GBL | De Euro Bund future

Door Justin Blekemolen


Euro-Bund
ISIN: DE0009652644
|
Ticker: GBL
|
Valuta: EUR
Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 8 minutes

GBL future - Euro Bund Future - uitleg Euro Bund Future
De bund future is een belangrijk instrument voor handelaren en beleggers die geïnteresseerd zijn in rentetarieven en obligatiemarkten. Het wordt vaak gebruikt als een benchmark voor Europese obligaties en als een manier om renterisico’s af te dekken.

In dit artikel vertellen we u alles over de Euro Bund future. Uiteraard laten we ook zien hoe u kunt handelen in dit instrument en welke specificaties dit future contract kent. Bent u op zoek naar een online broker om futures te handelen? Klik dan hier.

Euro Bund Futures

De financiële markten bieden een breed scala aan instrumenten waarmee handelaren en beleggers kunnen profiteren van prijsbewegingen. Eén van deze instrumenten is de Euro Bund Future, een derivatencontract dat gebaseerd is op de Duitse obligatiemarkt. Handelaren kunnen profiteren van prijsschommelingen in de bund future door long (kopen) of short (verkopen) posities in te nemen

Het begrijpen van de bund future en het volgen van de prijsbewegingen kan nuttig zijn voor beleggers en handelaren die geïnteresseerd zijn in de obligatiemarkt en rente-afgeleide producten. Het is echter belangrijk om voldoende kennis van de markten te hebben voordat u begint met handelen in futures-contracten.

Euro Bund Future (GBL)

De Euro Bund future (ticker GBL) is een contract dat met name door de professionele markt gehandeld wordt. De onderliggende waarde is een mandje Duitse staatsobligaties met een looptijd tussen de 8,5 en 10,5 jaar. Simpel gezegd kan worden gesteld dat de future daarmee de Duitse 10-jaars staatsobligatie vertegenwoordigt.

Van ieder Europees land worden staatsobligaties verhandeld. Sommige daarvan zijn ook beschikbaar in de vorm van futures. De Duitse derivatenbeurs Eurex is het meest succesvol geweest in het verhandelbaar krijgen van deze rentefutures. Niet alleen futures op Duitse staatsobligaties zijn verhandelbaar via Eurex, ook Franse, Spaanse, Zwitserse en Italiaanse rentefutures behoren tot de mogelijkheden. Het is voor handelaren een groot voordeel dat juist Eurex deze rentefutures aanbiedt.

Dit heeft alles te maken met de manier waarop stoploss orders worden behandeld. Deze liggen namelijk direct op de beurs en worden niet door de broker gesimuleerd, zoals wel het geval is op bijvoorbeeld Euronext of GLOBEX. Hierdoor blijft de slippage zo beperkt mogelijk. Bovendien kent Eurex ruime openingstijden en zijn er zelden technische storingen.

Euro Bund Future (GBL) in TWS handelsplatform - Staatsobligaties - rentefutures

Contractspecificaties GBL future

De contractspecificaties van een GBL future zijn behoorlijk afwijkend in vergelijking met die van een future op bijvoorbeeld de Euro Stoxx 50. Wat de openingstijden betreft, is er geen verschil. De GBL future is verhandelbaar vanaf 02:15 tot en met 22:05 uur ’s avonds. Wel neemt na 20:00 uur ’s avonds de liquiditeit aanzienlijk af.

De multiplier bedraagt 1.000 met een ticksize van 0,01. Iedere punt heeft een waarde van € 1.000 en het minimale verschil tussen de bied- en laatprijs bedraagt dus nominaal € 10. Met een huidige koers van rond de 134 bedraagt de nominale waarde van een GBL future € 134.000. Dit is een behoorlijk groot bedrag, zeker gezien de relatief beperkte marginvereisten. Hierbij is van belang dat de koersuitslagen van de GBL future in geen enkele mate te vergelijken is met die van een index. De volatiliteit ligt namelijk een stuk lager, vandaar dat de lage marginvereisten in die context geplaatst moeten worden.

Niet onbelangrijk is de expiratiedatum. Iedereen zal bekend zijn met de reguliere optie/future-expiraties op de derde vrijdag in de maand. Dit geldt onder andere voor aandelen- en indexopties op de AEX, Euro Stoxx 50, DAX en S&P 500. Bij rentefutures is de expiratiedatum compleet afwijkend. Voor het contract van juni bijvoorbeeld is de expiratie bepaald op maandag 8 juni. Van te voren is het belangrijk om deze informatie op te zoeken, zodat vervelende verrassingen uitblijven. Deze informatie is te allen tijde terug te vinden in het TWS Handelsplatform en op de website van EUREX.

FutureEuro Bund (10 Year Bond)
SymboolGBL
BeursEUREX
ValutaEUR
Expiratiedatamrt, jun, sep, dec
Openingstijden02:00 - 22:05 CEST
Maandag - Vrijdag
Ticksize0,01
Multiplier1000
Initial Margin4.982
Overnight Margin4.982

Daarbij vindt settlement plaats via levering van de onderliggende obligaties, iets dat niet is toegestaan via LYNX. Twee uur voor expiratie worden de posities automatisch gesloten wanneer u deze nog heeft openstaan. Uiteraard zal de liquiditeit op deze momenten lager liggen dan normaal, vandaar dat het belangrijk is om op tijd uw positie te sluiten of door te rollen naar de volgende expiratiedatum.

De koers van de Euro Bund future is in de afgelopen twee jaar flink gedaald. Belangrijk om te begrijpen, is dat er een inverse relatie bestaat tussen de yield, het effectieve rendement en de koers van een obligatie. Wanneer de rente stijgt, zakt de koers van een obligatie. Daalt de rente, dan stijgt de koers van een obligatie. Met de enorm snelle stijging van de Europese rentes zijn de Europese staatsobligaties zoals de Euro Bund future enorm hard gedaald. De onderstaande grafiek laat dit beeld zien voor de Duitse Euro Bund future.

euro bund future wiki - grafiek euro bund future - gbl future

Varianten bund futures

Naast de Bund future op Duitse 10-jaars staatsobligaties, zijn er nog een drietal rentefutures beschikbaar. De contractspecificaties zijn zo goed als hetzelfde, behalve dat de looptijd verschilt van de onderliggende obligaties en daarmee dus ook de koersuitslagen en verschillen. De varianten op de Bund zijn de Schatz, Bobl en Buxl.

varianten Euro Bund Future - Schatz Euro Bund Future - Bobl Euro Bund Future - Buxl Euro Bund Future

De Euro Schatz future (ticker GBS) heeft als onderliggende waarde Duitse korte termijn obligaties met een looptijd tussen de 1,75 en 2,25 jaar. De uitslagen in dit contract zijn over het algemeen klein aangezien renteveranderingen op een termijn van gemiddeld 2 jaar minder invloed hebben op de koers van de onderliggende obligaties. Zonder te diep in te gaan op deze materie is het belangrijk om te begrijpen dat een verandering in de rente, zowel omhoog als omlaag, het meeste invloed heeft op de koers van een obligatie(future) met de langste looptijd. De uitslagen in rentefutures met een lange looptijd zijn veelal groter doordat de marktverwachting voor een 10-jaars periode sneller wijzigt dan voor een periode van 2 jaar.

De volgende in de rij is de Euro Bobl future (ticker GBM). De Bobl heeft als onderliggende waarde Duitse staatsobligaties met een looptijd tussen de 4,5 en 5,5 jaar. Dit contract wordt ook voornamelijk door professionele partijen gehandeld in spreads met de Schatz en de Bund. De contractspecificaties zijn identiek aan die van de Bund, behalve dat de marginvereisten lager zijn. Aangezien de koersuitslagen minder groot zijn, is de verplichte margin ook daarop aangepast.

De meest volatiele rentefuture is de Buxl (ticker GBX), die een mandje Duitse staatsobligaties vertegenwoordigt met een looptijd tussen de 15 en 30 jaar. De uitslagen in dit product zijn groot, waardoor ook de marginvereisten een stuk hoger liggen dan bij de overige futures. De Buxl kent nog één andere bijzonderheid: de ticksize. De ticksize voor de Buxl is namelijk 0,02, tegenover 0,01 voor de andere futures. De liquiditeit van deze future ligt een stuk lager dan bij alle andere Duitse rentefutures, waardoor het over het algemeen de minst interessante keuze is.

Futures
HANDEL IN FUTURES VIA LYNX

Via LYNX kunt u vijf dagen per week, bijna 24 uur per dag, handelen op ‘s werelds bekendste futuresmarkten

Waarom handelen in bund futures?

Futures op rentes zijn bij uitstek een product dat door professionele handelaren wordt gebruikt om bijvoorbeeld renterisico’s af te dekken. Voor particuliere beleggers is met name de grote liquiditeit een voordeel, al blijft het een complexer product dan bijvoorbeeld een index future. Wel valt het op dat beleggers juist op deze futures graag automatische handelsstrategieën ontwikkelen.

Liquiditeit

De Euro Bund Future is een van de meest liquide derivatencontracten ter wereld. Dit zorgt voor strakke bied- en laatprijzen en snelle uitvoeringen van transacties, waardoor handelaren gemakkelijk in en uit posities kunnen stappen.

Hefboomwerking

Door het gebruik van marge kunnen handelaren met een relatief klein kapitaal grote posities innemen in de Euro Bund Future. Dit biedt de mogelijkheid om aanzienlijke winsten te behalen bij kleine prijsbewegingen. Houd er echter rekening mee dat hefboomwerking ook tot verliezen kan leiden.

Risico’s van Euro Bund Futures

Rentewijzigingen

De prijs van de Euro Bund Future is uiteraard enorm gevoelig voor rentewijzigingen door de centrale bank. Veranderingen in het monetaire beleid en economische omstandigheden kunnen invloed hebben op de prijzen van de onderliggende Bund en daarmee op de Euro Bund Future.

Complexiteit

Voordat u besluit te gaan handelen in futures is het belangrijk dat u begrijpt dat financiële instrumenten zoals futures risico’s met zich meebrengen. Als de markt de verkeerde richting uitgaat kan dit tot aanzienlijke verliezen leiden. Beleggers moeten daarom goed begrijpen welke risico’s ze lopen voordat ze in futures handelen. Het gebruik van stop loss orders wordt aangeraden.

S&P 500 futures zijn complexe financiële instrumenten die enige ervaring en kennis vereisen om effectief te kunnen handelen. Beleggers moeten daarom het nodige onderzoek doen voordat ze beginnen met handelen in deze futures.

Euro Bund futures handelen via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle futures markten die wereldwijd worden aangeboden.

Bekijk KID informatie.

FAQ

Risico’s van Euro Bund futures zijn onder andere rentegevoeligheid en complexiteit. Veranderingen in rente en economische omstandigheden kunnen invloed hebben op de prijzen. Het handelen in futures brengt aanzienlijke verliezen met zich mee bij ongunstige marktbewegingen.

Het begrijpen van risico’s en het gebruik van stop loss orders is belangrijk.

Handelen in Euro Bund futures biedt voordelen zoals hoge liquiditeit met strakke bied- en laatprijzen, en de mogelijkheid om met marge grote posities in te nemen. Dit kan leiden tot winst bij kleine prijsbewegingen.

Het is echter belangrijk om de risico’s van hefboomwerking te begrijpen. Onderzoek en begrip van complexiteit zijn essentieel voordat u begint met handelen.

Een uitstekend handelsplatform

Handel in effecten zoals aandelen, opties, futures, valuta’s, gestructureerde producten, ETF’s en meer op 150 beurzen in 33 verschillende landen met behulp van moderne en professionele handelssoftware. Lees hier meer: Trader Workstation Handelsplatform


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.