De beste zilvermijnaandelen van 2019

Beleggen in zilver blijft immens populair. Zeker nu de onrust op de financiële markten weer is toegenomen.

Zowel goud als zilver zijn bezig aan een krachtig herstel en kenners beweren dat zilver momenteel zelfs interessanter is dan goud.

Zilvermijnaandelen kunnen enorm profiteren van een rally van deze traditionele veilige havens. In dit artikel bespreek ik 5 interessante zilvermijnaandelen.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat is zilver en wat zijn zilvermijnaandelen?
  • Technische analyse van de zilverprijs
  • De 5 beste zilvermijnaandelen
  • Beleggen in zilvermijnaandelen bij LYNX

De beste zilvermijnaandelen

Wat is zilver en wat zijn zilvermijnaandelen?

Goud en zilver worden vaak in één adem genoemd. Beide zijn al vroegtijdig gebruikt als betaalmiddel en worden als vrij schaars beschouwd. Zilver is een scheikundig element dat al circa 4000-3500 jaar voor Christus werd gescheiden van lood op eilanden in de Egeïsche Zee en Anatolië. Het heeft het symbool Ag en atoomnummer 47. Het edelmetaal wordt vaak aangetroffen in ertsen die vaak zowel zink, koper als zilver bevatten.

Zilver is iets harder dan goud, maar toch een eenvoudig te bewerken metaal. Het beschikt over een ‘zilverkleurige’ witte glans en heeft van alle metalen de beste elektrische geleidbaarheid en de laagste overgangsweerstand. Zilver geleidt het beste warmte en heeft de hoogste optische reflectie. Hoewel het metaal stabiel in zuivere lucht en zuiver water, zal het verkleuren indien het wordt blootgesteld aan ozon of waterstofsulfide. In het geval dat zilver met zwavel of verbindingen daarvan in aanraking komt, vormt zich een zwarte laag van zilversulfide. Deze laag is echter weer schoon te maken.

Zilvermijnaandelen zijn aandelen van bedrijven die zich actief bezighouden met het uitgraven van plekken op aarde waar men vermoedelijk zilver gaat vinden. Het zoeken en opgraven van zilver kost veel geld. Bedrijven moeten personeel betalen, maar ook machines, apparatuur en vergunningen behoren tot de kosten.

Zilver(mijn)aandelen als belegging

Zilver wordt vaak gezien als het kleinere broertje van goud. De zilvermarkt is dan ook veel kleiner dan de goudmarkt, waardoor de prijsbewegingen dus veel volatieler zijn. Er is simpelweg minder kapitaal nodig om dezelfde procentuele bewegingen te bewerkstelligen. Uiteraard werkt dit zowel naar boven als naar beneden.

Net als goud zou zilver bescherming bieden tegen inflatie, valutarisico’s en beursdalingen. Veel beleggers hebben liever geen goud en zilver in de portefeuille aangezien het niet rendeert. De edelmetalen geven namelijk geen dividend, enkel koerswinsten kunnen zorgen voor rendement. Fundamenteel gezien is het erg lastig al dan niet onmogelijk om een ‘juiste’ waarde op goud en zilver vast te plakken. Uiteraard zijn er wel productiekosten, maar daarna komt de prijs tot stand door vraag en aanbod. Een hogere vraag zal logischerwijs leiden tot een stijgende zilverprijs en uiteraard zullen zilvermijnaandelen hier van profiteren.

Geïnteresseerd in alle ins en outs en mijn verwachtingen voor de zilverprijs? Bekijk dan zeker dit artikel: Zilverprijs verwachting 2019 – Waar gaat de zilverprijs heen?

Technische analyse van de zilverprijs

Aangezien het erg lastig is om fundamenteel naar de zilverprijs te kijken, is technische analyse noodzakelijk om een goede voorspelling te maken van de verwachtingen voor de zilverprijs. Als we naar de langetermijngrafiek kijken van de afgelopen acht jaar zien we zeer interessante dingen gebeuren. Zoals al eerder gezegd is een stevige bodem gevormd rond de $ 14,00 per ounce. De afgelopen jaren bewoog de zilverprijs in een dalende driehoek. In juli van dit jaar is de zilverprijs met veel kracht uit deze dalende driehoek gebroken.

De uitbraak is erg belangrijk en markeert waarschijnlijk de start van een langere en duurzame stijging van de zilverprijs. Het eerste koersdoel ligt rond de $ 18,80, waar verschillende oude toppen en bodems liggen. Na een uitbraak hierboven komt de top van boven de $ 21 per troy ounce weer in zicht. Op langere termijn (komende jaren) kan zilver weer richting de $ 27, als de top op $ 21 wordt doorbroken. Mocht de wereld opnieuw in een crisis belanden dan is het mogelijk dat de zilverprijs zelfs weer de all-time highs van tijdens de crisis gaat opzoeken.

Wat zijn de beste zilvermijnaandelen van 2019?

Door de relatief hoge volatiliteit van de zilverprijs zien we vaak grote bewegingen bij zilvermijnaandelen. Zilvermijnaandelen stijgen vaak zo’n 3 tot 5 keer zo hard als de zilverprijs zelf. Als u denkt dat de zilverprijs de komende tijd verder gaat stijgen, kan het dus interessant zijn om te beleggen in zilvermijnaandelen. Hieronder heb ik een vijftal kansrijke zilverproducenten onder de loep genomen.

iShares MSCI Global Silver Miners ETF

Ik wil beginnen met een wat defensievere belegging in zilvermijnaandelen, namelijk een ETF. Via de iShares MSCI Global Silver Miners ETF krijgt u direct blootstelling in de MSCI ACWI Select Silver Miners Investable Market Index. Het fonds heeft zo’n 33 bedrijven in de portefeuille die zich actief bezighouden met het uitgraven en verkopen van zilver. Vanwege regelgeving kunt u momenteel helaas niet direct beleggen in deze Amerikaanse ETF. Wel kunt u nog in opties handelen in deze Amerikaanse ETF’s. Hierdoor kunt u dus alsnog inspelen op de bewegingen van een groot aantal zilvermijnaandelen.

Fresnillo PLC (FRES) (Dividend: 2,4%)

Fresnillo is een voormalige divisie van staatsbedrijf en mijner Industrias Penoles. Fresnillo heeft zilver- en goudmijnen in bezit en is momenteel zelfs de grootste zilverproducent ter wereld. Het is tevens de op één na grootste goudproducent ter wereld. Het bedrijf is gevestigd in Mexico, maar het Verenigd Koninkrijk is eveneens een belangrijke afzetmarkt voor de onderneming. Het aandeel is dan ook genoteerd op de London Stock Exchange en wordt dus verhandeld in pences.

Hogere kosten en een lagere productie zijn de oorzaak van het feit dat het aandeel op de laagste koers van 2019 staat. Beleggers snappen niet dat de productie zo laag ligt terwijl de vraag naar zilver juist toeneemt. De recente stijging van de zilverprijs komt voor het bedrijf zeker niet ongelegen. Momenteel wordt Fresnillo verhandelt op circa 17 keer de winst. Technisch is er een dubbele bodem gemaakt onder de 600 pences. Vanaf hier lijkt de koers een opleving te gaan starten. Op de grafiek is goed te zien hoe volatiel het aandeel kan zijn, dus dit aandeel biedt beleggers een hoog risico/rendement verhouding.

Hochschild Mining PLC (HOC) (Dividend: 1,5%)

Hochschild Mining is een toonaangevende Britse goudproducent met meer dan 50 jaar ervaring in Amerika. Ze exploiteren momenteel vier ondergrondse mijnen: drie in het zuiden van Peru en een in het zuiden van Argentinië. In de afgelopen jaren is het bedrijf erg succesvol geweest in het verbeteren van hun productie. Tegelijkertijd zijn de kosten enorm gedaald. Hoe hebben ze dat gedaan? De mijnbouw van Hochschild blijft haar activiteiten continu verbeteren door te innoveren. Ze namen bijvoorbeeld een belang van 10% in Goldspot, een Canadese start-up die ‘machine learning’ technologie inzet om zo verschillende geologische gegevens te verzamelen en daarmee voorspellende modellen te bouwen. De nieuwe technologie zorgt voor een hogere efficiëntie bij alle activiteiten. De volledige implementatie van deze nieuwe technologie in alle Peruaanse mijnen wordt verwacht voor juli 2019. De real-time gegevens verhogen de productiviteit en versterken de veiligheid voor werknemers. Nieuwe boormethoden versnellen ook de exploratie in de Brownfield-mijn tegen zeer lage kosten.

Financieel gaat het ook goed met het bedrijf. Hochschild Mining verlaagde de schuld van $ 468 miljoen in 2014 naar $ 157 miljoen nu. De omzet lag vorig jaar op $ 25 miljoen, maar zal naar verwachting dit jaar uitkomen opruim $ 47 miljoen. Dat betekent dat de huidige koers/winst-verhouding van 37 wellicht aan de hoge kant is, maar snel kan dalen. De verwachte koers/winst-verhouding voor 2019 komt namelijk uit op 27. Mocht de zilverprijs verder oplopen dan zal de winst in 2020 naar verwachting uitkomen op ruim $ 70 miljoen. Het aandeel is genoteerd op de London Stock Exchange en handelt in pences.

Pan American Silver Corp (PAAS) (Dividend: 0,8%)

Dit Canadese zilvermijnbedrijf is met name actief in Mexico en Peru. In die landen wordt het meeste zilver ter wereld geproduceerd, waardoor dit bedrijf zeker interessant kan zijn voor zilvermijnbeleggers. Met een beurswaarde van $ 2,2 miljard en een productie van ruim 25 miljoen ounce aan zilver is het de op zes na grootste zilverproducent ter wereld. In 2016 begon het bedrijf weer winst te maken en de omzet wist de afgelopen jaren gestaag toe te nemen. Vorig jaar viel de winst terug naar slechts $ 33 miljoen. Maar zoals u ondertussen weet, is de zilverprijs bezig aan een mooi herstel waardoor de winst van Pan American Silver flink gaat stijgen.

Daar bovenop komt het feit dat men de productie de komende drie jaar telkens met 8% wil verhogen. Voor de komende jaren verwachten analisten dat de onderneming flinke groeicijfers gaat laten zien. In 2018 boekte het bedrijf nog een omzet van $ 784 miljoen, maar dat zal in 2020 al verdubbeld moeten zijn. De winst zal dan zo’n $ 150 miljoen bedragen, waardoor de K/W van het bedrijf zakt richting de 23. Het aandeel heeft ook een notering op de Nasdaq en wordt verhandeld in dollars.

Zoals wel meerdere zilvermijnaandelen is Pan American Silver ook actief in andere grondstoffen zoals goud en koper bijvoorbeeld. De miner is de tweede grootste producent van zilver wereldwijd en actief in Verenigde Staten, Argentinië, Mexico, Peru en Bolivia. Technisch gezien is de koers van PAAS uitgebroken en ligt er een behoorlijke weerstand rond de $ 21 a $ 22.

First Majestic Silver Corp (AG)

Dit is één van de volatielere zilvermijnaandelen met een hoog risico. Het bedrijf maakt namelijk al 3 jaar op rij verlies, maar weet wel telkens de omzet te verhogen. Het bedrijf investeert flink in nieuwe mijnen en kan daar in de nabije toekomst mogelijk van profiteren. Dit Mexicaanse bedrijf, dat een beursnotering heeft in de VS, houdt zich voornamelijk bezig met de productie van zilver. Vorig jaar opende het bedrijf nog een nieuwe mijn waardoor de productie fors werd verhoogd. Er staan nog 6 projecten in de pijpleiding en het blijft plekken afspeuren naar nieuwe mijnen.

Het bedrijf verwacht in 2019 tussen de 14,2 en 15,8 miljoen ounce zilver te produceren. Ze denken dit te kunnen doen voor circa $ 12,55 a $ 14,23 per ounce. Nu de prijs van zilver ruim boven de $ 17 is geklommen, kan de omzet aanzienlijk toenemen. Vanwege de relatief hoge productiekosten is de beweging van de zilverprijs erg belangrijk voor het koersverloop van dit aandeel. Technisch gezien is de koers uitgebroken en is hiermee veel opwaarts potentieel vrijgekomen. Momenteel ligt er een kleine weerstand rond de $ 10,90, maar na een doorbraak is het volgende koersdoel te vinden op circa $ 19.

Wilt u meer weten over de goudprijs en de beste goudmijnaandelen? Lees dan het artikel: “De beste goudmijnaandelen van 2019“.

LYNX Masterclass: De kijk van Willem Middelkoop op de huidige grondstoffenmarkt

Op dinsdag 20 augustus is Willem Middelkoop opnieuw te gast in de LYNX Studio. Eind vorig jaar wees de grondstoffengoeroe al op de grootste onderwaardering van grondstoffen in 50 jaar tijd. Nu ruim een half jaar later is hij terug en lijkt hij gelijk te krijgen. Jarenlang stonden de prijzen van goud en zilver onder druk. Nu de onrust in de wereld weer toeneemt vluchten beleggers massaal weer richting de traditionele veilige havens.

Tijdens deze LYNX Masterclass geeft Willem Middelkoop, oprichter van het Commodity Discovery Fund, tekst en uitleg en vertelt hij u alles wat u moet weten over beleggen in grondstoffen.

Beleggen in zilvermijnaandelen bij LYNX?

Via het handelsplatform van LYNX kunt u op verschillende manieren beleggen in goud en zilver. U kunt inspelen op de goud- en zilverprijs door middel van aandelen, opties, futures, ETF’s, CFD’s en Sprinters. Bekijk ons aanbod.

beleggen in zilver uitleg

Beleggingsspecialist LYNX

Justin Blekemolen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Hij schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs en bespreekt dagelijks het laatste beursnieuws in de LYNX Morning Call. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en zijn persoonlijke Twitter.  In het verleden is Justin meerdere jaren actief geweest als technisch analist bij IEX en de Tostrams Groep.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker