De beste goudmijnaandelen van 2020

Goudmijnaandelen zijn razend populair onder goudliefhebbers.

Goudmijnaandelen kunnen enorm profiteren van een nieuwe gold rally. In dit artikel bespreek ik een aantal interessante goudmijnaandelen.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

Goudmijnaandelen - mijn

Goudmijnaandelen

Wat is goud?

Goud is misschien wel het belangrijkste edelmetaal ter wereld. Er wordt al duizenden jaren om het glanzende metaal gevochten. Zowel de uiterlijke aantrekkingskracht en schaarste maakt het metaal gewild. Goud heeft eeuwen lang gefungeerd als betaalmiddel. Tot ongeveer halverwege de 20e eeuw na Chr. werd goud zelfs nog veelvuldig gebruikt voor munten.

Goud is een schaars edelmetaal dat niet kan worden bijgedrukt of geproduceerd. Al het goud is namelijk al aanwezig op aarde sinds het ontstaan van de planeet zelf. Veel van dit goud ligt nog onder de grond, of is zelfs nog niet eens gevonden. Daarom zijn er over de gehele wereld ruim 3000 beursgenoteerde bedrijven die op zoek gaan naar goud en andere grondstoffen.

Wat zijn goudmijn aandelen?

Goudmijnaandelen zijn aandelen van bedrijven die zich actief bezighouden met het uitgraven van plekken op aarde waar men vermoedelijk goud gaat vinden. Het zoeken en opgraven van goud kost veel geld. Bedrijven moeten personeel betalen, maar ook machines, apparatuur en vergunningen behoren tot de kosten. De meest doorslaggevende factor voor een goudmijnaandeel is de goudprijs.

Een goudmijnbedrijf heeft slechts één factor zelf in de hand, en dat is de productie. Helaas voor deze bedrijven beslissen ze niet over de goudprijs. Wanneer een bedrijf tot de beste goudmijnaandelen wil behoren, moet de productie opgeschroefd worden. Om kosten te besparen worden kleine mijnbedrijven constant overgenomen door grotere spelers. Dit heeft ertoe geleid dat er enkele zeer grote spelers in de markt actief zijn, die vaak veel goedkoper en efficiënter kunnen werken.

Goudmijn aandelen hebben hefboom

De goudmijnaandelen bewegen meestal met een soortvan hefboom tegenover de bewegingen van de goudprijs. Wanneer de goudprijs bijvoorbeeld stijgt met 1 procent, is de kans groot dat de goudmijnaandelen stijgen met een factor van 2, 3, 4 of zelfs meer. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Wanneer de goudprijs daalt, is de kans groot dat de goudmijnaandelen zakken met een multiplier.

Goudmijn aandelen als belegging

Veel beleggers hebben liever geen goud in de portefeuille aangezien het niet rendeert. Het glanzende metaal geeft namelijk geen dividend, dus enkel koerswinsten kunnen zorgen voor rendement. Fundamenteel gezien is het erg lastig om te zeggen wat de intrinsieke waarde van goud is. Uiteraard zijn er wel productiekosten, maar daarna komt de vraag tot stand door vraag en aanbod. Beleggers in goud dienen rekening te houden met macro-economische aspecten en economische cycli. Goud rendeert historisch gezien bijvoorbeeld beter in tijden van economische neergang en onrust.

Geïnteresseerd in alle ins en outs en mijn verwachtingen voor de goudprijs? Bekijk dan zeker dit artikel:  Goudprijs verwachting 2020 – Waar gaat de goudprijs heen?

Belangrijke factoren bij de selectie van een goudmijn aandeel

  • Schulden:
    Bij de goudmijnaandelen is het belangrijk om een kijkje te nemen naar hoeveel schulden er op de balans staan. De debt/equity ratio is belangrijk voor de bedrijven die actief zijn in de grondstoffenmarkt. Het zegt namelijk iets over de solvabiliteit, en het is belangrijk dat het goudmijnbedrijf daarbij alles op orde heeft. De goudprijs kan namelijk sterk fluctueren en het bedrijf moet ook in mindere tijden solvabel genoeg zijn om aan alle (betaal)verplichtingen te blijven voldoen.
  • Reserves:
    Een sterk goudmijnbedrijf heeft ook grote reserves. Reserves slaan enerzijds op de kwaliteit en kwantiteit van de goudmijnen die het bedrijf ter beschikking heeft. Anderzijds op de financiële reserves. Is er genoeg geld aanwezig om bepaalde mijnen te kunnen onderhouden of kopen? Dit is een belangrijke factor die u dient mee te nemen in uw analyse.
  • Cash cost & AISC (All-in-Sustaining-Costs):
    Cash cost en AISC ratio zijn belangrijk voor de fundamentele goudmijnbeleggers. Deze zeggen namelijk iets over de continuïteit van het bedrijf bij een bepaalde goudprijs. De cash cost geeft weer welke goudprijs noodzakelijk is om bepaalde kosten te dekken. Bij de cash cost gaat dit om kosten zoals loonkosten, royalty’s, energie-, verbruik- en transportkosten. Wanneer we kijken naar het gemiddelde van de bedrijven actief in de goudsector, komen we uit op een goudprijs van +/- $600/ounce.De AISC is een ratio in de goudmijnsector die gebruikt wordt sinds 2013. Het is eigenlijk een aanvulling van de cash cost met administratieve kosten, werkkapitaal en interestkosten. Het geeft met andere woorden een transparanter en duidelijker beeld van het kostenplaatje om het goudmijnbedrijf en de mijnen draaiende te houden.

Technische analyse van de goudprijs 

Technische analyse is erg belangrijk om een voorspelling te kunnen doen over de goudprijs. Als we naar de langetermijngrafiek kijken van de afgelopen acht jaar zien we dat er zeer interessante dingen zijn gebeurd. Tussen halverwege 2013 en begin 2019 was de goudprijs bezig aan een groot bodempatroon. De koers bewoog al die tijd zijwaarts onder een weerstandslijn, maar wist wel telkens hogere bodems te vormen.

Na de uitbraak in de zomer van 2019 werd de bodemformatie afgerond en is er een stijgende trend gestart. Het eerste berekende koersdoel lag op $1650 en dit punt is het al gepasseerd. Inmiddels nadert de goudprijs een serieuze weerstand rond de $1800. Na een doorbraak hierboven kan de goudprijs een aanval inzetten op de all-time high op $1921. Zolang het patroon van hogere toppen en bodems zich voortzet, mogen correcties worden gebruikt om (bij) te kopen.

Wat zijn de beste goudmijnaandelen van 2020?

Aangezien de goudprijs zeer bullish oogt, kan het natuurlijk zeer interessant zijn om te beleggen in individuele goudmijnaandelen. Hieronder bespreken we enkele interessante goudmijnaandelen en een goudmijn ETF.

VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (GDX)

Via ETF’s kunt u heel eenvoudig een positie krijgen in een mandje van aandelen. Met de VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (GDX) belegt u bijvoorbeeld in de grootste beursgenoteerde bedrijven wereldwijd die voornamelijk actief zijn in de mijnbouw van goud en zilver. De ETF belegt in aandelen en heeft als doel om de NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR) te volgen. Deze ETF keert geen dividend uit want het te ontvangen dividend wordt herbelegd.

De ETF heeft in totaal 54 posities. Een aantal van de grootste posities van deze tracker zijn: Newmont Mining, Barrick Gold, Franco Nevada en Wheaton Precious Metals. Met deze of een andere soortgelijke ETF belegt u eigenlijk heel eenvoudig in de beste goudmijn aandelen uit de industrie.

Newmont Goldcorp (NEM)

Newmont Mining heeft in 2019 het Canades Goldcorp overgenomen en werd daarmee het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld. Het bedrijf heeft een beurswaarde van $47 miljard en ruim 24.000 werknemers in dienst. Newmont is het enige mijnbouwbedrijf (actief in goud) dat onderdeel uitmaakt van de S&P 500 index. Het bedrijf heeft een goede spreiding van goudmijnen in de VS, Australië, Ghana, Peru en Suriname. In 2019 wist het bedrijf de levensduur van een belangrijke mijn in Australië te verlengen tot 2040. Newmont GoldCorp produceert naast goud ook koper en zilver.

Newmont Goldcorp heeft volgens de CEO van het bedrijf zeer grote stappen gezet in 2019. De koers van Newmont Goldcorp is net als de goudprijs de afgelopen maanden dan ook terecht behoorlijk opgelopen. Uiteraard zorgde de sterke opleving van de goudprijs in 2019 voor een sterk jaar. Het bedrijf produceerde 6,3 miljoen ounce aan goud tegenover 5,1 miljoen ounce in 2018.  Dat goud haalde ze voor gemiddeld $966 per ounce (AISC) uit de grond, terwijl de goudprijs in 2019 opliep van circa $1280 tot ruim boven de $1500. Door sterke innovaties lukt het Newmont om steeds goedkoper goud te produceren. Het bedrijf heeft in sommige mijnen bijvoorbeeld autonome transporttrucks rijden.

Dit bracht $1,4 miljard (FCF) in het laatje. Bijna een verdubbeling van de $805 miljoen die in 2018 binnenkwam. Tegelijkertijd wist het bedrijf $1,2 miljard aan schulden af te lossen, waardoor de debt to equity ratio zijn dalende trend voortzet. Ook bleef er genoeg geld over om $1,4 miljard te besteden aan dividend en een share buy-back programma. Als laatste wist het bedrijf de veiligheidsprocedures binnen het bedrijf sterk te verbeteren.

Voor 2020 mikt het bedrijf op een omzet van $10,5 miljard. Onder aan de streep moet er dan een winst van $3,5 miljard overblijven. Indien de goudprijs gedurende het jaar hoog blijft of zelfs verder oploopt, kan dat de omzet uiteraard een extra boost geven. Een vrije kasstroom van $1,66 miljard moet makkelijk haalbaar zijn en het recent verhoogde dividend van $0,25 per kwartaal staat daarmee als een huis. Dit komt bij de huidige koers neer op een dividendrendement van 1,69%.

Conclusie

Een robuust goudmijn aandeel dat een sterke balans heeft en tegen een stootje kan. Het management is innoverend en heeft een duidelijke toekomstvisie. Met een K/W van 13,5 is het aandeel alles behalve duur. Uiteraard kunnen de forse winsten en de aantrekkelijke vooruitzichten als sneeuw voor de zon verdwijnen als de goudprijs een klap omlaag maakt.

Barrick Gold (ABX)

Barrick Gold is na Newmont Goldcorp de bekendste en grootste mijnbouwer ter wereld en geliefd bij goudmijn beleggers. Ook deze mijnbouwer wist zich door diverse overnames tot de gigant te maken die het nu is. In 2019 nam het Randgold Resources over, waarmee het belangrijke mijnen in bezit kreeg. Hierdoor heeft het bedrijf nu twee belangrijke noteringen. Op de NYSE handelt het bedrijf in dollars onder het symbool GOLD. Op de Canadese beurs wordt het aandeel verhandelt in CAD en is het aandeel te vinden onder de ticker TSX.

Barrick Gold delft naast goud ook zilver en koper. Het bedrijf bezit mijnen in Canada, de Verenigde Staten, Peru, Argentinië, Australië en de Dominicaanse Republiek. Een zeer grote en lucratieve mijn in Nevada wordt samen met hierboven besproken Newmont uitgebaat. In 2019 werd er 5,5 miljoen ounce goud geproduceerd. Barrick Gold heeft één van de laagste cash cost van de industrie. De kosten (AISC) voor het produceren van een ounce goud lagen in 2019 ruim 10% hoger op $894 per ounce, maar zijn daarmee nog altijd één van de laagste in de sector.

In 2019 werd er een omzet van $9,7 miljard behaald en een nettowinst van $3,96 miljard. Door de forse stijging van de goudprijs en de overname van Randgold steeg de vrije kasstroom in 2019 van $365 miljoen tot ruim $1,1 miljard. Het dividend werd verhoogd tot $0,20 per aandeel. Voor 2019 mikt het bedrijf op ruim $10,3 miljard aan omzet en een winst van ruim $4,25 miljard.

Conclusie

De goudprijs kijkt omhoog en de sector profiteert van de economische onrust. Het management van dit bedrijf heeft eveneens een bewezen track-record en een duidelijke toekomstvisie.  Met een K/W van nog geen 11 oogt ook dit goudmijn aandeel nog steeds aantrekkelijk. Maar ook hier geldt; de ontwikkeling van de goudprijs kan roet in het eten gooien.

Wesdome Gold Mines (WDO)

Deze mijnbouwer uit Canada richt zich voornamelijk op goud. Het aandeel is net als de goudprijs de laatste maanden ook erg hard opgelopen. Wesdome Gold Mines werd opgericht als een joint venture in 1976 met als doel het verkennen en ontwikkelen van het landgoed Wesdome in Val d’Or. Het bedrijf lijkt succes te hebben in het gebied als we naar de aandelenkoers kijken van de afgelopen jaren.

Het bedrijf is inmiddels $1,55 miljard waard, maar daarmee nog altijd stukken kleinere als de grotere spelers als Newmont en Barrick. Juist dit soort aandelen kunnen dan ook flinke bewegingen laten zien. De omzet is met $163 miljoen nog erg weinig, maar groeit wel hard. Dit jaar mikt de goudproducent op $188 miljoen, maar $200 miljoen is ook zeker haalbaar met de recente stijging van de goudprijs. De winst lag vorig jaar op bijna $41 miljoen en kan dit jaar doorstijgen tot ruim $44 miljoen. De K/W is met 35 wat aan de hoge kant, maar wordt gerechtvaardigd door de double-digit groeicijfers. In 2021 wordt een winst van $ 88 miljoen verwacht, waardoor de waardering snel kan afnemen. Dit is typisch een goudmijn aandeel voor beleggers die wat meer risico willen nemen.

Bonus: Corvus Gold (KOR)

Dit kleine mijnbouwbedrijfje is gevestigd in Canada. Corvus Gold is een zeer kleine speler, maar wordt geleid door een ervaren managementteam dat een groot aandelenbelang heeft. Corvus heeft een beurswaarde van slechts $400 miljoen en is een goudmijn aandeel voor de ‘speculanten’.  Het goudmijnaandeel is de afgelopen jaren al hard opgelopen en houdt zich bezig met de zoektocht naar goud in Nevada.

Het bedrijf heeft op een groot aantal gebieden patenten en men hoopt in de nabije toekomst een grote hoeveelheid aan goud en zilver te winnen. De projecten bevinden zich voornamelijk nog in de vroege fase tot geavanceerde verkenning. Uit onderzoek blijkt dat er diep onder de grond in Nevada nog veel goud ligt. Corvus focust zich sterk op het zogeheten Greater Bullfrog Gold District in Nevada, waar overigens meerdere bedrijven actief zijn.

Zelf goudmijnaandelen vinden?

Hierboven hebben we uiteraard maar enkele goudmijnaandelen besproken. Er zijn echter honderden bedrijven die zich bezighouden met mijnbouw. Via het LYNX Handelsplatform heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van de Markt Scanner.

Met deze Markt Scanner is het mogelijk om snel en eenvoudig een bepaalde markt te scannen op basis van instrument, locatie, filtercriteria en parameters. In onderstaande voorbeeld heb ik gezocht op mijnbouw bedrijven die actief zijn in goud, maar u kunt bijvoorbeeld ook zoeken op zilver, koper of op een groep van edelmetalen. Wellicht vindt u net dat ene pareltje.

“Jullie platform is één van de weinige platformen waarin je in Nederland direct Australische goudmijnaandelen kan handelen.” – Willem Middelkoop over LYNX

Willem Middelkoop

LYNX Masterclass: De kijk van Willem Middelkoop op de huidige grondstoffenmarkt

Op dinsdag 20 augustus is Willem Middelkoop opnieuw te gast in de LYNX Studio. Eind vorig jaar wees de grondstoffengoeroe al op de grootste onderwaardering van grondstoffen in 50 jaar tijd. Nu ruim een half jaar later is hij terug en lijkt hij gelijk te krijgen. Jarenlang stonden de prijzen van goud en zilver onder druk. Nu de onrust in de wereld weer toeneemt vluchten beleggers massaal weer richting de traditionele veilige havens.

Tijdens deze LYNX Masterclass geeft Willem Middelkoop, oprichter van het Commodity Discovery Fund, tekst en uitleg en vertelt hij u alles wat u moet weten over beleggen in grondstoffen.

Wilt u meer weten over beleggen in goudmijnaandelen bij LYNX?

Via het handelsplatform van LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in goudmijnaandelen. U kunt inspelen op de goudprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s, CFD’s en Sprinters. Bekijk ons aanbod.

Beleggen in goud bij LYNX

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker