Aankomende cijfers Apple belangrijk voor beurssentiment

Vanavond nabeurs komt het grootste bedrijf ter wereld met cijfers naar buiten over het eerste halfjaar.

Aangezien ook het aandeel Apple nog altijd kort onder de recordstanden noteert, zijn de verwachtingen van analisten hoog gespannen.

Tijd om te kijken wat de markt eigenlijk verwacht en hoe u hierop kunt inspelen indien uw eigen visie afwijkt van de algemene verwachtingen.

Wat waren de koersreacties in de overige grote technologieaandelen?

Het kwartaalcijferseizoen is inmiddels in volle gang en enkele technologieaandelen hebben reeds hun boeken geopend. Zoals bekend zijn het met name de aandelen Alphabet, Amazon, Facebook en dus Apple die de Amerikaanse indices tot recordhoogtes stuwden.

Hierom zijn de cijfers van deze bedrijven logischerwijs belangrijk voor het sentiment op de financiële markten. Daags na de bekendmaking van de resultaten daalde de aandelen Alphabet (Google) en Amazon. Facebook steeg direct flink, maar deze winsten werden later grotendeels weer kwijtgespeeld.

Kortom, de groeimotor lijkt te haperen en hierom zijn de cijfers van Apple vanavond ontzettend belangrijk voor het beurssentiment. Vallen ook deze cijfers tegen? Dan kan met name het sentiment in de Nasdaq wel eens een negatieve wending krijgen. Bij een beter dan verwachte winst en positieve outlook, is hier uiteraard geen sprake van.

Wat voor beweging verwacht de markt?

Zeker omdat de cijfers van Apple nu wellicht nog belangrijker zijn dan normaal, is het leuk om te kijken wat de markt voor beweging verwacht. Dit doe ik door de koers van een at-the-money straddle te pakken die aankomende vrijdag expireert.

Uiteraard loopt deze optiecombinatie nog drie dagen langer, maar de premie van deze optiecombinatie komt nagenoeg overheen met de verwachte beweging in het aandeel Apple rondom de cijfers.

Uit bovenstaande screenshot blijkt dat de markt een beweging van ruim $ 5 in prijst. Of de beweging omhoog of omlaag gaat plaatsvinden, is hierbij niet van belang. Een beweging van ruim $ 5 komt overeen met ongeveer een procentuele beweging van 3,5%.

Is de verwachting vergelijkbaar met voorgaande keren?

Uit de data van Bloomberg blijkt dat deze verwachting iets onder het gemiddelde ligt van de afgelopen keren dat Apple met cijfers kwam. Drie maanden terug was de absolute beweging wel extreem klein, maar de meeste keren lag de dag uitslag hoger dan de verwachte 3,5%.

Kortom, ondanks dat de cijfers van Apple belangrijk zijn om het huidige positieve beurssentiment te ondersteunen, verwacht de markt een relatief beperkte beweging in reactie op de cijfers van de technologiegigant.

Middels een straddle kunt u dus inspelen op deze verwachte beweeglijkheid, indien uw eigen gedachte afwijkt met die van de markt. Verwacht u een grotere beweging? Dan kunt u een at-the-money straddle kopen. Het mooie van deze strategie is dat de richting hierbij niet van belang is. Het is alleen noodzakelijk dat een grote koersbeweging optreedt.

Uiteraard is het ook mogelijk om in te spelen op een minder kleine beweging. In dat geval verkoopt op schrijft u een straddle. Let wel op, deze strategie is zeer risicovol aangezien uw verliezen in theorie onbeperkt zijn.

Straddle handelen via LYNX

Met onze handige combotrader kunt u in het LYNX Handelsplatform met één druk op de knop in optiecombinaties handelen. Meer informatie over deze optiecombinatie vindt u hier.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft wel positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker