TA: ‘Amerikaanse nachtmerrie-aandelen’

Zakenzender CNBC berichtte een maand geleden dat de verkopen van de Amerikaanse ‘U.S. single-family homes’ onverwacht waren gedaald naar een 9-maands dieptepunt. De oorzaak? Stijgende kosten van bouwmaterialen en tekort aan personeel. Wat zegt de technische analyse hierover?

DJ Home Construction Index op maandbasis vanaf 2000

Op 4 september organiseerde LYNX Masterclass een webinar over Amerikaanse droomaandelen. Daarin werden tien aandelen technisch beoordeeld op basis van bovengemiddeld gerealiseerde koersperformance.

Droomaandelen kunnen ook nachtmerrie-aandelen worden als er geen aandacht wordt geschonken aan beschermingstechnieken. In 2005 dachten beleggers in aandelen van Amerikaanse bouwbedrijven dat de huizenmarkt in de Verenigde Staten eeuwig een booming business zouden opleveren. In 2008 bleek dit na een 88% koersdaling in de DJ Home Construction Index een grove misvatting.

Lennar Corporation (LEN) vanaf 2000 op weekbasis + 24-weeks gemiddelde

Het aandeel Lennar Corporation (LEN) is een beursgenoteerde onderneming gevestigd in Miama (Florida). In 2017 behoorde dit bouwconstructiebedrijf tot de grootste van de Verenigde Staten. De koersgrafiek van het aandeel Lennar toonde tot eind vorig jaar aan dat de beurskoers flink in de steigers stond.

Bij aanvang van dit beursjaar vindt daarentegen een afbraak in de koersontwikkeling plaats tot aan een belangrijke meerjarige steunlijn. Wellicht zijn de fundamentele oorzaken anders dan medio 2006 nadat de afkoeling in de Amerikaanse huizenmarkt al was ingezet. Je hoeft alleen maar te kijken naar de rentegrafieken en de grafieken van de houtprijzen en het lijkt erop dat er ook aandacht besteed moet gaan worden aan mogelijke nachtmerrie-aandelen.

AEX-index vanaf 2009 op dagbasis

De AEX-index weet zich vandaag weer eens van haar goede kant te laten zien. En natuurlijk gaan we met z’n allen op zoek naar wat hiervan de oorzaak is. Maar stel nu dat je op een onbewoond eiland een aangespoelde fles opent met daarin de hierboven getoonde grafiek. Stel er geen prijs- en tijdas wordt gespecificeerd of vermelding van naam is. Wat is dan de technische conclusie als je weet dat alle informatie in de beurskoers wordt verdisconteerd.

De conclusie is dat er sprake is van een klassieke terugtestpoging van de gesneuvelde stijgende steunlijn. Dat betekent vrij vertaald dat de beurskoers de stijgende trend definitief ‘goodbye’ kust.

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359
Edward Loef

Edward Loef

Technisch Analist

Edward Loef heeft meer dan 25 jaar ervaring als technisch analist en heeft jarenlang gewerkt als senior technisch analist bij Theodoor Gilissen Bankiers. Daarvoor was hij actief als beleggingsadviseur bij onder andere F. van Lanschot en de Rabobank. Edward staat geregistreerd als Certified Financial Technician en verzorgt beleggingspresentaties, cursussen en consults op het gebied van technische analyse.

Meer:
AEX
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker