De beste goudmijnaandelen van 2019

Goudmijnaandelen zijn razend populair onder goudliefhebbers.

De goudprijs heeft een vrij lange periode onder gepresteerd, maar lijkt nu de weg naar boven te hebben gevonden.

Goudmijnaandelen kunnen enorm profiteren van een nieuwe gold rally. In dit artikel bespreek ik 5 interessante goudmijnaandelen.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat is goud en wat zijn goudmijnaandelen?
  • Technische analyse van de goudprijs
  • De 5 beste goudmijnaandelen
  • Beleggen in goudmijnaandelen bij LYNX

Goudmijnaandelen - mijn

Wat is goud en wat zijn goudmijnaandelen?

Goud is misschien wel het belangrijkste edelmetaal ter wereld. Er wordt al duizenden jaren om het glanzende metaal gevochten. Zowel de uiterlijke aantrekkingskracht en schaarste maakt het metaal gewild. Goud heeft eeuwen lang gefungeerd als betaalmiddel. Tot ongeveer halverwege de 20e eeuw na Chr. werd goud zelfs nog veelvuldig gebruikt voor munten.

Goud is een schaars edelmetaal dat niet kan worden bijgedrukt of geproduceerd. Al het goud is namelijk al aanwezig op aarde sinds het ontstaan van de planeet zelf. Veel van dit goud ligt nog onder de grond, of is zelfs nog niet eens gevonden. Daarom zijn er over de gehele wereld ruim 3000 beursgenoteerde bedrijven die op zoek gaan naar goud en andere grondstoffen.

Goudmijnaandelen zijn aandelen van bedrijven die zich actief bezighouden met het uitgraven van plekken op aarde waar men vermoedelijk goud gaat vinden. Het zoeken en opgraven van goud kost veel geld. Bedrijven moeten personeel betalen, maar ook machines, apparatuur en vergunningen behoren tot de kosten.

Goud(mijn) aandelen als belegging

Veel beleggers hebben liever geen goud in de portefeuille aangezien het niet rendeert. Het glanzende metaal geeft namelijk geen dividend, dus enkel koerswinsten kunnen zorgen voor rendement. Fundamenteel gezien is het erg lastig om te zeggen wat de intrinsieke waarde van goud is. Uiteraard zijn er wel productiekosten, maar daarna komt de vraag tot stand door vraag en aanbod.

Geïnteresseerd in alle ins en outs en mijn verwachtingen voor de goudprijs? Bekijk dan zeker dit artikel:  Goudprijs verwachting 2019 – Waar gaat de goudprijs heen?

Technische analyse van de goudprijs 

Aangezien het erg lastig is om fundamenteel naar de goudprijs te kijken, is technische analyse noodzakelijk om enige voorspelling te maken van de verwachtingen voor de goudprijs. Als we naar de langetermijngrafiek kijken van de afgelopen acht jaar zien we zeer interessante dingen gebeuren. Tussen halverwege 2013 en begin 2019 was de goudprijs bezig aan een groot bodempatroon. De koers bewoog al die tijd zijwaarts onder de $ 1375, maar vormde de afgelopen jaren wel telkens een bodem op een hoger niveau. Elke daling werd dus op een hoger niveau opgevangen, kopers kwamen steeds sneller in actie. Deze hogere bodems signaleren toenemende vraag onder goudbeleggers.

Voor het technische beeld was het erg belangrijk om de schuine weerstandslijn(groene lijn) van ruim 6 jaar lang te doorbreken. Nu dat is gebeurd wordt een grote meerjarige bodemformatie opwaarts afgerond. De uitbraak betekent het einde van de bearmarket voor goud. Een langere periode van duurzame stijging wordt nu waarschijnlijker. Met het patroon kunnen we een eerste koersdoel berekenen. Dat doen we door de afstand tussen de bodem rond $ 1050 en de toppen bij circa $ 1350 bij elkaar op te tellen. Deze range van $ 300 tellen we op bij het uitbraakpunt op $ 1350, waardoor we een eerste koersdoel van $ 1650 mogen verwachten. Uiteindelijk ligt de weg vrij voor een herstel richting de toppen bij $ 1800 en zelfs de all time high op $ 1900 is niet veilig. Een uitbraak daarboven zal goud naar grotere hoogtes kunnen brengen

Wat zijn de beste goudmijnaandelen van 2019?

Newmont Goldcorp (NEM)

Newmont Mining en Goldcorp zijn aan het begin van dit jaar gefuseerd. Daarmee is het bedrijf nu het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld. Het aandeel is dit jaar al ruim 20% gestegen. Het bedrijf heeft actieve goudmijnen in de VS, Australië, Ghana, Peru en Suriname. H Newmont GoldCorp produceert naast goud ook koper en zilver. Goldcorp was van oorsprong een Canadese mijnbouwer. Het bedrijf was voorheen enkel actief in de goudproductie en heeft veel mijnen in Canada in zijn bezit. In Canada werd Goldcorp meerdere keren verkozen als beste bedrijf/werkgever door verschillende magazines. Daartegenover staat dat ze vaak beschuldigd zijn van milieuvervuiling en als gevaar voor de samenleving. Goldcorp heeft in de ‘gouden tijden’ enorme winsten gemaakt.

Barrick Gold (ABX)

Barrick Gold is na Newmont Goldcorp de bekendste en grootste mijnbouwer ter wereld en zeker interessant om in de gaten te houden. Het bedrijf komt uit Canada en heeft bijna 100 miljoen ounce aan goudreserves. Barrick Gold delft naast goud ook zilver en koper. In 2017 behaalde het bedrijf een nettowinst van $986 miljoen. De winst is uiteraard onderhevig aan flinke schommelingen en is sterk afhankelijk van de gedolven grondstofprijzen. Als we Barrick Gold technisch bekijken lijkt het goudmijnaandeel te zijn uitgebroken. De doorbraak boven de koerstoppen rond de $ 19 heeft ruimte vrij gemaakt voor verdere stijgingen.

Corvus Gold (KOR)

Dit mijnbouwbedrijf is gevestigd in Canada. Het goudmijnaandeel is de afgelopen jaren hard opgelopen, maar kende de afgelopen maanden een behoorlijke dip. Dit bedrijf houdt zich bezig met goudwinning in Nevada. Het bedrijf heeft op een groot aantal gebieden patenten en men hoopt een grote hoeveelheid goud en zilver te vinden. De projecten bevinden zich voornamelijk nog in de vroege fasen tot geavanceerde verkenning. Deze mijnbouwer maakt nog verlies, maar de vooruitzichten zijn veelbelovend. Uit onderzoek blijkt dat er diep onder de grond in Nevada nog veel goud ligt.

Wesdome Gold Mines (WDO)

Deze mijnbouwer uit Canada richt zich voornamelijk op goud. Het aandeel is net als de goudprijs de laatste maanden dan ook erg hard opgelopen. Wesdome Gold Mines werd opgericht als een joint venture in 1976 met als doel het verkennen en ontwikkelen van het landgoed Wesdome in Val d’Or. Het bedrijf lijkt succes te hebben in het gebied als we naar de aandelenkoers kijken van de afgelopen jaren. Vorig jaar maakte het goudmijnaandeel positieve resultaten bekend over de onderzoeken in het gebied. Het bedrijf is $ 753 miljoen waard op de beurs, en boekte in 2018 een winst van slechts $ 15 miljoen. Analisten gaan er echter vanuit dat de winsten de komende jaren met dubbele cijfers gaan toenemen. In 2021 wordt een winst van $ 88 miljoen verwacht.

AngloGold Ashanti (AU)

AngloGold Ashanti Limited is een Afrikaans goudmijnbedrijf, maar onderstaande grafiek toont de notering in de VS. Het bedrijf werd in 2004 gevormd door de fusie van AngloGold en de Ashanti Goldfields Corporation. AngloGold Ashanti Limited is nu een wereldwijde goudproducent met 21 operaties op vier continenten. Het bedrijf heeft een beurswaarde van $ 7,3 miljard en boekte in 2018 een winst van $ 223 miljoen. Het aandeel lijkt vrij duur, maar de winst moet in 2019 makkelijk kunnen verdubbelen. De gebieden waar dit bedrijf actief is bezitten relatief veel goud en de gestegen goudprijs zal de omzet zeker ten goede komen.

“Jullie platform is één van de weinige platformen waarin je in Nederland direct Australische goudmijnaandelen kan handelen.” – Willem Middelkoop over LYNX

Willem Middelkoop

LYNX Masterclass: De kijk van Willem Middelkoop op de huidige grondstoffenmarkt

Op dinsdag 20 augustus is Willem Middelkoop opnieuw te gast in de LYNX Studio. Eind vorig jaar wees de grondstoffengoeroe al op de grootste onderwaardering van grondstoffen in 50 jaar tijd. Nu ruim een half jaar later is hij terug en lijkt hij gelijk te krijgen. Jarenlang stonden de prijzen van goud en zilver onder druk. Nu de onrust in de wereld weer toeneemt vluchten beleggers massaal weer richting de traditionele veilige havens.

Tijdens deze LYNX Masterclass geeft Willem Middelkoop, oprichter van het Commodity Discovery Fund, tekst en uitleg en vertelt hij u alles wat u moet weten over beleggen in grondstoffen.

Wilt u meer weten over beleggen in goudmijnaandelen bij LYNX?

Via het handelsplatform van LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in goudmijnaandelen. U kunt inspelen op de goudprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s, CFD’s en Sprinters. Bekijk ons aanbod.

Beleggen in goud bij LYNX

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker