De beste goudmijnaandelen van dit moment

In 2018 hebben we wederom nieuwe all time highs gezien op de beurzen in de VS. De stijgende aandelenkoersen gingen hand in hand met een dalende goudprijs. Immers, goud wordt door vele nog altijd gezien als hedge in tijden van onzekerheid. Goud biedt volgens hen als bescherming tegen inflatie, valutarisico’s en beursdalingen. Veel beleggers hebben liever geen goud in de portefeuille aangezien het niet rendeert. Het glanzende metaal geeft namelijk geen dividend, enkel koerswinsten kunnen zorgen voor rendement. Fundamenteel gezien is het ook erg lastig al dan niet onmogelijk om een ‘juiste’ waarde aan goud vast te plakken. Uiteraard zijn er wel productiekosten, maar daarna komt de vraag tot stand door vraag en aanbod.

Goud is dit jaar al circa 8% gedaald. Tijdens de beursdaling in oktober leek goud technisch wat te verbeteren. De goudprijs ketste echter af op een weerstand vlak onder de $1240. Deze weerstand werd gevormd door een bodem van december. Bij een eventuele doorbraak hierboven krijgt goud ruimte voor een groter herstel. Nu de volatiliteit weer een beetje is teruggekeerd op de beurzen zien we sommige goudmijnaandelen al een beetje herstellen. Hieronder bespreken we er een aantal.

Wat zijn de beste goudmijnaandelen van 2018?

5. Barrick Gold (ABX) -15% YTD

We beginnen met een aandeel dat dit jaar gedaald is, maar toch de laatste tijd een mooi herstel heeft laten zien. Vele goudmijnaandelen zijn namelijk ook gedaald dit jaar. Barrick Gold is echter één van de bekendste en grootste mijnbouwers ter wereld en zeker interessant om in de gaten te houden. Het bedrijf komt uit Canada en had eind december bijna 86 miljoen ounce aan goudreserves. In september 2018 kondigde Barrick Gold een share-to-share-fusie met RandGold aan in een deal ter waarde van $ 18,3 miljard. Door deze deal bezitten de aandeelhouders van Barrick Gold 67% van het gecombineerde bedrijf. Barrick Gold delft naast goud ook zilver en koper. In 2017 behaalde het bedrijf een nettowinst van $986 miljoen. De winst is uiteraard onderhevig aan flinke schommelingen en is sterk afhankelijk van de gedolven grondstofprijzen.

Als we Barrick Gold technisch bekijken lijkt het goudmijnaandeel uit de dalende trend te zijn gebroken. Deze technische verbetering zorgde voor een stijging van de koers richting de $ 13,72. Hier stootte Barrick Gold echter wederom zijn hoofd tegen de weerstand gevormd door meerdere voorliggende koerstoppen. Bij een eventuele doorbraak wordt het aandeel wel interessant. Een stijging richting de $ 20 behoort dan tot de mogelijkheden.

4. Corvus Gold (KOR) +39%

Dit mijnbedrijf is gevestigd in Canada. Het goudmijnaandeel steeg vooral aan het begin van het jaar maar wist de winsten daarna goed vast te houden. Dit bedrijf houdt zich bezig met goudwinning in Alaska en Nevada. Het bedrijf heeft op een groot aantal gebieden patenten en men hoopt een grote hoeveelheid goud en zilver te vinden. De projecten bevinden zich voornamelijk nog in de vroege fasen tot geavanceerde verkenning. Ook deze mijnbouwer maakt nog verlies maar

3. Maya Gold & Silver (MYA) +42% YTD

Dit Canadese bedrijf produceert zowel goud als zilver. Begin dit jaar schoot de koers van het goudmijnaandeel flink omhoog. Daarna bewoog het aandeel echter vooral zijwaarts, wel met flinke koersuitslagen. Voor traders interessant om het aandeel op te pikken aan de onderkant van de horizontale trading range. Het bedrijf heeft een aantal mijnen in Marrokko gekocht en heeft daar inmiddels een dominante positie vergaard. In het derde kwartaal rapporteerde het bedrijf een nettoverlies van $639,000, 7% minder dan een jaar geleden.

2. Wesdome Gold Mines (WDO) +69% YTD

Deze mijnbouwer uit Canada richt zich voornamelijk op goud. Wesdome Gold Mines werd opgericht als een joint venture in 1976 met als doel het verkennen en ontwikkelen van het landgoed Wesdome in Val d’Or. Het bedrijf lijkt succes te hebben in het gebied als we naar de aandelenkoers kijken van dit jaar. Recentelijk maakte het goudmijnaandeel positieve resultaten bekend over de onderzoeken in het gebied.

1. Great Bear Resources (GBR) +500%

Dit bedrijf uit Canada verkreeg in 2015 de Dixie-mijnen in Ontario’s Red Lake district, waar Great Bear nu een 100% -belang heeft in 49 mijnen.
In november 2016 verdubbelde Great Bear zijn positie in de Red Lake-wijk met de overname van het West Madsen-goudproject. Kortom, het bedrijf heeft een enorme hoeveelheid mijnen tot zijn beschikking waar in de toekomst hopelijk een hele hoop goud gevonden gaat worden. De koers is in ieder geval al op de feiten vooruit gelopen want het goudmijnaandeel steeg dit jaar ruim 500%, een ware goudmijn!

“Jullie platform is één van de weinige platformen waarin je in Nederland direct Australische goudmijnaandelen kan handelen.” – Willem Middelkoop over LYNX

Willem Middelkoop

Bekijk de laatste Masterclass met Willem Middelkoop

Op dinsdag 13 november 2018 was Willem Middelkoop te gast in de LYNX Studio. Na de Lehman-crash stortten wereldwijd alle markten in. Zelfs de goudprijs daalde met 30%. Echter, toen centrale bankiers de geldkranen (QE) volledig openzetten, kwam er direct overal sterk herstel. Dat duurde tot 2011.

Toen gebeurde er iets zeer bijzonders. De brede beurs bleef oplopen, maar de grondstoffenmarkten kwamen in een nieuwe (sluip-)crash terecht. Deze duurde tot begin 2016. Na een kort herstel dat jaar (CD Fund +70%) zakten de meeste grondstofgerelateerde aandelen de laatste twee jaar opnieuw ver weg.

Nu lijkt een tweede en hogere bodem te zijn bereikt. Hiermee zou het bodempatroon eindelijk zijn afgerond. Maar meest opvallend: de onderwaardering van grondstoffen ten opzichte van de brede beurs is nog nooit zo groot geweest. Tijdens dit webinar geeft Willem Middelkoop, oprichter van het Commodity Discovery Fund, tekst en uitleg onder het motto ‘buy low and sell high’.

Wilt u meer weten over beleggen in goudmijnaandelen bij LYNX?

Via het handelsplatform van LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in goudmijnaandelen. U kunt inspelen op de goudprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s, CFD’s en Sprinters. Bekijk ons aanbod.

Beleggen in goud bij LYNX

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Profiteer ook van de voordelen van LYNX Beleggen

LYNX heeft u veel te bieden en is niet voor niets al jaren één van de beste brokers - bekijk de informatie in alle rust zelf

Information package image
Inhoud informatiepakket
  • Brochure met uitgebreide informatie over beleggen en daytrading bij LYNX
  • Tarievenoverzicht: aandelen, opties, futures, forex, CFD's, ETF's & sprinters
  • Openingsinstructies
  • Met gratis het e-book: “14 onmisbare tips om uw prestaties op de beurs te verbeteren”
Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27