Beleggen in olie; hoe reageren oliemaatschappijen op de olieprijs?

Update 15 oktober 2019: Beleggen in olie: De 4 beste olie-aandelen van dit moment

Laatste update: 17 mei 2018

Zoals u misschien wel heeft gelezen is de olieprijs in de afgelopen periode behoorlijk gestegen. Sterker nog, op het moment van schrijven, staat de olieprijs zelfs op het hoogste niveau van de afgelopen jaren.

Eén van de redenen van deze stijging is de groeiende bezorgdheid van investeerders over verstoringen van de productie en toevoer van ruwe olie door de perikelen rondom het Midden-Oosten. Olieschaarste leidt logischerwijs tot een groeiende vraag ten opzichte van het aanbod, met een prijsstijging als gevolg.

Vooral aandelen uit de energiesector weten behoorlijk te profiteren van een hoge olieprijs. Veel beleggers houden de olieprijzen daarom nauwlettend in de gaten.

Onderwerpen die u alles vertellen over beleggen in olie

  • Inspelen op de olieprijs middels het aandeel Royal Dutch Shell
  • Beleggen in olie via LYNX 

 

Inspelen op de olieprijs middels het aandeel Royal Dutch Shell

Een goed voorbeeld van een bedrijf die sterk profiteert van een stijgende olieprijs is het Nederlandse bedrijf Royal Dutch Shell (RDSA).

De koers van het dividendaandeel is in de afgelopen twee jaren behoorlijk gestegen. Vooral in de afgelopen maanden laat de koers van Shell een ongeremde stijging zien en het aandeel staat op een ongekend hoog niveau. Deze stijging is mede te danken aan de stijgende olieprijzen.

Hoe lang de koers zich nog opwaarts blijft bewegen is uiteraard onbekend, maar het is een gegeven dat de olieprijs hier een belangrijke rol in speelt.

Beleggen in olie via LYNX

Uiteraard bestaan er ook nog andere manieren om in te spelen op de olieprijs via LYNX. Uiteraard kunt u de olie fysiek kopen en opslaan, maar hier komen hoge kosten bij kijken en dit is voor beleggers niet interessant. Gelukkig biedt LYNX legio een manier om in te spelen op de olieprijs.

Aandelen van oliebedrijven

Het kopen van aandelen van oliebedrijven heb ik hierboven al besproken. De meest bekende aandelen zijn reeds besproken en zijn via het LYNX Handelsplatform verhandelbaar. Denk hierbij aan olieaandelen als Chevron, Exxon Mobil en Royal Dutch Shell.

olie aandelen advies

Futures

Het meeste volume vindt echter plaats in de future markt. De belangrijkste futures zijn die op Crude Oil (CL) en op Brent Oil (COIL). Beide futures hebben een multiplier van 1000. De contractwaarde van één future ligt dus vrij hoog, waardoor u dagelijkse P&L flink kan schommelen in deze future.

Het is tevens mogelijk om te handelen in olie spreads; hierbij koopt u bijvoorbeeld een Brent Oil future en verkoopt u een Crude Oil future. Mijn collega heeft een uitgebreid artikel geschreven over hoe u kunt handelen in olie spreads.

Bent u geen grote belegger maar wilt u wel inspelen op de olieprijs? Dan bieden wij nog andere producten voor u aan.

Hefboomproducten

Hefboomproducten zijn populair onder Nederlandse particuliere beleggers. Hiermee kan met een kleine investering een grote positie worden aangegaan. De marginvereisten voor deze producten liggen een stuk lager dan bij futures. De producten worden uitgegeven door grootbanken, andere populaire namen voor deze producten zijn Turbo’s of Sprinters.

Wilt u meer weten over beleggen in olie bij LYNX?

Via het handelsplatform van LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in olie. U kunt inspelen op de olieprijs door middel van aandelen, futures, ETF’s en hefboomproducten. Bekijk ons aanbod.

Handelen in olie

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks gratis 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in!
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×