Heikin Ashi uitleg – herken de trend met de Heikin Ashi strategie

Door Justin Blekemolen


Geschatte leestijd: 5 minutes

Heikin Ashi stategie | heikin ashi uitleg
Heikin Ashi vormt een interessant alternatief op de bekende candlestick charts. Binnen de technische analyse wordt deze grafieksoort gebruikt om de trend gemakkelijker te herkennen. De Heikin Ashi candles kunnen eveneens gebruikt worden als een simpele handelsstrategie.

In dit artikel laten we zien hoe de Heikin Ashi candles in uw voordeel kunnen werken. Bent u op zoek naar een geschikte broker waarbij u bijvooreeld in aandelen kunt handelen? Klik dan hier.

Heikin Ashi

Wat zijn candlesticks?

Een technisch analist kijkt enkel en alleen naar de koersgrafiek en maakt aan de hand hiervan zijn beleggingskeuzes. Er zijn talloze soorten grafieken beschikbaar voor beleggers. U kunt hierbij denken aan lijngrafieken, maar ook de bar chart is populair. De meest gebruikte grafiek onder beleggers is echter de candlestick chart.

Deze grafieken worden gekenmerkt door groene en rode ‘kaarsen’ waarmee u in één oogopslag kunt zien of het om een stijgende of dalende koers gaat. Één zo een candle kan een dag weergeven, maar ook bijvoorbeeld een minuut. Dat is helemaal afhankelijk van de door u ingestelde instellingen. Hieronder ziet u de AEX grafiek met normale candlesticks.

Lees meer over technische analyse en het lezen van grafieken: Wat is technische analyse? Een inleiding in TA – deel 1

AEX index candlestick chart | Heikin Ashi

Wat zijn Heikin Ashi candles?

Heikin Ashi is een andere soort grafiek die door beleggers en handelaren binnen de technische analyse wordt gebruikt. Deze candles lijken op de normale candlestick chart, maar de berekening en de weergave zit net iets anders in elkaar. De candles van de Heikin Ashi grafiek worden namelijk berekend met behulp van een gemiddelde van de openingskoers, de slotkoers, de hoogste koers en de laagste koers van de vorige handelssessies. Heikin Ashi is dan ook Japans voor gemiddelde candlestick. 

Heikin Ashi candles openen altijd in het midden van de vorige candle. De slotprijs wordt berekend aan de hand van het gemiddelde van de openingskoers, hoogste koers, laagste koers en sluitingskoers van de sessie. De hoogste en laagste punten van een candle worden wel, zoals gebruikelijk, weergegeven door de schaduwen.

De formules vindt u hieronder.

Openingskoers = (Openingskoers (-1) + sluitingskoers (-1) / 2

Sluitingskoers = (Openingskoers (0) + hoogste koers (0) + sluiting (0) + laagste koers (0)) / 4

Hoogste koers = hoogste waarde van (hoogste koers (0), openingskoers (0), sluitingskoers (0))

Laagste koers = laagste waarde van (laagste koers (0), openingskoers (0), sluitingskoers (0))

Door deze ‘ingewikkelde’ formules worden de kaarsen dus net even iets anders getoond. Een candle kan zelfs een andere kleur krijgen dan op de normale candlestick grafieken.

Wat verder opvalt, is dat de Heikin Ashi grafiek er hierdoor wat vloeiender uit ziet, waardoor het eenvoudiger is om te zien in wat voor trend de onderliggende waarde zich bevindt.

AEX index Heikin Ashi candle chart | Heikin Ashi uitleg

Voor- en nadelen van de Heikin Ashi candlesticks

Voordelen

  • Heikin Ashi zorgt voor minder ruis op de grafiek en vereenvoudigt daarmee het herkennen van trends
  • Winstgevende trades worden niet te vroeg gesloten doordat rode en groene candles elkaar minder vaak afwisselen
  • U kunt de Heikin Ashi candles gebruiken als trend- en momentum indicator. Een simpele strategie om te handelen

Nadelen

  • Het voordeel dat er veel valse signalen worden uitgesloten is ook meteen een nadeel. De goede signalen zullen pas later op de grafiek te zien zijn
  • U kunt niet alle informatie uit de candles halen. Zo is niet direct zichtbaar of het om een stijging of daling gaat
  • De Heikin Ashi grafieken bevatten geen gaps
  • Koerspatronen zijn mogelijk lastiger te herkennen

Heikin Ashi strategie

Met behulp van de Heikin Ashi candles kunt u een zeer eenvoudige strategie toepassen op de grafiek. De strategie valt in enkele punten uit te leggen. De long signalen zijn op de grafiek aangeduid in het groen. De short signalen met een rode pijl.

  • Koopsignaal: De eerste witte (groene) candle zonder wick* onderaan. De exit vindt plaats nadat er een eerste rode candle sluit.
  • Short signaal: De eerste rode candle zonder wick* bovenaan. De exit gebeurt nadat er een eerste witte candle sluit.

*(Wick, ook wel shadow genoemd, is het kleine streepje boven of onder een candle dat de hoogste ofwel laagste koers van een candle aangeeft.)

Koop- en verkoopsignalen Heikin Ashi strategie | Heikin Ashi strategie uitleg

Heikin Ashi in het LYNX Handelsplatform

Bij LYNX heeft u toegang tot wel 120 technische indicatoren. Ook kunt u de grafiek helemaal naar uw wens inrichten met behulp van de grafiekinstellingen.

Klik met uw rechtermuisknop in de regel van het effect waarvan u de grafiek wilt openen. Nadat u de grafiek heeft geopend kunt deze instellingen op meerdere manieren wijzigen. Bijvoorbeeld door te klikken op edit en vervolgens op grafiek parameters (chart parameters). Ook is het mogelijk om dit scherm te bereiken door middel van een rechter muisklik. Komt u er niet helemaal uit, bekijk dan onze uitleg in het Service Center: Hoe kan ik een grafiek openen?

Heikin Ashi instellingen LYNX Handelsplatform

Zelf belggen via LYNX?

Nu weet u wat de Neikin Ashi strategie inhoudt. LYNX biedt u de mogelijkheid om te investeren in een breed scala aan financiële instrumenten. U kunt met name handelen in aandelen van bijna alle beursgenoteerde bedrijven wereldwijd. U heeft toegang tot 150 beurzen in 33 landen. Bekijk ons aanbod om uw technische analysevaardigheden toe te passen.


Stuur een bericht naar Justin Blekemolen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.