt. Deze future vertegenwoordigt 10 keer de onderliggende waarde, waardoor u bij 1 punt beweging $ 10 verdient/verliest. 

E-Micro goudfuture

Opties op goudfuture

Een optie is een afgeleid product (derivaat) en geeft het recht om een bepaald product tegen een vooraf vastgestelde prijs en tijdstip te kopen of te verkopen. De waarde van een optie is voornamelijk gebaseerd op de koers van de onderliggende waarde, de looptijd van het optiecontract en de volatiliteit. Meer over opties leest u hier: Wat zijn opties? En hoe werken opties precies?

Er zijn ook opties beschikbaar op de goudfuture. Echter, deze opties zijn alleen beschikbaar op de normale goudfuture (GC) en dus niet op de mini goudfuture. Deze opties hebben eveneens een multiplier van 100. Iedere punt aan optiepremie is dus ook hier weer $ 100 waard.  De spread van deze optiecontracten is met $ 0,50 vrij groot, dus let daar mee op als u hiermee gaat handelen.

Waar moet u nog meer op letten?

Levering bij expiratie: de opties zijn gebaseerd op de prijzen van de goudfuture (GC). Het is dus belangrijk om te realiseren dat de future-optie fysiek afgehandeld wordt. Op de expiratie-datum ontvangt u dus één goudfuture, wanneer de optie in-the-money expireert.

De werking van opties begrijpen: optieprijzen zijn gebaseerd op de zogeheten optiegriekenDe optiegrieken deltagammavega en theta geven beleggers inzicht in de prijsvorming van opties en zijn daarmee van cruciaal belang voor een optiehandelaar. Zo wordt een optiepremie onder andere bepaald door de koers van de onderliggende waarde, de looptijd van de optie tot expiratie, de rente en de volatiliteit. Meer informatie over optiegrieken leest u in het artikel: de optiegrieken: delta, gamma, vega en theta.

Beleggen in goud opties

Voor- en nadelen van futures en opties

Voordelen:

Yesdividend  Met één future of optie krijgt u met een relatief kleine inleg een mooie spreiding en diversificatie in een index.

Yesdividend Kapitaal efficiënt: gunstige marginvereisten

Yesdividend Kleine spread (verschil bied- en laatprijs). Een kleine spread betekent lage indirecte kosten voor de belegger.

Yesdividend  De handel gaat 23 uur per dag door, vijf dagen in de week. Doordat de handel vrijwel continu doorgaat, bent u (bijna) altijd in staat om de positie te beschermen met een stoploss.

Nadelen:

Yesdividend  Als gevolg van de hefboom kunnen verliezen snel oplopen.

Yesdividend  U kunt meer verliezen dan uw inleg.

Yesdividend Gezien de hefboomwerking en de 23/6 handelstijden is het raadzaam dat u uw posities zeer nauwlettend in de gaten houdt.

 

Zelf beleggen via LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Hoe nuttig vond u het artikel?(Vereist)
Zeer onbehulpzaamZeer behulpzaam

--- ---

--- (---%)
Mkt Cap
Vol
Hoogste dagkoers
Laagste dagkoers
---
---
---
---

Displaying the --- grafiek

Displaying today's chart


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.