TA: ‘AEX bevestigt topvormingsfase’

Begin deze maand (1 augustus 2018) werd de suggestie gedaan om te gaan oogsten in o.a. de AEX-index. De grafiek op uurbasis vertoonde duidelijk aarzelingen, waardoor een terugval waarschijnlijk werd geacht. Bij een daling onder AEX 564 werd verwezen naar de maand september voor betere kansen.

AEX-index op dagbasis vanaf medio augustus 2017

Om alle eventuele misverstanden over het voorspellen van beurskoersen op basis van technische analyse de wereld uit te helpen, moet u beseffen dat grafieken NIETS voorspellen. Het zijn onder andere de lijnentrekkers die proberen een lijn te ontdekken in de niveaus waar vraag en aanbod terugkeert. Niets meer en niets minder. Indien een trendlijn wordt doorbroken, dan signaleert de chartist dit en communiceert dit met de volgers van de trends.

Trendvolgers zien een stijgende steunlijn in de AEX-index van de afgelopen maanden vandaag sneuvelen. Het voorspelt geen herhaling van eind januari of begin februari dit jaar, maar duidt wel op de toegenomen risico’s van zo’n scenario.

DAX-index op uurbasis signaleert terugkeer verkoopdruk

In mei van dit jaar werd in de Duitse Xetra-DAX een koerstop bereikt die lager lag dat de top in januari dit jaar (niet getoond). In juni van dit jaar werd een poging ondernomen om de top van mei te passeren, maar deze poging faalde. De verkoopdruk had meer haast dan de vraag, zo bleek in de tweede helft van juni.

De maand juli keerde de vraag terug, maar de stijgende trendlijn onder dit optimisme sneuvelde op 2 augustus. De afloop erna leverde een rechterschouder op van een hoofdschouderpatroon. Dit patroon wijst op een aanstaande test van het dieptepunt van eind juni.

EUR/USD in vrije val

In de grafiek van EUR/USD wijst alles in de richting van een vrije val. Nadat in de periode juni t/m juli zich een symmetrische driehoek vormde, werd duidelijk dat de optimisten en de pessimisten elkaar in evenwicht hielden. Uiteindelijk leert de ervaring dat dit evenwicht vroeg of laat wordt verstoord. Het wordt dan duidelijk wie er als winnaar uit de strijd komt.

Begin augustus bleek EUR/USD uit de driehoek te vallen. De boodschap was luid en duidelijk: het aanbod had de overhand gekregen. Vandaar dat oplevingen werden aangegrepen om bakzeil te halen (zie terugtest trendlijn op 8 augustus jongstleden). Daarna krijgt het aanbod vrij spel en dat resulteert doorgaans in een vrije val. Er zijn weinig aanwijzingen dat deze vrije val in EUR/USD spoedig zal stoppen.

Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:
AEX
DAX
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker