Beleggen in wiet? Ontdek de top 5 marihuana aandelen

Het ooit zo tolerante Nederland dat bekend stond om haar ‘weed regulations’ lijkt voorbij te worden gestreefd door Noord-Amerika wat betreft de wietwet. De productie en verkoop van cannabis wordt in Noord-Amerika op steeds meer plaatsen toegestaan. Met name het gebruik voor medische doeleinden groeit snel. Dit zorgt logischerwijs voor meer vraag en dus voor stijgende beurskoersen van marihuana aandelen.

Is dit het juiste moment om marihuana aandelen te kopen?

Recent kwam het nieuws naar buiten dat Constellation Brands, de nummer drie op de Amerikaanse biermarkt, voor $ 4 miljard gaat investeren in Canopy Growth (WEED). Onder andere door deze investering wint de markt voor wiet snel aan legitimiteit. Tijd om te duiken in de wereld van marihuana en cannabis aandelen.

De volgende onderwerpen worden in dit artikel besproken:

  • Noord-Amerikaanse cannabis markt
  • Potentie wiet market
  • Beleggen in de wiet ETF
  • Wat zijn de beste marihuana aandelen van 2018?
  • Beleggen in marihuana aandelen bij LYNX

wiet aandelen kopen

Noord-Amerikaanse cannabis markt

Cannabis, wiet, marihuana; het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde product. De Noord-Amerikaanse cannabismarkt is booming nu steeds meer Amerikaanse staten het product legaliseren voor medisch en recreatief gebruik.

Inmiddels is het in 30 van de 50 staten legaal om cannabis te gebruiken voor medische doeleinden. In acht staten en het district van Columbia is ook het recreatieve gebruik toegestaan. Volgens cijfers van de ArcView Group bedroeg de cannabismarkt in de Verenigde Staten vorig jaar $ 6,7 miljard; een groei van 30% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Canada is deze zomer het tweede land ter wereld waar de productie en het het gebruik legaal zijn geworden. In Uruguay was dit al het geval. De legalisatie van cannabisgebruik door Canadese volwassenen is positief voor de ontwikkeling van de marihuana markt. Duidelijkere regelgeving kan bovendien een nieuwe boost geven aan de waardering van Noord-Amerikaanse cannabis aandelen.

Potentie wietmarkt

Nu wiet in steeds meer landen legaal wordt, kan ook de legale wietindustrie groeien. De vooruitzichten voor de industrie zijn in ieder geval rooskleurig. De totale markt voor wietproducten zou volgens onderzoek wel eens kunnen groeien tot $ 75 miljard in 2030. Dit lijkt een enorme, misschien wel onrealistische, stijging. Toch lijkt dit mee te vallen, wanneer men er rekening mee houdt dat de illegale wietteelt nu al een omzet heeft van $ 50 miljard en de legale teelt $ 6,7 miljard omzet. De totale markt zou in een periode van 12 jaar dus met enkel 3,0% per jaar moeten groeien, om deze omzet te bereiken.

Beleggen in de wiet ETF

Door de introductie van de Horizons Medical Marijuana Life Sciences ETF is het voor niet-Europese beleggers mogelijk om op een goedkope manier in te spelen op de groeiende Noord-Amerikaanse cannabismarkt. De ETF is vanaf 5 april 2017 verhandelbaar op de Toronto Stock Exchange onder de tickercode “HMMJ”. De lancering gold daarmee als doorbraak in de verdere versoepeling van het wietbeleid wereldwijd.

Het gaat om een passief beheerde tracker die exact de North American Medical Marijuana Index volgt. De index bestaat enkel uit Noord-Amerikaanse bedrijven uit de cannabissector, zoals producenten of distributeurs. Maar ook medische bedrijven die marihuana gebruiken zoals biotechnologiebedrijven.

De meest “bekende” bedrijven uit deze index zijn GW Pharmaceuticals, Aurora Cannabis en Canopy Growth Corporation met de relevante ticker code WEED. Het grootste bedrijf op basis van marktkapitalisatie is GW Pharmaceuticals met een beurswaarde van $ 3 miljard.

Hier is de prospectus van de ETF te vinden.

Het aankopen van ETF’s zonder Nederlandse prospectus is in heel Nederland aan banden gelegd. Wilt u toch in wiet beleggen, dan adviseren wij u dat te doen door middel van individuele aandelen, waarvan u hieronder een aantal voorbeelden vindt.

Wat zijn de beste marihuana aandelen van 2018?

Met bovengenoemde ETF kunnen niet-Europese beleggers dus beleggen in marihuana. Maar welke bedrijven zijn actief in medische marihuana? In welke aandelen kunnen Europese beleggers, dus ook u, inspelen op wiet?

We zien over het algemeen grote verschillen tussen de verschillende marihuana aandelen. Terwijl sommige aandelen dit jaar flink zijn gedaald, zijn toppers uit deze sector juist ruim verdubbeld. Het is dus aan u om het beste bedrijf uit deze sector te kiezen. De aandelen uit deze top 5 zijn gekozen uit een lijst van de grootste marihuana producenten ter wereld.

5. The Cronos Group (CRON) +17%

Op de vijfde plaats uit deze lijst van beste marihuana aandelen van 2018 staat the Cronos Group. Dit was het eerste wiet aandeel genoteerd aan de NASDAQ. Naast faciliteiten in Canada exporteert het bedrijf naar Duitsland en breidt het uit in Israël.

Koersgrafiek the Cronos Group

Het bedrijf heeft grote ambities, maar momenteel is de omzet met $ 2,2 miljoen nog vrij laag. Het bedrijf heeft een marktwaarde van maar liefst $ 2,3 miljard, geen schulden, maar slechts $ 89 miljoen in kas. Nieuwe aandelenuitgiften zijn nodig om de groeiplannen uit te voeren. Het bedrijf is dus erg afhankelijk van de aandelenprijs.

4. CARA Therapeutics (CARA) +61%

Het aandeel Cara Therapeutics staat op plaats 4 van de beste wiet aandelen. Het aandeel bleef tot in mei 2018 redelijk vlak, maar schoot toen met schokken omhoog naar een winst van 61%.

Cara Therapeutics is gespecialiseerd in het bestrijden van pijn bij zieken. Nu het gebruik van marihuana voor medische doeleinden op steeds meer plaatsen in Noord-Amerika gelegaliseerd is, wordt dit medicijn steeds belangrijker voor de ondernemingen. Cara Therapeutics is actief in de VS en staat op plaats 10 van grootste medische marihuana producenten ter wereld.

3. Aurora Cannabis (ACB) +244%

Aurora Cannabis is een erkend producent van medische marihuana en brengt dit aan de man middels verschillende dochterondernemingen. Het hoofdkwartier van het bedrijf zit in Vancouver, Canada. Canada is dan ook de grootste afzetmarkt waar Aurora Cannabis actief is. Het heeft in totaal elf productiefaciliteiten, negen in Canada en twee in Denemarken.

Ondanks dat Aurora Cannabis al jarenlang bestaat, werd in het jaar 2016 voor het eerst omzet gedraaid. Het bedrijf nam concurrent MedReLeaf over en verwacht dit jaar 570.000 kilo wiet te produceren.

Legalisatie in Canada biedt veel kansen voor Aurora Cannabis, maar voorlopig maakt het bedrijf nog steeds verlies.

2. Tilray Inc (TLRY) +380%

Op de tweede plaats uit deze lijst van beste marihuana aandelen van 2018 vinden we Tilray Inc. Het bedrijf is sinds haar beursgang in juli met maar liefst 380% gestegen en staat daarmee symbool voor de sterke stijging in de prijs van wiet aandelen. De koers is echter dermate ver opgelopen dat een correctie niet onwaarschijnlijk is. Het bedrijf wordt namelijk verhandeld op ruim 20 maal de verkopen in 2019. Bovendien maakt het bedrijf gebruik van twee soorten aandelen wat de invloed van aandeelhouders beperkt.

Meer weten over dit bedrijf? Bekijk dan ook het uitgebreide artikel over het aandeel Tilray.

1. Canopy Growth (WEED) +465%

De grote winnaar uit de lijst van de beste marihuana aandelen van 2018 is het Canadese aandeel Canopy Growth.

Canopy Growth is de op een na grootste producent van medische marihuana ter wereld. Constellation Brands investeerde bovendien maar liefst $ 4 miljard in Canopy Growth, waarmee beleggers meer vertrouwen kregen in het bedrijf.

Het aandeel is genoteerd aan de Toronto Stock Exchange in Canada en is met een market cap van ruim $ 13,6 miljard een grote speler binnen de sector. Ook hier wordt logischerwijs flink geprofiteerd van de verdere legalisatie van cannabis in Noord-Amerika. Vanaf het jaar 2020 verwacht het bedrijf eindelijk winst te maken. Ook verwachten analisten een flinke omzetgroei in de komende jaren. Terwijl de omzet van het bedrijf in 2016 nog $ 10 miljoen bedroeg, verwachten analisten in 2020 een omzet van $ 880 miljoen.

Meer weten over dit bedrijf? Bekijk dan ook het uitgebreide artikel over het aandeel Canopy.

Wilt u meer weten over beleggen in marihuana aandelen bij LYNX?

Via het LYNX Handelsplatform kunt u beleggen in alle besproken marihuana aandelen. Daarnaast kunt u ook door middel van opties investeren in de verdere legalisatie van marihuana.

wiet aandelen kopen

Beleggingsspecialist LYNX

Wubbe Bos is beleggingsspecialist bij LYNX. Naast het schrijven van artikelen over aandelen en het laatste beursnieuws, is hij betrokken bij het LYNX Educatieprogramma. Zijn artikelen zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en Twitter. Tevens schrijft Wubbe artikelen voor Beleggers Belangen en SeekingAlpha.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker