Bollinger Bands: een technische indicator om succesvol te handelen

Bollinger Bands is een veel gebruikte indicator door zowel particulieren als professionele beleggers. De indicator is eenvoudig te gebruiken, waar het deze populariteit voornamelijk aan te danken heeft.

Met behulp van de Bollinger Bands indicator proberen beleggers een trend te ontdekken en spelen hier vervolgens op in. De Bollinger Bands zijn gebaseerd op het 20-daags voortschrijdend gemiddelde.

Dit is de middelste rode lijn die u in onderstaande grafiek ziet lopen.

Middels een standaarddeviatie worden vervolgens de upper Bollinger Band en de lower Bollinger Band berekend. Gelukkig hoeft u deze berekening zelf niet te maken, dit doet ons systeem voor u.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat zijn Bollinger Bands precies?
  • Hoe gebruikt u de Bollinger Bands?
  • Wanneer ga ik wel en wanneer ga ik niet in positie?
  • Bollinger Bands via LYNX

Wat zijn Bollinger Bands precies?

Bollinger Bands, ontwikkeld door John Bollinger, is een technische indicator. De upper en lower Bollinger Band worden middels een standaarddeviatie berekend. Deze twee lijnen (bands) worden op de koers geplaatst en creëren een dynamische trend rondom de koers. In volatiele tijden is de afstand tussen de Bollinger Band en de koers een stuk groter dan in rustige tijden.

 

Hoe gebruikt u de Bollinger Bands?

De indicator is een goed hulpmiddel om het innemen van een positie te timen, maar u kunt het ook gebruiken bij het sluiten van uw positie. Een ongeschreven beurswijsheid is dat 80% van de tijd de markt geen duidelijke trend heeft en zich dus binnen deze banden beweegt.

De eerste manier waarop u de banden kunt gebruiken, is te kopen of te verkopen na een uitbraak buiten de banden. Breekt de koers onder de onderste Band, dan is dit een verkoopsignaal. Breekt de koers boven de bovenste Bollinger Band, dan geeft dit een koopsignaal. Dit is echter niet hoe ik de Bollinger Bands graag gebruik.

Zoals eerder gezegd heeft de markt 80% van de tijd geen duidelijke trend. In plaats van te wachten op een uitbraak buiten de Bollinger Bands, kunt u er ook voor kiezen om een contraire positie in te nemen als een van de banden wordt geraakt.

In bovenstaande grafiek vindt u het koersverloop van de Euro Stoxx 50 future in de afgelopen maand. U ziet dat het vaak voorkomt dat de koers van de future afketst op de Bollinger Bands. U kunt hier als belegger van profiteren door op deze momenten positie in te nemen. U gaat er hierbij van uit dat het vaker gebeurt dat de future afketst dan dat een uitbraak plaatsvindt.

De risico-rendementsverhouding is bij deze strategie doorslaggevend. Met deze strategie handelt u contrair en zoekt u mogelijke keerpunten. Als de Band wordt gebroken heeft u het niet goed gezien en moet u dus verlies nemen. Het is dus zaak dat uw stoploss niet al te ver van uw instapniveau geplaatst wordt. Uiteraard moet de stop ook weer niet zo kort liggen dat de kans nagenoeg 100% is dat deze stop afgaat.

Hiertegenover staan uw winsten, die u over het algemeen zover mogelijk moet laten lopen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om op of rond het 20-daags gemiddelde uw winst te verzilveren. Zorg ervoor dat de afstand waar u winst neemt groter is dan waar u verlies neemt. Zo laat u de risico-rendementsverhouding in uw voordeel spreken.

Wanneer ga ik wel en wanneer ga ik niet in positie?

In de bovenstaande grafiek heb ik twee voorbeelden aangewezen waar het niet handig was om positie in te nemen. Dit zijn de momenten dat de Bollinger Bands een steile beweging laten zien. Voor de lower Bollinger Band geldt deze regel als de Band steil naar beneden loopt, bij de upper Band als deze steil omhoog loopt. In deze situaties is het lastig om het diepte- of hoogtepunt goed in te schatten, aangezien de banden zo’n steil verloop hebben.

Over het algemeen werkt de indicator het best als de lower Band wordt geraakt, terwijl deze band oploopt. Het tegenovergestelde geld voor de upper Band, waarbij deze Band ideaal gezien een dalend patroon moet laten zien.

Bollinger Bands via LYNX

Via het handelsplatform van LYNX heeft u niet alleen over deze indicator de beschikking. Het platform biedt meer dan 80 belangrijke technische indicatoren. In de grafieken eerder in het artikel ziet u de Bollinger Bands toegevoegd. U kunt dit doen op de volgende manier:

In de grafiek waar u de Bollinger Bands wilt zien, klikt u op rechtermuisknop. Het linker scherm uit het plaatje verschijnt. U houdt uw muis op ‘voeg indicator toe’, waarna alle indicatoren in het volgende scherm tevoorschijn komen. In het geval van de Bollinger Bands gaat het om Moving Averages. U houdt hier uw muis en kiest vervolgens voor Bollinger Bands.

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging.

Bekijk een LYNX Masterclass over Technische Analyse:

LYNX Masterclass met Edward Loef

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Meer:

Gerelateerde artikelen

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
  Wekelijks 5 beleggingsideeën ontvangen? Schrijf u in
LYNX Weekoverzicht & 5 beleggingstips

Ik geef toestemming aan LYNX B.V. (“LYNX”) om mij wekelijks het LYNX weekoverzicht op zondag en 5 beleggingsideeën op dinsdag toe te sturen en te benaderen (per e-mail) over de mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen via LYNX door het bovenstaande formulier te versturen. LYNX kan dan bijvoorbeeld extra informatie geven over haar diensten, evenementen of een interessante aanbieding doen.
  Ontvang wekelijks 5 belegigngsideeën

Let op: Uw toestemming voor het verwerken van persoonsgegevens is niet vereist voor het openen van een rekening via LYNX. U kunt uw toestemming te allen tijde intrekken door (onder meer) een e-mail te sturen naar marketing@lynx.nl. LYNX deelt uw gegevens niet met commerciële partners. Klik hier voor meer informatie over hoe LYNX omgaat met uw persoonsgegevens.

×