De beste game-aandelen van dit moment

Gamen is enorm populair. Iedereen speelt wel eens een spelletje, is het niet op een gameconsole dan is het wel op ons mobieltje.

Gamen is booming. Over de hele wereld tellen we naar schatting 2 miljard gamers. Op de aandelenmarkt behoren game-aandelen al jaren tot de absolute outperformers.

In dit artikel bespreek ik de beste game-aandelen van 2018 en bekijk ik of er nog meer in het vat zit voor deze bedrijven.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Digitalisering: hoge marges als gevolg van het omzeilen van de detailhandel
  • Microtransacties zorgen voor extra inkomen en groei
  • Groeispurt voor games voor smartphones en tablets
  • Wereldwijde verkoop in 2021: $ 200 miljard
  • Top 5 beste game-aandelen van 2018

beste game-aandelen

Gamen is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het behoort tot een van de meest populaire bezigheden (onder tieners). Het brengt zelfs het ouderwetse buitenspelen in gevaar, wat volgens sommige kinderartsen zelfs tot gezondheidsklachten kan leiden. Sinds de komst van het internet heeft gamen een enorme vlucht genomen doordat gamers ook samen online kunnen spelen via het internet. Zowel op gameconsoles en computerspellen als op het wereldwijde web: overal komen mensen samen om met elkaar te gamen.

Gamebedrijven spelen enorm slim in op de behoefte naar samenspelen. Veelal moet men voor het online samenspelen een apart abonnement afsluiten, wat voor de makers een continue inkomstenstroom betekent. Hieronder licht ik toe waarom de game-industrie nog lang niet uitgegroeid is en waarom ik denk dat game-aandelen een interessante belegging kunnen vormen.

Digitalisering: hoge marges als gevolg van het omzeilen van de detailhandel

De verkoop van CD-roms via de detailhandel of internetwinkels, die tot nu toe de belangrijkste distributiekanalen vormde voor de game-industrie, worden door digitalisering steeds meer buitenspel gezet. De ontwikkeling is vergelijkbaar met die van videotheken die zowat uit het straatbeeld zijn verdwenen met de opkomst van onlinevideoproviders zoals Netflix.

Game-ontwikkelaars bieden hun spellen steeds meer online aan via een downloadbare versie. Hierdoor verhogen de bedrijven hun winstmarges doordat de detailhandel te omzeilen. In de zogeheten Playstore van de Playstation 4 kun je met een paar drukken op de knop een spel kopen en het start direct met downloaden.

Microtransacties zorgen voor extra inkomen en groei

De laatste jaren hebben de zogenoemde in-game aankopen een enorme vlucht genomen. Met dit principe kun je extra functies aanschaffen in een game. Het gaat hier vaak om extra’s die het spel gemakkelijker maken of om outfits om jouw personage persoonlijker te maken. Soms gaat het zelfs om een daadwerkelijke uitbreiding met bijvoorbeeld extra levels. De makers spelen hier slim op in en hebben dit soort functies vaak al klaar als de game af is, maar brengen het met opzet later uit om nogmaals aan hetzelfde spelletje te verdienen. Dit is de laatste jaren een van de grootste aanjager van groei en winstgevendheid geworden in de game-industrie.

Uiteraard speelt de verslavende werking of zelfs een gok-element een grote rol bij deze in-game aankopen. In 2014 liet de Nederlandse kansspelautoriteit al weten dat sommige van deze games met gokelementen onwettig zijn.  De EU zorgde er toen al voor dat games met in-app aankopen in de appstores van Google en Apple niet langer met het label ‘gratis’ mogen worden aangeboden. Onder deze apps staat dan nu ook de melding van In-app aankopen.

Voor games is er een nieuw icoontje geïntroduceerd door PEGI. PEGI is een Europees leeftijdsclassificatiesysteem. Aan de hand van leeftijd- en inhoudspictogrammen op de hoezen van computerspellen geeft het PEGI-systeem informatie aan ouders en opvoeders over mogelijke ongepaste elementen in computerspellen. Gezien in-game aankopen steeds vaker onder vuur liggen, heeft PEGI besloten een nieuw icoon te introduceren die dit moet duiden. Als het mogelijk is om in of via een game aankopen te doen voor digitale items, dan voegt PEGI nu standaard een icoon aan het hoesje of online toe.

Groeispurt voor games voor smartphones en tablets

Het snelst groeiende gaming platform blijft die van smartphones en tablets. Mobiele games zullen een steeds groter deel uitmaken van de omzet in de game industrie. Met name in Azië worden veel games op smartphones gespeeld. Het verdien-model van online games profiteert direct van de 2 voorgenoemde voordelen: digitalisering en in-game aankopen. Mobiele games kunnen direct via de verschillende appstores worden aangeboden. Het percentage dat de ontwikkelaar afstaat aan de eigenaar van de appstore is vaak kleiner dan de kosten voor een Cd-rom in de winkel. Ook gaat het hier vaak om micro in-app aankopen die doorgaans gemakkelijker worden gedaan. De omzet van deze markt is ook tientallen miljarden dollars per jaar.

Wereldwijde verkoop in 2021: $ 200 miljard 

Hoe groot is de game industrie eigenlijk? In 2016 werd er werelwijd $ 100 miljard verdiend aan gaming. In 2018 besteden circa 2,3 miljard gamers samen al ruim $ 137 miljard aan games. Ruim 51% van die opbrengsten komen van mobiele games. Ontwikkelaars van spelletjes zoals EA beginnen deze markt ook steeds meer in te palmen. Hun gigantische cash flow uit video games wordt gebruikt om de markt van mobiele gaming te veroveren.

De markt voor gaming is echter nog lang niet uitgegroeid en zal de komende jaren met ruim 10% per jaar groeien. Volgens een rapport van online magazine Venturebeat zal in 2021 de jaarlijkse omzet in games een bedrag van meer dan $ 180 miljard bereiken. Van dit aantal is China goed voor ongeveer 28% van dat bedrag wat neerkomt op circa $ 38 miljard, met verreweg het grootste aantal spelers. Ons eigen kikkerlandje is goed voor enkele honderden miljoenen aan omzet.

De beste game-aandelen van 2018

Hieronder een overzicht van de 5 best presterende game-aandelen van dit moment.

5: Electronic Arts (+7,56% YTD) 

Electronic Arts, beter bekend als EA, is een Amerikaans videogame bedrijf. Het bedrijf is de op drie na grootste computerspellingontwikkelaar van de wereld. Het bedrijf heeft een beurswaarde van circa $ 34 miljard. De winst per aandeel neemt al jaren gestaag toe en de verwachtingen voor de komende jaren zijn positief. De voorspellende 12M koers/winst-verhouding ligt op 24 en het aandeel is daarmee gezien de enorme groei goed te verantwoorden.

Het aandeel noteerde in de zomer nog op een winst van ruim 40% YTD. Het aandeel is de afgelopen maanden echter hard weggezakt. Technisch is het aandeel daardoor ook uit de stijgende trend gezakt. Het eerst volgende steunniveau ligt rond de € 105. Het aandeel verdient zeker een plek in de top 5 beste game-aandelen.

4: Take-Two Interactive Software (+21,59% YTD)

Take-Two Interactive Software is een Amerikaanse uitgever van computerspellen. Het bedrijf heeft een beurswaarde van circa $ 15 miljard en is onder andere de uitgever van het wereldberoemde spel Granf Theft Auto (GTA). Take-Two geeft spellen uit onder twee bekende labels, Rockstar Games en 2K Games. De videomaker heeft erg veel vertrouwen in de bedrijfsvoering en koopt dan ook regelmatig eigen aandelen in.

De komende jaren staat ook een nieuw deel van de GTA-reeks op de planning. De verwachting is dat de omzet met deze twee kaskrakers blijft toenemen. De voorspellende 12M koers/winst-verhouding ligt op 30 en is vrij hoog te noemen. Het aandeel is dan ook wat aan de dure kant. Technisch noteert het aandeel op een all-time high en is eerder dit jaar uitgebroken boven voorgaande koerstoppen. Steun ligt rond 110 en 92 euro.

3: Activision Blizzard (+27,16% YTD)

Op de derde plaats in het rijtje beste game-aandelen staat Acitivison Blizzard. Dit is de Amerikaanse houdstermaatschappij van Activision en Blizzard Entertainment. Beide bedrijven zijn ontwikkelaars en uitgevers van computerspellen. Het bedrijf is het resultaat van een fusie tussen Activision en Vivendi Games, geïnitieerd door de toenmalig Franse eigenaar Vivendi SA. Het bedrijf heeft een beurswaarde van circa $ 61 miljard. Ook Activision profiteert van de booming game markt. Het bedrijf is onder meer eigenaar van de populaire Call of Duty reeks en het computerspel World of Warcraft dat wereldwijd door miljoenen mensen wordt gespeeld. Voor de komende jaren wordt een stijgende omzet verwacht mede doordat het bedrijf de marges op de spellen kan verhogen door middel van downloadbare content en de populair in-game aankopen.

Technisch bevindt het aandeel zich al jaren in een stijgende trend. Zolang het patroon van hogere toppen en bodems wordt voortgezet blijft het technische beeld positief.

2: Microsoft (+30,59% YTD)

Hoewel u bij Microsoft wellicht niet meteen aan gamen denkt, is het bedrijf een redelijk grote speler op dit gebiedt. Het bedrijf haalde vorig jaar 38% van haar omzet uit haar gaming-divisie. De techgigant behaalde een omzet van $ 10 miljard uit gaming. Het bedrijf heeft een beurswaarde van $ 865 miljard en is daarmee een van de grootste bedrijven ter wereld.  De voorspellende 12M koers/winst-verhouding ligt op 26, maar die ‘hoge’ verhouding wordt dik goed gemaakt door de groeiverwachtingen van Microsoft.

Technisch zien we een mooie stijgende trend die voorlopig nog geen tekenen vertoont van vermoeidheid.

1: Ubisoft Entertainment (+38,82% YTD)

De nummer 1 in deze top 5 van de beste game-aandelen is Ubisoft. Dit is een Franse ontwikkelaar en uitgever van computerspellen. Ubisoft heeft 20 vestigingen in 16 landen en heeft een beurswaarde van ‘slechts’ $ 11 miljard. Het is daarmee het kleinste bedrijf uit deze top 5, maar wel de grootste stijger. Het bedrijf teert nog altijd goed op oudere spellen uit de catalogus die nog steeds goed verkocht worden. Ook weet het bedrijf goed te profiteren van in-game aankopen. Het bedrijf is onder andere de ontwikkelaar van het populaire spel Assassin’s Creed en Far Cry. Ubisoft heeft echter een samenwerking met de Chinese techgigant Tencent. Hiermee kan het bedrijf makkelijker de Chinese markt betreden waar enorm veel gamers actief zijn en samen meer dan $ 32 miljard uitgaven afgelopen jaar. Tencent is het grootste game bedrijf ter wereld en heeft een grote online gaming community in China. De voorspellende 12M koers/winst-verhouding ligt op 32 en is daarmee vrij hoog.

Technisch stabiliseert de koers al een tijdje boven de € 89. Indien het aandeel daar onder zakt, kan het aandeel een grotere correctie gaan doormaken. Die correctie biedt beleggers mijns inziens koopkansen.

Beste game-aandelen kopen bij LYNX?

Uiteraard is het via het LYNX Handelsplatform mogelijk om te beleggen in de beste game-aandelen. U heeft daarnaast toegang tot ruim 100 beurzen in meer dan 25 landen. Bekijk het aanbod:

Beste game-aandelen

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker