Open Interest: een belangrijk aspect van opties en futures trading

Door Jef Dhondt


Artikel laten voorlezen

Geschatte leestijd: 6 minutes

open interest | open interest opties | open interest futures
In de wereld van financiële markten spelen opties en futures een cruciale rol, en open interest is een belangrijke indicator om in de gaten te houden.

Open interest verwijst naar het totale aantal openstaande contracten van een bepaald optie- of futurecontract op een gegeven moment. Dit getal onthult de liquiditeit en populariteit van een specifiek instrument. In dit artikel bespreken we de betekenis en het belang voor zowel opties als futures. Vervolgens bespreken we uit hoe het van invloed kan zijn op de markt en handelsstrategieën.

In dit artikel leggen we alles uit over open interest. Als u op zoek bent naar een broker om opties te verhandelen, klik dan hier.

Open interest bij opties

Bij opties geeft open interest het aantal contracten weer dat nog niet is gesloten of uitgeoefend. Het is een indicatie van het totale aantal actieve optiecontracten tussen kopers en verkopers op de markt. Voor elk optiecontract dat wordt gekocht, moet er een tegenpartij zijn die hetzelfde contract verkoopt, waardoor er een evenwichtige open interest ontstaat.

Het berekenen is vrij eenvoudig. De formule is als volgt:

Formule
berekenen open interest

Som van het aantal actieve/open transacties – Som van het aantal contracten dat is verlopen/gesloten.

Hierbij is het aantal actieve/open transacties het totale aantal contracten dat momenteel in de markt circuleert, en het aantal contracten dat is verlopen/gesloten verwijst naar het totale aantal contracten dat is afgesloten door middel van een tegengestelde transactie.

open interest opties | open interest opties chart | open interest opties trading

De berekening kan van dag tot dag veranderen, afhankelijk van de handelsactiviteit. Het is belangrijk op te merken dat een open interest optievgeen indicatie is van de richting van de markt. Het geeft alleen aan hoeveel actieve contracten er zijn en heeft geen betrekking op de positieve of negatieve aard van de contracten.

Open interest biedt traders en analisten verschillende waardevolle inzichten. Allereerst geeft het de liquiditeit van een optiecontract aan. Een hogere waarde wijst vaak op een betere liquiditeit, wat betekent dat het gemakkelijker is om het contract te kopen of verkopen zonder grote prijsverschillen. Voor actieve traders die snel posities willen innemen, is dit gunstig.

Ten tweede kan open interest iets zeggen over de marktactiviteit en interesse in een bepaald optiecontract. Als de open interest toeneemt, duidt dit op een groeiende belangstelling voor het contract, wat kan wijzen op verwachte prijsbewegingen in de onderliggende waarde. Dit kan traders helpen bij het identificeren van potentiële kansen op de markt.

Daarnaast kan open interest bij opties fungeren als ondersteunings- en weerstandsniveaus voor de onderliggende waarde. Hoge open interest op specifieke uitoefenprijzen kan dienen als steun of weerstandsniveau voor de onderliggende waarde. Hierdoor kunnen traders hun prijsdoelen en stop-loss niveaus beter bepalen.

Bovendien kan een afname van open interest aangeven dat traders hun posities aan het sluiten zijn. Dit kan duiden op een verwachte consolidatie van de onderliggende waarde of zelfs een mogelijke trendomkering. Het kan ook wijzen op een afname van het marktsentiment en een gebrek aan overtuiging bij deelnemers.

Open interest bij futures

Bij futures verwijst open interest naar het totale aantal contracten dat nog niet is gesloten of vervallen. In tegenstelling tot opties, waar elke transactie een koper en een verkoper heeft, heeft elke futurestransactie zowel een koper als verkoper betrokken.

Net als bij opties biedt het bij futures waardevolle informatie. Het toont de liquiditeit van het futurescontract aan. Een hogere waarde geeft aan dat er veel actieve deelnemers zijn, wat resulteert in een vlotte handel zonder grote prijsschommelingen. Dit is vooral gunstig voor traders die meerdere transacties op een dag uitvoeren en profiteren van kleine prijsbewegingen.

Verder duidt een toename van open interest bij futures vaak op het marktsentiment ten opzichte van de onderliggende waarde. Als de open interest stijgt, kan dit wijzen op een groeiend optimisme of pessimisme over de toekomstige prijsbewegingen van de onderliggende waarde. Bijvoorbeeld, een stijgende open interest in een futurescontract op goud kan duiden op een grotere interesse in goud en een verwachting van stijgende prijzen.

Open interest kan ook helpen bij het voorspellen van prijsbewegingen. Als de open interest toeneemt samen met stijgende prijzen, kan dit een bevestiging zijn van een opwaartse trend. Omgekeerd kan een stijging in open interest met dalende prijzen wijzen op een neerwaartse trend. Dit helpt traders bij het identificeren van mogelijke trendomkeringen en bij het nemen van geïnformeerde handelsbeslissingen.

Een afname van open interest kan daarentegen aangeven dat er een verandering plaatsvindt in het marktsentiment, met een mogelijke afname van de activiteit in het futurescontract. Het kan ook aangeven dat traders hun posities aan het sluiten zijn, wat mogelijk wijst op een verwachte consolidatie van de onderliggende waarde.

De impact van open interest op handelsstrategieën

Open interest speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen en uitvoeren van handelsstrategieën. Traders kunnen het gebruiken als een bevestiging van hun marktanalyse en gebruiken als een signaal om in of uit posities te stappen. Bijvoorbeeld, als een trader een opwaartse trend identificeert in de onderliggende waarde en tegelijkertijd een stijgende open interest in het bijbehorende futurescontract ziet, kan dit een sterk signaal zijn om een longpositie in te nemen.

Bovendien kunnen traders het gebruiken om de liquiditeit van een instrument te evalueren. Een hoog niveau suggereert dat er voldoende handelsvolume is en dat traders gemakkelijk posities kunnen openen en sluiten. Dit is vooral belangrijk voor daytraders en scalpers, die meerdere transacties op een dag uitvoeren en profiteren van kleine prijsbewegingen.

Daarnaast kan open interest helpen bij het identificeren van belangrijke steun- en weerstandsniveaus. Hoge open interest op specifieke uitoefenprijzen kan fungeren als een steun- of weerstandsniveau voor de onderliggende waarde. Dit stelt traders in staat om hun prijsdoelen en stop-loss niveaus op een meer geïnformeerde manier te bepalen.

Conclusie open interest

Open interest is een belangrijke indicator voor zowel opties als futures en biedt waardevolle inzichten voor traders en analisten. Het geeft de liquiditeit en populariteit van een instrument aan. Daardoor kan helpen bij het begrijpen van marktsentiment en verwachte prijsbewegingen. Door open interest te bestuderen, kunnen traders beter geïnformeerde beslissingen nemen en hun risico’s beheren.

Open interest is een essentieel hulpmiddel voor zowel beginnende als ervaren traders om hun begrip van de markt te verbeteren en strategieën te ontwikkelen om succesvol te handelen in opties en futures. Open interest biedt traders de mogelijkheid om trends te identificeren, belangrijke niveaus vast te stellen en hun posities aan te passen op basis van veranderende marktomstandigheden. Door het concept te begrijpen en effectief te gebruiken, kunnen traders hun kansen op succes in de financiële markten vergroten.

Zelf beleggen via LYNX?

Via LYNX kunt u razendsnel en voordelig in futures en opties handelen op een zeer professioneel handelsplatform. Tevens heeft u de beschikking over de beste trader tools en heeft u toegang tot vrijwel alle future- en optiemarkten die wereldwijd worden aangebod.


Stuur een bericht naar Jef Dhondt
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.