De meest verhandelde aandelen van dit moment

Met een VIX-stand die rond de 10 punten schommelt, is vuurwerk de afgelopen periode ver te zoeken.

In de bekendste futures op de indices wereldwijd is weinig eer te behalen voor daghandelaren. Hoge volumes gaan immers vaak gepaard met heftige bewegingen.

Wat zijn volgens de beleggers bij LYNX de beste aandelen van dit moment?

Tijd om te onderzoeken welke aandelen in 2017 het meest verhandeld werden bij LYNX.

Omdat het data betreft van LYNX klanten met overwegend de Nederlandse nationaliteit, begin ik met de top 5 meest verhandelde Nederlandse aandelen.

beste aandelen kopen 2017

 

Top 5 meest verhandelde Nederlandse aandelen

 

5. AkzoNobel

Op plaats 5 staat het aandeel AkzoNobel. Opvallend, aangezien normaliter de handel in de verfspecialist tamelijk kalm is. Met name in de maanden maart en april lag het dagelijkse volume een stuk hoger dan normaal.

Het toenemende handelsvolume in het aandeel AkzoNobel heeft natuurlijk alles te maken met de overnamepogingen van Concurrent PPG. Sinds de bekendmaking van het eerste overnamebod heeft de koers van het aandeel een flinke sprong gemaakt.

4. KPN

Op plaats 4 vinden we een gouden oude terug; het aandeel KPN. Ondanks dat het telecombedrijf rondom de eeuwwisseling voor een trauma zorgde bij veel Nederlandse particuliere beleggers, is het aandeel onder LYNX klanten nog altijd populair te noemen.

Het zo geplaagde aandeel KPN zit de laatste weken flink in de lift. Inmiddels is het bedrijf ook begonnen met de eerder aangekondigde inkoop van eigen aandelen, iets wat wellicht voor extra volume in het aandeel zorgt.

3. Royal Dutch Shell

Op plaats 3 staat het onder Nederlandse beleggers populaire aandeel Royal Dutch Shell. Het aandeel van “Nederlands” grootste bedrijf gemeten op basis van marktkapitalisatie, wordt door veel analisten ook wel de hoeksteen van iedere Nederlandse beleggingsportefeuille genoemd.

Ondanks dat de beweeglijkheid van de olieprijs in 2017 tot nog toe beperkt is, blijft het aandeel dus nog altijd populair onder Nederlandse beleggers. Met name door het hoge dividendrendement is De Koninklijke voor velen een must in de portefeuille.

2. ING

Op gepaste afstand van het meest populaire aandeel, vinden we het aandeel ING Groep terug. Het bankaandeel is al sinds jaar en dag populair onder Nederlandse beleggers en zwaargewicht in de Nederlandse hoofdgraadmeter AEX-index.

Voor de kredietcrisis was het gewicht van de bankaandelen in de AEX nog veel groter dan vandaag de dag het geval is. ING moest als gevolg van de crisis flink inkrimpen. De hoogste koers ooit van ruim

€ 33 wordt hoogstwaarschijnlijk ook nooit meer bereikt.

1. ArcelorMittal

De absolute nummer 1 van meest populaire aandelen onder Nederlandse beleggers is het aandeel ArcelorMittal. De totaal verhandelde waarde in ArcelorMittal lag in de eerste maanden van 2017 bijna 2,5 keer zo hoog dan nummer; 2 ING.

Het aandeel van de staalgigant heeft de populariteit te danken aan haar enorm volatiele karakter. Met een Beta van 1,71 staat het aandeel ArcelorMittal dagelijks garant voor vuurwerk en koersspektakel.

 

Top 5 meest verhandelde aandelen wereldwijd

 

Wanneer we onze blik verbreden naar de aandelenmarkten wereldwijd, valt op dat ook hier de Nederlandse aandelen domineren in de portefeuilles van onze beleggers

5. Nvidia

Op plaats 5 het volatiele aandeel Nvidia. De leverancier van software en processoren van 3D printers heeft een geweldig jaar achter de rug. De koers van het aandeel Nvidia is ruim verdubbeld, al gaat deze koersstijging samen met hevige koersschokken.

4. Bank of America

Op plaats 4 het Amerikaanse aandeel Bank of America. Wat opvalt is dat, net als in de top 5 van Nederlandse aandelen, ook een Amerikaans bankaandeel in de top 5 staat, naast het aandeel ING

3. ING

Ook in de internationale lijst komt het aandeel ING terug.

2. Chevron

Net als in onze Nederlandse top 5, volgt de nummer twee op gepaste afstand van het meest populaire aandeel. Ondanks dat het Amerikaanse olieaandeel het niet heel goed doet sinds begin dit jaar, is het aandeel nog steeds populair onder handelaren.

1. ArcelorMittal

Ook wereldwijd gezien is het aandeel ArcelorMittal verreweg het populairste aandeel onder LYNX klanten. Ondanks de opkomst van ETF’s kiezen Nederlandse particuliere beleggers dus nog graag voor een beetje beweging om op in te spelen.

Kortom, AEX-aandelen blijven populair bij Nederlandse particuliere beleggers. Daarnaast kunnen we op basis van deze data concluderen dat naast Nederlandse aandelen, ook volatiele aandelen en bedrijven uit de energiesector en bankaandelen populair zijn onder klanten van LYNX.

Tot slot viel ons nog op dat nieuwkomer Snap in rap tempo een populair aandeel is geworden. In de maand april viel het aandeel net boven de top 5 van meest verhandelde aandelen.

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker