Candlestick patronen: technische analyse deel 5

Inmiddels zijn we alweer bij deel 5 aangekomen van onze uitleg over technische analyse. De vorige twee artikelen die wij publiceerden waren gingen over trendomkeringspatronen in technische analyse en gap trading. In dit vijfde deel gaan wij het hebben over candlestick patronen.

Onderwerpen die in dit artikel worden besproken:

 • Wat zijn candlesticks?
 • Doji patronen
 • Bullish en bearish engulfing
 • Dark cloud cover
 • De hanging man & hammer
 • Shooting star

candlesticks rode groene kaarsen

Wat zijn candlesticks?

Candlesticks zijn rechthoekige blokjes in een koersgrafiek van een beleggingsproduct. Elke candlestick staat voor een periode die kan variëren van enkele seconden tot een maand. Door de samenstelling van de candlesticks ziet u in één oogopslag wat er in die periode is gebeurd met de koers.

Een candlestick grafiek is bij actieve beleggers populairder dan een lijngrafiek. Dit heeft te maken met het feit dat bij candlesticks snel patronen ontdekt kunnen worden die een keerpunt in de grafiek aangeven.

Omdat alle beleggers graag op het dieptepunt kopen en op het hoogtepunt verkopen, zijn candlesticks logischerwijs populair.

Het lichaam van de candlestick is het dikke gedeelte. De bodem van het groene blokje laat zien wat de openingskoers is en het de bovenkant impliceert de slotkoers. Bij een rode candlestick is dit vice versa.

De dunne lijnen worden lonten genoemd. Met deze lijnen wordt de hoogste en de laagste koers van die periode aangegeven.

Doji patronen

Een Doji is een candlestick zonder lichaam. Dit betekent dat de opening en de slotkoers vrijwel gelijk zijn. De zogenoemde lonten kunnen wel behoorlijk uitsteken. Bij Doji patronen was er dus sprake van een behoorlijke koersfluctuatie, terwijl de koers per saldo nauwelijks van zijn plaats kwam.

Hoe een Doji geïnterpreteerd moet worden, hangt af van wat vooraf en na een Doji patroon gebeurt. Een Doji kan een afnemende koopdruk aantonen wanneer deze te zien is na een lange groene candlestick of een stijgende trend.

Anderzijds kan een Doji signaal afnemende verkoopdruk weergeven als het volgt op een lange rode candlestick of een neerwaartse trend.

In beide gevallen laat een Doji dus zien dat kopers en verkopers elkaar in evenwicht houden en dat mogelijk een trendomkering volgt. Een Doji patroon op zichzelf is niet voldoende om een positie in te nemen. De bevestiging moet uit de daaropvolgende candles komen.

doji patronen in de AEX-index | Candlesticks

In bovenstaande grafiek is een bevestiging van een Doji te zien. Na de Doji is de high gezet en wordt de trend niet voortgezet.

Vergroten

Bullish en bearish engulfing

Ook de bullish en bearing engulfing zijn vaak een weergave van een trendommekeer. Het is dus handig om deze patronen zo vroeg mogelijk te herkennen.

Wat houdt dit precies in?

Het patroon is het sterkst na een behoorlijk stijgende of dalende trend. Het patroon moet aan een aantal voorwaarden voldoen voordat er sprake is van een bullish of bearish engulfing. In onderstaand voorbeeld gaan we uit van een bullish engulfing. In het geval van een bearish engulfing is alles exact het tegenovergestelde.

Voorwaarden:

 1. Een al bestaande downtrend.
 2. De voorgaande candle moet rood zijn.
 3. De opening dient lager te zijn dan het slot van de dag ervoor.
 4. De nieuwe candle dient groen (opwaarts) te zijn.
 5. Het slot van de handelsdag moet hoger zijn dan de voorgaande rode candle.
Bullish engulfing in de AEX-index | Candlesticks

In bovenstaande afbeelding is een bullish engulfing terug te zien. De eerder genoemde punten zijn in deze grafiek duidelijk weergegeven.

Vergroten

Dark cloud cover

De dark cloud cover is een bearish patroon, zoals de naam eigenlijk al doet vermoeden. Het koerspatroon geeft vaak het einde van een opgaande trend aan.

Het patroon wordt gekarakteriseerd door een lange groene candlestick, gevolgd door een rode candlestick die opent boven de voorgaande groene candlestick. Idealiter sluit de candlestick op de helft van het lichaam van de voorgaande kaars.

dark cloud cover patroon AEX-index | Candlesticks

Het dark cloud cover patroon is in bovenstaande grafiek duidelijk terug te zien.

Vergroten

Hanging man & hammer

De hanging man en een hammer zijn patronen die veel overeenkomsten hebben. Beide patronen worden gekenmerkt door een lange lont aan de onderkant en niet of nauwelijks een lont aan de bovenzijde.

Een hammer volgt na een dalende trend en wordt gevormd door een groene candlestick met een lange lont aan de onderkant en nauwelijks een lont aan de bovenkant. De lont geeft aan dat de verkopers probeerden de koers te laten dalen, maar uiteindelijk is de candle toch bullish geëindigd.

De hanging man is een bearish patroon. Dit patroon volgt na een stijgende trend, het grote verschil met de hammer is dat het een rode candle betreft.

hanging man patroon in de AEX-index | Candlesticks

In bovenstaande grafiek zien we een hanging man patroon terug.

Vergroten

Shooting star

Tot slot behandelen we nog het shooting star patroon. Het shooting star patroon is bearish, maar is doorgaans een minder sterk teken dan bijvoorbeeld een hanging man. Shooting stars hebben lange lonten aan de bovenkant en vrijwel geen lont aan de onderkant.

Shooting star patroon in de AEX-index | Candlesticks

In bovenstaande grafiek is het shooting star patroon terug te zien. We zien dat de koers op de tweede dag op het laatste punt van de dag sluit. De pogingen om de koers hoger te zetten, verloopt steeds moeizamer.

Vergroten

De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.

LYNX Masterclass: 5 populaire technische indicatoren door technisch analyst Edward Loef

De populairste indicatoren zijn de ‘moving averages’ (MA) en de ‘relatieve sterkte index’ (RSI). De ‘MACD’, ‘Stochastics’ en ‘Directional Movement Indicator’ (DMI) verdienen echter net zo veel aandacht.  In deze masterclass vertel ik,  technisch analist Edward Loef,  u alles over deze technische indicatoren.

Beleggingsspecialist LYNX

Roy van Santen is beleggingsspecialist bij LYNX Beleggen. Roy schrijft columns over actuele onderwerpen op de beurs. Zijn columns zijn te volgen via het LYNX Kennisportaal en de Twitter van LYNX.

Contact icon Bel gratis naar
0800 2030
Contact icon E-mail naar
info@lynx.nl
Contact icon Chat met een
LYNX medewerker
Contact icon WhatsApp via
06 31 27 27 27