De beste lithium aandelen van dit moment

Al jaren horen we dat een revolutie in de auto-industrie aanstaande is. In de toekomst moeten we allemaal elektrisch gaan rijden.

Voor de batterijen van elektrische auto’s zijn autoproducenten sterk afhankelijk van een aantal grondstoffen. Kobalt en lithium zijn de belangrijkste. Het belangrijkste element voor accu’s en batterijen is namelijk een combinatie van deze twee en wordt lithium kobalt oxide genoemd.

Beleggers kijken graag vooruit en deze twee grondstoffen zijn in 2016 en 2017 dan ook hard opgelopen. Aan het begin van dit jaar is de stijging echter ten einde gekomen en lithium heeft daarna circa 30% aan waarde verloren.

In dit artikel bespreek ik of het nog interessant is om in lithium te beleggen. Ook bekijk ik welke lithium aandelen in 2018 het beste gepresteerd hebben. De volgende onderwerpen worden besproken:

  • Wat is lithium en waarvoor wordt het gebruikt?
  • Hoe kun je beleggen in Lithium?
  • Beste 5 lithium aandelen van 2018
  • Meer weten over beleggen in grondstoffen bij LYNX

Wat is lithium en waarvoor wordt het gebruikt?

Lithium is een scheikundig element dat in 1817 werd ontdekt. De naam is afgeleid uit het griekse woord lithos, dat ‘steen’ betekent. Het is een zilverwit alkalimetaal dat wordt gebruikt in de keramiek- en glasindustrie. De belangrijkste en snelst groeiende markt is echter die van de elektrische auto.

Het aantal elektrische auto’s neemt namelijk rap toe en er komen steeds meer producenten. Traditionele autobouwers zetten allemaal vol in op het milieuvriendelijke vervoersmiddel. In China heeft Tesla er verschillende concurrenten bijgekregen. Dit jaar verscheen het aandeel van het Chinese bedrijf NIO nog op de Amerikaanse beurs. Overheden stimuleren de aankoop van de elektrische auto’s al jaren en worden ook steeds strenger qua regelgeving. Noorwegen zal in 2025 het eerste land worden waar een totaalverbod komt op de verkoop van benzine- en dieselauto’s.

In de toekomst zal de vraag naar elektrische voertuigen dus nog verder gaan toenemen. Nu zijn auto’s afhankelijk van benzine, maar straks draait het alleen nog maar om batterijen. Naar schatting zal de vraag naar lithium elk jaar stijgen met 10 % à 14 %. Tesla Motors heeft een grote batterijfabriek in Nevada gebouwd, de Gigafactory 1 is in januari 2017 in gebruik genomen.

Is er een tekort aan lithium?

De prijs van lithium is de afgelopen jaren dus al flink opgelopen maar kan nog steeds een interessante belegging vormen gezien het enorme groeipotentieel van de markt. Net als bij kobalt wordt er overigens vaak gesproken over een mogelijk tekort aan lithium. Het Franse agentschap voor milieu en energiebeheer (ADEME) heeft echter onlangs een rapport gepubliceerd waarin de wereldwijde vraag en aanbod naar lithium in kaart wordt gebracht. In het rapport hebben de onderzoekers gekeken naar verschillende mogelijke situaties in het jaar 2050.  De experts denken pas dat er een tekort aan lithium ontstaat als meer dan 75% van de voertuigen elektrisch wordt.

Hoe kun je beleggen in Lithium?

De meeste grondstoffen bieden meerdere mogelijkheden om erin te beleggen. Er zijn helaas geen futures op lithium beschikbaar. Wel zijn er verschillende ETF’s waarmee u in één klap kunt beleggen in de lithium markt. De Global X Lithium ETF (LIT) volgt bijvoorbeeld de Solactive Global Lithium Index. Via deze ETF krijgt u een aandeel in onder andere FMC Corp, Albermarle Corp, maar ook in Tesla.

Uiteraard kunt u ook gewoon u geld in losse aandelen stoppen. In onderstaande overzicht bespreek ik welke 5 aandelen dit jaar het beste hebben gepresteerd. De meeste aandelen zijn echter flink gedaald waardoor u geen grote winnaars in deze lijst zult zien. In 2017 stegen sommige van deze aandelen met tientallen tot wel honderden procenten. Wellicht kan de correctie een instapmogelijkheid bieden.

Beste 5 lithium aandelen van 2018

5. Albemarle Corporation (ALB) -27% YTD

Dit bedrijf is een Amerikaans chemiebedrijf dat naar eigen zeggen de grootste lithiumproducent is. Ongeveer 30% van de lithiummarkt wordt gecontroleerd door Albemarle Corporation. Het bedrijf investeert grote sommen geld in Australië om de lithiumproductie op te drijven. In 2017 verwierf het bedrijf lithiumhydroxide en lithiumcarbonaat mijnen in China. Het aandeel Albemarle  stond eind 2017 nog rond de $145 maar is inmiddels ruim 27% aan beurswaarde verloren.

4. Sociedad Quimica y Minera de Chile (SQM) -23% YTD

Dit aandeel met een vrij opmerkelijk lange naam is gevestigd in de Chileense hoofdstad Santiago. De aandelen van dit bedrijf zijn op Wall Street verhandelbaar middels een ADR. Met een beurswaarde van ruim $ 10 miljard is het zeker geen kleine jongen. Chili heeft de grootste lithiumreserves ter wereld en het bedrijf is dan ook één van de grootste lithium producenten ter wereld. Desondanks investeert het bedrijf ook in Argentinië en Australië.  De onderneming maakt al jarenlang stabiele winsten, waardoor SQM haar waarde in het verleden al reeds bewezen heeft. Ook voor komende jaren wordt door analisten een verdere omzet- en winststijging verwacht. Met een koers/winst-verhouding van 25 is het aandeel relatief duur.

Technisch lijkt het aandeel een bodempatroon te vormen. Na een uitbraak boven de koerstoppen rond $48-$49 kan het aandeel de weg omhoog vervolgen.

3. Advanced Metallurgical Group (AMG) -15% YTD

AMG is een bekende Nederlandse metaalspecialist. In 2017 ging het aandeel AMG een aantal keer over de kop. Hoewel AMG niet alleen op lithium gericht is, maar nog meer verschillende metaalproducten produceert, is de stijging van de lithiumprijs wel van grote invloed geweest op de stijging van het aandeel. Deze groeimarkt wordt dan ook steeds belangrijker voor het Nederlandse bedrijf.  Het Nederlandse aandeel mocht dus zeker niet ontbreken in deze lijst.Voor dit jaar staat het aandeel op een verlies van 15%, er wordt wel een belangrijke steun genaderd vlak onder de € 35. Met een stoploss vlak onder dit niveau kan ingespeeld worden op een mogelijke herstel. Bij een doorbraak onder de steun moeten we echter rekening houden met een diepere correctie.

2. Livent Corp. (LTHM) + 8% YTD

In oktober 2018 heeft het Amerikaanse chemieconcern FMC Corporation het bedrijfsonderdeel dat zich bezighoudt met lithium afgesplitst. FMC Corp. Het onderdeel is als een nieuw bedrijf genaamd Livent Corpportation naar de beurs gebracht. Het bedrijf hoopt hiermee het bedrijfsresultaat te verbeteren doordat elk onderdeel geleid kan worden door een respectabel management. Deze stap van de specialist in chemische stoffen biedt investeerders de mogelijkheid om te investeren in een bedrijf dat zich puur bezighoudt met lithium, op een grote Amerikaanse beurs.

Het bedrijf is erg winstgevend en behaalde in de eerste 6 maanden van 2018 een winst van $70,2 miljoen. Het bedrijf levert veel lithium onderdelen voor de snel groeiende elektrische auto markt.  De kasstroom uit operationele activiteiten steeg in de eerste helft van het jaar tot $ 18 miljoen, tegen $ 14 miljoen een jaar eerder. Met een koers-winst/verhouding van 19  en de mogelijke toekomstige groei is het bedrijf niet heel duur.

1. Tesla Motors (TSLA) +15% YTD

Tesla is natuurlijk de bekendste bouwer van elektrische auto’s ter wereld. Het bedrijf is natuurlijk geen lithium producent maar is wel een grootgebruiker van de grondstof. Indien de vraag naar elektrische auto’s toeneemt dan zal uiteraard de prijs van lithium stijgen. Dit is niet heel goed voor de kosten van Tesla natuurlijk, maar het is een beetje het kip en het ei verhaal. Ze gaan dan natuurlijk wel meer auto’s verkopen, dus als lithium stijgt zal ook Tesla daar wel bij varen.

Het aandeel is enorm duur maar er zit dan ook vooral veel fantasie in. Daarnaast speelde er natuurlijk van alles met de eigenzinnige CEO Elon Musk het afgelopen jaar. Technisch beweegt het aandeel Tesla al twee jaar binnen een ruime zijwaartse bandbreedte. Er ligt weerstand vlak onder de $390 en steun aan de onderkant ligt rond de $245. Tesla staat momenteel op een plus van ruim 15%, terwijl de rest van de markt er vrij zwak bij ligt momenteel.

Wilt u meer weten over beleggen in Lithium bij LYNX?

Via het LYNX Handelsplatform kunt u beleggen in alle hierboven besproken aandelen, dus ook in de Chinese aandelen. Naast het beleggen in lithium aandelen, is het op meer manieren mogelijk om in te spelen op de prijs van lithium.

[/vc_column_inner]
koers lithium
[/vc_row_inner]

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27