Margin account

Een margin account geeft beleggers meer flexibiliteit bij het verhandelen van financiële producten.

Het geeft u namelijk de mogelijk om met meer geld te beleggen dan uw initiële storting, om zo een hefboomwerking te creëren (effectenkrediet).
Daarnaast kunt u met een margin account uw handelsstrategieën verder diversifiëren door middel van short selling, optie- en futurescontracten of valutahandel.

Open een beleggingsrekening 
margin account lynx - margin account meaning - margin rekening

Maak gebruik van alle handelsmogelijkheden via LYNX

Waar heeft u een margin account voor nodig? 

Een margin account is noodzakelijk voor onderstaande acties:  

Short gaan - Short selling - short aandelen

Let op: Handelen op margin is alleen voor ervaren beleggers met een hoge risicotolerantie. U kunt meer verliezen dan uw initiële belegging.


Wat verstaan we onder margin trading

Wat is margin trading?

Er zijn twee definities van margin trading. Effectenkrediet (securities margin) en handelen op margin(commodities margin).

Effectenkrediet (securities margin)

Met effectenkrediet (securities margin) leent u geld van een broker om extra aandelen te kopen. Hierdoor kunt u met meer geld beleggen dan uw initiële storting en creëert u een hefboomwerking. De belegger betaalt pas rente, wanneer geld daadwerkelijk van de broker wordt geleend.

Beleggen met effectenkrediet - Margin

Handelen op margin (commodities margin)

Bij handelen op marge (commodities margin) wordt echter uw eigen geld ingezet als onderpand voor het contract. Dit is het geval bij het handelen in futures en opties, maar ook bij het shorten van effecten.


Twee belangrijke marginvereisten

De belangrijkste marginvereisten

Margin trading kent twee belangrijke marginvereisten.

Initiële marge (initial margin)

Hoeveel geld u moet storten om aandelen te kunnen kopen op effectenkrediet. Het is het minimale bedrag dat nodig is om een positie te kunnen openen.

Onderhoudsmarge (maintenance margin)

De onderhoudsmarge geeft aan hoeveel eigen vermogen u op uw margin account moet aanhouden om posities aan te kunnen houden. Daalt uw eigen vermogen onder de onderhoudsmarge dan dient u posities af te bouwen of geld bij te storten.  


Voor- en nadelen van een margin account

Voor- en nadelen van een margin account

 • Effectenkrediet stelt beleggers in staat om grotere posities in te nemen.  
 • Het gebruik van margin zorgt ervoor dat beleggers ook met minder volatiele producten, betekenisvolle resultaten kunt realiseren 
 • Met een margin account kunnen beleggers opties verkopen (schrijven)
 • Een margin account stelt beleggers in staat om short te gaan op aandelen 
 • Beleggers kunnen met een margin account handelen in futures
 • Het aangaan van een effectenkrediet voor effectentransacties verhoogt het risico van verlies als gevolg van het bijbehorende hefboomeffect. 
 • Koersverliezen van effecten op de effectenrekening kunnen de onderpandwaarde van de effectenrekening verminderen. Dit kan leiden tot een margin call en liquidaties van effecten op de effectenrekening.  
 • Aangezien de debetrentevoet gebaseerd is op de benchmarkrente van de geleende valuta, is hij variabel en kan hij op elk moment veranderen en dus stijgen, zelfs nadat op effectenkrediet is gekocht, wat leidt tot hogere debetrentevoeten. 
 • Een effectenlening is alleen geschikt voor risicobewuste beleggers. Beleggers die zich bewust zijn van en de risico’s kunnen dragen van de kosten van de lening en de terugbetaling ervan.  
 • Uw verlies kan groter zijn dan uw inleg.  

Start met margin trading via LYNX

Minimale voorwaarden en rentebetaling

Minimale voorwaarden om een margin account te openen

Om een ​​margin account te openen, moet u aan bepaalde vereisten voldoen. Deze omvatten het aantonen van de nodige kennis van financiële instrumenten en een minimale storting (of een portefeuilleoverboeking) van EUR 3.000. Om vervolgens op margin te beleggen, moet de totale waarde van uw portefeuille minimaal EUR 2.000 bedragen of een equivalent daarvan. De totale waarde is opgebouwd uit effectenposities en de beschikbare liquide middelen. Als uw portefeuille onder deze waarde daalt, is beleggen op margin niet meer mogelijk.

Nieuwe klanten die een rekening openen via LYNX, openen automatisch een ‘cashrekening’ of een ‘margin account’.
De toewijzing van een ‘cashrekening’ of een ‘margin account’ wordt automatisch gedaan op basis van de kennis, ervaring en producten die u wenst te handelen. Meer informatie over de minimumeisen en de voordelen van een cashrekening of margin account vindt u hier.
Informatie voor bestaande klanten over het omzetten van een cash- naar een marginrekening vindt u hier.

Rentebetaling effectenkrediet

U betaalt enkel rente wanneer u daadwerkelijk gebruikmaakt van het effectenkrediet. De lopende rente wordt op dezelfde dag berekend en is afhankelijk van de valuta van het geleende geld. Als klant krijgt u een effectenkrediet tegen eerlijke en transparante voorwaarden.  
  
Voor geleend geld gelden gunstige rentetarieven gebaseerd op de benchmarkrente van de desbetreffende valuta + een spread. Actuele tarieven vindt u hier.


Veel tevreden beleggers met een margin rekening

Onze klant staat centraal 

Elke dag zetten wij ons in voor onze klanten. Daarom zijn wij ook erg blij met de positieve feedback die wij van de beleggers ontvangen.

Onze klantenservice is van maandag tot en met vrijdag van 8:00 uur tot 22:00 uur gratis te bereiken. Volgens onze laatste klantenenquête gaf 91% van onze Nederlandse klanten aan dat ze LYNX zouden aanraden aan andere beleggers. Ze gaven aan dat ze onder andere het professionele handelsplatform, goede service en uitgebreide educatie waarderen. En daar zijn we trots op. 


Voordelen van een margin account

Meer redenen om een rekening te openen via LYNX 

 • Toegang tot 150 beurzen in 33 landen

 • Voor- en nabeurs handelen

 • Grootste aanbod optiebeurzen van alle brokers

 • Wereldwijd real-time beleggen in futures

 • Grootste assortiment Amerikaanse penny stocks

 • Lage en transparante tarieven

 • Vakkundige klantenservice

 • Geavanceerd handelsplatform & vele trading tools


De kenmerken van onze producten

Via LYNX heeft u toegang tot een zeer ruim aanbod aan financiële producten. Voordat u hierin gaat handelen, heeft u hier voldoende kennis voor nodig. Bekijk hieronder onze productgroepen en lees meer over onder andere de kenmerken en risico’s per product.

Productkenmerken – Aandelen Productkenmerken – Futures
Productkenmerken – Beleggingsfondsen Productkenmerken - Warrants 
Productkenmerken – CFD’s Productkenmerken – Obligaties
Productkenmerken – ETF’s Productkenmerken – Opties
Productkenmerken – Forex