Aandeel Heijmans herstart dividend en koers Heijmans loopt op

De koers van het aandeel Heijmans is bezig aan herstel. Heijmans heeft met succes haar schulden teruggebracht en ziet de omzet stijgen. Heijmans aandeelhouders worden beloond met een nieuw dividend.

Er is onrust in de bouw door de PFAS en stikstof problemen. Hoe kunnen beleggers op deze situatie inspelen?

De sterke bewegingen in de koers van Heijmans bieden kansen en risico. In dit artikel meer informatie over het aandeel Heijmans.

Aandeel Heijmans

Nieuws aandeel Heijmans

Heijmans publiceerde zijn nieuwe jaarresultaten en er was duidelijk verbetering zichtbaar. De omzet liep in 2019 nauwelijks op van € 1.579 miljoen tot € 1.600 miljoen. De groei kwam allemaal uit de tweede helft van 2019 waar de omzet € 71 miljoen steeg. Onderliggend waren de resultaten een stuk beter dan het jaar ervoor. De EBITDA steeg 26% tot € 54 miljoen en het netto resultaat steeg zelfs met 50% tot € 30 miljoen. De orders liepen in 2019 ook op met € 110 miljoen tot € 2.124 miljoen. Dit betekent dat de PFAS en stikstof problemen nu nog geen invloed hebben op de omzet en de orderportefeuille.

Niet onbelangrijk is dat Heijmans een nieuw dividend gaat uitbetalen aan aandeelhouders. Dit dividend van € 0,28 per aandeel lijkt ook goed te betalen, want de winst per aandeel was € 1,40 en dit zorgt voor een uitbetalingsratio van slechts 20%. Voor 2020 verwacht Heijmans resultaten die vergelijkbaar zijn met die van 2019.

Aandeel Heijmans

Historie aandeel Heijmans

Heijmans werd in 1923 opgericht door Jan Heijmans. Op twintigjarige leeftijd startte hij een stratenmakersbedrijf, dat tijdens de wederopbouw na de tweede wereldoorlog snel groeide in de wegenbouw. Naast wegen legde Heijmans ook vliegvelden aan en groeide het met de overname van aannemersbedrijf Koninklijke Van Drunen. Heijmans was één van de eerste bedrijven die begon met de aanleg van asfalt wegverharding. In 1993 ging Heijmans naar de beurs en kreeg daarmee toegang tot nieuw kapitaal. Deze notering maakte verdere groei mogelijk door middel van overnames. Heijmans was betrokken bij de bouwfraude en betaalde uiteindelijk een boete van € 14,8 miljoen, 20% van het totaal. In 2017 verkocht Heijmans haar Belgische activiteiten en Duitse activiteiten voor in totaal € 100 miljoen. Dit deed het bedrijf om haar schulden af te bouwen.

Koers Heijmans & koersdoel

‘Koers Heijmans daalt sterk’ was de afgelopen jaren een veelvuldig gebruikte kop. Het bedrijf kreeg de nodige tegenslagen te verwerken, net zoals andere Nederlandse bouwers. Ballast Nedam moest uiteindelijk overgenomen worden, terwijl de BAM koers ook met regelmaat fors wegzakte. Het koersverloop van Heijmans was niet om over naar huis te schrijven. VolkerWessels kwam relatief goed door de crisis heen, maar na een korte beursgang wil de familie Wessels het aandeel VolkerWessels weer van de beurs halen. Heijmans is kleiner dan BAM en VolkerWessels. Dit zorgt ook voor een meer volatiele Heijmans koers. Beleggers maakten zich zorgen om de financiële situatie en dit zorgde voor zeer verschillende koersdoelen voor het aandeel Heijmans.

De Heijmans grafiek laat veel beweging zien. Het aandeel is zeer gevoelig voor de economische verwachtingen en ook de kwartaalresultaten beweegt de koers van het aandeel vaak hevig. Een onderliggende oorzaak hiervan zijn de flinterdunne marges en het cyclische karakter van de bouw. Gezien de beweeglijkheid van de Heijmans koers is het niet verrassend dat het aandeel Heijmans populair is bij handelaren. Afgelopen jaar bewoog het aandeel namelijk tussen de € 11,10 en € 7,05. De goede resultaten hebben duidelijk een positieve impact gehad op de koers en deze lijkt mogelijk naar boven uit te breken.

Wanneer we naar de lange termijn grafiek van Heijmans kijken, worden we niet gelukkig. De koers van het aandeel heeft de afgelopen 10 jaar bijzonder weinig gepresteerd in deze lange periode. Dit komt met name door de financiële crisis, maar crises zoals deze zijn een terugkerend fenomeen. Het is echter voor beleggers in Heijmans te hopen dat er nu een periode van stabiliteit aanbreekt. Gestegen kosten voor arbeid kunnen dan verwerkt worden in nieuwe opdrachten, waardoor Heijmans in staat zou moeten zijn haar marge van 1,9% vast te houden en niet weer in de rode cijfers te duiken. Mochten deze cijfers worden vastgehouden dan is het opwaartse potentieel erg groot. Een test van de toppen rond € 13 per aandeel kan dan zeker een mogelijk koersdoel zijn voor het aandeel Heijmans.

Aandeel Heijmans advies analisten

Er zijn 5 analisten die beleggers over Heijmans advies geven. Drie analisten geven Heijmans een koopadvies en twee adviseren Heijmans aandelen aan te houden. Opvallend is het feit dat geen enkele analist een verkoopadvies geeft. In 2017 werd er voor het laatst een verkoopadvies Heijmans afgegeven door een analist. Het koersdoel van de analisten is € 11,24 per aandeel, wat dus een potentieel rendement oplevert van 36,2% plus het aangekondigde dividend. Opvallend is wel dat het koersdoel de afgelopen maanden wel is gedaald vanaf € 13,60 per aandeel Heijmans. De Heijmans koers zit recent weer in de lift. Op jaarbasis heeft het aandeel Heijmans teleurgesteld. De afgelopen 12 maanden daalde de koers van Heijmans met 28,4%, terwijl de markten stevig opliepen.

Conclusie over aandeel Heijmans

Heijmans heeft moeilijke jaren achter de rug, maar in 2019 werden goede resultaten neergezet. De vraag is nu of Heijmans deze resultaten weet door te zetten. Het aandeel lijkt momenteel goedkoop, maar kan door een paar tegenvallers makkelijk terugvallen. De marges zijn namelijk met 1,9% erg dun. De balans is fors versterkt en aandeelhouders van Heijmans krijgen weer een dividend. Het aandeel blijft een bovengemiddeld risico houden. Hierdoor kan het juist aantrekkelijk zijn voor de meer speculatief ingestelde belegger.

Aandeel Heijmans kopen bij LYNX

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen, dus ook in het aandeel Heijmans. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Aandeel Heijmans volatiel

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker